Slovenija

Novi ukrepi kriznega štaba: ustavitev javnega prometa, žičnic. Kmalu tudi zaprtje lokalov?

Ljubljana, 14. 03. 2020 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / V.Š. / STA
Komentarji
352

Vlada Janeza Janše je ob seji kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa nocoj po pričakovanjih že sprejela prve ostre ukrepe. Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov. Novi govorec kriznega štaba je postal Jelko Kacin.

Glavni govorec vladnega kriznega štaba je postal Jelko Kacin, kar se je ugibalo že ob njegovem prihodu na sejo. Po seji je Kacin pojasnil, da bodo v nedeljo povabili na sestanek direktorje vseh slovenskih bolnišnic, krizni štab pa se bo sestal v ožji sestavi.

Zdravsteni minister Tomaž Gantar je potrdil, da je zaradi okužbe z novim koronavirusom v UKC Ljubljana umrl stanovalec Doma starejših občanov Metlika.

Kacin ob tem ni želel potrditi besed zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki je govoril o tem, da je eden od ukrepov boja proti koronavirusu tudi prepoved obratovanja lokalov. O tem, ali bo izdana odredba o zaprtju vseh lokalov naj bi razpravljali v prihodnjih dneh.

Premier Janez Janša je po seji na Twitterju objavil, da "Slovenija do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve. Ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času, oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov."

Janša je še dodal, da je krizni štab sprostil celotno količino zaščitne opreme iz blagovnih rezerv, ki bo prioritetno distribuirana v zdravstvene ustanove ter Domove za starejše.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obrambni minister Matej Tonin pa je napovedal, da s ponedeljkom ustavljajo javni potniški promet. "Avtobusi, vlaki, to bo začasno ustavljeno," je dejal. To je potrdil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. "To je nujni ukrep, če želimo učinkovito zajeziti okužbo," je dejal. V noči iz nedelje na ponedeljek bodo tako obstali avtobusi, vlaki, pa tudi žičnice. Izjema bodo taksi prevozi za najnujnejše stvari, je še pojasnil minister Vrtovec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministri ob prihodu na sejo pričakovali nove ukrepe

Novi uradni govorec vladnega kriznega štaba je postal Jelko Kacin, ki je bil v osamosvojitveni vladi republiški sekretar za informiranje in je med slovensko osamosvojitveno vojno zaslovel z vsakodnevnimi novinarskimi konferencami. Tudi pozneje je bil politično aktiven, med drugim kot evropski poslanec ter slovenski veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju.

Pričakovano se je seje štaba udeležil tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je ob prihodu dejal le, da nocoj pričakuje sprejem novih ukrepov, katerih, pa ni pojasnil.

Seje se je udeležila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, z novim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem pa je prišel tudi njegov predhodnik Aleš Šabeder, od katerega je pravkar prevzel posle.

Ob prihodu na sejo štaba je nekaj ministrov novinarjem povedalo, da pričakujejo sprejem novih ukrepov za obvladovanje koronavirusa. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je izpostavil razmere v domovih za starejše in drugih socialnih zavodih. Razmere so po njegovem mnenju težke, a ne nerešljive: "Če bomo vsi resno vzeli ukrepe, ki jih bo krizni štab pripravil in predpisal, če bomo ravnali samoomejevalno, lahko po mojem mnenju najhujše še preprečimo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je pojasnil, je danes takoj po prevzemu ministrskih poslov poklical direktorje domov za starejše Metlika in Kamnik ter Varstveno delovnega centra Novo mesto. Zahvalil se je negovalnemu in oskrbovalnemu osebju v domovih, ki opravljajo neprecenljivo delo. Obveščen je, kot je pojasnil minister, da so razmere stabilne in pod nadzorom in bodo lahko krizni štab sprejemal ukrepe in priporočila za v prihodnje.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v izjavi novinarjem ocenila, da bodo ukrepi zaostreni, kolikor je možno. Predvsem in striktno le z namenom, da zagotovimo zdravje in varnost prebivalcev Slovenije, je poudarila. V teh dneh je po njenih besedah ključno, da ljudje ostanejo doma: "Bodite varni, ne družite se z drugimi, niti ne hodite pretirano v naravo. Teh nekaj tednov je treba vzdržati."

Kot je pojasnila, bodo vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti do nadaljnjega, zanesljivo dva tedna, če bo treba, pa še dlje. "Ne gledamo na čas in na nič drugega kot samo na to, da ohranimo zdravje," je dodala.

Doslej potrdili 181 okužb, ena oseba naj bi umrla

Do 14. ure so sicer v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom opravili 5369 testiranj, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik, ki je bil okužen z novim koronavirusom, je neuradno izvedela STA. Vlada informacije še ni potrdila.

Nova vlada je ob tem danes sporočila, da bo spremljanje širjenja novega koronavirusa spremenjeno. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih. Premier Janez Janša je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo.

Vlada je krizni štab za obvladovanje koronavirusa ustanovila na ustanovni seji, na kateri se je sestala po petkovi izvolitvi ministrske ekipe v DZ. Krizni štab vodi premier Janša, medtem ko je sekretar štaba postal nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik.

Pasica posebne oddaje POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nidani
15. 03. 2020 18.47
-1
Ta vlada je res dobra in izvaja odlične ukrepe. Sprostilo se bo nekaj prostora v domih za ostarele...najprej, potem pa naprej!
Teofil
15. 03. 2020 17.25
-3
Važno je da ni več ministra Šalabajzarja,bil je nič od nič,katastrofa
ZIPPO
15. 03. 2020 13.05
-3
Ja trenutno bo TAXI res najbolj varen prevoz verjetno.
Roman M.
15. 03. 2020 15.08
+6
ko se bo pred tabo peljalo že najmanj 10 ljudi, o razkuževanju notranjosti je pa itak tabu !
borec91
15. 03. 2020 12.44
+7
nasi pozresni gospodarstveniki obvescajo po fejsbuku delavce ,da je ukinjen prevoz na delo morajo si ga sami zagotovit v sluzbo morajo prit ze obleceni saj so garderobe zaklenjene zadeva ze skor podobna delovnim taboriscem glavno da gospoda iz javne uprave lahko doma planira kam bo sla za 1maj
igor1
15. 03. 2020 12.36
+1
ne vem kako je bilo v italiji ampak nisem zaznal da so avtobuse ukinili
Rafael Kramar
15. 03. 2020 14.52
+1
Saj nikjer ne piše, da moramo sprejeti samo tiste ukrepe, ki so jih že Italijani!
Polona Polonca
15. 03. 2020 15.51
+0
V vseh evropskih državah kjer je virus eskaliral so le omejili število prevoznih sredstev na tako raven, da so sposobni pred vsako novo vožnjo očistiti in dezinficirati vozilo ... To velja za tako za avtobuse kot metroje.
Nabru3
15. 03. 2020 12.16
+11
Mahnič je svetovalec predsednika vlade za nacionalno varnost, sočasno pa Nacionalni Inštitut za javno zdravstvo popolnoma odrezan od, ne samo odločanja, ampak tudi koordiniranja ukrepov. Če prav razumem, so v tem momentu Janša, Mahnič in Kacin intelektualna medicinska kapaciteta? Nehite se zaje.bav.at.
mihamoni
15. 03. 2020 11.31
+8
riss
15. 03. 2020 10.58
-3
Spremljal sem vcerajsnjo, ne prevec neprofesionalno tiskovko. Prevec dolgovezenja. Ve se kdo je zadolzen za stroko in kdo za politiko. Tiskovna konferenca mora imeti voditelja in on vodi, ter koordinira potek od informacij, do vprasanj. Glede na to, da naj bi bil JJ organiziran, upam, da je bilo tako bolj slucajno in se ne bo ponavljalo ns ta nacin. Je pa tudi opravicljivo za prvic.
Uporabnik1110355
15. 03. 2020 10.58
-4
Iva Ergl
15. 03. 2020 10.54
+5
Pa ti so cisto prizadeti! Pustite vsaj kak delavski vlak ali pa avtobus, ljudje ne morejo it v sluzbo! Tle mi soseda joka, samska gospa v poznih 50ih, da ne more najt prevoza, ker so vse ustavili, vozi se iz Domzal v Ljubljano in edina moznost ji je taxi, ki pa stane 17€ v eno smer, ona pa dela za nekih hebenih 700€ na mesec!! Mater kaksni nesposobnezi so se najdli vladat, kaj vam ni jasno zarukanci???? Lokali in veleblgovnice pa odprte! Ti nas bodo cisto pokopali, nesposobnezi kilavi!
jamnikbostjan@yahoo.com
15. 03. 2020 11.24
+18
Nehi jokat pa jo jutri rajši pelji v službo.
Iva Ergl
15. 03. 2020 13.08
+5
riss
15. 03. 2020 10.50
+7
Nisem (zdravljen) alkoholik. Pravzaprav "bomo" zelo oskodovani zaradi zaprtja lokalov. Ampak druzinsko smo vsi enakega mnenja, da se ljudje imajo cimmanj moznosti izpostavljati. Saj so nekateri kot majhni otroci, ki se niso dojeli, da gre za "kugo" in kar hodijo naokrog, kjer je oac odprto. Ti dolenjševik (mogoce boljševik) pa se mogoce bojis, da ne bos mogel na 2 dečka cvajcka v lokal. OSTANIMO ZDRAVI!
01xxy
15. 03. 2020 10.49
+7
Rosvita Pesek se je razživela!
riss
15. 03. 2020 10.52
+1
riss
15. 03. 2020 10.33
+8
Ne glede, da podpiram novo vlado, budno spremljam njene odlocitve. Ne razumem zakaj najpozneje z jutrisnjim dnem ne zaprejo vseh lokalov. To je ze en (naj)vecji kiks, ki bo nasprotnikom se kako prisel prav. Ampak gre za zdravje. Zupani iz drugih politicnih opcij, ze vlecejo svoje poteze. VLADAJTE PO PAMETI in OMEJITVE SO NUJNE - TAKOJ!
Mr Mojo Risin
15. 03. 2020 11.01
-6
Kot, da bi kaj pomagalo. Če se ljudje ne bodo zbirali v lokalih se pa bodo kje drugje.
knivar
15. 03. 2020 10.22
+9
korona vojaki predajte se, tukaj jelko kocina
knivar
15. 03. 2020 10.03
Davidoff297
15. 03. 2020 09.55
+24
Preden se je pojavila v Sloveniji prva okužba s koronavirusom sem na tej spletni strani zapisal v svojem komentarju, da za prepričevanje posledic moramo največ narediti sami, dobil sem kar precej minusov in replik; nisem nobeden "znanstvenik" kot vas je tu veliko, ki do potankosti poznate trenutne razmere. Trdim, da je prejšnja vlada veliko prepozno odreagirala, žal... Sedaj pa smo tam, kjer smo... In očitno je, da edino ostanejo "ostri" ukrepi, če želimo, da se koronavirus zaustavi... Zakaj pa že tako ostri in nepriljubljeni ukrepi? Ker nič ne upoštevamo in mislimo, da se nam pač ne bo nič zgodilo. In prazno govorjenje in pisanje na forumih ne bo obrodilo nobenih sadov... Lep sončen dan je zunaj, grem v naravo, bo boljše zame, kot pa sedet za računalnikom in brati nestrpne in neumestne komentarje... Vsem pa, ki se trudijo obvladovati dane razmere želim uspešno delo, nam pa pravo pamet, da jim bomo znali prisluhniti... SREČNO SLOVENIJA
Mr Mojo Risin
15. 03. 2020 10.36
-1
Ostri ukrepi, po nasvetih stroke, so se uvedli že pred petkom. Ukinitev javnega prometa ni noben oster ukrep. Problem je v debilizmu menjave oblasti med tako krizno situacijo, ki pa se je zgodil zgolj zaradi preseka med staro in novo vlado. Janši absolutna večina ne zaupa posledično tudi karkoli bo prišlo iz strani nove vlade večina ne bo jemala resno - sploh, ker so začeli z butasto ukinitvijo temeljitega testiranja in empiričnega sledenja širjenju okužbe.
Paskakvali
15. 03. 2020 09.44
+13
Najboljši je bil Janez takoj ob prevzemu vlade ko je namesto NIJZ,CZ in ostalih modroval o virusu.......kot da bi nas hotel hipnotizirati........zaspano je nekaj momljal verjetno še sam ni vedel točno kaj a za rajo je že dobro.Seveda so njegovi oboževalci to dojeli kot višek kriznega managementa in so še danes evforični......
mackintosh
15. 03. 2020 09.48
-2
žalostno a resnično. v tretje z janezom nas ponovno ne čaka nič dobrega. korona virus pa je za nas rajo dvorezen meč. janezu pomaga ostati na oblasti vebdar bo vse še precej slabše.
knivar
15. 03. 2020 09.55
-3
mackintosh
15. 03. 2020 09.56
+2
Aijn Prenn
15. 03. 2020 10.16
+14
V tadesnih zgodovinskih knjigah bo pisalo, da je strašno epidemijo korona virusa leta 2020 zaustavil sam dr. Janez. Pet virusov je lastnoročno zadavil, ostali so se pa razbežali in Slovenija je bila rešena. No, tam bo pisalo tudi, da je bil dr. Janez rojen na Triglavu sredi snežnega meteža, dva orla sta pa mami in Janezu s krili držala zavetje... Ok, spuščam se v nepomembne podrobnosti. ;-))
Nabru3
15. 03. 2020 11.57
+5
Če so pa Janez, Mahnič in Gorenak večjii strokovnjaki kot vsi skupaj na Nacionalnem inštitutu ;)! Če ne bi bilo tragično, bi se človek še smejal. Janša je zgleda odrezal Inštitut samo za to, ker mu direktorca ni všeč.
Aijn Prenn
15. 03. 2020 13.36
+2
Ne zato. Zato, da bo lahko v zg. knjigah pisalo tisto, kar sem napisal zgoraj. Sicer bi se omenjalo še kakšne institute, bolnice itd... Tako pa samo dr. Janez.
sambalatino
15. 03. 2020 09.39
+11
Kacina rabijo za komunikacijo saj so ostali itak poden v komunikaciji na tiskovkah!
prinašalec2
15. 03. 2020 09.36
+16
Imenovanje Kacina za govorca je pa res "državotvorna" poteza...v skrbi za narod...čestitam in hvala vsem, ki so pripravljeni sedaj na tak način sodelovati. Kacin št.1 v komuniciranju in podajanju informacij. Tako je prav, stopite skupaj fantje, ki ste nekoč še reševali slovenski narod. Kritiki (predvsem tukaj na tem portalu), ki mečete vsako minuto nove floskule, pa že enkrat utihnite, vsaj v tem času, naj vas bo sram. Res niste zmožni kakorkoli razmisliti kaj je sedaj pomembno?
motorist_mb
15. 03. 2020 09.37
+1
Aijn Prenn
15. 03. 2020 09.44
+11
Državotvorno je imeti usposobljeno in vrhunsko izobraženo, mlado politično ekipo (primer AT), ki je sposobna dojemanja funkcioniranja moderne družbe in mednarodnih relacij. Pri nas pa fosil izpred 30 let zastruplja politično ozračje tako zelo, da nobenega mladega, sposobnega in izobraženega niti "na silo" ne spraviš v politiko. In mi to mirno dopuščamo tako dolgo, da takšen fosil pride ponovno na oblast. Meni se to zdi grozljivo.
prinašalec2
15. 03. 2020 11.38
-2
Tole je razprava za normalne razmere v državi, hoteli smo poudariti, da sedajni važno levo, desno, črno, rdeče, ampak skrb za narod. Ti pa poln sovraštva....ja sedaj imaš celo priliko kam nesti svoj "virus"....Naj te bo sram.
Aijn Prenn
15. 03. 2020 13.38
+4
Mene je sram edino tega, da je moj post lociran poleg tvojega.
prinašalec2
15. 03. 2020 16.52
-2
vel.klovn
15. 03. 2020 09.33
+27
Slovenija se vraca 30let nazaj..z liderjem JJ
Iztok Draksler
15. 03. 2020 09.46
-13