Slovenija

Premier Golob v poslanici: Simbolika velike noči je močna

Ljubljana, 31. 03. 2024 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.P., K.K.
Komentarji
219

Kristjani praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Slednjega so naznanile dopoldanske velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje so maše darovali v stolnicah, papež pa je opoldne v Vatikanu podelil tudi t. i. blagoslov mestu in svetu. Vesele velikonočne praznike je vsem voščil tudi premier Robert Golob.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vstajenjske procesije z mašami
    02:47
    Iz 24UR: Vstajenjske procesije z mašami
  • Iz 24UR: Velikonočna poslanica Papeža
    01:15
    Iz 24UR: Velikonočna poslanica Papeža

Na največji krščanski praznik so zjutraj v cerkvah potekale vstajenjske procesije z mašami, na katerih so slovesne aleluje naznanile, da je Jezus vstal od mrtvih. S tem je po verovanju kristjanov Jezus premagal smrt, ljudem pa odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so v poslanici ob velikonočnih praznikih poudarili, "naj se ne predajamo obupu nad življenjem". Vsem so zaželeli blagoslovljeno veliko noč, da bi "prepoznali Boga, ki hodi z nami in nas vabi k polnosti življenja".

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje je velikonočno mašo s procesijo začel ob 6.30 v novomeški stolnici.

Nadškof Zore: Praznik Jezusovega vstajenja ni samoumeven

Ob največjem krščanskem prazniku so škofje darovali vstajenjske maše. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v pridigi dejal, da praznik Jezusovega vstajenja nikakor in na noben način ni samoumeven. "Velika noč je za nas povabilo, da tudi mi odložimo vse tisto, zaradi česar smo zvezani, da ne moremo z neoviranim korakom in neobremenjenim srcem hoditi za svojim Odrešenikom," je pri vstajenjski maši v ljubljanski stolnici dejal.

S svojim trpljenjem, smrtjo in vstajenjem nas, kot je dodal Zore, Jezus uči in vabi, naj odložimo dela teme in oblečemo orožje svetlobe. "Če smo Kristusovi, odvrzimo sovraštvo, prepirljivost, nevoščljivost, jezo, častihlepnost in še toliko drugega, kar kot okovi oklepa naša srca. Če smo vstali z njim, si oblecimo Gospoda Jezusa Kristusa," je dejal.

Ravno ta "oblečenost v Kristusa" bi moralo po njegovih besedah biti kristjanovo razpoznavno znamenje. S seboj bi ga moral nosit vse življenje. "Iz kristjanovih oči bi moralo vedno sijati obzorje večnosti, obzorje življenja. In današnji svet potrebuje oboje, upanje in življenje," je med drugim dejal Zore.

Novomeški škof Andrej Saje pa je poudaril, da je velika noč praznik resničnega življenja, in se v pridigi dotaknil tudi evtanazije. Med mašo je dejal, da je velika noč "praznik pravega in resničnega življenja". Dodal je, da človekovo življenje, za katerega kristjani verujejo, da je Božji dar, ni več nedotakljivo. "Predlog zakona z namenom, da ublaži trpljenje redkim posameznikom, prinaša številne nove probleme za širšo družbo in skrite pasti ter na področju varovanja človeškega življenja odpira možnosti za zlorabe," je opozoril Saje.

V povezavi z lansko izjavo komisije Pravičnost in mir pa je ponovil, da življenja ne smemo vrednotiti glede na njegovo koristnost, funkcionalnost, zdravje, sposobnost avtonomnega odločanja ali celo glede na stroške zdravljenja.

"Dostojanstvo, ki ga uživa sleherna človeška oseba, ga varuje pred tem, da bi kdorkoli lahko posegel v njeno življenje. Z uvajanjem razlikovanja med vrednim in nevrednim človeškim življenjem bi pokopali temeljno civilizacijsko pridobitev, ki zagotavlja nedotakljivost vsakega človeškega življenja," je dejal Saje.

Poleg maš so škofje in duhovniki davi vodili tudi vstajenjske procesije. Nadškof Zore pa bo ob 15. uri v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani vodil tudi votivno protipotresno pobožnost, je še zapisano na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Golob: Simbolika velike noči nam sporoča, da se lahko tudi v najtežjih časih nadejamo novega jutra

"Spoštovane državljanke in državljani, cenjeni rojaki v zamejstvu in po svetu. Rad bi vam iz srca voščil vesele velikonočne praznike. Vsem, ki vam ti dnevi pomenijo košček tradicije, zaradi katere se zberete in poveselite v krogu najdražjih. Za prenekaterega med nami pa je ta konec tedna tudi dobrodošel trenutek za postanek, razmislek, morda kar prenovo. Simbolika velike noči je močna," pa je v poslanici zapisal premier Robert Golob.

Po njegovih besedah nam, povedano drugače, simbolika velike noči sporoča, da se lahko tudi v najtežjih časih nadejamo zmage dobrega nad zlom. Ob tem je izpostavil, da živimo v času, ko se kot posamezniki, pa tudi kot narod, soočamo z vsakovrstnimi izzivi, ki so po njegovih besedah premagljivi, če bomo le znali zaupati v solidarnost in prisluhniti sočloveku.

"Velika noč je nenazadnje prelomnica tudi v naravi, ki nas obdaja. To je čas, ko dan za nekaj časa spet premaga temo. Ko stoletne veje dreves poženejo nove, zelene poganjke. To je rojstvo vsega novega, pozitivnega, navdihujočega. Če bomo znali te preproste nauke narave preplesti v svoje misli in ravnanja, bomo bolje živeli tudi ljudje," je prepričan premier.

Vsem je zaželel, da velikonočne praznike preživijo mirno in skupaj s svojimi najbližjimi.

Papež v velikonočni vigiliji o razbitih težnjah po miru

Papež Frančišek je v soboto zvečer v velikonočni vigiliji v baziliki svetega Petra opozoril na "vse težnje po miru, ki jih je razbila krutost sovraštva in silovitost vojne". Pridigo pred 6000 verniki je vodil po tem, ko se v petek ni udeležil križevega pota v rimskem Koloseju, kar je znova sprožilo ugibanja glede njegovega zdravstvenega stanja.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: AP

Čeprav je papež v petek v zadnjem hipu odpovedal udeležbo na križevem potu, so v Vatikanu zagotovili, da bo vodil velikonočno vigilijo, danes pa velikonočno bogoslužje, po katerem bo podelil blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

V desetminutni pridigi je papež govoril o vojni in miru, a tudi o "zidovih sebičnosti in ravnodušnosti", navajajo tuje tiskovne agencije. V Vatikanu vztrajajo, da posebnega razloga za skrb glede zdravja 87-letnega papeža ni in da je bila petkova odpoved zgolj previdnostni ukrep.

Na Trgu svetega Petra okoli 60.000 ljudi

V tradicionalni poslanici ob veliki noči pa je opozoril na vojne v svetu in spomnil na žrtve številnih konfliktov. Na Trgu sv. Petra v Vatikanu, kjer se je zbralo na deset tisoče vernikov, je pozval k prekinitvi ognja v Gazi in dostopu humanitarne pomoči v tej palestinski enklavi. Spomnil je tudi na vojno v Ukrajini.

"Danes težke, pretežke gmote zapirajo upanje človeštva. Gmota vojne, gmota humanitarnih kriz in kršitev človekovih pravic, gmota trgovine z ljudmi," je dejal.  Frančišek je ponovil tudi svoj poziv k zagotovitvi dostopa humanitarne pomoči za Gazo, takojšnji izpustitvi zajetih talcev 7. oktobra lani in takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Pri tem je opozoril na "izčrpano civilno prebivalstvo", še zlasti na trpljenje otrok.

"Vojna je vedno nesmisel," je poudaril papež. "Ne dopustimo, da bi vojni vetrovi še močneje zapihali nad Evropo in Sredozemljem," je dodal in pozval, naj se ne prepustimo logiki orožja in ponovnega oboroževanja.

Frančišek se je spomnil tudi drugih konfliktov, med drugim v Siriji, Libanonu, Armeniji in Azerbajdžanu, na Haitiju in v Mjanmaru ter v Afriki. Papeževe pozive k miru so ljudje na trgu pospremili s ploskanjem.

Papež je ob vrhuncu velikonočnih praznovanj vodil velikonočno bogoslužje, po katerem je na Trgu svetega Petra razglasil velikonočno sporočilo in daroval blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). Po navedbah Svetega sedeža se je na trgu zbralo kakih 60.000 ljudi.

87-letni papež je do oltarja prišel v invalidskem vozičku in med bogoslužjem sedel, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po končani maši se je nato zapeljal mimo množice vernikov v svojem papamobilu, številni pa so ob tem vzklikali "Naj živi papež".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Knight
01. 04. 2024 15.48
+62
SREBRNIBREG. deluje v spregi z adminom.
smuuki
01. 04. 2024 13.05
+62
Levaki prezirate cerkev, prezirate obrede. Najbolj žalostno je da teh obredov sploh ne poznate a jih komentirate. Lepo mi je bilo včeraj ko se je velikonočni maši in obredom pridružila starejša ateistka. Sredi maše sem na njenem obrazu opazil solze ganjenosti. Iz trde zakrknjene ženske se je zbudila nežna duša. Po končani maši je povedala. Sprva je mislila čas maše zapolniti s sprehodom. Kljub vsemu se nama je pridružila tudi v cerkvi. Ni mogla skriti hvaležnosti za to doživetje. Pred mašo je kategorično zavračala cerkev in vse kar zraven sodi. V avtu na poti domov smo se pogovarjali o njenem doživetju. Presrečna je bila
SREBRNIBREG.
01. 04. 2024 13.10
-73
SDS_je_poden
01. 04. 2024 14.36
-53
Toliko verjamem tej zgodbi kot v resnični obstoj Rdeče kapice. Neverjetno s kakšno lahkoto se zlažete desnuhi in to brez vsakega sramu. Pa če tebi paše izvajat te srednjeveške rituale, potem jih izvajaj, ne posiljuj pa drugih z njimi. Meni je vse okoli cerkve pač umsko zaostalo.
Dark Knight
01. 04. 2024 18.17
+45
SDS, levičarska ideologija je zaostala, pa jo na vsakem koraku vsiljujete. Kdo tebi vsiljuje cerkev??
SDS_je_poden
01. 04. 2024 11.38
-47
Komunajzel Jufka je že kaj čivknil?
JApajaDAja
01. 04. 2024 11.53
+47
peresni
01. 04. 2024 09.38
-47
Desni plačanci ne morejo iz svoje kože, del in nalog...smetenje družbenega duha in stanja...tudi v času, ko bi naj vsaj enkrat pokazali malo kulture, dostojnosti.
SREBRNIBREG.
01. 04. 2024 12.23
-48
Od kdaj lahko od janšista čakaš kulturo in dostojanstvo? Poglej si samo onega psihopata tisočnicknega kateri krade identiteto levičarskih komentatorjev katero uporablja zraven svojih tisočih nickov in nori tu s ponarejanjem plusov sebi in svojim ter minusov nam ostalim, ker misli, da s tem kaj doseže. Ampak to je odraz njegovega ničvrednega življenja. Laž, kriminal in hinavstvo so zaščitni znak janšistov.
smuuki
01. 04. 2024 12.55
+34
Levaki se o dostojanstvu niti pogovarjati ne morete. Tega preprosto nimate v sebi. Prostaštvo, huliganstvo, laž vam je veliko bliže.
Pikapokapolonica
01. 04. 2024 09.02
-34
Zmage nad smrtjo ni, vsi enkrat umremo. Zato je zame največji praznik Božič, ko se rodi novo življenje, pa naj bo otroku ime Jezus, Francelj ali Ahmed.
ap100
31. 03. 2024 21.14
+49
v nedeljo popoldne nam vošči praznike, ki trajajo že od četrtka popoldne - golobček so ti PR rovci povedali da bi bilo dobro ali kaJ?
St. Gallen
01. 04. 2024 09.30
+42
Jožajoža
31. 03. 2024 21.11
-46
boj se komunisti,ki bo začel hodit v cerkev. in te besede so krambergerja stale glave
patogen
31. 03. 2024 21.17
+47
Ja 120.000 vas je bilo leta 1990 Dupli. prej ste pa z beležnico skakali okoli cerve, kdo je bil pri maši...
Jožica55
01. 04. 2024 08.22
-41
Jožica55
01. 04. 2024 08.23
-41
Pa Kangler in Gorenjak in še bi lahko naštevala !!!!
patogen
31. 03. 2024 21.08
+49
Srebreni, si na socialni listi Stojmenove za lap topa? Da bodo tvoji prispevki morda potem kvalitetnejši...
patogen
31. 03. 2024 21.06
+42
Če je tale Srebreni spodaj edino kar premore plačana levičarska komentatorska scena, potem se ne čudim da so tudi levičarske vlade tako nesposobne. Pač odraz svojih volilcev...
Marcus Aureliuss
31. 03. 2024 21.02
+31
Vsem kristjanom zelim lepe praznike.
Harpuna
31. 03. 2024 20.57
+39
Kaj mu je Tina jajca prefarbala, pa je zanj to simbolika.
odpisani zasedli vlado
31. 03. 2024 20.45
+25
Golobova hinavščina presega vse meje.Vsi pacienti v njegovi stranki z njim načelu so privrženci komunizma v boga seveda ne verjamejo na drugo stran pa hinavsko voščijo praznik naivnim državljanom predvsem burekom.
SREBRNIBREG.
31. 03. 2024 20.54
-36
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je v obrazložitvi, kaj je razlog, da želi postati član partije, zapisal Janez Janša. ....naj se ve kdo je komunist in kdo po takem ne more voditi državo ali vlado Slovenije.
patogen
31. 03. 2024 21.03
+37
Srebreni stonickni, spet se ti meša. Ivana Janeza, partijskega disidenta, ki ga je partija 2x zaprla, bi rad spet povezal s partijo. leta 1990 vas je bilo 120.000 članos partije. Ti kot vojno lice na prvem mestu. kam si zamrznil knjižico? V frižider?
marker1
31. 03. 2024 21.51
+20
Če si hotel napredovati v službi si moral biti član ZK. Zato so pa bile v ZK osebe, ki so bile tam samo zaradi kariere. Zato je potem tudi ZK razpadla.
St. Gallen
31. 03. 2024 20.33
+31
dokler vam je gen direktor SPIZ-a Papez, se nimate bati nicesar
SREBRNIBREG.
31. 03. 2024 20.30
-39
Čudno, da nekateri podaniki cerkve ne sledijo papeža o vojni v Ukrajini in Palestini. So krvniki ne verniki.
patogen
31. 03. 2024 21.03
+37
papež je proti genohcidu nad Ukrajinci, ki ga načrtujejo Rusi.
Jožajoža
31. 03. 2024 20.27
-34
Ištar nekoč, Kristus danes, predvsem pa veselje zaradi zmage življenja – to bi moralo biti v mislih in dejanjih vseh danes, še posebej pa tistih politikov in oblastnikov in cerkvenih dostojanstvenikov , ki govorijo eno, sejejo pa smrt in uničenje.
SREBRNIBREG.
31. 03. 2024 20.26
-38
Preko spleta se poročijo in tudi kaj hitro postanejo vdove.
SREBRNIBREG.
31. 03. 2024 20.26
-39
Se opravičujem. Mišljeno na nekaj drugo ne na to temo.
Jožajoža
31. 03. 2024 20.23
-33
kaj pa vojne.zakaj slovenska cerkev in pokvarjeni janšisti podpirajo zelenskega in njegovo vojno,v kateri bodo skoraj začeli umirat slovenski fantje.. papež pa poziva solidarnosti in pogajanji.
St. Gallen
31. 03. 2024 20.19
+26
Prijazna
31. 03. 2024 20.18
+15
Lep prazniničen dan.
SREBRNIBREG.
31. 03. 2024 20.13
-33
Tisočnickna maskota tega portala se pa celo še za švicarja ima kot vidim.
Prijazna
31. 03. 2024 20.19
+17
To je neverjetno kaj tebi vse dovolijo tukaj.
SREBRNIBREG.
31. 03. 2024 20.24
-33
Evo jo maskoto. Se je že pojavila tudi pod tem nickom.