Slovenija

Na Krasu odstranili že za 1,8 tone neeksplodiranih ubojnih sredstev

Kostanjevica na Krasu, 28. 07. 2022 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Požar na Krasu je razgalil še eno nevarnost tega območja – neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), ki so tam še iz prve svetovne vojne. Odstranili so jih že več kot 300 v skupni teži slabi dve toni. Po besedah poveljnika državne enote za varstvo pred NUS Darka Zonjiča pa se bodo prave razsežnosti šele pokazale, saj so pregledali le delček območja požara. Glede na strokovne ocene je na območjih, kjer so divjali boji, še vedno približno 70 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev na kvadratni meter.

S požarišča je bilo med divjanjem ognjene stihije slišati številne eksplozije, od šibkejših do precej močnih – odvisno od velikosti eksplozivnega telesa, ki je eksplodiralo. Ocenjujejo, da je bilo detonacij več kot 500. Zato je bil med tistimi, ki so med požarom le malo spali, tudi poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič.

"Sreča v nesreči je bila v tem, da so bile eksplozije v tistih conah, ki smo jih nekako predvideli in zarisali. Najpomembnejše pa je to, da so se gasilci držali teh naših varnostnih navodil, saj bi sicer res lahko prišlo do kakšne katastrofe," je Zonjič dejal v pogovoru za STA.

Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) so predstavljala dodatno prepreko za gasilce. Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so bili zato na terenu nepogrešljivi.
Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) so predstavljala dodatno prepreko za gasilce. Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so bili zato na terenu nepogrešljivi. FOTO: Alan Čebohin

Kot je dodal, se je pripetilo tudi nekaj res "bližnjih srečanj" ob detonacijah, vendar k sreči ni prišlo do nobene poškodbe.

"Doslej smo odstranili več kot 250 kosov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 1,4 tone. Vendar to še ni vse. Ko bomo po popolnoma pogašenem požaru lahko vstopili na požarišče, se bo šele pokazala prava slika, koliko je še teh ostankov na območju goriškega Krasa."

Glede na strokovne ocene je na območjih, kjer je pred več kot stotimi leti divjala soška fronta, še vedno približno 70 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev na kvadratni meter.

Kar se tiče NUS, je gibanje po terenu nekoliko varnejše šele takrat, ko je požar pogašen že več kot 48 ur. "Čeprav še vedno obstajajo vroče točke, na katerih še vedno lahko pride do eksplozij. Zato opozarjamo, da je hoja po požarišču še vedno nevarna," je posvaril Zonjič.

Pirotehniki še vedno pregledujejo robove pogorišča. Med najdenimi NUS, ki so eksplodirala, je bilo največ 75-milimetrskih italijanskih in avstrijskih topovskih granat. Po številu so jim sledile 100-milimetrske avstrijske granate.

"Doslej nismo dobili še nobene 150-milimetrske granate, vendar jih nekako pričakujem v središču požarišča pod Velikim vrhom. Doslej smo pregledali šele zelo majhen del požarišča," je opozoril Zonjič.

Zelo veliki kalibri NUS so večinoma pod zemljo, saj so se ob padcu zarile globoko. Take nato eksplodirajo samo v primeru velikega pregretja zemlje ob požarih, potrebna je temperatura okrog 300 stopinj Celzija, je še povedal.

Nekatere granate so bile na kupu, kamor so jih verjetno prinesli pobiralci starega železa takoj po vojni. "Z granat so pobrali le medenino, saj so ljudje že takrat točno vedeli, katere so nevarne in katere ne. Večinoma pa gre za posamezne granate, ki po izstrelitvi niso eksplodirale. Če se teh izstrelkov, ki so ostali po vojni, ne premika, ne eksplodirajo, zato že dolgo ne pomnimo nobene tovrstne nesreče," je pojasnil Zonjič.

Velika nevarnost za eksplozijo pa nastane tedaj, ko neizkušeni posamezniki začnejo posegati v NUS ali pa ob požaru, je opozoril.

Najdenih NUS naj torej ljudje nikakor ne premikajo, pač pa naj si zapomnijo in označijo lokacijo ter o najdbi obvestijo pristojne strokovne službe ali center za obveščanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murkecc
28. 07. 2022 21.39
+1
70kg na kvadratni meter??
Koroški Slovenec
28. 07. 2022 21.16
+2
Torej je bilo tudi nekaj koristi!
Potouceni kramoh
28. 07. 2022 21.14
-1
Bomba buš pukla? Buuuum.
Šekularac
28. 07. 2022 20.41
+2
Gasilci vedo, da je z grmovjem zarasla ohišnica v nasprotju s preventivo pred požari v naravi. Grmovje ustvarja vžigalni material. Če nimamo vsako leto vsaj enkrat očiščenega dimnika, nam zavarovalnica ne izplača škode ob požaru. Pogoj bi moral biti tudi odstranjen vžigalni material v primerni razdalji od bivališča. Nekoč je okolico čistila drobnica, enoumje pa je drobnico iztrebilo.
The Dude
28. 07. 2022 19.26
+0
Spet ubojna sredstva. Sem misli, da sem na 24 sata.
uni65
28. 07. 2022 18.27
+2
A je to mogoče, koliko imamo strokovnjakov za razminiranje, po celem svetu iščejo eksplozivna telesa, doma pa že 100 let polne gmajne min
mirox55
28. 07. 2022 18.41
+4
Izgleda, da si strokovnjak na tem področju , ne razlikuješ pa min od granat ! Pozanimaj se malo kaj so mine in kakšne granate se tukaj nhajajo !
bandit1
28. 07. 2022 18.07
-1
Kam so jih poslali oz donirali?
Cene Novak
28. 07. 2022 19.04
+4