Slovenija

Na MZZ kritični do izjav novega hrvaškega zunanjega ministra

Ljubljana, 16. 08. 2019 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovensko zunanje ministrstvo se je odzvalo na izjave novega hrvaškega zunanjega ministra Gorana Grlića Radmana v začetku tedna, zlasti v povezavi z arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Hrvaški minister je izrekel več neresnic, ki jih Slovenija odločno zavrača, pravijo.

Hrvaški zunanji minister Goran Grlić Radman je v ponedeljek v intervjuju za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 med drugim povedal, da sta se v minulih dneh pred tem neformalno sestala s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, ki je dopustoval na Hrvaškem.

Podal je tudi nekaj stališč glede dogodkov v povezavi z arbitražno zgodbo, ki so jih v naslednjih dneh povzeli tudi nekateri hrvaški mediji.

Med drugim je povedal, da je Cerar še kot premier decembra 2017, v obdobju, ko naj bi državi v šestih mesecih po razglasitvi implementirali arbitražno razsodbo o meji, tik pred svojim prihodom v Zagreb že skoraj pristal na hrvaško ponudbo, da bi vprašanje meje reševali dvostransko, s "protokolom v šestih točkah". Vendar naj bi se potem "ustrašil" in umaknil od dogovora, ki naj bi ga 19. decembra na srečanju v Zagrebu s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem skupaj razglasila.

Cerar dosledno in odločno zagovarja vladavino prava in pomen spoštovanja in izvrševanja razsodb mednarodnih sodišč, pravijo na MZZ.
Cerar dosledno in odločno zagovarja vladavino prava in pomen spoštovanja in izvrševanja razsodb mednarodnih sodišč, pravijo na MZZ. FOTO: Bobo

V Ljubljani so hrvaškega zunanjega ministra popravili, da je Slovenija tedaj "v intenzivnem diskretnem dialogu po razglasitvi končne razsodbe iskala rešitev, ki bi upoštevala arbitražno razsodbo in bila hkrati sprejemljiva za obe strani". "V pogovorih pa se je pokazalo, da Hrvaška želi bistvene spremembe poteka meje v njeno korist. Zato dogovor ni bil dosežen," so poudarili.

Plenković je sicer tedaj v Zagrebu na skupni novinarski konferenci s Cerarjem vendarle predstavil omenjeni protokol kot "pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji", Cerar pa je tedaj ponovil, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe državi in da so možni le pogovori o njeni implementaciji.

To so danes v odzivu na besede Grlića Radmana izpostavili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu in zavrnili njegove ocene, da si je Cerar tedaj premislil zaradi pritiskov v Ljubljani. "Ne glede na nekatera različna mnenja slovenskih politikov je naredil vse, da se v šestih mesecih, kot je predvidel arbitražni sporazum, dorečejo modalitete uveljavitve razsodbe, ki bi bile sprejemljive za obe strani," poudarjajo na MZZ.

"Njegov obisk v Zagrebu 19. decembra 2017 je bil potrditev teh prizadevanj, se je pa tedaj dokončno pokazalo, da Hrvaška zahteva bistvene popravke arbitražne meje v njeno korist, na kar Slovenija ni mogla in ne more pristati," so še dodali.

Novega hrvaškega zunanjega ministra so v Ljubljani še spomnili, da ne držijo njegove - s tem pa tudi hrvaške - trditve, da je arbitražno sodišče kompromitirano, zaradi česar da je Hrvaška izstopila iz arbitraže. "Arbitražno sodišče je hrvaške dvome naslovilo v delni razsodbi in nato sprejelo po mednarodnem pravu zavezujočo končno razsodbo, ki pa je Republika Hrvaška enostransko ne spoštuje," so poudarili na MZZ.

Dodali so še, "da je arbitražna odločba o meji med Slovenijo in Hrvaško dokončna in zavezujoča. Sprejel jo je tribunal neodvisnih mednarodnih pravnikov in zato jo morata izvršiti obe državi".

Prav tako so zanikali trditve Grlića Radmana, da naj bi "vse države EU opogumljale" Slovenijo in Hrvaško, da problem rešita dvostransko. "Večinoma vztrajajo pri spoštovanju mednarodnega prava kot pogoja enakopravnih odnosov v mednarodni skupnosti in vladavine prava v EU," ministru odgovarjajo na MZZ.

MZZ
MZZ FOTO: Bobo

Grlića Radmana so opozorili tudi glede njegovih izjav o slovenski tožbi pred Sodiščem EU, da Hrvaška krši evropsko pravo, s tem ko ne priznava z arbitražo določene meje. Minister je dejal, da je tu "mednarodno pravo na hrvaški strani". Na MZZ pa so se odzvali, da je bila tožba sprožena "ravno zaradi hrvaškega nespoštovanja mednarodnopravno zavezujoče razsodbe arbitražnega sodišča in neposrednih pravnih posledic tega nespoštovanja s hrvaške strani, ki predstavljajo kršitev evropskega pravnega reda".

Hrvaško stališče v tej tožbi sicer je, da Sodišče EU ni pristojno razsojati v tem primeru, ker da je vprašanje veljavnosti arbitražne razsodbe ali pa meje med državama vprašanje mednarodnega, ne pa evropskega prava. Slovenija na drugi strani trdi, da je arbitražna razsodba dejstvo, ker je Hrvaška ne izvaja in npr. vztraja pri svojem videnju meje po sredini Piranskega zaliva, pa onemogoča Sloveniji, da bi izvajala skupno evropsko politiko na območju, ki ji je pripadlo po arbitraži.

Poleg tega so na MZZ Grlića Radmana posredno okrcali tudi zaradi "nespoštovanja standardov tihe diplomacije". "Cerar tako nekoč kot predsednik vlade kot zdaj kot zunanji minister vedno, na uradnih pogovorih in neformalnih klepetih, dosledno in odločno zagovarja vladavino prava in pomen spoštovanja in izvrševanja razsodb mednarodnih sodišč. Le da ob tem spoštuje tudi standarde tihe diplomacije in preverljiva zgodovinska dejstva," so zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fafajonka
16. 08. 2019 18.19
+5
Menda Hrvati beguncem iz BiH kupujejo avtobusne karte do slovenske meje, samo, da skrb preide na druge.
KladivoSi
16. 08. 2019 18.17
+5
Turistična sezona gre h koncu, slovencelne so pokasirali. Zdaj pa se grejo zopet politiko dobre sosede, sej naši niso boljši, ko že misliš, da se to več ne more ponovit, da nas tako okoli prnesejo,.. Mirči dokaže, da je totalno nesposoben.. Tako , da vrjemite hrvate bomo spustili v šengen, če smo jih že v slovensko javno upravo.. meja pa še zmirom ne bo določena,.. Slovenija pač ima brezjajčno politiko, narodna zavest pa ji je dopust na hrvaškem..
NX11
16. 08. 2019 18.14
+5
Hrvati niti svojega jezika nimajo. So posvojili srbščino, ko so migrirali iz Irana v Evropo.
korošc
16. 08. 2019 18.04
+2
Mario, a niste vi nekako peš prišli iz iraka? Spominja me na današnjo zgodbo z vašimi brati, ki prihajajo.... se boste že med sabo zmenili.... čez par let pa vas bodo itak spet stbi tepli ko bike...
lusma00
16. 08. 2019 17.13
+4
Slovenci enostavno nebi smeli vec hoditi na hrvasko,potrebno bi jim bilo blokirati vsa pristopna pogajanja ipd...pa da jih pol vidimo junake kok bojo meli se polna usta lazi
Primat
16. 08. 2019 17.00
+5
Slovenija se naj odzove na ustaške laži s tem , da naj veleposlanišvo v Zagrebu zagrebe v globok grob . Več kot odpravništva poslov Slovenija ne potrebuje ...
razocarani
16. 08. 2019 16.43
+10
da ima nasa politika kaj med nogami bi bila meja z hrvatarji ze pozidana z visokim betonskim zidom in stražnimi stolpi ,,pa bi bili rešeni teh čudnih sosedov in migrantov,,zakaj hrvatarji se vedno porivajo te kriminalce na našo stran pa vemo vsi ,,,,in cmerar kot cmerar ,,a ne bi ze spokal kufre ,,bi pa ze morala biti proti njemu spisana kazenska ovadba za vse zavestne norosti ki jih svokodnevno počne,,ata cerar daj ze temu sineki malo vgojne,,a tudi tebi ni prav nič za domovino??????????????????????'
ferari23
16. 08. 2019 16.40
+9
Se spet bliža konec dopustov in hrvati spet sekajo po slovencih,ne povejo pa kolk jim znosmo evrotu dol,bomo pazačel v Prekmurje hodt in dol trošt naše evre.
fafajonka
16. 08. 2019 16.06
+12
Rvati, alias Mario, so glasni, da so v vsem največji, najboljši,....vse najnaj.....ko pa je beseda o maloumnosti so pa tiho.
deratizacija
16. 08. 2019 15.54
+3
Dejstvo je, da so ga naši zamočili. Namenoma ali pa kot navadni tepčki. Precej nevarneje za to državo je, če so ga kot slednji.
džonborno
16. 08. 2019 15.38
+23
Najboljši pokazatelj, da se turistična sezona končuje je, da Urvati začnejo srati glede arbitraže in ostalih odprtih vprašanj. Zadnje 3 mesece so bili zelo mirni, tudi Mario je potrpežljivo čakal 15. Avgust, ko lahko začne gobcati. Sicer pa slišim, da so zelo razširili turistično ponudbo: razen morja in sonca zdaj prodajajo tudi borovo senco.
ferari23
16. 08. 2019 16.42
+7
Se strinjam s tabo ,sedaj bojo prodajal senco od naših goraa.
vinogradnik33
16. 08. 2019 15.38
+31
Vsa Evropa bi morala vedeti , da je Hrvaška še vedno agresorska država , ker si želi po razpadu SFRJ nezakonito prilastiti čim več ozemlja nekdanjih republik skupne države ! Zato nima rešenih mejnih vprašanj z nobeno teh republik , ki mejijo na Hrvaško ! Vse želi doseči z lažmi in ponarejanjem katastrskih obmejnih področij in to laž razlagajo na veliko vsem v EU , KAR PA JE ŽALOSTNO , JIM TI VERJAMEJO ! Zakaj Slovenija ne obelodani dedno pogodbo , ki je vklesana v Piranski občinski zgradbi in gre za dedovanje ozemlja do Savudrije :" V stavbi občine Piran , nad pregibom prvega stopnišča , ki vodi iz pritličja , je na levi strani vzidana kamnita plošča , na kateri švicarski državljan grof Antonio Caccia zapušča ali podarja občini Piran svoja posestva v Salvore ( Savudrija) . Vklesano je naslednje sporočilo - prevod - Naj se sedanji in prihodnji ( rodovi ) s hvaležnim čutom in občudovanjem spominjajo Antonia CACCIA , helvetskega državljana , ki je piranski občini posestvo salvore v javno dobro zapustil . 18. Marec 1893 . Del iz pisne razprave o tej temi . Avtor , Bert Pribac iz Šavrina . Najmanj kar bi slovenija morala zahtevati je vse omenjeno , katastri obstajajo in so Popolnoma jasni , prav tako oporoka pokojnega grofa Antonia Caccia . Ker smo v bistvu na ničelni točki zaradi nepriznavanja arbitražne sodbe s strani hrvaške ( v bistvu nam to daje nova izhodišča - tudi pravna ) bi morala slovenija izhajati ( najmanj iz te oporoke , ki NI bila nikoli preklicana ali kako drugače spremenjena ) . In TO In samo TO bi morala vsebovati tožba slovenije proti hrvaški ( o kateri se govori z naše strani ) . Povsem dovolj . Če koga zanima kaj več si lahko prebere v razpravi z naslovom - Piranski zaliv je lahko samo piranski , avtor - Bert Pribac . Razprava vsebuje kup dokazov in dejstev , v bistvu slovenska stran ne potrebuje ničesar drugega , kar je našteto v tej razpravi , ker je to povsem dovolj ( dokazov) za kakršno koli sodišče že . ."
jakec1575
16. 08. 2019 15.43
+14
ker so se demosovci dogovorili za stanje 26.junij 1991.
džonborno
16. 08. 2019 15.46
+3
Saj tudi če občina Piran dobi to ozemlje nazaj to še ni Slovenija.
Doctore111
16. 08. 2019 17.04
+1
tvoji levi kekci pa so zapravili Trst, Celovec in še veliko več
amoteamo
16. 08. 2019 17.19
+3
Clovek bozji, prosim poslji ta zapis , ki je genialen na MZZ. In to priporoceno s povratnico. Morebiti bos pomagal k razresitvi spora.
jakec1575
16. 08. 2019 15.33
+16
hrvaska kupuje evropske politike z vikendi na otokih. Znano dejstvo. vendar pravni papir je vedno nad kratkotrajnimi politiki. Dlje casa ko bo minilo od arbitraze, mocnejsi bo ta papir. cez 10 let bo glavno pravno dejstvo. Slovencem se ne mudi. hrvatom na drugi strani ni lahko. Nimajo ene urejene meje in stalno se preprirajo z vsemi sosedi. zalijo Bosance, črnogorce, Srbe. Edino z madzari malo bolj v rokavicah. če smo mi zdraharji so oni na 3 potenco. Mi smo uspesno uredili pravno odnose z neugodnimi italijani, ki venomer nekaj hocejo. iridentizem jim je v krvi. Redki so politicno educirani o zgodovini. Hrvati so pa kot Turki. Sami problemi z njimi. Neki indici kazejo da so celo potomci starodavnih turkov.
Franz verli?
16. 08. 2019 15.23
+22
Včeraj sem na Yutubu pogledal video Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Stožic. Neverjetno ! Priznam da me je fasciniral. Vsi sodelujejo , mladi, starejši,...vsi ponosni.Gledal sem izvajalce, publiko,... ma to so peli tako ponosno in hrabro...... to je nepomljivo.... nikoli prej in nikoli več slovenski narod ne bo tako zavedan in ponosen ,kot je bil med 2.sv.vojno in po njej do l.1990 , ko je bil razbit in je še danes skregan sam s seboj. Nikoli več!
canon
16. 08. 2019 15.16
+30
Hrvati nabijajo po svoje. Kako lahko trdiš, da arbitraža ni veljavna, če je sodišče razglasilo sodbo. Blokirat Hrčke povsod kjer je možno, da dobijo po tamburi.
KladivoSi
16. 08. 2019 14.56
+28
Po vsekem dopustu slovenskih na hrvaškem se pojavi ista zgodba. Hrvati dajo v javnost svojo zgodbo neuradnega obiska, naši pa se morajo v medijih zagovarjat. Kaj vas ne izuči, kaj dopustijete tam. Državi delate več škode kot koristi, pa še naprej bo tako...loleki hočete na lepo, hrvati pa obrnejo po svoje in nož v hrbet. Mirči raje bi šel k stari trti v mb en hladn špricer.
gekados
16. 08. 2019 14.50
+16
Ne vem kaj sploh hodijo tja do, brezveze, ni pa izkljuceno, da ne bi cmerar kaj tam obljubljal in podpisoval v zameno za kaksno vikendico.
mariomandzukic
16. 08. 2019 14.47
-51
karantanci,kranjci,slovani,slovenci.,.kva ste vi sploh??in zakva nimate svojega narodnega imena,ampak so vas poimenovali kr po Slovanih,kr nihce ni slisal za vas pred 19 stol...vsi narodi imajo svoje ime,sam vi in slovaki-ki so mesanca cehov in poljakov NE...Hrvati pa se omenjamo ze v 4 stol..v 6 stol smo ze naselili Jadransko obalo...o nas pisejo bizantinske,vatikanske,beneske.,.zgodovinske knjige..Hrvaski jezik je bil eden izmed 5 uradnih jezikov Osmanskega imperija..kdo ste vi Slovenci in zakva se vas ne omenja nikjer pred 19 stol??
Uporabnik113189
16. 08. 2019 14.54
+44
ccccc. Z lepim se hvališ, Osmanski imperij.. Sedaj šele razumem vso orientalsko lepoto vaše kulture. Ko pa zgodovinarji kritično presodijo te vaše "knjige" se vse izkaže za mit. Peščica klavcev, ki se je oklicala za hrvate zato da je lahko vladala, Istro so "očistili" Benečani ko so imeli dovolj hrvaškega ropanja ladij. Tradicija pa se kar nadaljuje, genocid za genocidom..
Castrum
16. 08. 2019 14.57
+46
Mario, pravljičar, ko smo Slovenci pisali na papir (Brižinski spomeniki) ste vi še tolkli črke v kamen(baščanska ploča)... Slovenki pravopis je nastal 50 let preden je Bartol pripravil vašega....​Da ne bi naprej. Eno so pravljice.o kraljih, drugo je resnica...
Castrum
16. 08. 2019 14.58
+40
Drži pa da smo bili Slovenci skupaj s srednje evropskimi Slovani del Avstrije, vi la pod Turki in Madžari.... To se pozna...
el capitan 1
16. 08. 2019 14.59
+38
Ce bi malo bolje poznal zgodovino bi vedet tudi, da je hrvaska bila omejena zgolj na zagreb z pripadajoco okolico. Vse ostalo je bila Beneska republika in nenazadnje ilirska provinca, ki je v bistvu Slovenija z suskom, losinjem istro in se marsikaj zraven.........Pametnjakovic!!
mariomandzukic
16. 08. 2019 15.00
-41
mi Hrvati brez problema razumemo,500-600 let stare hr zapise..jaz od brizinskih spomenikov ne razumem niti 10%..gre za nek staroslovanski jezik,ki veze z slovenscino nima
Castrum
16. 08. 2019 15.02
+37
To da ne razumeš ti pa verjamem. 100%😂😂😂
KladivoSi
16. 08. 2019 15.02
+31
Taka ljubezen do domovine, a kaj ko v njej živeti ne moreš, pa si raje med slovenci. Ku.c pa taka narodna zavest, če dihaš slovenski zrak za preživetje. Krivdo in poniževanje pa daješ tistim, ki te tolerirajo. Doma te ne marajo, v bosni in srbiji pa še manj, bog da bi saj nemško znal, si nam odveč. Tak da le knjige v roke in naprej na sever.
Karantanija
16. 08. 2019 15.03
+8
Uporabnik113189
16. 08. 2019 15.05
+8
Khm, saj jaz tudi ne razumem pasjega laježa, naj ti bo v tolažbo..
canon
16. 08. 2019 15.13
+8
Pojma nimaš o zgodovini. Če bi si samo čas vzel in Googla vprašal bi ti bilo vse jasno.
jakec1575
16. 08. 2019 15.26
+16
O mrio pravljicar je nazaj.. :9 njega je vedno dobro poslusati. Tako razmislja ta HDZ sredina i seljaci na hrvaskem. pa hercegovci. Ta resni hrvati se strinjajo, da je vse to sranje z mejo plod HDZ domisljije.
jakec1575
16. 08. 2019 15.27
+15
marijo je toliko navdusen nad 600 let staro hrvascino, da ni opazil kako je z begom od srbskega jezika, hrvascina pokradla nekaj klenih slovenskih izrazov. :)
lakist
16. 08. 2019 15.48
+10
Premalo so vas Srbi tolkli,vendar oni ne odnehajo,paše več kot Hrvatov je.Da je po moje,bi Hrvaško izbrisal iz zemljevida in nobenih zdrah nebi več bilo.A ni čudno,ko ste tako popolni a z vsemi se kregate,sicer pa ,če je v hrčkovi deželi tako fino,kaj si pa sem prišel,hrček?
fafajonka
16. 08. 2019 16.04
+6
Mario, meja bi morala biti Virovitica, Karlovac,Karlobag, ...pa pika.
Doctore111
16. 08. 2019 17.05
+7
Hrvati se omenjajo kot barbari in spadajo na Balkam
amoteamo
16. 08. 2019 17.27
+7
Tatovi iz Irana.se od tam so vas nagnali. So ze vedeli zakaj! Da ste arijci s poreklom iz Irana sami trdite.
NX11
16. 08. 2019 17.59
+5
Hrvati nimate niti svojega jezika. Govorite Srbsko. Pa kolker vem ste potomci Afganistanskega plemena. Poglej Stipeta Mesića, čist8 arabec.
pikec50
16. 08. 2019 17.59
+2
amoteamo
16. 08. 2019 18.19
amoteamo
16. 08. 2019 18.31
+1
Ves kaj je to trotl? To si ti in prav skoda je, da nisi sel mali bolj na sever na primer kaka njemacka , irska ..... kot vsi tvoji, ker doma nimajo od cesa zivet. Ce ti tu ne pase, pa idi tja id kod si prisu. Noben ti ne zvija roke da ostanes pri nas.
amoteamo
16. 08. 2019 21.21
Vedno bolj mi je jasno da si ti mandzukic provokator slovenske krvi
amoteamo
16. 08. 2019 14.45
+17
MZZ -jevci, kaj vas se vedno ni stecala pamet, da ne vste s kom imate opravka?. Kaki neuradni prijateljski obiski in strecanja. Vsak razgovor katerega koli svetovalca in Najnizjega diplonata s "prijateljskimi sosedi" mora biti strogo uraden, s pricami in strogo protokoliran, pa se v twm primeru ne moremo biti 100% , da nas ne bido " nadnudrili".
morituri
16. 08. 2019 14.41
+4
"Dodali so še, "da je arbitražna odločba o meji med Slovenijo in Hrvaško dokončna in zavezujoča. Sprejel jo je tribunal neodvisnih mednarodnih pravnikov in zato jo morata izvršiti obe državi"."-torej je to bil samo tribunal in nobeno sodišče???!!! Kaj tega mi nismo že takrat vedeli?????????
Castrum
16. 08. 2019 14.45
+3
Uporabnik113189
16. 08. 2019 14.47
+12
Hrvaška je podpisala arbitražni sporazum (pogodbo) da bodo sodbo spoštovali pa naj se zgodi karkoli. Ali je važno kako se potem imenuje, tribunal ali sodišče? Ni. Če si sklenil pogodbo, potem jo moraš spoštovati. To pa je za hrvate znanstvena fantastika..
mariomandzukic
16. 08. 2019 14.50
-28
slovenci ste varali,lagali,podkupovali(Slov je v arbitrazo vlozla skor 40 mil,Hr niti 10).,.zato smo Hrvati rekli NE HVALA,mi se tega ne gremo..in to smo rekli veelik predn je prsla arbitrazna razsodba
Uporabnik113189
16. 08. 2019 14.59
+17
Tipično hrvaško, podpišejo pogodbo, ko je potrebno plačati pa stisnejo za grm.. Temu se pravi po domače goljufija, ali tatvina, če še nisi vedel. Isto je bilo z Osimskimi sporazumi, mi smo izgubili ozemlje, da ste obdržali Dalmacijo, mi plačali Italiji, vi ne. Le kako se sploh lahko pogledaš v ogledalo?
JApajaDAja
16. 08. 2019 15.02
+11
vaš arbiter pa nič vedel nič slišal...spal v vašem veleposlaništvu!
el capitan 1
16. 08. 2019 15.02
+12
Ves kako pravimo mi temu, dragi Hrvat! Vsi bi Je...b..ali, samo da ne udze! Zato raje prenehaj svoje nakladanje in spostuj pravo! Samo tako te bo kdo jemal resno, ker te vse vec drzav ne jemlje vec! Kar je podpisano je zakon. Vse ostalo je le polemiziranje in le bedaki padajo na te fore!
Karantanija
16. 08. 2019 15.09
+9
Ste samo čakali in gledali kot sokoli, kdaj bodo Slovenci naredili najmanjšo napakico, da bi lahko izpodbijali arbiatražo. Vam je uspelo, čeprav sem prepričan, da so se tudi vaši med seboj pogovarjali, ampak Slovenci nismo prisluškovalci in zalezovalci. In ti prisluhi niso bili tako ključni in tolikega pomena, da arbitraža ne bi mogla steči naprej.
amoteamo
16. 08. 2019 18.16
-1