Slovenija

Na kranjski osnovni šoli učitelj napadel učenca

Kranj, 17. 10. 2023 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kranjski osnovni šoli je Policija obravnavala nasilni dogodek, v katerem je bila ena oseba lažje poškodovana. Po naših informacijah je učitelj napadel učenca. Prijel naj bi ga za vrat, ga potisnil od sebe in trikrat zbodel s svinčnikom. Vodstvo šole je učitelja, ki je že lani prejel pisno opozorilo, po dogodku umaknilo iz razreda in nima stika z učenci. Policisti pa proti njemu vodijo predkazenski postopek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pojasnila ravnateljice in ugotovitve inšpekcije
    06:32
    Iz 24UR ZVEČER: Pojasnila ravnateljice in ugotovitve inšpekcije
  • Iz 24UR: Učitelj s svinčnikom zbodel učenca
    02:03
    Iz 24UR: Učitelj s svinčnikom zbodel učenca
  • Iz SVETA: Napad na osnovnošolca
    02:14
    Iz SVETA: Napad na osnovnošolca

Napad se je zgodil v začetku oktobra, so nam potrdili na Policijski upravi Kranj, kjer podrobnosti o nasilnem dogodku "zaradi varovanja osebnih podatkov, sekundarne viktimizacije žrtve in določil 287. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)" ne morejo razkrivati. 

Je pa zato incident za kranjski spletni portal Trma opisal oče napadenega učenca: "V njem je moj sin utrpel tri vbode s svinčnikom. Najprej pa je učitelj planil nadenj, ga odrinil, zgrabil za vrat. Posebnega povoda ni bilo, le nekaj izmenjanih stavkov med njim in mojim sinom, ki je nenadoma doživel fizični napad vpričo sošolcev."

Svinčnik v roki
Svinčnik v roki FOTO: Shutterstock

Dogodek so na šoli vzeli zelo resno, ravnateljica Osnovne šole Jakoba Aljaža Kranj Lucija Rakovec se je takoj odzvala in sprožila vse postopke. Kot nam je potrdila v pisnem odgovoru, je takoj po incidentu opravila razgovor z očetom, učencem, učiteljem in sošolci. Nato je o vseh ugotovitvah obvestila Policijo. "Še isti dan popoldne sem opravila še en daljši razgovor z učiteljem, na Policijo sem šla na razgovor še isti dan popoldne, obvestila sem ministrstvo in šolski inšpektorat ter se posvetovala z njimi glede ukrepov," je svoje ukrepe po dogodku naštela učiteljica. 

Tudi oče je dogodek prijavil PU Kranj, kjer pa so zanj že vedeli zaradi prijave šole. "Odšli smo k zdravniku, vbod s svinčnikom se je zgodil na območju pasu, podlahti in tudi obraza – a k sreči ni bilo hujših posledic. Sin je bil šokiran, naša družina tudi. Pri istem predmetu je imel lani prav dobro oceno, nobenih konfliktov ni bilo – a še enkrat poudarjam, da ni vedno lahko delati v šoli. To pa v ničemer ne opravičuje te res izjemne, nezaslišane reakcije, ko odrasel učitelj napade otroka, učenca," je še dodal oče. 

Primer zdaj obravnava Policija. "Zaradi suma storitve kaznivega dejanja policisti zoper eno osebo vodijo predkazenski postopek in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo," so pojasnili na PU Kranj.

Ravnateljica je poudarila, da je učitelj "od dneva dogodka umaknjen iz razreda in nima stika z učenci do nadaljnjega".  Po neuradnih informacijah je na bolniški. Prav tako so v šoli potrdili, da je isti zaposleni lani oktobra dobil prvo pisno opozorilo pred odpovedjo. Takrat naj bi opozorilo prejel zaradi neprimerne verbalne komunikacije z učenci.

Na PU Kranj so ob tem poudarili, da ima Policija ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja. "Naši začetni ukrepi so v prvi vrsti namenjeni takojšnji zaščiti žrtve, zavarovanju dokazov in izsleditvi storilca dejanja. Tako policisti in kriminalisti v vseh tovrstnih preiskavah storimo vse, kar je v naši moči, da žrtve zaščitimo in z njimi postopamo še posebej skrbno in občutljivo," so pojasnili. 

Policisti v osnovnih in srednjih šolah redno izvajajo tudi preventivne aktivnosti na temo preprečevanja kakršnega koli nasilja. Poseben poudarek namenjajo medvrstniškemu nasilju, otroke pa spodbujajo, da nasilna dejanja prijavijo Policiji.

Primer spremlja tudi inšpektorat

Dogajanje na šoli spremlja tudi Inšpektorat za šolstvo, je v oddaji 24UR Zvečer potrdil glavni šolski inšpektor Simon Slokan. Ravnateljica jih je o primeru obvestila in po besedah Slokana je bilo njeno ravnanje ustrezno. "Ravnateljica je izpolnila vse ukrepe, ki jih je dolžna narediti za zaščito žrtev in zagotovitev varnega okolja, inšpektorat je nato predlagali še nekatere ukrepe. Za kaj več in preiskavo dogodka pa je odgovorna policija."

Slokan meni, da primer dokazuje, da sistem prepoznavanja neprimernega ravnanja deluje, saj so poskrbeli za nadaljnjo izvedbo pouka. "Pomembno je, da se je osebo odstranilo," je še pojasnil Slokan.

Inšpekcija bo sedaj preverjala aktivnosti ravnateljice. Slokan pa opozarja, da velja zmotno prepričanje, da lahko inšpektorat tako osebo iz šole odpusti. To lahko kot delodajalec stori le ravnateljica, pojasnjuje Slokan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja