Slovenija

Tone Hočevar – novinar z izbrušenim jezikom

Ljubljana, 22. 11. 2013 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./N.D./STA
Komentarji
7

Podelili so nagrade DNS. Nagrado za življenjsko delo je dobil Tone Hočevar. Ta pravi, da na nagrado, ki ga je presenetila, gleda kot na veliko priznanje svojih kolegov. Mlajšim kolegom pa je svetoval, da je edina prava pot v novinarstvu pošteno delo.

Organizatorji festivala Naprej/Forward so prepričani, da se je treba premakniti s starih vzorcev, okuženih s preteklostjo in predvsem polpreteklo zgodovino. Direktor festivala Jernej Verbič je dejal, da so medijski modeli v krizi, a tuji primeri kažejo, da mediji še vedno lahko uspevajo in kakovostne vsebine še vedno lahko dobijo svoje mesto pred občinstvom.

Festival medijske kulture in trendov Naprej/Forward je v polnem teku. Že drugo leto ga pripravlja Društvo novinarjev Slovenije (DNS) v sodelovanju s slovenskimi medijskimi hišami.

Današnji festivalski dan se je začel z okroglo mizo o poročevalski plati vojne v Siriji, nadaljeval pa se je s predavanjem o modelih čezmejnega novinarskega sodelovanja in z vodičem po labirintu davčnih oaz. Nato je pred poslušalce stopil Nick Phipps iz Sky News in predaval o tem, kako narediti dobro televizijsko zgodbo. Sklop predavanj se je končal s predavanjem o časopisih. MaryAnne Golon iz Washington Posta je predavala o pomenu fotografije v enem najbolj uglednih in vplivnih ameriških časopisov.

Vrhunec festivala: podelitev nagrad

Vrhunec festivala je nastopil ob podelitvi novinarskih in fotoreporterskih nagrad. Letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo DNS je nekdanji voditelj TV-dnevnika in dolgoletni Delov dopisnik iz Rima Tone Hočevar. Hočevar je kariero začel kot vajenec v zunanjepolitičnem uredništvu Televizije Ljubljana. Nato je bil dopisnik Tanjuga iz Srednje Amerike, poročevalec za beograjski NIN ter zagrebško Areno in Vjesnik, pisec za mehiški El Dia in kostariški radio.

Konec osemdesetih se je vrnil na ljubljansko televizijo, kjer je med drugim vodil televizijski Dnevnik. Nato ga je pot vodila na Delo, kjer je bil zunanjepolitični urednik in kar šestnajst let dopisnik iz Rima. Je izvrsten poznavalec Vatikana in izjemno verodostojen analitik dogajanj za visokimi obzidji rimske kurije. Odlikujeta ga pronicljiva analiza zapletenih mednarodnih dogajanj in izboren, samosvoj, prepoznavno bogato izbrušen jezik, so zapisali člani porote.

Nagrada je Hočevarja presenetila. Povedal je, da nanjo gleda kot na veliko priznanje svojih kolegov. Težko se odloči, kateri medij, glede na to, da je delal na vseh, je najbolj "njegov". Če bi moral odločati, morda televizija in časopis. Svojim mlajšim kolegom pa sporoča, da je edina prava pot v novinarstvu pošteno delo. Ne nenehno iskanje novih afer, ampak pisati o resnici, je še povedal.

Festival Naprej - 9
Festival Naprej - 9 FOTO: Miro Majcen

Na večerni prireditvi so podelili tudi druge nagrade. Debitanti leta so novinar notranjepolitične redakcije Dela Anže Božič, Večerov kulturni in športni novinar Jaša Lorenčič ter novinar poslovne redakcije Dnevnika Tomaž Modic.

Nagrada za izjemni dosežek na področju novinarske fotografije gre letos v roke fotoreporterju Dnevnika Jaki Gasarju.
Novinarka televizije Koper Eugenija Carl je nagrado za izjemne novinarske dosežke dobila zaradi razkritja črne gradnje Vitoslava Türka in razkritja preprodajalcev zelenjave. Novinarji Večerove Mariborske kronike so pri svojem delu dregnili v mogočno Kanglerjevo hobotnico in kljub javnim grožnjam pri poročanju o zlorabah oblasti niso popustili niti za milimeter. Tudi njim gre zato nagrada za izjemne novinarske dosežke. Ta nagrada je za serijo intervjujev namenjena tudi novinarju Dela Branku Sobanu. Bralce namreč njegove zgodbe vedno znova opozarjajo, kako pomembno se je boriti za pravice.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caps1
23. 11. 2013 11.40
-2
Politkomisarji so podelili nagrade svojim vojščakom... Za bruhat...
moare
23. 11. 2013 10.31
-3
Verjetno je bolan, kajti prejšne leto je dobil nagrado Tanko pa je potem kmalu umrl. Izgleda, da te nagrade za življensko delo napovedujejo pogreb. Ne zavidam nikomur, ki jo prejme.
Götterdämmerung
23. 11. 2013 06.16
+2
Naši mediji so se dvakrat zelo izkazali, najbolj med osamosvojitvijo, ko še danes ne vemo zakaj je razpadla Jugoslavija in med denacionalizacijo, ko smo šele nedavno ugotovili veleizdajo in veliko tatvino družbenega premoženja.
Götterdämmerung
23. 11. 2013 06.20
+0
Če bi nas obveščal samo Kramberger, z megafonom in opico na rami, bi bilo danes marsikaj bolj jasno.
Götterdämmerung
23. 11. 2013 06.11
-2
Če bi hoteli novinarji pisati samo objektivno resnico, bi poročali predvsem tri prostorske koordinate ter uro ter objavili nekaj fizikalnih meritev in prepisali par členov zakonov.
Götterdämmerung
23. 11. 2013 06.08
-1
Mediji še vedno lahko uspevajo, hahaha, kot da lahko obstaja moderna družba brez propagande.
thinkP
22. 11. 2013 13.48
-1
Se samo meni zdi, ali je audio prenos samo na desnem kanalu? :)