Slovenija

DZ potrdil kandidate za ministre, Golobova vlada odslej z 20 resorji

Ljubljana, 24. 01. 2023 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.P., M.S.
Komentarji
985

Državni zbor je na glasovanju potrdil listo ministrskih kandidatov. Vlada premierja Roberta Goloba bo imela odslej 20 resorjev. Golob je pred glasovanjem na seji dejal, da ima po osmih mesecih končno popolno vlado. Sprememba vlade ni personalna, temveč vsebinska, njen namen pa je doseganje novih strateških prebojev in odgovarjanje na strateške izzive našega časa, je dodal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada trenutno šteje 19 članov
    05:26
    Iz 24UR: Vlada trenutno šteje 19 članov
  • Iz SVETA: Vlada z 20 ministrstvi
    04:57
    Iz SVETA: Vlada z 20 ministrstvi

 

Listo devetih ministrskih kandidatov je Državni zbor potrdil s 55 glasovi za in 29 proti. Ministri so funkcije zasedli z reorganizacijo vlade, kot so si jo koalicijski partnerji zamislili ob nastopu mandata. 

"Po osmih mesecih - niti ne čakanja, ampak borbe, smo prišli do točke, ko lahko zmagovalci na volitvah uveljavijo svojo legitimno pravico do oblikovanja vlade po lastni meri," je v nagovoru poslancem v državnem zboru pred glasovanjem dejal premier Robert Golob. Ob tem je izpostavil, da bo leto 2023 leto reform, v katerem bodo izpeljali "nujno preobrazbo naše države, modernizacijo, ki je naravnana dolgoročno". Tri nova ministrstva pa bodo po njegovih besedah nosilci treh pomembnih reform.

Reorganizacija vlade prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, in sicer ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter ministrstva za solidarno prihodnost. Ob tem se štirim dosedanjim ministrstvom spreminjajo delovna področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo. Vlado bo po novem sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad.

Vlada z 20 ministri
Vlada z 20 ministri FOTO: Damjan Žibert

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo moralo pripraviti preobrazbo dolgotrajne oskrbe in stanovanjsko reformo. S slednjo bodo po njegovih besedah uravnavali dotok prepotrebne delovne sile, poskušali zadržati mlade v Sloveniji in znižati stroške bivanja vsem državljanom. Bodoči minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac pa je po Golobovem mnenju človek, ki pozna sistem javne uprave in aktivist, kar pomeni, da razume potrebe manjšin, običajnega človeka in zato razume, zakaj so te reforme tako pomembne.

Z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, ki ga bo vodil sedanji državni sekretar Darjo Felda, namenoma izločajo področje vzgoje, izobraževanja in srednjega šolstva iz ministrstva za visokošolstvo, saj želijo postaviti temelj za šolsko reformo. S slednjo bodo po njegovih besedah po 20 letih osnovno šolstvo približali izzivom sedanjega časa; napredku tehnologije in hitremu razvijanju družbe.

Ministrstvo za podnebje in energijo bo vodil Bojan Kumer, pripraviti pa bo moralo ukrepe, kako se energetska kriza nikoli več ne bo ponovila. "Podnebje in energija ima dva cilja, ki sta na videz nezdružljiva, v resnici pa gresta z roko v roki in to je, da samo z dolgoročnimi brezogljičnimi ukrepi lahko pripeljemo do tega, da bomo imeli dejansko energetske potrebe pokrite, planeta pa ne bomo uničevali in podnebja z njim," je dejal. Reforma bo zajemala področje kmetijstva, industrije, prometa in tudi proizvodne energije. V letošnjem letu bodo po napovedih Goloba pripravili dopolnjen nacionalni energetski in podnebni načrt, reforma pa bo na dolgi rok zaznamovala vse pore naše družbe.

Dosedanja državna sekretarka Alenka Bratušek bo prevzela ministrstvo za infrastrukturo, ki je to funkcijo že opravljala. Golob verjame, da bo učinkovita pri nadzoru in izvedbi velikih investicijskih ciklov "in da bomo tudi na ta račun mogoče privarčevali kakšen evro" ter jih bolj učinkovito izpeljali.

Dve vladni službi sta se prekvalificirali v ministrstvi. To sta ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga bo še naprej vodil Aleksander Jevšek, ter ministrstvo za digitalno preobrazbo, na čelu katerega prav tako ostaja Emilija Stojmenova Duh.

Še trije ministri bodo morali znova zapriseči. Šolski minister Igor Papič bo odslej skrbel za ministrstvo za visokošolstvo, znanost in inovacije. Slednje bo po Golobovih besedah skrbelo za to, da bosta znanost in razvoj dala tudi več konkretnih inovacij, ki se bodo prelile v gospodarske dosežke. Minister za gospodarstvo Matjaž Han bo zaprisegel kot minister za gospodarstvo, turizem in šport, minister za okolje in prostor pa bo zaprisegel kot minister za naravne vire in prostor.

Kandidati za ministre po Golobovih besedah že zdaj opravljajo vse naloge na področjih, za katera bodo imenovani. "Sprememba pred nami ni le personalna, ampak je vsebinska," je poudaril. V resnici gre za predlog v smeri preobrazbe vlade z namenom doseganja novih, strateških prebojev in odgovarjanja na strateške izzive današnjega časa, je še dejal.

V koaliciji zadovoljni s skorajšnjim preoblikovanjem vlade

Med ministrskimi kandidati, o katerih so danes glasovali poslanci, sicer ni bilo predloga za novega notranjega ministra. Vlogo začasne notranje ministrice naj bi še do konca januarja opravljala ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik

V koaliciji so zadovoljni, da po osmih mesecih delovanja vlade končno prihaja do predvidene reorganizacije, v opoziciji pa ocenjujejo, da širitev ministrskega zbora ne bo povečala učinkovitosti vlade. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da lista kandidatov za ministre izraža iskreno željo Golobovo vlade, da svoje že doslej uspešno delo naredi še bolj učinkovito.

Spomnil je, da je bila pot do reorganizacije ministrskega zbora zaradi referendumske zahteve stranke SDS dolga in je "po nepotrebnem terjala veliko davkoplačevalskega denarja". SDS je, tako Sajovic, poskušala dokazati, da je vlada nesposobna in neučinkovita, a so vladi volivci izrekli priznanje. "Današnja rekonstrukcija vlade bo njeno operativnost samo še povečala. Je nujna, saj ministrski zbor v letošnjem letu po vseh uspešnih interventnih ukrepih čaka zahtevno oblikovanje obljubljenih reform," je poudaril. Ob tem je zavrnil očitke, da bodo z ustanovitvijo novih ministrstev nastali novi stroški ter da večje število ministrstev prinaša večjo zmedo in slabšo učinkovitost delovanja vlade.

Borut Sajovic
Borut Sajovic FOTO: Aljoša Kravanja

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa je dejal, da še nobeni vladi ni bilo treba tako dolgo čakati na popolnitev ekipe, hkrati pa da še nobena vlada ni imela tako široke legitimnosti, da se organizira na predviden način, saj je bil zakon o vladi novembra potrjen na referendumu. "Nova, drugačna organizacija vlade je posledica programov in sporazuma treh koalicijskih strank, ki si želimo vlado organizirati tako, da bomo lahko izvedli ambiciozne načrte, za katere smo dobili mandat volivk in volivcev," je dejal.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je med novimi ministrstvi izpostavil ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, s katerim bo po njegovih besedah okolje dobilo svoj resor, ki si ga zasluži. Izpostavil je tudi premik digitalizacije iz vladne službe na novo ministrstvo. Pomembno bo, tako Tašner Vatovec, tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bo imelo nalogo postaviti desetletja zanemarjeno stanovanjsko politiko in reformirati področje dolgotrajne oskrbe.

'Glavne prioritete koalicije in vlade so udobni ministrski in ostali fotelji'

"Po skoraj osmih mesecih vlade Roberta Goloba lahko ugotovimo, da so glavne prioritete koalicije in vlade udobni ministrski in ostali fotelji, številna koriščenja privilegijev na račun davkoplačevalcev", je bila kritična vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Reorganizacija vlade po mnenju SDS namreč prinaša nejasno združevanje in prenašanje področij med ministrstvi, med njimi pa je smiselnih združevanj zelo malo. Povečanje ekipe ministrskega zbora je po njenih besedah nepotrebno. Zaradi reorganizacije bo prišlo do zaposlitev novih ljudi, potrebne bodo prenove in dodatna finančna sredstva, je opozorila.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da bi morala biti med prioritetami vlade optimizacija in racionalizacija dela javne uprave, a "danes delamo ravno obratno". Opozorila je, da predvideno število ministrstev pomeni najobsežnejšo slovensko vlado od leta 1993. "Do tega smo seveda v Novi Sloveniji zadržani. Z več ministrstvi gotovo ne boste dosegli večje učinkovitosti," je poudarila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (985)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
28. 01. 2023 09.10
+1
Globova vlada z 20 reseroji. "Požeruhi grdi"!! Nam, raji bodo pa davke dvignili na nepremičnine. Moj dedi vse življenje garal, da si je lahko postavil hišo in garažo zraven, ni hodil na morje, ne smučat, da bo sedaj na stara leta s slabo penzijo lahko futral te bleferje vladne.
Kostorog
25. 01. 2023 19.41
+2
Madonca zgleda da je jajoslav odprl mošnjiček z nakradenim denarjem, same ostrižene svečarske ovce na forumu, le kaj je obljubil, liter pingota in 25 dkg ljubljanske po komentarju, totalen napad na drugače misleče, ampak nismo pozabili grehov.
metronom
25. 01. 2023 09.35
+1
Ce bi biv nikola tesla tak piflar kot je golob bi se vedno ob svecah svetil stanovanja
frenk707
25. 01. 2023 13.34
+0
važno za nas je, da je boljši od pacienta.
Perivnik
28. 01. 2023 10.07
+1
Važno je, da je "boljši", pa če je še tako slab. Pa če nam bo s pretvezo davkov v dveh desetletjih prikrito nacionaliziral naše prigarano in prišparano premoženje. Res ste "nerazumni" levi volibvci. Nič čudnega, da ste ga taubija volili. Prazaprav niste volili taubija iz prepričanja da je boljši, volili ste ga iz sovraštva do desnice in drugače mislečih.
metronom
25. 01. 2023 09.33
+0
Letos bo vojno stanje v lj pred parlamentom
wsharky
25. 01. 2023 09.25
+2
nam podpornikom SAB je edino pomembno da je naša nezmotljiva Alenka postala ministrica
morskadeklica95
25. 01. 2023 09.20
+4
In ljudje se vedno mislijo, da je PCT za restavracijo in trgovino bil slabši kot tole, kar počnejo zadnjih 6m. Jeeej, plešimo.
metronom
25. 01. 2023 09.03
+7
Gremo na ulice
Valkidžija
25. 01. 2023 15.07
+2
metronom
25. 01. 2023 09.01
+8
To k ta vlada nesposoba je se ni bilo
janez horvat
25. 01. 2023 08.58
+7
Ministrstvo ni dovolj, Maljevac že zaposluje, ker jih je na stanovanjski POLITIKI samo 5. In tudi nov direktorat že ustanavlja. Na Metelkovi in Linhartovi je že obesil razpis. Menda na papirju nežne barve.
simc167
25. 01. 2023 08.43
-6
Srečno vlada. Slabši od prejšne vlade pukljatega krokarja tako ali tako ni mogoče.
Reto
25. 01. 2023 08.58
+8
Patetik, vsak dan dokazujejo, da so NAJSLABŠA vlada do sedaj. That's a fact!
Tami69
25. 01. 2023 08.37
+9
Pa nisem vedel,da je že pust.Ko pa vidim te modele...
zulj001
25. 01. 2023 08.37
+9
Golob in njegova vlada vsaki dan dokazuje svojim volivcem kako so neumni....
zoran pušenjak
25. 01. 2023 08.35
+8
Pod to vlado Slovenija nima svetle prihodnosti
Jožajoža
25. 01. 2023 08.27
-5
Ja,še niste pozabili zgodovinskega in plebiscitarnega poraza 24. Aprila.yo je slovenska vlada,izvoljena na demokratičnih volitvah.kar janšisyi ne boste nikoli.po 2008 ste prišli na oblast. S prevaro.
tomahawk
25. 01. 2023 09.18
+4
Tak je joža če ti tak rečeš pol bo sigurno držalo. In kdaj začnejo delat? Aja usklajevanje je še prej. No strpnost je lepa čednost.
Levak bedak
25. 01. 2023 09.26
+2
Jožek je levičar, ne ve kaj je to delo, po njegovih komentarjih sodeč so za njega drogice in alkohol prva izbira
Potouceni kramoh
25. 01. 2023 08.25
+6
Kdo bo od vlade ob zalomljenu mandata tisti junak ki bo razlagal EU: We dont need a money we just need a time?Najbolje da da to izjavo kar lingvistka Bratuskova Alenka ki ima ze od izpred let bogate izkusnje kako vse zafurat in bit spet izvoljen
frenk707
24. 01. 2023 21.58
-7
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo in ji vsiljujete manire janšizma, kljub porazom na vseh ljudskih glasovanjih v zadnjem letu. Kmalu boste končali na gnojišču zgodovine........
Groucho Marx
25. 01. 2023 08.02
+2
Za jubilejni stoti kopipejst istega pamfleta ti tajkunka na predsedniški poziciji poklanja paketek desetih piškotkov z rdečo pentljo.
Levak bedak
25. 01. 2023 08.10
+5
Franček, saj so odprli zdr. ambulante, naroči se da prideš čimprej do kliničnega psihologa.
tomahawk
25. 01. 2023 09.22
+0
frenk kletar 😆 Pa bo kej od te skupinice strokovnjakov? Delovni čas imajo že al še ni čas..... ?
Slabnick
24. 01. 2023 21.56
+2
Odprite youtub. Poiščite posnetek: Kej to je cjsta? Poglejte na 1:10.
minkica91
24. 01. 2023 21.52
+10
še dobro, da so prišli vsi na sliko, tolk jih je kot enga gasilskega društva.
231koak
24. 01. 2023 21.51
+4
Ko bomo kalapsirali mimo dna...ovi pa se tak ponosno slikajo. Za mene so vsi" koji si ti faktor?"
minkica91
24. 01. 2023 21.45
+11
ne vem ali ta predsednik vlade in vlada se sploh zaveda kaj dela.. tudi druge vlade so ddelale napake ta je pa je že 8 mes. na oblasti in je sam povečal ministrstva, povečal previligirancem plače in dal miljone državnemu podjetju. alo