Slovenija

'Na Kosovu potrebna sprava'

Mengeš, 08. 02. 2007 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Kosovu je potreben spravni proces, je ob odprtju mednarodne konference na gradu Jable poudaril minister Rupel.

Zunanji minister Dimitrij Rupel
Zunanji minister Dimitrij Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Mednarodne konference z naslovom 'Medetnični in medreligijski odnosi na Kosovu: Ustvarjanje mostov razumevanja in sodelovanja', ki je potekala na gradu Jable, so se udeležili voditelji etničnih, verskih in civilnih skupnosti, pa tudi član prehodne vlade s Kosova, ter predstavniki slovenske in drugih vlad ter slovenski in mednarodni strokovnjaki. Kljub povabilu organizatorjev, predstavnikov srbske pravoslavne cerkve na grad Jable ni bilo.

Kosovo naj postane boljši kraj za življenje

V interesu vseh etničnih in verskih skupnosti na območju Kosova je, da to postane boljši kraj za živeti, je ob odprtju konference poudaril zunanji minister Dimitrij Rupel.

Ob odprtju konferenca sta poleg Rupla nastopila tudi beograjski nadškof Stanislav Hočevar in mufti slovenske islamske skupnosti Nedžad Grabus, ki sta se menila, da religija lahko na Kosovu in drugod gradi mostove. Po mnenju tretjega govornika, ameriškega politologa in avtorja številnih knjig o medkulturnem dialogu Benjamina Barberja pa je ključ v državljanski identiteti in državljanskem prostoru, ki odpirata možnosti za etnični in verski pluralizem.

Konflikt ni verski, temveč etnični

Zunanji minister je še spomnil, da konferenca poteka v času, ko je proces v zvezi s prihodnjim statusom Kosova prešel v ključno in hkrati najtežjo fazo. V osrčju predloga posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija je prav zaščita etničnih skupnosti, najdaljši aneks k predlogu pa je tisti o zaščiti verske dediščine, je dejal Rupel, ki pa je hkrati poudaril, "da konflikt na Kosovu, kot tudi v BiH, dejansko ni bil verski, temveč predvsem etnični in politični".

Islam in demokracija nista neskladna, je na konferenci poudaril mufti slovenske islamske skupnosti Nedžad Grabus
Islam in demokracija nista neskladna, je na konferenci poudaril mufti slovenske islamske skupnosti Nedžad Grabus FOTO: Dare Čekeliš

Kljub temu se morajo na območju naučiti spoštovati verske razlike, pri čemer pa še ni dovolj raziskano, kako bi lahko pozitivno vlogo pri tem odigrali verski voditelji, je dodal Rupel. Pri obravnavi medetničnih in medverskih odnosov na Kosovu je sicer potrebna posebna previdnost, je menil zunanji minister. "Obe etnični skupnosti na Kosovu, predvsem največja, bosta morali biti odgovorni in začeti spravni proces," je poudaril.

"Evropa želi evropeizirati Balkan, da Balkan ne bi balkaniziral Evrope"

Nadškof Hočevar je v govoru opozoril na pomen "integralnega dialoga", ne le na Kosovu, temveč povsod. Pri tem je podobno kot Rupel spomnil na pomen religij, ki bi morale po njegovem mnenju odigrati ključno vlogo. Sicer je Hočevar izrazil razumevanje do "pravoslavnih bratov", katerih številni verski spomeniki so bili uničeni, ki so zadržani do sodelovanja v integralnem dialogu. Kljub temu bi jih morali pritegniti k sodelovanju v dialogu, je dejal Hočevar in poudaril, da "mora Balkan postati pionir dialoga". Kljub povabilu organizatorjev, Centra za evropsko prihodnost (CEP), se konference ne udeležujejo predstavniki srbske pravoslavne cerkve.

Na pomen religije pri dialogu je opozoril tudi mufti Grabus. V zvezi z dogajanjem na balkanskem prostoru je dejal, da se nekateri na Balkanu še vedno borijo za svoj dom in da želi Evropa evropeizirati Balkan, da Balkan ne bi balkaniziral Evrope. Sicer pa se je Grabus osredotočil predvsem na položaj muslimanov v Evropi. Kot je poudaril, "islam in demokracija nista neskladna", muslimani pa bi po njegovem mnenju morali postati univerzalna skupnost v Evropi.

Barber je medtem opozoril, da etnična in verska identiteta kot taki lahko prineseta tudi težave, saj s seboj nujno prineseta dojemanje "drugega". Kulturna identiteta je tako dejansko zgrajena na "zidovih", "prinaša solidarnost, a hkrati v sebi nosi seme zla". A na srečo obstaja tudi državljanska identiteta, ki ni zgrajena na preteklosti, temveč na prihodnosti, "na delu, ki ga opravljamo skupaj". "Državljanstvo je naraven most med kulturami in verami", tak "državljanski prostor" pa ustvarja možnost za pluralizem, je poudaril Barber.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ernest83
08. 02. 2007 18.10
Res mi ni jasno kaj ma slovenski kulturni praznik veze s Hanžkom, domnevnimi duhovniki pedofili , z varstvom osebnih podatkov, in to vse skupaj s Kosovom.
sdrago@siol.net
08. 02. 2007 17.29
Odgovor za ernest83 Dva naslova, ki obravnavata iste vzroke za katastrofalne posledice še niso vsak članek. Verjamem pa, da vi ne vidite bistva in zato tudi ne razumete zgornjega stavka. Zagotovo pa trdim, da s svojim pisanjem nisem nikogar žalil, ali mu omejil svobodo pisanja. Je pa vaš tudi vaš problem, če sem vam s svojim pisanjem izbil argumente. Moj namen je dober in iskren. Upam, da me razumete in ste taki tudi vi. LP.
ernest83
08. 02. 2007 16.21
Bi lahko nehal kopirat ene in iste stvari pod vsak članek, ki nima nobene veze s tem kaj kopiraš?
sdrago@siol.net
08. 02. 2007 16.14
Tudi organi pregona nimajo nič zoper zločince, ki posegajo v pravice drugih ljudi. Ali jih omejuje Hanžek, ali pa sami sebe. Pri nas odkrijejo le tiste zločince, na primer preprodajalce, ki jim uidejo iz njihove mreže. Podobno je s pedofilijo in vsemi drugimi zločini. Pustiti jih morajo na miru, saj bi na vsakem koraku hitro trešičili v lastne vrste. "Saj veste plače so nizke in je treba še postrani služiti!", zagovarjajo svoje zločine tisti, ki so na "sončni" strani. Še pojasnilo glede strani: "Sončna" stran je v tem primeru tista, ki je nasproti RKC
sdrago@siol.net
08. 02. 2007 16.02
Odgovor brankob Hanžek res nima nič s krivicami, ki se dogajajo nedolžnim otrokom in med partnerji. On se mora ukvarjati z Romi in podobnimi eksotiki....
brankob@avtomatika.com
08. 02. 2007 14.25
Pa saj ta vprašanja so zelo nejasna in splošna. Ne branim Hanžka ampak kako naj ti odgovori na tole ? Kaj so sploh eksotične vere in kako naj preštejemo izginule osebe tam, kjer to tehnično ni mogoče ? Kar se pravic/svobode posameznika tiče, so te že sedaj omejene s pravicami/svobodo drugih. Kaj ima Hanžek s tem ?
sdrago@siol.net
08. 02. 2007 14.19
Skoraj pre enim letom se je VČP g Hanžek iognil odgovorom z izjavo, da so vprašanja "zelo splošna", kar seveda ni res in jih vam zato postavljam še enkrat. 1. prosim za podatek o številu izginulih oseb ter številu uničenih družin zaradi "eksotičnih verstev". (Na žalost je nekaj takih primerov tudi iz naše občine in ti potrjujejo utemeljenost o nevarnosti tovrstnih odločitev ne samo za človeka, ki se odloči, pač pa s tem krši tudi pravice njegovih bližnjih in širše družbe). 2. vprašujem ali je naravno, da ima otrok v družini očeta in mater? (Zakaj ne ukrepa zoper ločitve staršev, s katerimi se kršijo osnovne otrokove pravice do očeta in matere v družini? 3. ali ste podali pobudo, da bi se državna zakonodaja spremenila tako, da ne bi svoboda enega omejevala pravice do svobode drugega?
sdrago@siol.net
08. 02. 2007 14.16
Do sprave v Sloveniji je še dolga pot! Navajam primer: Skupaj lahko ugotovimo na Prešernov dan 2007, da je država Slovenija res nekulturna, saj je VČP spoštovani g Hanžek gluh za opisane kršitve človekovih pravic. Z zakonom ščiti imena in priimke vseh nastopajočih dejanskih izvajalcev katastrof posameznika in družine. Slovenska država in mediji ter VČP pa za razliko od prejšnjega stavka razpihujejo imena in priimke treh duhovnkov, ki so OSUMLJENI zločina...
Rijad Proši?
08. 02. 2007 13.57
Rupel naj rajši doma poskrbi za spravo, potem bo pa lahko drugim solil pamet.