Slovenija

Na MJU bodo pripravili nov predlog sprememb meja volilnih okrajev

Ljubljana, 20. 09. 2019 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
2

Na srečanju pri predsedniku Borutu Pahorju so se predstavniki parlamentarnih strank dogovorili, da bo ministrstvo za javno upravo v mesecu dni pripravilo nov predlog meja volilnih okrajev, po katerem bo lahko razlika med največjim in najmanjšim okrajem nekoliko večja, in sicer do 25-odstotna.

Predstavniki parlamentarnih strank so se na srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju dogovorili, da bo ministrstvo za javno upravo v mesecu dni pripravilo nov predlog meja volilnih okrajev, po katerem bo lahko razlika med največjim in najmanjšim okrajem nekoliko večja, in sicer do 25-odstotna, kot je povedal minister za javno upravo Rudi Medved. "Obe možnosti ostajata odprti, tako relativni preferenčni glas, kot tudi sprememba volilnih okrajev. Na ministrstvu za javno upravo bomo zadevo peljali naprej, tako kot je volja tega omizja," je še dodal Medved.

Se pa z novim predlogom, ki ga bodo pripravili na ministrstvu, po Medvedovih besedah postavlja vprašanje, ali je to še ustavno sprejemljivo. "Tega ne vemo, zato bomo o tem poiskali ustavnopravna mnenja. Slednje smo predlagali tudi strankam, ki so naklonjene spreminjanju meja volilnih okrajev," je povedal.

O dopolnjem predlogu se bodo posvetovali konec meseca oktobra.
O dopolnjem predlogu se bodo posvetovali konec meseca oktobra. FOTO: UPRS

Na današnjem sestanku so po ministrovih besedah predstavniki strank sicer bolj ali manj ostali pri tistem, kar so "do zdaj že slišali". "Nekaj strank je za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, zato pri spreminjanju meja volilnih okrajev niti ne sodelujejo toliko aktivno, na drugi strani pa je nekaj strank, ki želijo najprej rešitev iskati v okviru spreminjanja meja volilnih okrajev," je dejal in dodal, da obe možnosti ostajata odprti. 

Nov predlog meja volilnih okrajev bodo po Medvedovih besedah na ministrstvu pripravili v mesecu dni, nato pa naj bi se konec oktobra v enaki zasedbi kot danes dobili znova. Vmes bodo predlog ves čas tudi usklajevali s strankami, da bi lahko te na nov sestanek prišle z "že izčiščenimi stališči".

Sam sicer verjame, da jim bo za eno od možnih rešitev uresničitve ustavne odločbe prej ali slej uspelo doseči potrebno večino v DZ, "iz enega samega preprostega razloga - ker to preprosto moramo narediti", je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
20. 09. 2019 19.06
Kaj rinejo z glavo skozi zid in delajo razprtije med ljudmi , ki nočejo volilnih okrajev , ker jih bodo ločevali ? Enostavno postaviti volilne enote , kot so sedaj in uvesti preferenčni glas ( sistem volitev v EU !) !Seveda se s takim sistemom ne bodo strinjale stranke , ki imajo v določenih okrajih garantirane glasove in ti jih vodijo visoko v parlament ali celo vlado !
JApajaDAja
20. 09. 2019 14.56
-1
oprostite, kaj pametnega, uporabnega, koristnega je pa ta slo prcednik sploh naredil dobrega za slo narod?njegov narcis plačujemo vsi-učinek za slo-nič!