Slovenija

Italijanski požar prišel do meje, ustavlja ga veter

Renče/Trst, 19. 07. 2022 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Tana Rakoto Kovačič, Urška Bitenc
Komentarji
234

Požara, s katerima so se gasilci na Krasu borili od petka, sta pod nadzorom, nam je potrdil vodja intervencije Simon Vendramin, je pa v okolici Sežane do meje prišel eden izmed obsežnejših italijanskih požarov. Tam sicer zaenkrat gori le 500 metrov slovenskega ozemlja, je povedal vodja intervencije Marko Adamič. Regijski štab Civilne zaščite poziva prebivalce Nove Gorice in bližnje okolice, Goriških Brd in spodnjega dela Posočja, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken.

Več videovsebin
  • IZ 24UR ZVEČER: Pod nadzorom so trenutno vsa tri požarišča na Krasu
    03:43
    IZ 24UR ZVEČER: Pod nadzorom so trenutno vsa tri požarišča na Krasu
  • Iz 24UR: Na Krasu nov požar
    04:00
    Iz 24UR: Na Krasu nov požar
  • Iz 24UR: Nov požar na Krasu
    02:25
    Iz 24UR: Nov požar na Krasu
  • Iz SVETA: Nov požar na Krasu
    04:09
    Iz SVETA: Nov požar na Krasu
  • Iz SVETA: Bi morali kupiti kanaderja?
    02:33
    Iz SVETA: Bi morali kupiti kanaderja?

Ogenj se je čez italijansko mejo razširil, a slovensko območje pred večjim požarom trenutno varuje veter. Piha namreč v smeri Italije, je pojasnil Adamič. Ogenj se sicer širi po hribu navzdol. Ker so razmere zaenkrat pod nadzorom, je na terenu pozno zvečer ostalo le deset slovenskih gasilcev in štiri cisterne z vodo, so pa na območju tudi italijanski gasilci. 

Gasilci so nameščeni med vasjo Jamlje in mejnim prehodom Klariči, kjer poteka tudi glavna cesta. Trudijo se, da ogenj te ceste ne bo prečkal, saj bi to požaru lahko omogočilo hitro širjenje. Zaradi velike količine granat iz časa 1. svetovne vojne na tem območju je gašenje sicer zelo nevarno, gasi se lahko le iz zraka ali s ceste. "Gre za nepoznan, težek teren, poln neeksplodiranih ubojnih sredstev. Če nam veter ne bo naklonjen, bo lahko še zelo hudo," je še povedal Adamič.  

Gašenje se bo intenzivneje spet nadaljevalo jutri.  Zjutraj se bosta gasilcem na območju po potrebi pridružila tudi dva italijanska kanaderja in nekaj helikopterjev, točno število še ni znano. Če se bodo razmere ponoči poslabšale, bodo k njim preusmerili gasilce iz Opatjega sela.  

Požar v Opatjem selu, v katerem je zgorelo 400 hektarjev površine, je, kot že rečeno, omejen, so pa zvečer še vedno na straži ostali številni gasilci. Težav z vodo nimajo več, nam je potrdil Simon Vendramin in dodal, da upa, da se bo požar na območju končno umiril, saj so vsi na terenu zaradi večdnevnega gašenja že zelo utrujeni. 

Pod nadzorom je tudi požar v  okolici Renč, s katerim so se gasilci borili čez vikend, je  za oddajo Svet na kanalu A povedal vodja intervencije Vendramin."Gasilci smo vsi izmučeni, spimo štiri ali pet ur, izčrpani smo," je dodal. Na območje požarov so na nočno stražo začeli prihajati tudi gasilci s severnoprimorske regije, čez noč so aktivirali tudi bolj oddaljena gasilska društva. 

Zaradi gašenja je zaprta cesta Miren–Kostanjevica, promet je preusmerjen čez Italijo. Pri gašenju je čez dan pomagala tudi Slovenska vojska s helikopterjem Bell 412 in letalom Pilatus PC-6.

Ne odpirajte oken in ostanite doma

"Gost in dražeč dim, ki otežuje dihanje, je prineslo s številnih požarišč predvsem z italijanske strani meje. Zato regijski štab CZ priporoča ljudem, da ostajajo v zaprtih prostorih in ne odpirajo oken, dokler se ne bodo stvari vsaj malce umirile," je povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Požar, ki se je danes znova razplamtel na požarišču petkovega požara ob cesti Miren-Opatje selo, je na slovenski strani meje pod nadzorom. K temu so precej pripomogli helikopterji in vojaško letalo, ki so popoldne pomagali gasiti.

"Bolj je zaskrbljujoče stanje na italijanski strani državne meje. Bojimo se predvsem tega, kaj bo prinesla noč," je še povedal Čurlič. Gasilcem trenutno še uspeva omejevati požar na liniji državne meje, vendar bo to ponoči težje, ker ne bodo imeli pomoči iz zraka.

Tako kot so italijanski gasilci slovenskim kolegom pomagali pri gašenju petkovega in nedeljskega požara na Goriškem Krasu, so danes slovenski gasilci pomagali italijanskim. Če bodo razmere na slovenski strani to dovoljevale, bodo pomagali tudi v sredo, je še povedal.

Oskrba z vodo velik problem

Gasilcem je čez dan dodatno težavo in skrb na goriškem Krasu povzročala hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo–Sela na Krasu. Kot so zapisali v regijskem štabu CZ, to pomeni, da so vsi hidranti na tem območju, kjer so se gasilske enote doslej oskrbovale, ostali brez vode. 

"Oskrba z vodo je velik problem, saj so potrebe za gašenje požarov velike," je razložil Vendramin. Cev so morali sanirati že dvakrat, zato upajo, da bo sedaj zdržala do konca intervencije. Težav od popoldneva naprej niso več imeli.

Vodo za gašenje so gasilci vozili s cisternami predvsem iz Mirna, prav tako so morali s cisternami dovažati vodo na heliport za polnjenje odvzemnih mest – bazenov za helikopterje.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na pomoč pri gašenju požara sta torej že odletela policijski helikopter in helikopter Slovenske vojske. V Sloveniji je ob gašenju požara v okolici Nove Gorice včeraj letalo flote rescEU v 19 preletih odvrglo 114 ton vode.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z informacijami iz Italije se je oglasila naša novinarka 

Gori tudi na italijanski strani, kjer se italijanski gasilci borijo z več majhnimi in enim večjim požarom, je za Svet potrdil vodja intervencije na slovenski strani Vendramin. Primorski dnevnik poroča, da so požari izbruhnili na več lokacijah ob železnici med Devinom in Sabliči. Ogenj, ki je zagorel pri Sabličih, sega tudi na območje občine Devin-Nabrežina. Goriški gasilci krotijo ognjene zublje, v nebo se dviga visok oblak dima. Zaradi požara je prekinjen tudi železniški promet. Največje pogorišče je pri Moščenicah, policija je že zaprla cestni odsek proti Cesti za Dol. Avtocesta je v smeri proti Benetkam zaprta že pri Sesljanu, saj gori le 250 metrov od avtoceste. Ogenj se širi na obeh straneh avtoceste, s cestninske postaje pri Moščenicah so evakuirali osebje.

Še en požar je izbruhnil pri Tržiču. Kot so zapisali pri italijanski civilni zaščiti, zaradi tega razmišljajo o zaprtju priključkov na avtocesto, prekinjen pa je tudi železniški promet. Na delu so gasilci iz Gorice in Tržiča, ki sodelujejo z vsemi razpoložljivimi enotami in vozili, ter prostovoljci iz tamkajšnje civilne zaščite, pomaga pa jim tudi helikopter.

Naša novinarka Tina Hacler nam je sporočila, da je dim v bližini Monfalcona (Tržiča) viden daleč naokoli, širi se tudi vonj po dimu. "Slišati je sirene gasilskih in ostalih vozil, ki hitijo na pomoč, v zraku je helikopter. Zaradi nevarne bližine požara so zaprli tudi avtocesto mimo letališča Ronke in naprej proti Palmanovi, zato se je ves promet, vključno s tovornimi vozili, preselil na lokalno cesto v smeri proti Trstu in obratno, kar povzroča velike zastoje," je še zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogorišče obiskala Šestan in Pahor

Danes je predsednik republike Borut Pahor skupaj s Šestanom obiskal poveljniško mesto akcije gašenja požara na Krasu. Seznanil se je s trenutnim stanjem in potekom gašenja ter se vsem sodelujočim v akciji zahvalil za požrtvovalno delo. 

Tako Pahor kot Šestan sta v današnji izjavi poudarila, da je velika večina gasilcev, ki na Krasu že več dni nadzorujejo območje požara, prostovoljcev. Predsednik države je ob tem dodal, da je treba glede na razmere in vse večjo pogostost požarov nujno urediti tudi nadomestila za prostovoljne gasilce. "Drugače to ne bi bilo pošteno do ljudi, ki večinoma prosto opravljajo to delo, tudi ta teden na Krasu," je dejal.

Poveljnik civilne zaščite je še povedal, da bo v primeru večje količine požarov treba aktivirati mehanizme civilne zaščite. Aktivacije zaradi hude suše ne izključuje. Poudaril je še, da pri gašenju Sloveniji močno pomaga mehanizem rescEU, ki ima trenutno 13 letal. "Vprašanje pa je, če je letalo sploh prosto. V času, ko je izbruhnil požar na Krasu, je bilo italijansko letalo na Portugalskem, kjer prav tako divjajo obsežni požari."

Pahor pa je v izjavi še dodal, da meni, da imajo slovenski gasilci ustrezno znanje in opremo za boj proti požarom v naravi.

Spomnimo

Požar, ki je v nedeljo dopoldne izbruhnil na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je v noči na ponedeljek zaradi močne burje širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobrega pol kilometra pred prvimi hišami.

Požar je v ponedeljek gasilo več kot 400 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije - Julijske krajine. Pomoč iz zraka je bila več kot dobrodošla, saj je na območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Površino požara ocenjujejo na 390 hektarjev. Vzrok požara še ni znan, domačini pa menijo, da je bil podtaknjen. 

Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Na območjih izpostave Uprave za zaščito in reševanje Koper, Postojna in Nova Gorica je Vlada Republike Slovenije razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja, medtem ko je na ostalih območjih države razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
19. 07. 2022 21.55
+0
maske-so-padle
19. 07. 2022 21.50
-2
Vedno pa na koncu sumijo na podtaknjen požar. Pa kateri kr.eten lahko to naredi. Treba je zopet uvesti kazni kot v srednjem veku, očitno.
aviktora
19. 07. 2022 21.50
So še ostale tri meje kaotične že trideset let.
_Heisenberg_
19. 07. 2022 21.41
Kako lahko navadni ljudje pomagamo?
Castrum
19. 07. 2022 21.40
-2
Madona, res je kažin. Drama...
_Heisenberg_
19. 07. 2022 21.36
-3
Kje dobivajo vodo...ali je slana iz morja dobra?
InterRefIections
19. 07. 2022 21.37
+3
Ne, ker uniči zemljo. Iz jezer in rek jo morajo.
_Heisenberg_
19. 07. 2022 21.38
+1
19. 07. 2022 21.36
+0
V Celju evropsko tekmovanje gasilcev,posljite jih na kras pomagat.
_Heisenberg_
19. 07. 2022 21.36
-4
Kiki Kris
19. 07. 2022 21.33
+1
samo se ni vžgalo
InterRefIections
19. 07. 2022 21.30
+0
Da vas malo naučem kmečke trajnosti. Meni klimatska naprava izloči v 24urah 20l vode. Moja partnerka potem to vodo uporabi za zalivanje rož, pa gre 20l manj iz pipe. Malo kdo tudi ve, da ti lahko elektriko proizvajaš tudi, ko teče voda iz pipe, ko spustiš vodo na WC-ju. Celo iz deževnice jo proizvajaš. Kdor hoče danes zmagati, lahko iz preprostih kmečkih stvari pride do vode in elekrike.
InterRefIections
19. 07. 2022 21.33
-2
V ZDA so začeli celo elektrarne delati iz vodovodov.
_Heisenberg_
19. 07. 2022 21.38
+1
Ce vodovod izrabljas za el. je takoj manjsi pritisk.Nikjer ni free elektrika,razen sonce in veter.
Kr en tam dol
19. 07. 2022 21.28
+1
Rabimo boxerje najboljše provizije
ssbobo
19. 07. 2022 21.49
-1
Pomoje rabiš socialo pa doklade skupaj...... med kafetanjem kod kafeđinice
Kiki Kris
19. 07. 2022 21.25
+0
bla bla bla bla bla bla bla.....zemlja ni okrogla,ampak ravna
Uros Mlinar
19. 07. 2022 21.24
+1
Zašvico full
beez
19. 07. 2022 21.13
-1
Dobro da je istocasno v celju olimpijada. Oz. klobasarski praznik.
spectator935
19. 07. 2022 21.17
+0
Če imajo kaj pameti, jo bodo odpovedali. Pa tudi opustili tisto idejo, da naj bi vsako društvo v Sloveniji dalo vsaj enega člana za redarja
Kollerik
19. 07. 2022 21.10
+2
Se že iz lune vidi, da bo treba kupit kakšen kanader ali dva, ne pa zapravljat za dotrajano, staro ameriško vojaško železje!
ssbobo
19. 07. 2022 21.50
+0
To pa ne ...... najprej so NVO atašeji na vrsti potlej pa vseh 364 minosterstev....
Jožajoža
19. 07. 2022 21.02
-3
Ja,po janšistih suša,prazne kašče,
tantadruj1
19. 07. 2022 20.56
-4
še malo počakajte za kupit canaderje, raje preimenujte še kakšen trg, za to vas narod plačuje. res .. fantastični ste. vsi. prejšnji in sedanji.
Kollerik
19. 07. 2022 21.09
+2
PinkoPilinko
19. 07. 2022 20.56
-2
Ne vem kdo ti lahko da na ta komentar minus🙈🙈
InterRefIections
19. 07. 2022 20.55
+2
Meni klimatska naprava v 24h izloči 10l vode. Sedaj sem prišel do ideje, kako dobiti vodo.
InterRefIections
19. 07. 2022 21.27
+0
Enota NAprej
20. 07. 2022 11.42
To je destilirana voda,...na dolgi rok ne bo dobr za rože
bandit1
19. 07. 2022 20.45
+4
Pahor je bil že vse samo gasilec v akciji še ne, je pa gasil svinjarije njegovih gospodarjev.
bandit1
19. 07. 2022 20.43
+2
Kras je za žabe kot primorje samo za vikende, ostalo jih ne zanima.