Slovenija

Napake v e-sistemu: čakalna doba minus 1676 dni, nihče pa ne ve, kaj to pomeni

Ljubljana, 11. 08. 2022 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
95

Naše zdravstvo še naprej hromijo čakalne dobe. Še vedno namreč ni jasno, koliko ljudi v resnici čaka na kontrolni, diagnostični pregled ali operacijo. Ob tem se vsi sprašujemo, kako je možno, da so čakalni seznami povsem irelevantni in zakaj jih sploh imamo. Na ministrstvu so namreč v analizi čakalnih dob ugotovili, da se denimo na kontrolni ortopedski pregled čaka minus 1676 dni, ob tem pa nihče ne ve, kaj to v resnici pomeni.

Minister Danijel Bešič Loredan je napovedal ukrepe, ki bi sistem izboljšali. A Mladi zdravniki opozarjajo, da bodo ti ukrepi le povečali nezadovoljstvo bolnikov in zdravnikov, prav tako ne bodo pripeljali do boljše oskrbe in hitrejšega zdravljenja. V zdravstveni zavarovalnici na drugi strani ukrepe pozdravljajo, a svarijo, da je čakalne dobe treba reševati sistemsko. Bešič Loredan se sprašuje, kako je mogoče, da v e-sistemu prihaja do toliko napak, kako je mogoče, da imajo posamezniki nekaj napotnic za isto storitev, in kako je mogoče, da imamo negativno vrednost pri kontrolnih pregledih.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO:

V 21. stoletju sredi digitalizacije se ukvarjamo z nepredstavljivimi težavami, opozarja minister, a rezultati analize niso ravno presenečenje, pravi prva dama zdravstvene zavarovalnice. V uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki ga vodi Aleš Šabeder, naj bi tudi s premestitvijo določenih zdravstvenih inšpektorjev na urad skrbeli za nadzor in sankcioniranje kršiteljev čakalnih seznamov. Inšpektorji so sicer lani in letos pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti opravil 292 preverjanj ustreznosti vodenja čakalnih seznamov.

Lani so pri več kot polovici, letos pa pri 38 odstotkih ugotovili neskladnosti pri zagotavljanju resničnih in ažurnih podatkov o čakalni dobi za posamezno storitev in številne druge kršitve. Skupaj so tako izrekli 21 ureditvenih odločb, 202 upravni opozorili, štiri odločbe z izrekom opomina in 151 opozoril za storjen prekršek. Ugotovili so kar 53 % neskladnosti pri zagotavljanju resničnih in ažurnih podatkov o čakalni dobi za posamezno storitev. Poleg tega 37 % ni imelo povezanih vseh storitev iz lokalnega v centralni informacijski sistem. V 28 % podatki o uvrščenih pacientih na čakalni seznam za posamezno storitev niso bili povezani v centralni informacijski sistem. Ugotovili so tudi 26 % neskladnosti pri zagotavljanju okvirnih terminov namesto točno določenih terminov.

Čakalnica
Čakalnica FOTO: iStock

Leta 2022 pa so zabeležili 38 % neskladnosti pri zagotavljanju resničnih in ažurnih podatkov o čakalni dobi za posamezno storitev. 18 % ni imelo povezanih vseh storitev iz lokalnega v centralni informacijski sistem. V 8 % podatki o uvrščenih pacientih na čakalni seznam za posamezno storitev niso bili povezani v centralni informacijski sistem. Ugotovili so 21 % neskladnosti pri zagotavljanju okvirnih terminov namesto točno določenih terminov. 6 % pa v svojem sistemu ne zaključuje že izvedenih storitev.

Izrekli so 21 ureditvenih odločb, 202 upravni opozorili, 4 odločbe z izrekom opomina in 151 opozoril za storjen prekršek. Kot pojasnjujejo v ZZZS, to pomeni, da je treba v sistem e-naročanja vključiti neke avtomatske kontrole, zavezati izvajalce za natančno beleženje in spremljanje čakalnih dob, z organizacijo dela pa seveda lahko marsikaj tudi bolje, učinkoviteje realiziramo.

A napačni podatki niso edini razlog za dolge čakalne dobe, menijo na ministrstvu, zato bi v prihodnje zamejili tudi določene možnosti naročanja. Kot je dejala Alenka Kolar, direktorica direktorata za digitalizacijo v zdravstvu: "Da se vsaj na primaru ne sprejema nekih diktatov bolnikov, kam vse pridejo, ko so na spletu pogledali, katero bolezen imajo in na katere vse napotnice jih je treba zdaj naročiti."

V tem delu pa so do predlogov ministrstva precej kritični Mladi zdravniki. Menijo, da bodo določeni ukrepi, kot so kaznovanje neustreznih napotitev, samo povečali nezadovoljstvo bolnikov in zdravnikov, do kakovostnejšega dela in zdravljenja pa ne bodo vodili. In še, da je bistvo problema čakalnih dob pomanjkanje zdravnikov in nekaterih ostalih zdravstvenih sodelavcev. Koliko je dejansko neustreznih napotitev, pa da sploh ne vemo, saj nimamo niti sistema, ki bi to spremljal, niti kriterijev, kaj neustrezna napotitev sploh je, so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
13. 08. 2022 14.53
+0
Prazne obljube ministra in leve vlade sami nesposobneži.
Hasan
12. 08. 2022 09.17
-1
PROGRAM SDS: Nedopustne čakalne dobe bomo skrajšali v treh mesecih torek, 22. 05. 2018 DELI NA: S programom sprememb v zdravstvu postavljamo uporabnika zdravstvenih storitev v središče, denar bo končno sledil bolniku. Takoj bomo pristopili k interventnim ukrepom za skrajševanje čakalnih dob. Nedopustne čakalne dobe bomo skrajšali v treh mesecih. Med izvajalci bomo sprostili konkurenco in posledično zagotovili večjo prijaznost in kakovost storitev. Določili bomo mrežo zdravstvenih zmogljivosti, na razpise za zdravstvene programe se bodo lahko prijavili vsi usposobljeni (licencirani) izvajalci zdravstvenih storitev. Zdravstvene zavode bomo preoblikovali tako, da bodo glede kadrovske in plačne politike bolj samostojni, a obenem nosili večjo odgovornost. Za zagotovitev nekoruptivnega in konkurenčnega javnega naročanja ter za sodelovanje in izmenjavo kadrov bomo vzpostavili holdinško sodelovanje zdravstvenih zavodov. Državne bolnišnice in klinike bomo vključili v sistem evropskih referenčnih centrov, tako da se slovenskim bolnikom zagotovi zdravljenje tudi redkih bolezni. Jasno bomo določili seznam vseh pravic iz zdravstvenega zavarovanja, ki morajo biti zavarovancem vedno na voljo brez nepotrebnega odlašanja. Vzpostavili bomo temelje za varnejšo medicinsko obravnavo in sistemsko uredili pravice do odškodnine pri neugodnih izidih zdravljenja. Nemudoma bomo pričeli vzpostavljati sistem dolgotrajne oskrbe, tako da bo vsak starostnik lahko užival dostojno in varno starost. S programom sprememb v zdravstvu postavljamo uporabnika zdravstvenih storitev v središče, denar bo končno sledil bolniku. Komentar ni potreben!!!
sandi79
12. 08. 2022 09.10
+2
Če rabite zdravljenje, se obrnite na lokalnega vrača. P.S (zelo drobni tisk - uporabite lupo): čakalna doba: 1656 dni.
petka5
12. 08. 2022 09.08
+3
do plafona mi dvigne pritisk vedn bolj ko slisim te mlade zdravnike, kako oni ne bi bili za prav nic odgovorni... dejstvo je da te sezname delajo izvajalci storitev, ali pa jih sploh ne delajo... in je zato zmeda... torej v obeh primerih do izvajalci krivi in odgovorni za zmedo... inspektirji pa, ker tega ne sankcionirajo in dovoljujejo anarhijo... imam sama izkusnjo izpred let videla kdaj je prvi termin na voljo na z vem, mene so narocili krepko kasneje, sem sla na inspekcijo, tam inšpektorica ugotovila pred mano isto... kazni nobene, niti zahtevka da dobim ta datum... se vec napotnico so mi vrnili in sem se lahko narocila drugam, ce mi tam ne pase da krdijo moje pravice... tam to je ukc lj zaradi ugotovljenih krsitev ni bil nihče kaznovan... tolk o delu inspektoratov... tudi tu delujejo po vezah ocitno, ne samo inspektorji za delo...
Uporabnik1801540
12. 08. 2022 09.01
-3
PLEŠEMO, SVOBODA PA TO...NESPOSOBNI...SAM BLEBETAJO U 3 KRASNE
MiskoPol
12. 08. 2022 08.58
+3
Take z -1676 dni čakalne dobe puščajo kar odprte, ker jim taki potem krepko znižujejo POVPREČNO čakalno dobo.
MiskoPol
12. 08. 2022 08.52
+2
Pa saj je jasno, kaj pomeni -1676 dni. Na ortopedski pregled greš 1676 dni prej, kot te noga zaboli. V tem pogledu smo kot druga Švica prehiteli prvo Švico.
Janez Novak 13
12. 08. 2022 08.48
+1
To pomeni, da ima do pregleda še 1.676 dni, danes pa samo še 1.675 dni. In tako naprej. Odštevanje časa... /s
Septična jama vseh jam
12. 08. 2022 08.33
+5
izkazal se je še en IT znanstveni programer... ... možno samo v svobodni Sloveniji.
nebulae ngc6720
12. 08. 2022 08.31
+8
-1670 to pomeni, da bi bila lahko operacija izvedena pred 5 letimi! pa ni bilo ortopeda kirurga!
spoštovanje
12. 08. 2022 08.24
+4
samoplačniško si takoj na vrsti in dohtarji se tega zavedajo....kdo pa še delal za zafurano javno zdravstvo
User619199
12. 08. 2022 08.14
+6
Kaj pa če prenehamo plačevati vsak mesec za ta očitni gnil zdravstveni sistem in naredimo lastni sklad. Sam sem sicer že vplačal kup denarja, vzporedno pa še privatnikom za razne preglede. Naj mi vrnejo preplačano in naredim lastni sklad. Kje je sicer smisel?
jank
12. 08. 2022 08.13
+3
Janševi so baje vse obvladali brez napak, zato ne čudijo takšne informacije. Krek se je tudi hvalil, da je spravil v red NIJZ. Torej je novi minister vse pokvaril v treh mesecih.
pravičnež
12. 08. 2022 08.01
+3
Loredan dela kot govori.Po-po po počasi.
Vladimir Bog
11. 08. 2022 21.49
+9
-1676 dni pomeni, da je od smrti pacienta, ki ni prišel na vrsto, minilo že 1676 dni.
User1538643
11. 08. 2022 21.49
+2
Seveda nihče ne ve, kaj to pomeni, programerima bi moralo biti jasno, posebej za denar, ki ga izmolzejo za ničvredne aplikacije. Torej, če ne gre za matematično formulo z napako, potem gotovo gre za INTEGER vrednost, ki je prestopila pričakovani prag velikosti. Poenostavljeno, če izbrani integer lahko ima največ, recimo 64k vrednosti, potem so le te raporejene v obsegu -32k, 0, +32k, vendar 0 ni tudi binarno nič (0), ampak je binarno 32k. Torej, če številke naraščajo od 0 do 32k in se slednji prišteje 1, aktivira se najvišji bit binarne vrednosti, ki več ni na voljo, zaradi števila binarnih mest, in se rezultat prikaže kot -32k, in je v bistvu binarna ničla (0), ter vsako nadaljnje prištevanje, v bistvu zmanjšuje vrednost navzgor proti 32k binarno, ki se tolmači kot ničla (0). Rešitev, uporabiti v aplikaciji LongInteger. Glede na predvidene potrebe aplikacije, najbrž gre za kakšen SHORTINTEGER.
Andree
11. 08. 2022 21.49
+5
Čakalna vrsta za presaditev roženice 3 leta
assassin911
11. 08. 2022 21.47
+7
Čakalna vrsta za ortodonta je 4 leta! Halo a ste normalni. Po tem času je že brez veze.
defodil
12. 08. 2022 08.32
-1
to je izjava ene od 90 ortodontov, ki jih imamo v Slo (koliko je pa otrok, ki ga potrebujejo - in ko je enkrat v sistemu, ima kontrole na par mesecev, vsaj 10 let): specialistka zobne in čeljustne ortopedije in tudi predsednica Slovenskega ortodontskega društva, je v enem od intervjujev dejala, da lahko »pri nas vsak zobozdravnik, ki oceni, da otrok potrebuje ortodontsko zdravljenje, napiše napotnico za specialistično obravnavo – toda delo ortodontov je omejeno s številom programov, znotraj teh programov pa še z naborom storitev in številom otrok, ki jih v sklopu programa lahko sprejmemo. Čakalne vrste so torej posledica razkoraka med številom programov, ki jih plača ZZZS, ter številom otrok, ki to zdravljenje potrebujejo. Primanjkuje približno 40 programov – sredstva zanje pa so bila vedno omejena, kajti takrat, ko bi bilo treba zagotoviti financiranje programov, se je vselej zataknilo.« Prepričana je torej, da je težava v pomanjkanju programov, in ne v pomanjkanju kadrov. Zato si specia­listi ortodontije aktivno prizadevajo za spremembe, s katerimi bi odpravili res nedopustno dolge čakalne vrste.
Carpediem32
12. 08. 2022 09.17
+1
Pa res toliko otrok potrebuje ortodonta? Za en kriv zob?
Povpre?než
11. 08. 2022 21.45
+4
Kot testerja programske opreme me vsakič znova naša javna uprava preseneti.
pa dobr no
11. 08. 2022 21.49
+5
mene pa ne. pa sem tudi testiral programsko opremo. pac v javni upravi nikogar dosti ne briga ali pa zelo malo vedo. rezultat je isti. pa zakljuci se delo najkasneje do14h, v petek pa se prej.
Leopold
12. 08. 2022 08.06
+1
Delo se konča že mnogo preje. Ob 14h samo dežurni "štemplja" ostale, ki so že davno odšli, z njihovimi karticami. No, dobra stran tega je, da vsaj dežurni dela do 14h, vsaj formalno...
Arguss
11. 08. 2022 21.43
+2
Nimam osebnega Zdravnika.Plačujem davke delam.Loredanček kaj boš ukrenil.A ti je že svoboda od goloba vsekala v glavo.