Slovenija

Na Kopah novi sedežnici, obnovili bodo tudi Lukov dom in hotel

Slovenj Gradec, 20. 09. 2023 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
8

Na Kopah bodo v novo smučarsko sezono vstopili s posodobljeno žičniško infrastrukturo. Do konca oktobra bo predvidoma končan 11 milijonov evrov vreden projekt, ki med drugim vključuje novi sedežnici Pahernik in Kopnik. Njun upravljavec, družba Vabo, je uspešno pridobil tudi sofinancerska sredstva za obnovo Lukovega doma in Hotela Slovenj Gradec.

Na koroškem delu Pohorja, na Kopah, je projekt posodobitve žičniške infrastrukture in vlaganj v dodatno doživljajsko ponudbo v polnem teku. Dela potekajo po načrtih in bodo predvidoma zaključena do konca oktobra, je povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Poleg novih štirisedežnic Kopnik in Pahernik projekt zajema tudi novo vlečnico Velika Kopa in izgradnjo doživljajskega parka na dveh hektarjih površin. Ureditev dela parka in novih kolesarskih poti so zaključili že junija, sicer pa urejajo še sprehajalno pot med drevesi z razgledno ploščadjo in visečim trampolinom, v okviru projekta pa so kupili tudi 50 novih koles. Od tega je 30 električnih za kolesarjenje po Pohorju, preostalih 20 jih namenjajo za kolesarski oz. bike park, je povedal Paradiž.

Kope
Kope FOTO: Shutterstock

Vse te pridobitve bodo še povečale ponudbo možnih doživetij na Kopah in okrepile celoletno ponudbo na zahodnem delu Pohorja. Družba Vabo je sredstva za sofinanciranje projekta pridobila na razpisu gospodarskega ministrstva, ki je za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje desetih večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča v obliki sofinanciranja namenilo skupno 63,4 milijona evrov.

Je pa bila družba Vabo uspešna tudi na razpisu gospodarskega ministrstva za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma. Za 1,6 milijona evrov (z DDV) ocenjeno naložbo v popolno rekonstrukcijo Lukovega doma na Kopah z vlaganji v dopolnjujoče dejavnosti je prejela dobrih 800.000 evrov.

Za popolno rekonstrukcijo in energetsko sanacijo Hotela Slovenj Gradec pa je na razpisu prejela nekaj manj kot 750.000 evrov, pri čemer je celotna naložba ocenjena na 1,5 milijona evrov (z DDV).

Izvedbo obeh naložb v družbi Vabo načrtujejo v letih 2025 in 2026. Med drugim ob energetski sanaciji Lukovega doma načrtujejo tudi postavitev bazena za goste in prenovo sob, je povedal Paradiž.

Ob tem je dodal, da ob izboljšanju ponudbe nastanitvenih zmogljivosti računajo tudi na ureditev javne športne infrastrukture v Slovenj Gradcu, kot sta športna dvorana in stadion. Meni namreč, da ima to koroško mesto velik potencial za ponudbo športnega turizma različnim ekipam, ki tudi iz tujine prihajajo v regijo na športne priprave.

Glede na objavljene rezultate razpisa gospodarskega ministrstva pa se v središču Slovenj Gradcu obeta še en penzion s štirimi zvezdicami. Načrtuje ga podjetje Vart, ki ima v mestu že več gostinskih obratov. Eden od dveh direktorjev in solastnik podjetja Vart Tadej Ramšak podrobnih načrtov še ni želel razkriti, je pa dejal, da si želijo ponudbo širiti še na namestitve.

Naložba v vzpostavitev penziona, ki ga načrtuje podjetje Vart, je po podatkih ministrstva ocenjena na 1,1 milijona evrov, od tega je ministrstvo k naložbi pripravljeno prispevati nekaj manj kot 400.000 evrov.

Sredstva za naložbe v turistične namestitve je s Koroške prejelo še nekaj družb, je razvidno iz objavljenih rezultatov razpisa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
20. 09. 2023 09.50
+0
hvala bogu, vsaj nekaj obnovljeno od teh starih mašin iz praveka.....
titomeni
20. 09. 2023 09.12
+4
Zelo lepo obnovljeno ce gledas od dalec. Drugace pa slamparija taksna da je se nisem videl.. Da ne govorimo o sami organizaciji.. Cistilke ti hodijo ob 7 zjutraj v sobo ker ne vedo da je polna, kelnarji sicer prijazni ampak noben nic ne ve.. Medsebojna komunikacija in kakšen raport sestanek jim peša.. Celotna zadeva pogledana cez palec pa cudovito
Delavec_Slo
20. 09. 2023 08.54
+0
Gremo na kope
105Bertone
20. 09. 2023 08.50
+1
Cesta na Kope pa neobnovljena že 50let😬.
Hribovec
20. 09. 2023 09.54
+1
Cesta se je lani in letos končno večinoma popravila. Nov asfalt itd,.. Bojo pa najbrž cene kart malo poletele sedaj nekam u pm
jakozuka
20. 09. 2023 10.22
pišeš bedarije...če nisi na tekočem ne piši in se delaj pametnega.
Slash
20. 09. 2023 08.40
+1