Slovenija

Za koordinatorja projekta izbrali teologa, kar ni v skladu z razpisom

Ljubljana, 25. 01. 2021 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nika Kunaver, M.R., U.Z., STA
Komentarji
535

Medtem ko se minister Cigler Kralj zagovarja zaradi vložene interpelacije, razkrivamo še eno (zanj obremenilno) dejstvo: MDDSZ je v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 zaposlilo teologa, čeprav je v razpisni dokumentaciji jasno navedeno, da mora imeti izbrani kandidat izobrazbo "pedagoške, psihološke, sociološke ali socialne smeri". Na ministrstvu se branijo, da komisija ni naknadno spreminjala pogojev, "ampak je zgolj podala razlago, katero izobrazbo upošteva in katere ne".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Komisija spremenila pogoje razpisa
    02:55
    Iz 24UR: Komisija spremenila pogoje razpisa
  • Iz SVETA: Interpelacija zoper ministra za delo
    05:15
    Iz SVETA: Interpelacija zoper ministra za delo

Medtem ko minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pojasnjuje svoj pogled na interpelacijo, ki jo je v petek zoper njega vložilo več opozicijskih strank, razkrivamo še eno (za ministra obremenilno) dejstvo. Strokovna komisija je v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 naknadno spremenila enega ključnih pogojev – izobrazbo koordinatorja projekta.

V razpisni dokumentaciji je namreč jasno navedeno, da bodo v okviru projekta na to delovno mesto za polni delovni čas zaposlili osebo, ki pa mora imeti, tako beremo na trinajsti strani razpisa, zaključeno vsaj 6/2. stopnjo izobrazbe – in sicer "pedagoške, psihološke, sociološke ali socialne smeri". Strokovna komisija je nato na svoji 5. seji za razpis dodatno omogočila, da imajo nosilci projektov lahko tudi teološko izobrazbo. Naposled je bil izbran koordinator projekta pri zavodu Iskreni – s teološko izobrazbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na MDDSZ se sicer branijo, da "ne drži, da je komisija spreminjala razpisne pogoje, ampak je zgolj podala razlago, katero izobrazbo upošteva in katere ne". "V strokovni komisiji se je pojavila nejasnost, ali izobrazba s področja politologije in teologije ustreza razpisnim pogojem. Zato se je komisija v izogib nejasnostim in za namene enake obravnave vseh prijaviteljev oprla na določbe Pravilnika o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole, ki določa, da oseba, ki je po izobrazbi teolog ali politolog, lahko opravlja pedagoško delo," so pojasnili. Enako je sporočil tudi minister.

A po naših informacijah se do sedaj na podobne razpise niso prijavljali koordinatorji, ki imajo teološko izobrazbo, oziroma so takšno prijavo zavrnili, češ da ne izpolnjuje pogojev. 

Interpelacija prihaja ob nepravem času, kljub temu pa bodo na ministrstvu za delo z vso resnostjo in temeljito odgovorili na vse domneve v njenem besedilu, je poudaril minister Cigler Kralj.
Interpelacija prihaja ob nepravem času, kljub temu pa bodo na ministrstvu za delo z vso resnostjo in temeljito odgovorili na vse domneve v njenem besedilu, je poudaril minister Cigler Kralj. FOTO: Bobo

Tudi dekan Pedagoške fakultete Janez Vogrinc je na Twitterju zapisal: "Študij teologije, če ne gre za magistrski študij na njihovi fakulteti, pač ni pedagoški program. Navedena predmeta lahko resda učijo teologi, vendar morajo prej opraviti še pedagoško-andragoške izpite."

Strokovna komisija ima sicer pet članov. Predsednica je Mateja Softić, ki jo je Cigler Kralj v svojem kabinetu zaposlil na zaupanje. Članica pa je tudi Andreja Barle Lakota - nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo, najbolj znana po tem, da je bila vpletena v afero, ko so zdravilcu in ezoteriku Rubenu Papianu plačali 70.000 evrov za študije, katerih avtor sploh ni bil. Zaradi tega je tožilstvo tudi zoper njo vložilo obtožnico. 

Opozicija v interpelaciji tudi o vprašanju primernosti financiranja Zavoda Iskreni 

Predstavniki LMŠ, SD, Levice in SAB pa so danes podrobneje predstavili vsebino interpelacije zoper ministra. Očitajo mu odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, prav tako v razmerah epidemije ni ustrezno uredil zakonodaje s področja dela, je v izjavi za medije v DZ pojasnil poslanec LMŠ Aljaž Kovačič. Med drugim je spomnil, da so se v Sloveniji v nekem trenutku prenehale izdajati karantenske odločbe, zaradi česar delavci niso imeli dokazila za opravičeno odsotnost, pač pa so tvegali in šli delat, s tem pa ogrožali ljudi okoli sebe in širili virus.

Ministru očita tudi pomanjkanje socialnega dialoga. Vlada je potrebovala kar mesec in pol, da je v Ekonomsko-socialni svet imenovala svoje predstavnike, pa čeprav gre za avtomatizem. Ministru po besedah Kovačiča ni cilj doseganje soglasja, ampak kljukica o opravljenem pogovoru. Tako so v vladi med drugim "na najbolj grob način" zaobšli socialni dialog ter uvedli prisilno upokojevanje, je dejal poslanec LMŠ.

Prav tako je med očitki navedel vlogo ministra pri dodelitvi razpisnih sredstev Zavodu Iskreni. V opoziciji si želijo pojasnil o njegovem statusu pri dodelitvi sredstev in zakaj je razpisno komisijo vodila članica njegovega kabineta, ki je "zaposlena na zaupanje". Poslanec LMŠ se tudi sprašuje, ali je sredstva, ki naj bi reševala stiske ob epidemiji, primerno dodeliti zavodu, ki "nasprotuje cepljenju, ki govori, da je splav sporen in da je homoseksualnost bolezen". 

Poslanka SD Bojana Muršič je ministrovo ravnanje označila za nedopustno, razprave ob interpelaciji pa se veseli, saj da se bo končno izvedelo, kaj je šlo v tej epidemiji narobe in kdo je kriv za številne okužbe v domovih za starejše. Ciglerju Kralju je očitala, da glede tega ni poslušal stroke in opozoril opozicije. Ministrovo podporo Zavodu Iskreni pa je označila za "kršenje ustavnega določila" glede splava. Sicer pa je njihova prioriteta še vedno konstruktivna nezaupnica, je dodala. Če bi si sedanja vlada dejansko želela, da bi se "prešteli v državnem zboru", bi po njenih besedah že pripravili spremembe poslovnika. To je po njenih besedah namreč edina prava pot, da se poslancem, ki iz takšnih in drugačnih razlogov ne morejo sodelovati na tajnem glasovanju v DZ, to omogoči.

Če bi minister "premogel vsaj kanček vesti, bi odšel že sam od sebe", je dodal poslanec Levice Miha Kordiš. Razlogi za interpelacijo so po njegovih besedah trije: nesposobnost, korupcija ter protidelavska in protisocialna drža. Glede slednjega je Kordiš izpostavil, da minister "na nobeni točki ni zaščitil delavskih pravic v državi". Namesto da bi poskrbel za zadovoljiv dvig minimalne plače, je minister pristal na to, da je v protikoronske svežnje našel pot tudi poseg v zakon o delovnih razmerjih, torej prisilno upokojevanje, je navedel Kordiš.

Podobno kot Muršičeva je tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper poudarila, da za SAB prioriteta še vedno ostaja konstruktivna nezaupnica. Ker so se kot koalicija KUL odločili, da na probleme odreagirajo z interpelacijami, v SAB to podpirajo in bodo pri njih aktivno sodelovali, je napovedala. Posebej je izpostavila tudi informacije o tem, da naj bi se sredi razpisa, na katerem so bila sredstva dodeljena Zavodu Iskreni, spreminjalo pogoje tako, da bi bil koordinator projekta lahko tudi teolog. Če to drži, potem je po njenih besedah očitno, da "gre za kanaliziranje sredstev po meri ministra točno določeni organizaciji".

Predstavniki LMŠ, SD, Levice in SAB so podrobneje predstavili vsebino interpelacije ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Posebej so izpostavili vprašanje primernosti financiranja Zavoda Iskreni zaradi nekaterih stališč njegovih predstavnikov.
Predstavniki LMŠ, SD, Levice in SAB so podrobneje predstavili vsebino interpelacije ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Posebej so izpostavili vprašanje primernosti financiranja Zavoda Iskreni zaradi nekaterih stališč njegovih predstavnikov. FOTO: Bobo

Cigler Kralj napoveduje resne in temeljite odgovore 

Interpelacija prihaja ob nepravem času, kljub temu pa bodo na ministrstvu za delo z vso resnostjo in temeljito odgovorili na vse domneve v njenem besedilu, pa je v današnji izjavi za javnost poudaril minister Cigler Kralj. S predsednikom NSi Matejem Toninom sta se strinjala, da zdaj ni čas za ločevanje, ampak za sobivanje in spoštovanje.

Časi so po besedah Ciglerja Kralja težki in zahtevni, razmere pa zaostrene tako med prebivalci, kjer naraščajo stiske, kot tudi na trgu dela. Na ministrstvu za delo imajo veliko dela s tem, da pomagajo prebivalstvu in gospodarstvu, je pojasnil minister.

Napovedal je, da ta interpelacija ne bo kot ostale, saj bo odprla širše teme za slovensko družbo. "To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi," je napovedal. Izkazalo se bo, česa vsega v Sloveniji nismo naredili na področju oskrbe najranljivejših oz. starejših.

"Nikomur se ne bom opravičeval za to, kar sem, kar sem delal, kar delam in kar bom delal," je poudaril. Tudi v prihodnje si bo prizadeval za izpolnjevanje prioritet, ki jih je izpostavil na zaslišanju pred prevzemom ministrske funkcije, torej za skrb za starejše, za bolj življenjske in bolj pravične socialne in družinske transferje in za odziven trg dela.

Minister je še poudaril, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko "moramo stopiti skupaj", preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej. "Pokazal bom, da te načrte v polnosti izpolnjujemo, da smo jih še nadgradili in da vemo, kako iti naprej tudi po tej interpelaciji in po covidu," je povedal.

Tonin je ob tem ocenil, da predlagatelji interpelacije ne bodo zbrali 46 glasov za razrešitev ministra. Spomnil je, da podpisov niso prispevali niti vsi opozicijski poslanci, saj se je Cigler Kralj že doslej izkazal kot odličen minister in veliko presenečenje te vladne ekipe. Je pa po njegovih besedah evidentno, kaj je za opozicijo trenutno prioriteta. Za NSi pa je na drugi strani prioriteta predvsem zaustaviti širjenje covida, omogočiti vsem dostopno javno zdravstvo in sprejeti potrebne ukrepe za okrevanje gospodarstva.

Kot je dodal, spoštujejo parlamentarne postopke, zato so se na interpelacijo dobro pripravili. Interpelacija bo obenem ponudila priložnost, da se nekatere stvari razčistijo, med njimi tudi dosedanje financiranje nevladnih organizacij, ki je bilo "izrazito nesorazmerno".

Odprlo pa se bo tudi vprašanje dosedanje skrbi za starejše oz. vprašanje, zakaj v zadnjih 10 letih ni bil zgrajen noben dom za starejše občane. Prav tako bo govora o spodkopavanju nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije s strani opozicije in o stanju socialnega dialoga.

Kot je še dodal Tonin, želijo vsem, tudi predlagateljem interpelacije sporočiti, da so kristjani del te družbe. "To bodo morali slej ko prej sprejeti. NSi ne bo nikoli dovolila, da nas bodo kristjane zasramovali ali poniževali, vedno bomo branili svobodo veroizpovedi," je povedal.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
26. 01. 2021 20.13
+2
preprosto več ne moreš razumeti , v koaliciji aroganca narašča iz ure v uro , sedaj se je še on priključil , ...... poniževanje , p** vanje in razvrednotenje slehernega , ki jim pove nekaj v obraz , resnice več ne prenesejo , vidijo le svojo zamisel in ta je edina pravilna na svetu
FAUSTOS1
26. 01. 2021 19.10
+1
TA janšistična strahovlada s svojo brutalno politiko,do vseh ki niso v njihovi sferi beri njihovi verniki,ponižuje vse poštene in dobre slovence in deli na naše in njihove ta teror bi moral nujno sprožiti odziv vseh pozitivnih in dobromislečih slovencev,ker če ne potem bomo postali satelit profašistične madžarske.
olafur
26. 01. 2021 12.52
+1
Če je resnično verujoč se bo s sklenjenimi rokami po prsih in mu bo žal, da je grešil potem pa vužgi po javnih financah saj bog vse odpusti, lahko delaš kar hočeš na koncu dobiš odvezo in lepo v raj, zato se v cerkev zateka tudi celotna Italijanska mafija in zakaj se ne bi tudi naša.
Belabreza
26. 01. 2021 11.55
+6
Ko pogledaš njegovo faco vidiš, da je en zaslepljen in vase verujoč klerik, ki dela to, kar mu toninček in maršal ukažeta.
jodr
26. 01. 2021 11.51
-1
Včasih so izbirali po partijski plati; manj je bil izobražen, bolj je bil primeren.
terenec 2
26. 01. 2021 12.34
+1
Kaj zdaj ni isto. Človeka moraš imet na kratko. Drugače so pa kakšne druge mučke, da ga lahko izsiljuješ
srebrnibreg
26. 01. 2021 18.43
+2
Sedaj pa, če si večji lopov in kriminalec večjo veljavo imaš v vladi.
FAUSTOS1
26. 01. 2021 19.12
zato je dijak titove šole in velik komunist jj sedaj predsednik vlade.
zibertmi
26. 01. 2021 11.50
+4
treba je spremenit pogoje ,da je na položaju človek ,ki ga hočeš tam imet.da dela kot ti hočeš.tako je tudi za novega direktorja rtv.ogromna kvota podpornikov in članov sds je zaposlenih tam.kot predsednik nadzornega sveta verjetno ni pripomogel dovolj,zato je sedaj direktor.
Maki3322
26. 01. 2021 11.46
+5
NSi je povsod ključena v korupcijo.
MESE?AR
26. 01. 2021 11.44
+1
Torej po vaše upokojenci ne smejo v penzijo in morajo delati ! Dajte že dvignit starost za penzijo na 70 let da bo mir pri hiši ! A se vi levaki zavedate, kaj trobite ?
biggbrader
26. 01. 2021 11.37
-2
Včasih so znanja željni komunisti hodili na predavanja na Teološki faks, da so kaj pametnega odnesli, saj so vedeli, da na Kardeljevih ustanovah prevladuje "marxizem s temelji samoupravljanja".
olafur
26. 01. 2021 11.36
+3
JC Kralj k spovedo bo treba, vsak globoko verujoči pa bi se potrkal po prsih in ker je grešil tudi odstopil. Nikakor mi ni jasno koliko ljudi, ki hodi redno v cerkev je lažnivcev in koristoljubnežev in se ravnajo po tem, da bog verujočim odpušča grehe, ampak dragi moji kristjani lepo bi bilo, če bi v skladu z vero tudi živeli in ne le igrali na karto, da bodo ob zadnjem maziljenju grehi izbrisani. Sem kristjan in poskušam po najboljših močeh živeti v skladu z vero ampak ravno zaradi takšnih v naših vrstah in vrstah naših posvečenih dušnih pastirjev se v cerkvi le redko pokažem.
EnKandidatDosmrtniMandat
26. 01. 2021 11.25
+3
Novo izbrani koordinator projekta ima vse formalne in neformalne kriterije glede strokovne usposobljenosti, izobrazbe, višine, teže, profila... ker je "NAŠ". Vse drugo je balast! Kaj še komu ni jasno!? Zdaj so taki časi, da so formalnosti v razpisu, zakonu, uradnem listu... le mrtva črka na papirju. Edini dokument, ki šteje je članska izkaznica in nedeljski obisk maše.
smiley88
26. 01. 2021 11.21
+4
Zakaj se mi zdi da to ni osamljen primer? 🤔😂 naj naredijo revizijo celotne javne uprave pa bodo vidli da jih mogoče polovica nima ustreznih izobrazb in kompetenc....to se vidi na kilometre glede na velikost aprata napram outputu...
nitiniti
26. 01. 2021 11.19
+4
krščanarji se javno hvalijo kako še invalidsko komisijo okoli prinesejo, potem pa molojo za odpustke
terenec 2
26. 01. 2021 11.12
+5
In še dan danes ne povedo koliko so v teh 21 stoletjih pokradli. In koliko ljudi so v teh 21 stoletjih pobili. In ne povedo koliko ljudi bodo še okradli. In ne povedo koliko ljudi bodo še pobili. Za njih je edini krivec komunizem. Dajmo se pobit, da bo kler zadovoljen in da ne bo oškodovan. AMPAK v gorah bo še vedno odmevalo :isti,isti . A je tako Možina, Dežman in podobni
mungus
26. 01. 2021 10.59
+8
Pred ljudem in javnostjo ta duhovčina bruha neko namišljeno dobroto strpnost in in daje neke odpustke kvazi grešnikom ...so pa sami največji grešniki in naučeni pokvarjenci če samo pogledamo v Vatikan se ja za to cerkveno elito vleče svila okol njih visijo zlati križi na rokah zlati prstani pijejo iz kelihov čuvajo jih FANTKI Švicarske garde vozijo se v črnih limuzinah pa dajte dajte koga druzga fotrat o neki veri in pravici na tem svetu...
cirenij
26. 01. 2021 11.07
+5
Saj so nekateri dobri, pošteni duhovniki. Ampak RKC, kot institucija je podn od podna. Kopajo se v zlatu in bogastvu v bankah, pa še nisem zasledil, da bi kaj donirali pomoči potrebnim. Jezus je rekel mogoče malce karikirano: Če imate 2 suknji, eno podarite revežu.
Bojan Emerši?
27. 01. 2021 19.07
Cirenij, tudi v judizmu je tako, tudi v prvinskem islamu je enako, konec koncev tudi komunizem kot ideja ni napačna. Napačno jo naredijo ljudje, ki idejo zlorabijo. Ne glede, ali gre za krščanstvo, judizem, islam, komunizem...
cetkoo
26. 01. 2021 10.25
+7
Ja ja, počasi bo še PV teolog, sicer pravijo, da se cerkev ne vpleta v politično življenje, v božička že dolgo ne verjamem.
stokviz
26. 01. 2021 10.25
-5
Kordiš bi bil ta prav !!!
zdrava.pamet
26. 01. 2021 10.24
-6
JA IN? ALI DUHOVNIKI NISO IZOBRAŽENI?
mungus
26. 01. 2021 10.51
+8
JA DUHOVNIKI SO IZOBRAŽENI GLIH ZA TO BI OD NJIH PRIČAKOVAL VELIKO EMPATIJE IN MORALNE DRŽE...AMPAK!!! SO OČITNO GLIH TOLK IZOBRAŽENI DA NIMAJO NITI MORALE IN SO NAUČENI POKVARJENCI!!!
terenec 2
26. 01. 2021 11.16
+3
Stroka, stroka. Tukaj je problem. Tudi ti si verjetno izobražen. Ampak stroke za konkretno delo nimaš
EnKandidatDosmrtniMandat
26. 01. 2021 11.28
+2
@zdrava.pamet Zdaj razumem tvoj vzdevek. Z njim želiš na glas povedati česa ti manjka.
biggbrader
26. 01. 2021 11.37
FAUSTOS1
26. 01. 2021 19.17
SO A VERSKO-zemlja je ploščata,nastala v7 dneh,o vsem odloča bog-a tudi o vojnah
RUBEŽ
26. 01. 2021 10.03
+12
Vsak dan lepše. NESPOSOBNA VLADA IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN MORA ODSTOPITI. SAMO KRIMINAL.
Fejst pob?
26. 01. 2021 10.01
+11
Prirejali razpis, da bi ja lahko dali svojim. Koruptivno do konca.