Slovenija

Gost promet in nesreče: na meji s Hrvaško zastoji ves dan

Ljubljana / Zgornji Leskovec, 27. 07. 2019 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
113

Na slovenskih cestah je pričakovano zgoščen promet, med drugim so se namreč začele počitnice v delu Nemčije. Gost promet z zastoji je bil ves dan na celotnem avtocestnem križu, prav tako na mejnih prehodih s Hrvaško. Policija voznike opozarja, naj kljub temu ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Med vožnjo nikar ne uporabljate mobilnih naprav ali celo računalnikov ter televizije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gneča, kolone, zastoji
    02:35
    Iz 24UR: Gneča, kolone, zastoji
  • Iz 24UR: Protest zaradi kolon
    02:47
    Iz 24UR: Protest zaradi kolon
  • Iz 24UR ZVEČER: Uporaba prepovedanih naprav med vožnjo
    11:00
    Iz 24UR ZVEČER: Uporaba prepovedanih naprav med vožnjo

Na slovenskih cestah je bil ves dan pričakovano zgoščen promet, med drugim so se namreč začele počitnice v delu Nemčije.

Čakalne dobe so bile mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane, Starod, Metlika, Obrežje, Gruškovje in Zgornji Leskovec, poroča Prometnoinformacijski center. Zastoji so nastajali tudi na cestah pred mejnimi prehodi.

Čakalo se je tudi na Obrežju.
Čakalo se je tudi na Obrežju. FOTO: Dars

V Zgornjem Leskovcu okoli 200 protestnikov opozorilo na nevzdržne prometne razmere

V Zgornjem Leskovcu v občini Videm pa je okoli 10. ure potekal protest za izboljšanje razmer v prometu proti mejnemu prehodu s Hrvaško. Občani so na težave opozarjali z mirnim prehajanjem prehoda med gasilskim domom in cerkvijo ob cesti skozi Zgornji Leskovec. Kot je pojasnil pobudnik protesta Peter Jagarinec, so razmere v poletni sezoni nevzdržne, nastajajo večkilometrske kolone vozil, ob cesti pa ni pločnikov in javne razsvetljave.

Pred predorom Karavanke je bil popoldne večkilometrski zastoj.
Pred predorom Karavanke je bil popoldne večkilometrski zastoj. FOTO: Miro Majcen

Promet skozi Zgornji Leskovec se je po Jagarinčevi oceni močno povečal po lanski uvedbi vinjetnega sistema za mejni prehod v Gruškovju. Ker se večina turistov želi izogniti nakupu vinjete, se raje proti Hrvaški odpravi prek mejnega prehoda Zgornji Leskovec, je pojasnil.

Zaradi uvedbe omenjenega vinjetnega sistema so krajani Zgornjega Leskovca lani ustanovili tudi civilno pobudo, ki je prvi protest pripravila septembra lani. Udeležilo se ga je okoli 100 domačinov.

Kot posebej prometno obremenjeno je Jagarinec izpostavil minulo soboto, ko je na cesti do mejnega prehoda Zgornji Leskovec nastala petkilometrska kolona, kar jim je onemogočilo vsakodnevne opravke.

Zastoji pred mejnim prehodom Gruškovje.
Zastoji pred mejnim prehodom Gruškovje. FOTO: Dars

Policija voznike opozarja, naj kljub vročini, gostemu prometu in zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Svetujejo tudi spremljanje prometnih informacij o zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah.

Več o stanju na cestah.

'Telefon ubija'

Zastoji pa na naših cestah seveda nastajajo tudi zaradi prometnih nesreč. Vse več teh se zgodi zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, posnetki pa kažejo, da na naših cestah vozniki tovornih vozil pogosto med vožnjo gledajo televizijo, uporabljajo računalnike.

Podobno kot policisti drugod po Evropi tudi pri nas ugotavljajo, da vozniki tovornih vozil med vožnjo pogosto opravljajo telefonske pogovore ter pišejo SMS-sporočila. Nekateri vozniki tovornih vozil imajo prižgane tudi prenosne računalnike in druge elektronske naprave, ki jih spremljajo med vožnjo. V posameznih primerih se nesreče dogajajo tudi zaradi nezbranosti voznikov oziroma zaradi spleta okoliščin, ko ti med vožnjo pozornost posvečajo drugim aktivnostim, ki ne sodijo za volan. Na nepričakovane okoliščine na cesti se zato ne morejo ustrezno odzvati, saj je tudi zavorna pot tovornih vozil mnogo daljša kot pri osebnih vozilih.

Čez dan je bila gneča na podravski avtocesti pri Podlehniku.
Čez dan je bila gneča na podravski avtocesti pri Podlehniku. FOTO: POP TV

Kot je za oddajo 24UR ZVEČER poudaril predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Peter Pišek, je takšno vedenje voznikov tovornih vozil nedopustno. "Vozniki tovornjakov lahko imajo računalnike v vozilu, ampak tega nikakor ne smejo uporabljati med vožnjo", pravi. Glede na to, da se to na slovenskih cestah dogaja skoraj tedensko, ga ne čudi, da se kljub temu, da imajo tovorna vozila tehnologijo, ki prepreči nalete, to še vedno dogaja. Kot izpostavlja, bodo morale "vse institucije, ki skrbijo za varnost v prometu, stopiti skupaj in se pogovoriti o tej temi."

Podobno, kot policisti drugod po Evropi, tudi pri nas ugotavljajo, da vozniki tovornih vozil med vožnjo pogosto opravljajo telefonske pogovore ter pišejo SMS-sporočila.
Podobno, kot policisti drugod po Evropi, tudi pri nas ugotavljajo, da vozniki tovornih vozil med vožnjo pogosto opravljajo telefonske pogovore ter pišejo SMS-sporočila. FOTO: Thinkstock

"Vsi udeleženci v prometu imamo preveč v podzavesti mobilne naprave. Z reševalnim vozilom sem na nujni poti skoraj povozil pešca, ki je gledal v telefon in mi skočil pred vozilo. Moramo se začeti zavedati, da telefon ubija, govorimo o prometnih nesrečah. Zame to niso prometne nesreče, to so trčenja, ki jih povzoroči človek, ki sam izziva nesrečo," pa je jasen Anže Albreht, ustanovitelj zavoda Reševalni pas.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon in tako naprej). Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče.

Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, pa je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 odstotkov voznikov v Sloveniji. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štiri krat več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji. V lanskem letu je policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (skupaj 14.496, od tega 10.473 plačilnih nalogov in 4023 opozoril).

Kot pravita sogovornika, sta pomembna tudi varnostna razdalja, ki jo sicer nadzira policija, in tudi pravilno razvrščanje vozil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
28. 07. 2019 09.37
+6
saj bo kmalu boljše hrvaška bo v shengenu ti boš pa na cestninski postajah čakal da te oderejo za cestnino
Nimasmisla
28. 07. 2019 09.32
-1
tudi v lj imamo letališče
Nimasmisla
28. 07. 2019 09.32
IS58
28. 07. 2019 09.17
-3
Letis iz Zagreba v Tunizjo, Grcijo itd.zopet cakas na meji, pa ne gres na Hrvasko. In potem!!!
Nimasmisla
28. 07. 2019 07.59
+10
doma bodite ali pa pojdite z letalom v egipt tunizijo turčijo portugalsko ciper je lepo in pa še ceneje in si turist ne pa tako kot na hrvaškem
hotchilipoper
28. 07. 2019 07.51
+5
A bi se mogoče kdo našel,da bi te probleme rešil ali vsaj predlagal kako se jih reši.No pametnjakoviči,kje so odgovori.
Nimasmisla
28. 07. 2019 07.47
+1
morajo biti gradbišča da se malo ustavi promet že prej da potem ni 30 km kolon na meji
robert hrovat
27. 07. 2019 20.45
+4
Sam naše avtoceste so iz leta v leto slabše, bolj ko popravljajo slabše je, zato pa je toliko gradbišč in posledično kolone po celi avtocesti, ne samo na mejah... trenutno so v takem stanju kot so bile stranske ceste preden so začeli dajati polovico od plačila cestnine za reševanje železnic, flika pr fliki, groza in sramota...
cool29
27. 07. 2019 19.35
+7
Na kamerah amzs pa ni vidno nobene kolone
kajpavzdevek
27. 07. 2019 19.28
-4
Za kolone v Gruškovju so krivi eni in vedno edini CARINIKI ! To so lenuhi ki še delajo po komunističnem načinu. V obe strani isto. Na HR strani nobenih zastojev zatem pa čakanje 200 metrov pol ure ! Da ne govorim zdaj o 10 km koloni
kajpavzdevek
27. 07. 2019 19.29
+1
Periot222
27. 07. 2019 20.09
+2
Zakaj lenuhi?Kaj pa rinete vsi naenkrat je pa res ce imate dopust imate cas cakati!
lakala28
27. 07. 2019 19.14
+7
Ja, ja, rinte, ja, to je edini kraj na svetu, ki ima morje. Pa še ful poceni je. Pa niti norca se ne delajo. Gasaaaa
JApajaDAja
27. 07. 2019 17.57
-5
2020 bo drugače,ko bo Urvacka v šengenu,,,,seveda, če slo ne bo rekla NE !
Yokte
27. 07. 2019 18.47
+11
Kaj ima to veze s kroejšo? Schengen je še daleč...
Žac
27. 07. 2019 20.25
-4
Dej japa spravi se neki delat. Oči so ti že na vzmetih,in samo čakaš neki po vezano z Hrvaško. Tebe bi hotel spoznati da ti te "U" nekam stlačim. Bi pozabil da obstaja ta črka.
oježeš
27. 07. 2019 15.38
+11
Anže, to niso prometne nesreče, to so nehoteni samomori. Če se na cesti ne zavedaš stanja in ti je prvina telefonski ekran, potem je enako kot samomor. Raje gledajo v telefon, da ne bi videli, kdaj bo po njih.
Koral
27. 07. 2019 14.17
+29
Pozabili ste napisati,da je tudi letos vse razkopano po avtocestah,tako kot vsako leto,kjer se zaradi tega delajo zastoji in naleti vozil,povsod znižane omejitve hitrosti.
oježeš
27. 07. 2019 15.42
+2
Se pač dela, enkrat je treba narediti, če vprašaš voznike je vedno nekaterim v napoto, radi bi pa imeli vse po svojih željah. Tudi goriva enkrat zmanjka in, če je kolona na bencinskem servisu, je treba počakati, da si na vrsti in lahko napolniš rezervoar. Naleti se pa dogajajo izključno zaradi voznikov, ki niso v stanju spremljati dogajanja na cesti. In kjer piše 60 km/h, vozniki vozijo najmanj 80 do 90. Ko pa je treba na hitro ustaviti, prej ne moreš kot v zadku naslednjega avta.
Hellsrael
27. 07. 2019 13.39
+5
Slovencem zelo hudo...namesto da bi imel mi tako.imajo sosedje
Uporabnik443897
27. 07. 2019 13.32
+10
To s telefonom je kot pogovarjanje s sopotnikom, od kod ideja ali taza da če se prostoročno pogovarjam kot da sem o,8 alkohola. Ko telefon zazvoni, se izklopi radio in vse kar naredim, je na volanu gumb yes alo nov ali zalen in rdeč. Več pozornosti porabm ko se pogovarjam s ženo ki zraven sedi. !!!
oježeš
27. 07. 2019 15.49
+14
To si ti in še nekateri. V glavnem pa držijo telefon z eno roko na ušesu, ponavadi z desno, z levo pa prestavljajo, če jih sploh prestavljajo. V ovinkih zapelje krepko čez črto in ne briga ga nič drugega kot pogovor. Da vijuga po cesti, vozi z minimalno hitrostjo, ovira promet, marsikaterega voznika sploh ne moti, niti ni zavesten kapirati, važno da po telefonu blebeta, tisto, kar bi se lahko pogovarjal v bifeju, al pa se sploh o tistem ne bi pogovarjal. Ampak, ker mu je zazvonil mobilnik, je treba vse izpustiti iz zavesti in se posvetiti telefonskemu pogovoru. Ja, ko se pogovarjaš z ženo, ne šariš z eno roko po njej ali si jo pritisneš na ušesa. Pa še vseeno je, ali jo sploh slišiš med vožnjo ali ne. veš, da nekaj ropota, da ni radio in pač to vzameš kot je, sam pa se posvetiš dogajanju na cesti.
procesoid
27. 07. 2019 18.57
+3
Zakaj bi kaj tipkal, samo izgovoriš "magično besedo"... voice control, pa to...
kaktusar1
27. 07. 2019 13.11
+27
A nas kot dobre eu člane nič ne zanima, kdo vstopa v slovenojo prek mejnih prehodov z avstrijo.....če oni delajo kontrole na meji, zakaj jih pa še mi ne....
korintos23
27. 07. 2019 13.23
+2
Če ga Avstrijci spustijo k nam kaj potem tu ne štima? Oni so najboljši in najbolj pošteni.
papi1
27. 07. 2019 17.25
+2
Avstrijci se ga na lahek način znebijo, to ne štima, buček!
javnipilot
27. 07. 2019 13.08
+4
Še eni k grejo v Grčijo, Turčijo, Tunizijo in Egipt.
JApajaDAja
27. 07. 2019 18.00
+8
zdomci gredo domov-2 nemški zvezni deželi imata počitnice, 1 8 pa začnejo italijani s feragosto!
Helix Nebula
27. 07. 2019 12.49
+3
Rabli bi več meddržavnih in manj mednarodnih prehodov na meji z Hrvaško za osebna vozila. Zdej sam tujce gledamo ko se valijo po naših cestah denar pa tu ne zapravijo. Naj osebna cozila čakajo čakajo pol dni na meji pa kmal ne bojo več čes hodli. Gispodarska vozila pa naj majo prost pretok, da se lahko gospodarstvo normalno razvija
korintos23
27. 07. 2019 13.24
+2
Za vikende je gužva, skozi teden so pa itak sami tovoenjakarji na cesti.
Uporabnik443897
27. 07. 2019 12.44
+25
Ga ni čez užitek iti na HR morje in potem razen vožnje prenašati še HR domačine, to je naše, nomoj parkirat, ne diraj to je moje, ej ta stolica samo za Hrvate, pa gde ideš Slovenac. Ja ga ni čez užitek dopusta na HR. :), če pogledaš pa še nizke cene, včeraj pivo v trgovini 1,5, danes 1,7, jutri 1,9. Ja ni ga čez HR GOSTOLJUBLJE :)
korintos23
27. 07. 2019 13.25
-6
Uporabnik443897
27. 07. 2019 13.35
+9
Moj prviin dobri sosed ima vikend na Hrvaškem, pa ga že več kot pet let prodaja, pa mu ne rata in verjemi res bi se ga rad rešeil, saj njegovih otrok ne zanimajo Hrvati. Oba fakultetno izobražena potujeta po EU, moj sosed pa že čez 70 let.
optimist11
27. 07. 2019 13.47
+6
procesoid
27. 07. 2019 15.20
+2
te so dobre fore, ko pravijo "kupim za normalno ceno".. ko ga vprašaš, kolikšna je zanj normalna cena, pa pove tiste številke, ki mu jih banka lahko odobri in je mnogo pod ceno...
papi1
27. 07. 2019 17.33
+2
Ja ,imaš prav, ravno izobrazba, pa kraj rojstva, pa socijalni status ima največ tukaj zraven. Le kako bi si lahko drugače razlagal zakaj se na tisoče Slovencev drenja na pavšalkah po kampih in prenaša žaljivke gostiteljev . V "mondenih" hotelih jih je pa bore malo. Kdor ima malo več pameti, pa malo več pod palcem,niti ni nujno, avijonska karta in "ma kakšna croatija"
papi1
27. 07. 2019 17.36
+1
Ni govora o koreninah, ampak o človeškem dostojanstvu, ponosu, ampak tebi je očitno to tuje!
lakala28
27. 07. 2019 19.21
+1
Kdo ne ve kaj pomeni izraz bedak, naj gre na morje na hrvaško. .Tam mu bodo ta pojem razložili zastonj. Razložili zastonj, okoliščine razlage bo moral pa (drago) plačati.
kajpavzdevek
27. 07. 2019 19.34
+2
Nimam prav nobenih težav z hrvati. Pri njih se še vedno počutim domačega. Če tebi ne paše pa pejt na svetovne destinacije te vsaj enkrat da sam ugotoviš da je doma al pa pr sosedih daleč najboljše