Slovenija

'Na referendumih Janši povejmo, da ga imamo dovolj in da je čas za penzijo'

Maribor, 12. 11. 2022 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Stranke Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB so se po uradni združitvi na kongresu v Mariboru združile še simbolno. Trije predsedniki strank so združitev označili kot pomembno za prihodnost Slovenije. Vsi člani LMŠ in SAB so sicer ob združitvi samodejno postali člani Gibanja Svoboda. "Z referendumi zaključujemo to supervolilno leto, kjer Janezu Janši in SDS jasno povedali: Dovolj te imamo, pojdi v penzijo, saj tja tudi spadaš," je na kongresu stranke medtem volivce pozval premier Robert Golob.

'Volivci bodo Janši povedali, da ga imajo dovolj in naj gre v penzijo'

 

Od danes naprej so stranke Gibanje Svoboda, SAB in LMŠ v eno družino povezane ne le legalno, pač pa tudi na simbolni ravni, je po kongresu dejal prvak stranke in premier Robert Golob. Združitev je po njegovih besedah pomembna ne le, ker so želeli povezati razdrobljene politične sile na levi sredini, pač pa tudi, ker so lahko s politično izkušenimi kadri hitro oblikovali novo vlado, ki je učinkovita in se hitro odziva na energetsko in draginjsko krizo.

Združitev sta pozdravila tudi oba podpredsednika Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič in Matej Arčon ter nekdanja predsednika LMŠ in SAB Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Slednja je poudarila, da gre pri združitvi za zgodovinsko priložnost, saj da so levosredinske vlade v Sloveniji doslej sprejemale najboljše odločitve. "Seveda je bilo v začetku nekaj deljenja na naše in vaše, a je tega vedno manj," je poudarila in dodala, da so se člani vseh treh strank povezali ob pripravah na lokalne volitve.

Kongres Gibanja Svoboda
Kongres Gibanja Svoboda FOTO: Gibanje Svoboda

Šarec je spomnil, da se je sodelovanje med strankami začelo že pred aprilskimi volitvami v državnem zboru in da so skupaj pripomogli k odpravi mračnjaškega obdobja zadnjih dveh let vlade prvaka SDS Janeza Janše. "Ko nas je Golob pozval k sodelovanju oz. združitvi strank, je bil odgovor na dlani," je poudaril. Vse tri stranke po njegovih besedah namreč premorejo človeški kapital in potencial.

Bratuškova, zdaj državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo, pa je pred začetkom kongresa dejala, da gre za zgodovinsko, pogumno potezo premierja Goloba in vseh treh strank: Gibanja Svoboda, SAB in LMŠ. Združevanje na levi sredini političnega prostora lahko po njenem mnenju Sloveniji dolgoročno zagotovi politično stabilnost in levosredinsko vlado. "Zgodovinsko gledano so bile levosredinske vlade najboljše v Sloveniji in so sprejemale najpomembnejše odločitve v naši naši državi," je dejala.

Beseda pa je na kongresu tekla tudi o glasovanju na referendumih, ki bo 27. novembra. Koalicija bo na njih poskušala ubraniti tri svoje zakone, in sicer zakon o vladi, o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in o dolgotrajni oskrbi. Golob je že v nagovoru kongresu dejal, da bodo volivci s tem glasovanjem ob zaključku supervolilnega leta prvaku SDS Janezu Janši povedali, da "ga imajo dovolj in naj gre v penzijo".

Kot je še poudaril v izjavi za medije po kongresu, so prepričani, da bo tudi rezultat glasovanja jasen. "Verjamem, da bi si večina Slovenk in Slovencev želela, da bi tudi prvak SDS to razumel na pravi način, ampak zgodovina včasih tudi uči drugače, tako da se bomo pustili presenetiti," ocenjuje. O tem, kako bodo razumeli sporočilo volivcev, če bo rezultat drugačen, pa je Golob na več novinarskih vprašanj odgovoril, da je trenutna vlada demokratično izvoljena in ima trdno koalicijsko večino, opozicija pa da se poslužuje referendumov zgolj z namenom preprečiti vladi, da začne učinkovito opravljati svoje delo.

Izbira Maribora ni bila naključna

Stranko, nastalo v začetku letošnjega leta, sicer čez dober teden čakajo tudi prve lokalne volitve. Po Golobovih besedah je tako tokratni kongres tudi priložnost za strnitev vrst pred volilnimi nedeljami, ki Slovenijo čakajo v naslednjih tednih.

Tako po besedah prvaka Gibanje Svoboda tudi kraj današnjega kongresa ni naključje. "Če so vse ostale vlade Maribor do sedaj pustile na cedilu, ga mi ne bomo," obljublja premier. "Stojimo z Mariborom in želimo, da se Maribor prebudi ali pa obudi iz tega letargičnega stanja, v katerem se je znašel po razpadu bivše države," zatrjuje.

Po kongresu se je tako Golob pred staro trto v Mariboru srečal tudi z županskima kandidatoma za Maribor in Ruše Vojkom Flisom in Darkom Knezom. Pozno popoldne se bo Golob srečal tudi z zreškim kandidatom za župana Vladimirjem Kukavico in kandidatom v občini Slovenska Bistrica Ljubom Polesom.

Kongresa največje stranke se je sicer udeležilo približno 800 članov stranke, ki so na za javnost zaprtem delu kongresa izvolili tudi nekaj novih članov sveta stranke, večinoma iz vrst nekdanjih članov LMŠ in SAB, in sicer Jerco Korče, Roberta Pavšiča, Aleksandro Krumpak, Luka Špoljara, Aljaža Kovačiča, Andreja Rajha, Mašo Kociper, Tatjano Voj, Olgo Belec, Karmen Velikonja in Martina Kovača.

Člani so se sicer na kongresu sestali dober teden pred lokalnimi volitvami, na katere se stranka, nastala v začetku leta, podaja prvič. Današnji dan bo tako minil tudi v duhu povezovanja članstva in krepitve terenske mreže pred prvim nastopom na županskih volitvah, pozornost pa bodo namenili tudi referendumski kampanji o zakonih o vladi, Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in dolgotrajni oskrbi.

'Ljudem smo vrnili mir in dostojanstvo, ta zgodba bo trajna'

Golob se je zbranim na kongresu zahvalil, da so se pred skoraj enim letom odločili za pot v državno politiko. Kot je poudaril, smo bili dve leti priča razgradnji vseh družbenih sistemov. Z nemim opazovanjem dogajanja pa je po njegovih besedah naraščalo spoznanje, da se spremembe brez lastnega angažmaja in načrtovanja ne bodo zgodile. Te so bile nujne, predvsem zaradi prihodnjih generacij, je prepričan predsednik vlade. Spomnil je, da je ob vstopu na politični parket to pot imenoval dogodivščina in vse, ki verjamejo v iste vrednote, povabil k sodelovanju.

Danes pa lahko tako po Golobovih besedah s ponosom gledajo na prehojeno pot od ustanovitve stranke v začetku leta, zmage na aprilskih državnozborskih volitvah do sestave vlade. Prepričan je, da so ljudem vrnili mir in dostojanstvo ter da ti niso več deležni žalitev in preganjanja. To pa je osnovni predpogoj, da bo njihova zgodba trajna, ocenjuje Golob.

Po dobre pol leta vodenja vlade je prepričan, da so s stranko prinesli spoštovanje do vsakega državljana. Znova je poudaril, da ne bodo trpeli "sovražnega govora pod krinko različnosti, še posebej ne s strani politikov". "Ta namreč razkraja družbo, zato smo ji napovedali vojno z vsemi sredstvi," je odločen. Pomembno zmago zadnjih šestih mesecev pa vidi v tem, da so državljani znova ponosni na državo. "Danes ni nikomur več nerodno povedati, da prihaja iz Slovenije," meni.

Pogledi tako stranke kot vlade pa so zdaj po Golobovih besedah uperjeni v prihodnje leto, ki bo po njegovi napovedi prineslo reforme, s katerimi se je odlašalo 30 let. Napoveduje tudi investicijsko politiko, ki bo po njegovem prepričanju Sloveniji dala zagon za preboj.

Še pred tem pa državljane v letošnjem letu čaka več volilnih nedelj. Golob je volivce pozval, da se udeležijo nedeljskih predsedniških volitev, lokalnih volitev prihodnji teden, 27. novembra pa tudi glasovanja na referendumih o zakonih o vladi, o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in o dolgotrajni oskrbi. Predvsem slednje bo po besedah premierja simbolično pomembno, da ob zaključku supervolilnega leta volivci prvaku SDS Janezu Janši povedo, da "ga imajo dovolj".

Zbrane na kongresu je nagovorilo tudi več vidnih članov stranke. Podpredsednica stranke in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je spominjala začetkov Gibanja Svoboda. Priznava, da je bila pot težka, a bi se nanjo znova podala. Kot je dejala, si namreč ni nikoli mislila, da se bo morala boriti proti ideologijam, ki bi morale biti že zdavnaj pokopane. "Danes nas je ogromno in res sem vesela, da sem lahko del te zgodovinsko velike stranke s takimi vrednotami," je še poudarila.

Kandidat stranke za župana Maribor Vojko Flis pa je prepričan, da lahko s pomočjo Gibanja Svoboda in Golobove vlade negativne trende obrnejo in mestu vrnejo zagon, ki ga je Maribor imel v 60. in 70. letih, ko je postal slaven zaradi svojega znanja.

Minister za zdravje in podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan je poudaril, da pri vodenju zdravstvenega položaja sledi dvema temeljnima vrednotama. Ena od njih je svoboda misli, saj pravi, da si nikoli več ne želi živeti pod pritiski, da ne sme svobodno izražati mnenja, druga pa je zdravje vseh Slovencev. Tudi če bomo poskrbeli za gospodarski razvoj in zeleni preboj, hkrati pa ne za zdravstvo, "nismo naredili nič", je izpostavil.

Združitev strank Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB je zgodovinska priložnost, pa je poudaril evropski poslanec Gibanja Svoboda Klemen Grošelj. Za nami je po njegovem mračno obdobje, ki pa so ga presekale zadnje državnozborske volitve: "Danes se v Mariboru ponovno simbolno združujemo s ciljem, da se zgodovinska izkušnja zdrsa v temo nikoli več ne ponovi."

Evropska poslanka Gibanja Svoboda Irena Joveva je dejala, da se v EU zavedajo, da mora vlada Roberta Goloba z velikimi napori popraviti škodljive ukrepe in v državi omogočati klimo, ki dopušča in spodbuja neodvisnost institucij. "Gibanje Svoboda je z zgodovinskim rezultatom na volitvah rešilo Slovenijo pred zdrsom v totalni razpad sistema," je poudarila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ETNEM
16. 11. 2022 20.19
-5
Se strinjam samo če boste vi samo davke zviševali in spet po najšibkejšemu tolkli tovariši moji dragi potem se bo kmalu ustvaril novi Janša ki bo 100x hujši kot ta ki je z vami že kakšen € podelil v teh 30 letih. Kje imate socialni čut in tovarištvo še bolj pa Finančnega strokovnjaka za ministra ne pa ujetega skakalca čez plot še to ni znal dobro naredit, božček.
disorderliness
14. 11. 2022 10.06
+3
Nataša, rad te imam.
Broj1 TNT
13. 11. 2022 21.19
+1
no zdaj pa predsedniški položaj spet ne bo zavezan k močlečnosti !to pa boli in boli in še enkrat boli !
Litlmen
13. 11. 2022 20.40
-4
Leva opcija same ovce fuj vse je sluzasto
Julijana123
13. 11. 2022 20.02
+0
Pritlehni primitivizem. "Erste classe"
Sickk 2
13. 11. 2022 19.15
+4
Tako je, povejmo lopovu ivanu, da je čs pa ne samo za upokojitev ampak, da zapusti slovenijo in gre magar madzarsko...
jodr
13. 11. 2022 20.16
-1
Kdo pa si ti, da boš Dolenjca podil iz države? Lopovov imaš na levi toliko, da jih do spomladi ne spodiš iz države.
najram
13. 11. 2022 21.51
+4
St. Gallen
14. 11. 2022 15.55
-5
Betuul
13. 11. 2022 18.54
-2
Golob predsednik! Zgleda da bi bilo tole boljš za vas! Nekaj strokovnega; nekaj bolj zvenečega! ⚙️🔩⚙️ Akademija strojništva!;ki bo 23.11.2022 ob18h v cankarjevem domu v LJ! Pridite ! Bo tam kolektor, gostol, imp; itd!Pridite na nekaj inžinirskega!? Vabljeni g . Golob
goričan
13. 11. 2022 18.49
+0
Kolikor je imel Golob ljudi v celi dvorani, jih je kongres SDS-a imel samo na odru. Tudi to nekaj pove...
piljan
13. 11. 2022 18.56
+3
Normalno saj ste vsi od puklavca pričakovali sokec in sendvič,pa mogoče,da vam pade kaj iz naba.
piljan
13. 11. 2022 18.37
+10
Revčki svečkarji,kaj vam dela Golob.
prašek
13. 11. 2022 18.38
+6
piljan
13. 11. 2022 18.42
+4
Pozdravljen,me prav zanima kateri svečkarski strahopetec,ki je nekaj časa komentiral na moj ime.Se je kar dobro skrival,pameten pa ravno ni bil.No,svoje kolege svečkarje je kar dobro zavedel.
piljan
13. 11. 2022 19.06
+3
Verjamem,da mi je tudi ta strahopetec dal minuz.
BroNo1
13. 11. 2022 18.36
-6
Ta kongres diši po sovražnem govoru….
jodr
13. 11. 2022 18.34
-7
Golob bo moral tu začeti visoke petke nosit. Nekam majhen je.
pekoči paradižnik
13. 11. 2022 18.39
+6
Blokiran Drugi Človek
13. 11. 2022 18.42
+11
Hahh janševci so tok obupani da se na izglede spravljajo😂😂😂
Betuul
13. 11. 2022 18.43
-5
Velik vladar s 🧄figo v žepu! in tvojo davčno napovedjo!&davkarijo! na martinčka🍷! g.frenk7
Aristotle
17. 11. 2022 20.01
-2
jodr
13. 11. 2022 18.20
-4
A bo Roman Jakič za menjal komedijanta na Ministrstvu za obrambo?
Stoenka
13. 11. 2022 18.31
-8
Vselepo
13. 11. 2022 18.18
-1
V glavnem takšna nedemokraticna drža Goloba, ter za sovražne govore proti neenako mislečim, je kriv Golob z KUL-om in protestnikov, ter njegovo izjavo da so za združitev bili dogovorjeni že pred volitvami, z tem je tudi oguljofal volilce, neglede na vse Golob nima niti kanček pravice nekoga pošiljat v penzijo, da je nekdo v parlamentu so ga izvolili ljudje na demokratičnih volitvah, Golob lahko pošilja v penzijo le svoje ministre, katere je on nastavil, res žalostno da si kaj takega upa.
Nebodijetreba
13. 11. 2022 18.15
+1
Saj tudi Golobček ni več mladenič. Kolikor vem, je med njima le 6 let razlike. Ima pa že zdaj velike probleme s spominom, npr. imeni sodelavcev. Upam, da se mu vrne - da bo tudi on deležen tovrstne "pozornosti".
Nebodijetreba
13. 11. 2022 18.05
-1
Kongres vlafajoče stranke v času volilnega molka! Ti ljudje so rez čisto iztirjeni!
Nebodijetreba
13. 11. 2022 18.06
-3
Nebodijetreba
13. 11. 2022 18.08
-3
Pa še en ups: res Tako sem iz sebe zaradi početja teh izprijencev, da me prsti več ne ubogajo.
inet
13. 11. 2022 17.48
-3
Ja in, res ga rabite. Brez njega ste izgubljeni. Ko bi bil vsaj tako dober ali slab. Razlaga svetlobe z temo je nekoristna in kaže na sposobnost oblastnikov. Taki pač smo, a ne. 😏
jodr
13. 11. 2022 17.30
-6
3× NE na referendumu, sicer bo propadla političarka in šivilija postala ministrica.
St. Gallen
13. 11. 2022 17.31
-6
Blokiran Drugi Človek
13. 11. 2022 17.48
+7
Pozabila sta dodati drobni tisk pri komentarju "ta komentar je financirala stranka sds"
St. Gallen
13. 11. 2022 17.29
-6
imeti kongres Gibanja Svobode en dan pred volitvami-v casu volilnega molka je seveda nedopustno. Kljub pravni telovadbi, da ne gre za vpliv na volilce in bla bla...
Xdata1
13. 11. 2022 17.27
+0
Zanos, ki ga dajeta drug drugemu. Ljudje razmišljajo drugače. Ali je Jankoviču rekel, da naj gre v penzijo? ...
jodr
13. 11. 2022 17.26
-6
A je Golob že našel svojo identiteto v Bolgariji?
SREBRNIBREG.
13. 11. 2022 17.45
+6
Mu jo iščejo v tovarni laži na Trstenjakovi pa se jim nikakor ne posreči najti.