Slovenija

Na Muti iz ogrožene hiše izselili družini, v Vuzenici zalilo prenovljen vrtec

Muta/Vuzenica, 25. 08. 2019 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
4

Na območju občin Muta in Vuzenica, ki ju je sobotno neurje z močnim nalivom najbolj prizadelo, nadaljujejo odpravljanje posledic, v prihodnjih dneh pa bodo začeli tudi ocenjevati škodo. V Vuzenici sta meteorna voda in blato zalila obnovljene prostore vrtca. Na območju Mute pa so morali iz ogrožene hiše izseliti eno družino. V Črni na Koroškem je bilo zaradi plazov v avtomobilih ujetih več ljudi, med njimi tudi dva tujca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Škoda po neurju ogromna
    03:26
    Iz 24UR: Škoda po neurju ogromna
  • Iz 24UR: Neuja povzročila veliko škode
    02:18
    Iz 24UR: Neuja povzročila veliko škode
  • Poplave v Vuzenici
    00:22
    Poplave v Vuzenici

V Vuzenici so ravno v četrtek zaključili delno prenovo vrtca, med drugim so uredili talno ogrevanje in prenovili talne površine, v soboto pa je vse prostore vrtca zalila meteorna voda z muljem, je danes povedal vuzeniški župan Franjo Golob. Zaposlene v vrtcu so že v soboto začele odpravljati posledice, čiščenje danes nadaljujejo, varstvo za otroke pa bodo glede na pogovore z vodstvom šole v ponedeljek in torek uredili v prostorih bližnje šole, je dodal župan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Škodo bodo na območju vuzeniške občine začeli ocenjevati šele v prihodnjih dneh, bo pa ta po prvih podatkih in ocenah zagotovo večja, kot jo je povzročilo katastrofalno poplavljanje reke Drave novembra 2012, je ocenil župan. Tokratna ujma je namreč zalila večje število hiš, poškodovano je bilo širše območje občine, veliko je škode na cestni infrastrukturi, sprožilo se je več plazov.

Neurja s točo in močnimi nalivi so včeraj popoldne in zvečer v manj kot dveh urah zalila kraje z mesečno količino padavin, celo po 100 litrov na kvadratni meter. Narasli so številni hudourniki, zalite so bile ceste, parkirišča, kleti, tudi hiše.

Na terenu so tako tudi danes ekipe gasilcev, predstavniki civilne zaščite, delavci gradbenih podjetij in prostovoljci, ki odpravljajo posledice ujme, ki je najbolj prizadela območje centra in vzhodnega dela Vuzenice ter območje Sv. Vida. Po podatkih centra za obveščanje so meteorne vode na območju Vuzenice ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov.

Glavna cesta proti Sv. Vidu je danes po podatkih župana delno že odprta, še vedno pa je zaprta koroška železniška proga, saj je zasulo tudi železniške tire na območju vuzeniške občine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Muti morali izseliti eno družino

Ujma je prizadela tudi območje sosednje Občine Muta. Kot je povedal župan občine Mirko Vošner, so bila najbolj prizadeta območja Sv. Primoža in od tam pas do Spodnje Mute. Zalilo je več hiš, od tega so tri bolj ogrožene, iz ene od teh se je morala družina izseliti, je povedal župan.

Veliko je škode tudi na cestni infrastrukturi in vodotokih. Tako kot v Vuzenici so tudi na Muti aktivirali štab civilne zaščite, ocenjevanje škode pa bodo začeli v prihodnjih dneh. Že takoj pa se bodo po županovih besedah začeli dogovarjati s koncesionarjem glede nujnih posegov na hudournikih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Črni na Koroškem med ljudmi, ujetih zaradi plazu, tudi dva tujca

Včerajšnje močne padavine so prizadele tudi Črno na Koroškem. V naselju Javorje je zalilo spodnjo etažo stanovanjskega objekta, na cesto Črna–Šentvid pa se je sprožilo osem zemeljskih plazov. Šest potnikov, med njimi dva tujca, je zaradi sprožitve plazov ostalo ujetih na cesti med Črno na Koroškem in Šoštanjem. Kot je danes povedala županja občine Romana Lesjak, so potniki, ki so sicer morali prenočiti na območju Črne, že prišli do svojih vozil in so že na poti proti svojim ciljem. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
25. 08. 2019 14.44
+41
A jih bodo nastanili v domove s tremi bio obroki na dan in nudili vso zdravstveno oskrbo. Da ne govorim o povracilu vseh stroskov zaradi skode. Kje ste nevladne organizacije? Pezdetki.
Ustreljengolob
25. 08. 2019 14.30
+21
Korošci vedno nastradajo...pozabljeni od države...nasprotno savinjčanom, ki jim pa sedaj še nagajajo z izgradnjo 3. razvojne osi.
štrekeljc
25. 08. 2019 21.17
-1
Kdo komu nagaja? Savinjčani državi ali država Savinjčanom? Ne vem....
miha900
25. 08. 2019 14.23
+17
Jeba, upam da se čim prej vrnejo k normalnim življenjem