Slovenija

Štrukelj izrazil bojazen, da se stvari ne bodo končale za pogajalsko mizo

Ljubljana, 24. 02. 2023 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po skupnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja so se nadaljevala še ločena pogajanja o stavkovnih zahtevah Sindikata, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Dogovora ni bilo, vladna stran naj bi do srede pisno odgovorila na Svizove predloge. Štrukelj je ob tem izrazil bojazen, da se te stvari ne bodo končale za pogajalsko mizo. Vse bolj je prepričan, da bo napoved stavke treba uresničiti.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je v izjavi po pogajanjih povedal, da je vladna stran izrazito odklonilna do njihovih najbolj benignih predlogov, česar ne razume. "Smo se pa na koncu dogovorili, da bodo pripravili pisni pogajalski predlog kot odgovor na naše predloge in ga do srede poslali, nato se v petek ponovno dobimo," je dejal. Sviz je namreč vladi pred pogajanji poslal pisni predlog vsebine stavkovnega sporazuma.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Bobo

Štrukelj je sicer do pogajanj skeptičen. Razumevanje do tega, da je slovensko učiteljstvo oziroma pedagoško delo izrazito podvrednoteno, po eni strani priznavajo, po drugi pa v konkretnih pogajanjih za to ne kažejo razumevanja, je pojasnil. Ob tem je izrazil bojazen, da se te stvari ne bodo končale za pogajalsko mizo. Vse bolj je prepričan, da bo napoved stavke treba uresničiti.

V zvezi z izjavo ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki je po pogajanjih s sindikati javnega sektorja izrazila upanje, da bi danes lahko uskladili besedilo sporazuma in ga v naslednjem tednu podpisali, je Štrukelj dejal, da je tudi sam slišal to njeno izjavo, a da se je med samimi pogajanji zdelo, kot da je to rekel nekdo drug in ne ona. "Priprave na stavko v vzgoji in izobraževanju nemoteno tečejo," je bil jasen. Zdaj so v postopku pridobivanja dovoljenj za shod v Ljubljani, najverjetneje ga bodo organizirali na Kongresnem trgu.

Spomnimo, Sviz je pred dnevi napovedal stavko za 13. april, če stavkovni sporazum z vlado ne bo sklenjen do 8. marca. Večkrat je ponovil, da želi plačna nesorazmerja odpraviti v okviru stavkovnega sporazuma o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mnogo
25. 02. 2023 15.15
+4
Zanima me eno, kako Golob ne posilja svojih v penzion, kot je dejal pred tremi referendumi, izvoljen predsednik sodisca 68 let, poslanec SVOBODE star 74 let, tudi drugje jih veliko nastavla prek 65 let, v glavnem je ta Golob pokvarjen zelo, kaksno placo in nagrade si je izplaceval v Geni, laze se na polno!!!
Mnogo
25. 02. 2023 15.11
+4
Najvecji problem te vlade je da si mislijo, da le oni vse vedo, drugi pa da nic, v kolikor nabodo delali z vsemi, ze pri ustvarjanju reform, je katastrofa!!!
ArseneLupin
25. 02. 2023 14.10
+3
A ta človek sploh ve, kako je biti za katedrom? Se mi zdi , da je že mal pozabil1 Dolgo ,dolgo je tega, odkar je postal poklicni jamrač!
JApajaDAja
25. 02. 2023 13.45
+5
njegov edini strah je, da ga kdo drug ne spodnese!
zibertmi
25. 02. 2023 13.27
+4
prisklednik,šolniki za prisotnost okoli 9 mesecev na leto in pri okoli 30 urnem delavniku imajo dovolj.tudi vzgojiteljice ne delajo dosti več
ap100
25. 02. 2023 12.33
+5
sama banda na kupu pa se ne morejo zmenit - očitno je kup premejhen
Ho Chi Joža
25. 02. 2023 11.53
-1
To je samo Janša kriv,da je taka situacija preveč podpihovanja sindikatov malo pa pripomore Nika s svojo sekto delovnih ljudi.
ap100
25. 02. 2023 12.42
+4
janša glavni lider sindikatov že 30 let - dej no malo samokritike prosim
Jogi
25. 02. 2023 10.05
+1
Ukrotov ne dovolijo komentirati! Marsikdo bi kaj povedal kaj si misli o njih in paloma vladi 🇷🇺😀😀
iskriv
25. 02. 2023 09.11
+2
Tako Štrukelj , kot mnogi drugi ne razumejo ali nočejo razumeti kaj pomeni reforma , da to ni nekaj , kar se kupi na sejmu ampak je proces , ki rabi svoj čas , ki pa je razdeljen na več faz : priprava osnutkov , pogajanja , usklajevanja , verifikacija in sprejem ! Sindikalisti in mnogi šarlatani , ki se imajo za rešitelje ljudi z nizkimi dohodki tega nočejo doumeti , prav tako nočejo doumeti , da so razmerja v plačah med poklici pri enakih izobrazbah lahko različni in to niso nesorazmerja , kot to populistično imenujejo . Nesorazmerja nastopajo med delovnimi mesti znotraj ene panoge , primerljivih delovnih mest , ne moremo pa govoriti o nesorazmerjih med najnižjimi dohodki in najvišjimi , ker ti dve komponenti loči preveč dejavnikov od izobrazbe , zahtevnosti , odgovornosti ,itd .Zato je vse to , kar se dogaja s sedanjimi protesti in izigravanji pri pogajanjih , ki to niso , ampak bolj mejijo na izsiljevanje je dejanje političnega hujskanja .
borjac
25. 02. 2023 10.18
+5
Štruklja zanimajo samo njihove lastne riti, oni bi radi dosegli da bi prišla učiteljica iz šole na delo in takoj dobila 2000 evrov, za tiste kuharce in čistilke pa jih popolnoma nič ne briga, da bodo stavkali ?? no ja dobro , pa naj stavkajo, saj tudi sedaj nihče ne ve koliko sploh resnično delajo, zimske počitnice, poletne počitnice, krompirjeve počitnice, božične počitnice, mostovi med prazniki, pa šole v naravi .......... naj Štrukelj in ravnatelji napišejo črno na belem koliko dobijo plače, koliko DODATKOV, kajti ti ljudje si podelijo cca 500 evrov dodatkov in se obnašajo tako kot, da dodatek ni denar, in zakaj bi radi izsilili višje plače pred reformo, zato ker se sedaj lovi ribe v kalnem, delijo si denar kot hočejo in to po reformi ne bo več mogoče, ker bodo stvari urejene in se bo stvar odvijala po pravilih, v kaosu pa jim je lepše, tisti ki komandirajo si delijo velike denarce, za tiste majhne pa jim ni popolnoma nič mar, pa še nekaj vedo, da je alternativa tej vladi Janševa vlada, in pri tej vladi ne bodo prav nič dosegli pa naj telovadijo kolikor hočejo, še enkrat se vrnimo k začetnim plačam učiteljic in učiteljev, radi bi 2000 evrov, pa že sedaj nimajo slabih plač, pravijo da bodo šli delat drugam, nisem videl še nobenega šolnika da bi šel na Iskro , celo življenje sem delal v gospodarstvu in učiteljica začetnica nas je šibala za 300 evrov, sedaj v penziji pa imajo 2X višje penzije kot jih imamo mi delavci iz gospodarstva, lahko kar preverite pri uradnih virih, ZATO ŠOLNIKI KAR STAVKAJTE, 14 DNI ČE HOČETE, ALI PA DO NASLEDNJIH POČITNIC, ne pričakujte pa več razumevanju staršev da boodo vozili otroke v šolo ob sobotah ali kadar se bo vam zahotelo, kajti kar precej staršev iz nižjih pozabljenih slojev, ki jih učitelji iz višine svojih plač ne razumejo, morajo delati sobote, nedelje, praznike za GOLO preživetje in niso gospodje kot ste vi, zato kar stavkajte, saj velika večina vas niti ne ve, kaj pomeni resnično delati 174 ur na mesec.
Čriček mali
25. 02. 2023 08.54
+2
Sej nc druzga neznate kot stavkat tisti ki imate PREVEČ DENARJA!!!!!
Julijann
25. 02. 2023 08.23
+5
Kaj kar nekaj razvlačuje! Če ne gredo pogajanja v pravo smer, pa pojdite na ulico. Ampak, kaj je uvidel nenehni nergač nad deli vsake vlade? Sedaj, ko je sam končno del vlade, pravi, da za vse pač ni denarja. Ja, tudi Mesec se je streznil.
zoran pušenjak
25. 02. 2023 08.12
+7
Naj že gre starček v penzijo n da mir
Ho Chi Joža
25. 02. 2023 11.55
+0
Ta je od Milana poslan,da Golobu dela sive lase.
Ejga-Tega
24. 02. 2023 21.59
+5
Eh, še on....
Prdilnik
24. 02. 2023 21.55
+3
Šturkelj podpira ideje prejšnjega sistema, to je razvidno iz načina govora kot tudi izgleda
blazter
24. 02. 2023 21.46
+5
Sistem pri nas jetak, da zaeenkrat imamo javno šolstvo, brezplačno. Teoretično. V praksi to pomeni, da zdravnik, učitelj pridobi izobrazbo in se v večini primerov zaposli v državnih ustanovah. Plača je pač vezana na državo. V tujini plačaš študij in državna služba je zadnja rešitev za plačilo izobrazbe. In to je razlika...
VoxP
24. 02. 2023 20.50
+7
štrucelj kako plačo pa imaš??? glede teh nesoRazmerji v javnih plačah NEBO NIIKOLI KONEC. enostavno in preprosto za vse. če se BO VEDNO DVIGNILO VSEM PROCENTE BO VEDNO ISTI PROBLEM NESORAZMERJI. NA TAK NAČIN GORDIJSKEGA VOZLJA NE BOMO NIKOLI PRESEKALI. JASNO. IN TAKO STABJE STAGNIRANJA PAŠA VSEM V JAVNEM SEKTORJU. TISTIM Z MINIMALNO KOT TISTIM Z MAKSIMALNO.
Betuul
24. 02. 2023 20.42
+8
Ja ni kaj g. Štrukelj? Plakat v roke! Zastavo gor ! Pa žvižgec& pišulo! In pa protestni notico! Pa bo-če bo
Truth
24. 02. 2023 20.40
+11
Od kje bo Golob pobiral denar? Ce Mesec misli, da bom delal toliko kot zdaj in imel manj kot priseljenci se je nekje posteno zmotil. Vsi imamo pravico do zavoda. Tudi delodajalci. ;)
Petur
24. 02. 2023 20.34
+4
ne bo se končalo pri pogajanjih,ker bo zahteval že nekaj več!
MojsterSplinter
24. 02. 2023 20.20
+4
"Ne postoji gripa, zlato moje!"