Slovenija

Na ministrstvu naklonjeni delu od doma: si kmalu obetamo spremembo zakonodaje?

Ljubljana, 21. 06. 2020 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
12

V času prvega vala epidemije je v Sloveniji več kot 10.000 delodajalcev prijavilo svoje zaposlene za delo od doma. In po treh mesecih so to dobro sprejeli. Si pa podjetja želijo, da bi bila prijava delavcev na takšno delo manj zapletena, da bi torej bilo manj papirologije. Delo od doma lahko postane stalna praksa, pravijo na ministrstvu za delo, in že obljubljajo pogajanja o spremembah.

V Leku oziroma v celotni skupini Novartis Slovenija so imeli že pred dvema letoma 300 primerov dela od doma. Letos januarja pa jih je bilo že 1300. "V času epidemije nas je od doma delalo več kot 1700, sedaj pa še vedno več kot 900," pove Katarina Klemenc, direktorica komuniciranja v Novartisu.

Pred začetkom dela od doma pa mora delodajalec vsakega delavca prijaviti na Inšpektorat za delo. "Za delo na domu se sklene nova pogodba o zaposlitvi, ki ima določene posebnosti. Treba je denimo opredeliti lokacijo in trajanje dela," pojasnjuje Tanja Cmrečnjak Pelicon z Inšpektorata RS za delo. Če gre delavec za nekaj dni na svoj vikend in dela od tam, zakonodaja narekuje, da mora delodajalec v tem primeru spisati novo pogodbo o zaposlitvi. "Trenutna zakonodaja ne omogoča fleksibilnosti, ki si je zaposleni želijo pri novih oblikah dela, zato menimo, da je sprememba na tem področju nujna," poudarja Klemenčeva.

Zato so na vidiku že prvi pogovori o spremembah zakonodaje, ki ureja delo od doma. "Začeli bomo s socialnim dialogom. Pogledali bomo izkušnje zadnjih treh mesecev in slovensko zakonodajo, tudi mednarodno," pojasnjuje Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo.

Če je bilo še lani za delo na domu prijavljenih le 3000 delavcev, so se letos številke postoterile. V podjetju Špica je v času karantene od doma delalo skoraj vseh 60 zaposlenih, ki se drugače na delo vozijo iz vse Slovenije. 

"Zaposleni največkrat izpostavijo vožnjo na delo, stanje v kolonah, da je velik plus, če ostaneš doma, medtem ko sta druženje in sodelovanje tudi pomemben del nekega delovnega okolja," pove Karel Stanovnik s podjetja Špica International. A vsaj enkrat do dvakrat na teden bi lahko delali doma, menijo v podjetju. Ukvarjajo se namreč z razvojem programskih rešitev za podjetja in tako so že pred leti razvili aplikacijo, ki beleži delovni čas pri delu na domu. "Preko mobilnika ali spletne aplikacije lahko zaposleni oddajo svoj prihod, odhod na malico in služben odhod. Tako lahko slediš svojim aktivnostim preko dneva," še pojasnjuje Stanovnik.

V času dela od doma zaposleni ne dobi stroškov prevoza na delo, dobi pa stroške malice. Prav tako dobi nadomestilo za uporabo lastnih sredstev, s katerimi dela.

Na ministrstvu pa so glede rešitve optimistični: "Verjamemo, da bomo skupaj s socialnimi partnerji našli rešitev, ki bo z vidika debirokratizacije dobra za delavce, delodajalce in državo," zaključi Cveto Uršič. Prvi skupni sestanek ministra za delo, sindikatov in delodajalcev bo na sporedu že 3. julija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 06. 2020 13.53
-3
..nikakor si ne morem predstavljati , da bi imel vsak delavec za tekočim trakom doma po eno tako svojo mašino... , pa da bi nam smetarji pobirali smeti kr od doma , ……………..
flojdi
22. 06. 2020 14.24
+3
. ampak , je pa res ogromno takih , ki bi res VSE kar delajo , delali od doma . in kot so nekateri že omenili : manj prometa na cestah , ipd. ( pa tudi MANJ izplačanih prevozov ; sploh v primer(k)ih , ko en dobiva plačilo za prevoz iz npr mb v lj ; dejansko pa živi 3m stran od delovnega mesta , ...pa tko
Samo.Jst
21. 06. 2020 21.24
+6
oh, končno... tehnološko že dolgo ni več ovir, pravno speljati zadevo pa je prava nočna mora.
janezek123@gmail.com
21. 06. 2020 20.46
+5
Ja, ja, zdaj bodo vsem rekli naj prijavijo, da se dela od doma in bodo predpisali obvezno nadomestilo za uporabo lastnih sredstev, potem bo pa FURS naslednje leto objavil pojasnilo, da je treba to za nazaj obdavčit.
fairplayy
21. 06. 2020 20.34
+20
Cimprej uzakoniti tehnologija ze dolgo ni ovira. Manj smoga manj nesrec manj zgubljenega casa in zivcev na cesti druzini prijazno in se in se. Proti so taki ki bezijo od zene ali so zavistni ker njihovo delo tega ne omogoca.
magura
21. 06. 2020 20.09
+8
delo od doma - gradbeniki,frizerji,vodovodarji,... HAHAHAAHA
ina5785
21. 06. 2020 20.28
+38
magura - No, no. . . . . . . saj TI lahko ZDRAVA PAMET pove za katere kadre gre. Seveda NISO mišljeni gradbeniki, frizerji, vodovodarji. . . . . . . . . . . ki jih navajaš. Je pa dobro, da bi ljudje, ki lahko delajo od doma to tudi vsaj 3 x tedensko počeli. Zakaj; manj gužve na cestah in posledično MANJ izpušnih plinov, zagotovo tudi manj prometnih nesreč!! Pa še hitro vstajanje odpade, če se iz Mbr. v Lj. voziš vsako jutro!!!
BroNo1
21. 06. 2020 20.03
-49
Delo od doma je izključno za tiste, ki je čisto vseeno a so ali niso. Ne vem no, da bi za ne delo prejemali plačila je pa kar malo nizkotno do tistih, ki delajo. Kdor je postavljal ta merila mislim da ni sposoben, da se mu zaupa kuli v rokah kaj šele, da bi odločal o delu na domu?!?! Verjetno je to oseba, ki mu delo smrdi in se bo raje doma skrival in “delal”. Plus tega so dobili ljudje ki so se pasli doma, “delali”ali pa čakali na delo prejeli več izplačila kot tisti, ki so delali na delovnem mestu in bili močno izpostavljeni okužbam.......
kaktusar1
22. 06. 2020 08.36
+9
očitno nimaš pojma o nekaterih delovnih mestih, kje lahko delo poteka tudi od doma. Večji problem pri nas je zakonodaja, vodilni in pa seveda foušija sodelavcev in direktnih nadrejenih...on lahko jaz ne....
tali?ni tom
21. 06. 2020 19.53
-21
kot trgovec,bi delal od doma! kako pismo,folk,ne glede na vehementne žeje vaz"štronotov" bo treba delat! cestar bi tudi,mizar tudi,mesar tudi,šivilje tudi,skratka,vsi bi delali od doma,vendar,ne glede na perverzne želje delodajalcev ne gre! in nauk,kitajci ne delajo več za pšest riža ampak za kamijon! še presneto bo treba delat,doma,od "doma" in na šihtu za trakom,lopato,macolo,šivalnim strojem! drugače nam ni pomoči! je pa dejstvo da kapitqalisti pač ne bojo mogli pobrat vsega profita!
CestniKolesar370Wattov
21. 06. 2020 20.17
+12
Da delavec dela od doma je po tvoje perverzna želja delodajalca? Ha ha ha ha.
Dbist
14. 07. 2020 18.29
+1
@waco Kaj si ti ušel iz tistega filma z naslovom DeBilko?