Slovenija

Na limanicah, krožnikih ali kot okras na steni pri nas na leto konča približno 50.000 ptic

Ljubljana, 22. 05. 2019 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pot se za številne ptice selivke konča v pasteh, mrežah ali limanicah in nazadnje na krožniku ali kot okras na steni, opozarja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Kot poudarja, je veljalo, "da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem, a novo poročilo kaže, da je kriminala nad pticami bistveno več, kot smo verjeli do zdaj."

"Na milijone ptic se vsako leto odpravi na zahtevno in dolgo pot v toplejše, s hrano bogatejše kraje. Vendar se za mnoge ptice selivke njihova pot ne konča v Afriki, kjer bi lahko preživele zimo, oziroma nekje v Evropi, kjer bi lahko vzredile svoj zarod. Njihova pot na jug ali sever je težavna, premagati morajo več sto ali tisoč kilometrov, prečkati široke predele morja in okolja s plenilci. Poleg vseh teh preprek jih v širši okolici Sredozemlja čakajo še mreže, limanice in šibre divjih lovcev, ki že tako visoko smrtnost ptic selivk še dodatno povečajo z nepotrebnim lovom. Pot se za mnoge tako konča v pasteh, mrežah ali limanicah ter nazadnje na krožniku ali pa kot okras na steni," poudarjajo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), kjer so izdali poročilo o nezakonitem lovu in ubijanju ptic v Sloveniji od leta 2000 do konca leta 2018.

Njihova pot na jug ali sever je težavna, premagati morajo več sto ali tisoč kilometrov, prečkati široke predele morja in okolja s plenilci. Poleg vseh teh preprek jih v širši okolici Sredozemlja čakajo še mreže, limanice in šibre divjih lovcev, ki že tako visoko smrtnost ptic selivk še dodatno povečajo z nepotrebnim lovom.
Njihova pot na jug ali sever je težavna, premagati morajo več sto ali tisoč kilometrov, prečkati široke predele morja in okolja s plenilci. Poleg vseh teh preprek jih v širši okolici Sredozemlja čakajo še mreže, limanice in šibre divjih lovcev, ki že tako visoko smrtnost ptic selivk še dodatno povečajo z nepotrebnim lovom. FOTO: Thinkstock

Kot izpostavljajo, so do zdaj verjeli, "da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh če se primerjamo s sosednjo Italijo in balkanskimi državami, kjer je kriminal nad pticami vsesplošno razširjen. A pričujoče poročilo kaže, da je kriminala nad pticami bistveno več, kot smo verjeli doslej." Večina nezakonitega lova in trgovine s prostoživečimi vrstami sicer ostane neodkritega zaradi težav pri odkrivanju, nepoznavanja problematike ter neprijavljanja primerov.

Na osnovi trenutnega poznavanja problematike, ki je še vedno nepopolno, ocenjujejo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih 11.000–50.000 ptic: največ s strelnim orožjem (3.000– 25.000), sledi lovljenje z ostalimi metodami (8.000–25.000 osebkov) in zastrupljanje (100–500 osebkov). Ocenjujejo, da je letno čez slovenske meje nezakonito pretihotapljenih 41.000–205.000 osebkov ptic.

Največ nezakonitega lovljenja ptic pevk, z namenom preprodaje, so zaznali v zahodnem delu Slovenije, in sicer 14 primerov. Predvidevajo, da sporna ravnanja spodbujata italijanski črni trg in ukinitev mejnih kontrol na meji z Italijo decembra 2007.
Največ nezakonitega lovljenja ptic pevk, z namenom preprodaje, so zaznali v zahodnem delu Slovenije, in sicer 14 primerov. Predvidevajo, da sporna ravnanja spodbujata italijanski črni trg in ukinitev mejnih kontrol na meji z Italijo decembra 2007. FOTO: Tjaša Zagoršek

Med ubitimi pticami sive čaplje, kormorani, velike bele čaplje

V obdobju od leta 2000 do 2018 so zaznali 262 primerov nezakonitega ravnanja. Največ je bilo primerov nezakonitega zadrževanja in trgovine s pticami. Na udaru so predvsem ptice pevke, ki se jih lovi in zadržuje v kletkah. Kaže, da je lov ptic pevk v Sloveniji zelo razširjen predvsem v zahodnem in osrednjem delu države. Velik je odstotek primerov nezakonitega lova na ptice s strelnim orožjem, kjer so žrtve predvsem ribojede vrste ptic ter ujede in sove.

Zaznali so tudi 39 primerov lovljenja ptic s pastmi, na mreže in limanice. Tukaj so glavne žrtve manjše ptice pevke in ujede. Ravno na te je precej razširjen lov s pastmi. Čeprav poteka v manjšem obsegu, je glede na prizadete vrste izjemno problematičen. Ptice lovijo na različne načine: s pomočjo živolovk, mrež, limanic ali na druge z zakonom prepovedane načine lova.

Med ubitimi pticami je bilo največ sivih čapelj z najmanj 115 osebki, sledijo kormorani, kjer je bilo v 11 zaznanih primerih nezakonito ubitih najmanj 22 osebkov, in velika bela čaplja z najmanj 25 ubitimi osebki. Med ujedami so zaznali nezakonito ubite kanje (najmanj pet ubitih osebkov), skobca (najmanj en ubit osebek), planinskega orla (najmanj dva ubita osebka) in sokola selca (najmanj dva ubita osebka). Pri sovah so v skupno petih primerih obravnavali najmanj tri nezakonito ubite velike uharice najmanj dve mali uharici.

Leta 2018 so imeli dva primera streljanja na ptice z zračno puško: "Oba primera smo potrdili s pomočjo rentgenskega slikanja kadavrov ptic. Prav tako smo prejeli informacije, da se streljanje z zračnimi puškami še vedno pojavlja v zmernem obsegu. Primere je izredno težko odkriti, saj se dogajajo zelo razpršeno. Poleg tega ta dejanja med ljudmi pogosto niso dojeta kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti. Nezakonito streljanje na zavarovane vrste ptic smo imeli tudi na območjih, kjer je lov prepovedan (šest primerov). V Naravnem rezervatu Iški morost smo zabeležili tri primere, v Naravnem rezervatu Ribniki Draga pri Igu dva primera, na Naravnem spomeniku Ljubljanica pa en primer. Na vseh treh območjih je lov ptic izrecno prepovedan," opozarjajo na DOPPS.

"Ocenjujemo, da je to v Sloveniji precej razširjena dejavnost, zaradi katere je posledično iz narave letno nezakonito odvzetih ali ubitih 7.800–23.600 ptic pevk."
"Ocenjujemo, da je to v Sloveniji precej razširjena dejavnost, zaradi katere je posledično iz narave letno nezakonito odvzetih ali ubitih 7.800–23.600 ptic pevk." FOTO: Tjaša Zagoršek

Kot pravijo v DOPPS, imajo za zdaj podatke za vsaj 20 posameznikov, ki se bolj ali manj redno ukvarjajo z lovom ptic pevk: "Samo za območje Ljubljane nam je znanih sedem takšnih posameznikov. Ocenjujemo, da je to v Sloveniji precej razširjena dejavnost, zaradi katere je posledično iz narave letno nezakonito odvzetih ali ubitih 7.800–23.600 ptic pevk."

Italijanski državljan v kletkah zadrževal 36 vrst zavarovanih ptic pevk

Največ nezakonitega lovljenja ptic pevk, z namenom preprodaje, so zaznali v zahodnem delu Slovenije, in sicer 14 primerov. Predvidevajo, da sporna ravnanja spodbuja italijanski črni trg in ukinitev mejnih kontrol na meji z Italijo decembra 2007.

Društvo so leta 2017 občani obvestili o dveh različnih osebah, ki sta se v obalno-kraški regiji ponavljajoče ukvarjala z nezakonitim lovljenjem ptic pevk s pastmi in limanicami.

Občani so navajali pogoste obiske vozil z italijanskimi registrskimi tablicami in sume o prodaji nezakonito ujetih ptic na italijanski trg. Leta 2018 so zoper eno osebo iz območja občine Koper podali prijavo na Generalno policijsko upravo zaradi nezakonitega zadrževanja in lova na ptice pevke. Primer je trenutno v preiskavi pri pristojnem državnem tožilstvu.

Mestne lastovke pogosto gnezdijo na zunanjih fasadah stavb. Lastniki stavb želijo odstraniti njihova gnezda, ker jih motijo sledi iztrebkov na fasadi.
Mestne lastovke pogosto gnezdijo na zunanjih fasadah stavb. Lastniki stavb želijo odstraniti njihova gnezda, ker jih motijo sledi iztrebkov na fasadi. FOTO: Dare Čekeliš, Obalno društvo proti mučenju živali

Dva primera italijanskih državljanov iz leta 2012 in 2016, ki sta ptice pevke lovila v Sloveniji, kažeta na morebitno večjo prisotnost italijanskih krivolovcev, ki pri nas najdejo ustrezno okolje za lov ptic pevk.

Leta 2016 so policisti v okolici vasi Robidišče prijeli italijanskega državljana, ki je v kletkah nezakonito zadrževal in s pastmi in mrežami nezakonito lovil ptice pevke. Italijanski državljan je v kletkah zadrževal 36 vrst zavarovanih ptic pevk. Leta 2012 so prav tako v zahodnem delu Slovenije, v občini Komen, policisti prijeli italijanskega državljana, ki je v mrežo nezakonito lovil ptice pevke. V mreže je ujel 20 različnih vrst ptic.

Nezakonito odstranjevanje lastovičjih gnezd še posebej pereče v Kranju

V času sistematičnega beleženja podatkov je DOPPS obravnaval tudi sedem primerov nezakonitega odstranjevanja lastovičjih gnezd. Mestne lastovke pogosto gnezdijo na zunanjih fasadah stavb. Lastniki stavb želijo odstraniti njihova gnezda, ker jih motijo sledi iztrebkov na fasadi.

Ugotovili so, da je težava še posebno pereča v občini Kranj, kjer vsako leto lokalno društvo nezakonito odstrani več deset gnezd v času njihove gnezditve. Leta 2010 so na društvo dobili prijavo o množični odstranitvi lastovičjih gnezd v občini Litija. V času gnezditve je bilo odstranjenih 151 gnezd, s tem pa posledično prizadetih 400–800 mestnih lastovk.

Primer podobnih razsežnosti se je zgodil tudi leta 2015 v Serminu pri Kopru, kjer je bilo med gnezditvijo nezakonito odstranjenih vsaj 100 gnezd mestnih lastovk, s tem pa posledično prizadetih 200–400 ptic. Leta 2016 so v občini Šmarje pri Jelšah med prenovo fasade na bloku nezakonito odstranili 110 gnezd mestne lastovke. Posledično je bilo zaradi tega prizadetih od 220–440 ptic, ki so bile ravno v času gnezditve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
23. 05. 2019 13.39
+0
Propaganda DOPPS-a Za več denarja! No vsak je lahko član DOPPS-a in "strokovnjak" ki frca koga si zaželi!
nevtroalko
22. 05. 2019 20.29
-4
Vrabcev je itak preveč, delajo samo škodo naprej se naselijo v lastovičja gnezda in zrinejo ven boge lastovke potem pa še delajo škodo na žitnik poljih vinogradih in češnjah človek pa ni upravičen do nobene kompenzacije. Ljubljančanju pa v stanovanju itak nima kaj pojest. koristne ptice so lastovke siničke in ostale, ki jejo mrčes. Tudi od srak ni neke velike koristi lovijo tiste male lastovke. Golobi so pa itak seronje od tu tudi rek se je usral kot golob. Ostalih vrst ptic ne poznam to pomeni da živijo več ali manj neodvisn od človeka in dopolnujejo biotsko raznolikost.
flojdi
22. 05. 2019 16.49
+4
.brezmožganski iz mečki so to./ k meni na okno hodijo siničke. jih bodo moji vnučki še Videli ? ... na slikcah verjetno. / ne morem verjet kaj smo naredili samo v 100tih letih. in ker je itak Prepozno za popravek...Ser jimo in uničujmo še bolj ..in še naprej
ivan.z Doba
22. 05. 2019 16.06
+8
Kazni za tovrstno pobijanje in tihotapljenje ptic so premajhne. Poleg tega je naša zakonodaja lopovom "prijazna". Mar niso zadnje tihotapce ptic izpustili brez kazni?
Transformerji
22. 05. 2019 13.36
+10
Te fotografije so prav gotovo iz Italije - tam so resnično pokvarjeni gurmani, predstavniki človeške rase, ki bi morala izumreti. Jaz sem sem pa strašno razjezil na mačka, ki mi je na prag prinesel vrabca kot trofejo svojega ulova. Naj lovi miši, gurmani naj se pa spravijo na podgane!
mali.mato
22. 05. 2019 14.56
+1
Te fotke so nastale pri nas, ko so ujeli tihotapce iz Romunije ali Bolgarije. Zato taka udarna številka - 50.000 ptic. Pri nas jih ne bi mogli nepazno toliko ujeti. Mogoče kdo z zračko skine kakšno nadležno šojo, pretirano pa je tako tendenciozno poročanje. Kje pri nas lahko naročiš ptico na krožniku? Mogoče kakega fazana, pevk pa gotovo ne.
ErichPriebke88
22. 05. 2019 13.05
-9
Po mojem jih Slovenci pojedo vec kot 50.000. Malo jih to prizna. Stevilka je vsaj 5 krat vecja.
Protibelogradisti?ni
22. 05. 2019 14.11
+2
mali.mato
22. 05. 2019 15.11
+4
Apostol1
22. 05. 2019 12.23
+35
Tole kar je videti na fotografijah je zame neprimerljivo večji kriminal kot pa gojenje konoplje in to ljudi . ki jih najdejo in jih lahko obtožijo in kaznujejo strpat v arest vsaj za 3 leta , pravim strpati in ne pogojno.
flojdi
22. 05. 2019 16.51
+1
zemljan10
22. 05. 2019 11.58
+39
Ne poznam enega Slovenca,ki bi ptice jedel. Vsaj ne takšne,kot so tukaj na fotografijah. Stvar je zelo preprosta.Zakon spremenit.Za eno ptico mesec dni zapora in stvar je rešena. Krivolova več ne bo.
yaxscdvf
22. 05. 2019 12.00
+11
JohannDoe
22. 05. 2019 12.12
-1
yaxscdvf
22. 05. 2019 12.23
+16
Victorinox
22. 05. 2019 11.49
+22
Kdor ubija živali, nima občutka za človeka, nima empatije in se lahko hitre prelevi v morilca.
yaxscdvf
22. 05. 2019 11.56
+15
Hm, kaj pa meso? Ko ga kupiš v trgovini, podpiraš "ubijanje" živali.
jesenvoyo
22. 05. 2019 13.03
+9
Mesa ptic menda še ne gre kupiti v trgovini, je pa res, da bi poraba mesa zelo padla, če bi moral vsak kupec mesa žival prej ubiti sam.
yaxscdvf
22. 05. 2019 13.20
+11
Tudi poraba krompirja bi zelo padla, če bi si ga vsak sam moral pridelati. In še kaj.
BETONSKI
22. 05. 2019 13.32
+7
Tudi uporaba avtomobilov bi se zmanjšala ,če bi ga moral vsak sam popraviti,kam pa pridemo s tem razmišljanjem. Zato so pa poklici.
yaxscdvf
22. 05. 2019 13.39
+3
krnekilojz
22. 05. 2019 11.49
-4
Doops pa skupek lenuhov, prevarantov, lažnivcev in zaviralcev razvoja Slovenije, ker ima pri nas vsak ptičji kakec možnost zaviranja razvoja in pritožb na stvari o katerih nima pojma.
tlunar
22. 05. 2019 11.41
+25
Na tradicionalnem slovenskem krožniku tega ni!
elrocco77
22. 05. 2019 11.36
+22
Problem je v dandanašnji miselnosti ljudi, ki jim ne rata dojeti, da nas biotska raznovrstnost samo bogati in je BISTVENA tudi za naš obstoj. Jaz se zgrozim ko vidim npr.članek na 24 ur, da so npr.medvedi ali volkovi poklali par ovc in ti potem en vele intelektualec napiše, da je vseeno če se zato pobije vso volčjo ali medvedjo populacijo v državi, ker jih tako ali tako ne potrebujemo, zraven pa spodaj dobi 50 plusov !!!! Pa kaj je z vami narod ???? Če se porušijo trofični/prehranjevalni nivoji, se ti namnoži populacija kakšne zoprne vrste npr.komarjev itd. itd. ....
batman
22. 05. 2019 11.51
+18
Se strinjam s tabo. narava bo sama poskrbela za naravno selekcijo. Ni ga večjega užitka kot da te zjutraj zbudi ptičje petje. Tudi krmljenje pttc ni vedno koristno ker se razvadijo. jaz ji krmim samo ko je največ snega in nimajo možnosti dobiti hrane v naravi in mislim da je tako pravilno. Ptice naj si same poiščejo hrano ker le tako postanejo močne in neodvisne od človeka. Prav pa je da jim pomagamo ko same ne morejo doditi hrane, kajti brez živali bi bil naš planet pust.
flojdi
22. 05. 2019 16.56
.ljudje pa imajo zdravnike ki vse šibke zaradi denarja Vlečejo in vlečejo iz nemočnosti.....
anakondabox
22. 05. 2019 11.21
+11
Kdor ubija ptice in redke vrste živali, bo kaj kmalu svojo agresijo znesel tudi na človeka. Tedaj bodo zastonj vse 'kozje molitvice'. Sicer pa kmalu Človeka z veliko začetnico, ne bo več. Primerjava z Ionescovimi-Rhinonceros (nosorogi) iz leta1960, ni slučaj #zveri
JohannDoe
22. 05. 2019 11.20
+50
Za Italjane je pri nas raj na zemlji. Pridejo, nabirajo gobe in kostanje kot se jim zljubi, iz kraških jam pobirajo živali, se potapljajo po Ljubljanici in nabirajo arheološke predmete, na šverc lovijo ptice pevke, za vzdušje gredo še na vrh kakega hriba in na kocu pomalicat v kako našo gostilno, kjer jih poservisirajo prioritetno, pač po zakoreninjenem pričakovanju, da bo tam več kapnilo al nekaj. Očitno jim vsaj 80% teh stvari ni tako zabavno početi doma. Kdo ve zakaj.
LOS - T
22. 05. 2019 11.31
+26
Treba si je čas vzet za ene dva pomladna in poletna meseca, ene tri mandlce ujet in zapret, ornk globa, pa na veliki zvon obesit, da se razve v zamejstvu, pa jih bo takih vsaj 80% manj . Policija, na delo!
zemljan10
22. 05. 2019 11.59
+12
komarec
22. 05. 2019 11.11
-21
Kaj pa škodo v vinogradih, pa na češnjah kdo bo poravnal? No saj nekaj mora bit tudi za duše v vicah.
LOS - T
22. 05. 2019 11.33
+2
...ebat ga, če maš eno ali dve češnji res ne računaj na velik pridelek, raje umakni stvari, ptičji d.rek.ci so ob sušnem poletju zoprna zadeva :)
jesenvoyo
22. 05. 2019 13.08
+1
flojdi
22. 05. 2019 16.57
.sj. vse zase. samo ostalim živalcam ama NIČ
LOS - T
22. 05. 2019 11.07
+30
Ko se vozim po primorskih cestah, me vedno znova preseneča, koliko je sredi ničesar parkiranih avtomobilov italijanskih rrgistracij. Da se je nekdo iz Italije prišel samo sprehajati po gozdovih in travnikih? Ja, seveda...če ne nabira gob ali zelišč pa dela to kar je napisano v tem članku. In policija se redno vozi po teh cestah, pa še nisem videl, da bi kdaj kaj preverila. Ali pa inšpekcija. Pa če razumem ribiče, da jih motijo čaplje in kormorani in kakšen zato pade v vodo, pa predlagam uvedbo zaporne kazni za morilce orlov, ujed, sov. Glede zračne puške pa ne bi bil preveč kritičen, najbrž da gre za mestne vrane, te so postale nadloga, ki bo kmalu zahtevala podobne ukrepe kot za podgane in miši. Včasih so društva za zaščito ptic tudi povsem narobe usmerjena, pustite vi golobe in vrane in kormorane, jih je dovolj in preveč, da bi se jim poznalo streljanje, spravite se na bolj natančno opazovanje in varstvo redkih ptic in koristnih ptic in tam zganjajte teror nad krivolovci!
Mali medo
22. 05. 2019 11.05
+18
a ribe pa lahko vsi lovimo kdo se je spomnil da je ptica več vredna kot riba a vi ljubitelji ptic
nemski_ovcar
22. 05. 2019 11.08
+0
Ribe ljudje lovijo za hrano že od davno... ni mi pa jasno, da kdo lovi ptice za hrano???
Mali medo
22. 05. 2019 11.10
+7
pol pa zadnji čas da malo z kavča zležeš
nemski_ovcar
22. 05. 2019 11.12
+1
Kar povej greš na maraton Franja, pa da te vidim?
Mali medo
22. 05. 2019 11.15
+3
nemski_ovcar
22. 05. 2019 11.17
-2
To boš šel ti... no ali greš.. s specialko.
nemski_ovcar
22. 05. 2019 11.20
-1
haha, ha,,, bebo... sem vedel da si malo dete s skirojem
Mali medo
22. 05. 2019 11.22
+3
nemski_ovcar
22. 05. 2019 11.30
+0
Ne , takega pa res ne... sedaj pa grem na kolo... letos imam šele 800km... namesto 2.000 kot ponavadi....
yaxscdvf
22. 05. 2019 11.58
+1
800? Mal mal za na Franjo. No, odvisno od tebe. Jest imam vsako leto vsaj 1500 za sabo predno pomislim na Franjo.
nemski_ovcar
22. 05. 2019 12.37
+3
Dovolj.. prvič sem imel samo 600 pa je šlo
lumpimonster
22. 05. 2019 11.04
-3
Eh se spravljate na ptice za brezveze, drevo k raste 50let pa ga porušijo v 20minutah to pa noben nc nebo ne? Pa je to 10x bolj skodljivoo svetu k kla je ptic
lumpimonster
22. 05. 2019 11.04
-8
nemski_ovcar
22. 05. 2019 11.09
+9
Jao vosu... kako pa so lahko BOLj živa kot ptice... a si ti bolj živ kot tvoj foter?
Kliko7
22. 05. 2019 11.50
+4
Kliko7
22. 05. 2019 11.03
-16
sam so kar dobre za jest! Za probat je!
User1538643
22. 05. 2019 11.01
+10
Mi smo vedno nekakšna oaza, a raziskave in druga dejstva zmečemo pod preprogo.