Slovenija

'Na nesvobodo ne pristajam'

Ljubljana, 25. 06. 2022 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V slovensko zgodovino se je zapisala kot prva ženska predsednica državnega zbora, ki je takoj razburila z rdečimi salonarji, tetovažami in oblačenjem. Slovenska javnost jo je spoznala zaradi zapisa, da je tedanji predsednik vlade Janez Janša veliki diktator. Po tem škandalu je zapustila sodniške vrste. Opozicijski SDS ji je pripisoval intimno povezavo s predsednikom vlade Robertom Golobom, češ da na izvršilni veji oblasti in zakonodajni ne moreta biti dva, ki sta partnerja zasebno. Pravi, da v politiki ne bo skrivala čustev in da je s tem, ko je vodenje državnega zbora prevzela ženska, nastopilo novo obdobje v naši parlamentarni zgodovini. Je Janez Janša zanjo še vedno veliki diktator? Bo v parlamentu kot prva med enakimi sodelovala s predsednikom največje opozicijske stranke Janšo, ki je tako kot ona poslanec? Koga bo podprla na predsedniških volitvah, Natašo Pirc Musar ali Marto Kos, ki tudi napoveduje kandidaturo? Obe namreč pozna, skupaj sodelujejo v združenju Ona ve.

Urška Klakočar Zupančič je v oddaji Ena na ena dejala, da o sebi ne bi upala trditi, da je trenutno najvplivnejša ženska v slovenski politiki, saj v politiki še ni veliko časa, medtem ko je veliko drugih žensk v politiki, ki tudi soustvarjajo politično kulturo, in zato si tako laskavega naslova ne bi upala lastiti. Da bi lahko govorila o tem, da je v politiki pustila nek vtis, mora preteči še kar nekaj časa, je pojasnila in dodala, da se zaveda, da štejejo dejanja, tudi besede, ampak predvsem dejanja.

Urška Klakočar Zupančič in Uroš Slak v oddaji Ena na ena
Urška Klakočar Zupančič in Uroš Slak v oddaji Ena na ena FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik stranke Gibanje svoboda Robert Golob posluša tudi njene nasvete, saj se zaveda, da je vsak močen na svojem področju in ceni nasvete drugih. Sama je bila izjemno vesela, ko je ugotovila, da gre za človeka, ki posluša druge in tudi razmisli ter nato povleče potezo, ki je, kot se je vsaj do sedaj izkazalo, optimalna.

Na vprašanje, ali sta bila z Golobom kdaj v intimni zvezi, kot je pred časom na Twitterju zapisal Branko Grims, je Klakočar Zupančičeva dejala, da ji ni jasno, od kod Branku Grimsu tak podatek. Meni, da se moramo ukvarjati sami s seboj, ne pa brskati po zasebnosti drugih. Zanikala je, da bi bila z Golobom v intimni zvezi, se pa vzajemno zelo spoštujeta, je pojasnila.

Kako sta se spoznala z Robertom Golobom?

Predsednica državnega zbora je povedala, da sta bila z Golobom pod prejšnjo vlado oba politična odpadnika, ker sta izrazila nestrinjanje s politiko prejšnje vlade. In ljudje, ki imajo tako izkušnjo, iščejo stik z drugimi s podobno izkušnjo. In tako sta se našla tudi z Robertom Golobom. "On je takrat že imel nek pogled za naprej, kaj želi narediti, imel je prepoznavnost, politično kilometrino in okrog sebe je želel ljudi, ki delijo podobne vrednote," je dejala in na vprašanje, kdo je kontaktiral koga, odgovorila: "Kontaktiral me je on, dogovorila sva se za sestanek in se pogovorila, ali lahko združiva moči in skupaj z drugimi naredimo nekaj dobrega za Slovenijo."

Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič FOTO: Aljoša Kravanja

"Ljudje smo razumska in čustvena bitja in kot pravna zgodovinarka zelo dobro vem, da so tudi čustva bila tista, ki so prispevala k izjemnim premikom v zgodovini, največkrat so to bila pozitivna čustva, ljubezen. Veliko je primerov v zgodovini, ko je ljubezen, ta univerzalna sila, izjemno lepo čustvo, spremenila tok zgodovine. Zakaj jih moramo skrivati?" je Urška Klakočar Zupančič odgovorila na vprašanje, zakaj v politiki ne bo skrivala čustev.

O Janezu Janši in zapisu, da je veliki diktator

Klakočar Zupančičeva je pojasnila, da je zapis nastal, ko so v državi veljali strogi ukrepi, ko smo omejili stike in komunicirali s pomočjo interneta. Tako je s svojimi prijatelji delila nekatere svoje poglede na profilu, ki je bil zaprt za javnost.

Na vprašanje, ali bo lahko komunicirala s predsednikom največje opozicijske stranke, pravi, da ne vidi težav pri komunikaciji s komer koli, tudi z Janšo, ga pa še ni opazila, da bi on komuniciral s komer koli iz koalicije, razen s svojo lastno stranko. Kot je še povedala, Janez Janša ni veliki diktator, je nekdo, ki posnema ljudi, ki imajo takšne karakteristike.

Rdeči salonarji, obleke in tatuji

Rdeče salonarje je obula, ker ji je prijateljica predlagala, naj popestri črno barvo, si pa niti v sanjah ni predstavljala, da bo to povzročilo nek 'bum', saj se ji je zdelo, da smo kot družba prerasli te stvari. Ko je v DZ prišla oblečena v obleko, ki ni zakrivala njenega tatuja, so mnogi to označili kot neprimerno. Sama meni, da je treba ostati v mejah dostojnosti, "a če bomo ves čas cepetali na neki točki, potem ženske danes ne bi nosile hlač in imele kratkih las". Nekatere je zmotil tudi njen piersing, saj naj bi to izražalo nespoštovanje institucije, kot je DZ. S tem se ne strinja. Pojasnila je, da se na določen način izrazi tudi skozi svoje telo, ki je njeno. Te stvari imajo zanjo nek pomen, neka čustva, spomine, zaznamujejo neko obdobje, česar si ne pusti vzeti. In na nesvobodo, da se bo morala podrediti nekim togim pravilom, ne pristaja.

Klakočar Zupančičeva sicer zase pravi, da je oseba, ki je lahko nekoliko kontroverzna, saj se ne uklanja pravilom, ki žensko postavljajo v tradicionalno vlogo. Je oseba z močnimi vrednotami in načeli, ki se jih drži, in je občutljiva na krivice ter jo boli, če vidi stvari, ki bolijo koga drugega.

Pitje kave v DZ

Ko je Aleš Hojs med osemurno razpravo v DZ vzel pokovko in jo jedel, mu je prejšnja podpredsednica DZ očitala, da je to nespoštljivo do poslancev, predsednica DZ pa je v hramu demokracije pila kavo. Se ji to ne zdi nespoštljivo? Klakočar Zupančičeva je pojasnila, da lahko poslanci med razpravo kadar koli zapustijo svoje sedeže in odidejo na kosilo ali kavo, predsedujoči pa tega ne more, zato ima na mizi že pripravljeno vodo, lahko pa mu tudi prinesejo kavo.

Marta Kos ali Nataša Pirc Musar

"Iskreno rečeno, sem se intimno sama že odločila, a tega ne bom razkrila," je povedala. Bodo pa v stranki Gibanje Svoboda v ponedeljek na kongresu odločali o kandidaturi Marte Kos. Sama bi si sicer na mestu predsednika države želela osebo z integriteto, ki bo jasno izrazila svoje stališče in bo imela moralni kompas. Borut Pahor je po njenem naredil vse, kar je v njegovi moči in je predstavljal funkcijo predsednika tako, kot si jo je zamislil in jo je želel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
29. 06. 2022 19.25
+0
Borut Pahor je po njenem naredil vse, kar je v njegovi moči. To je pa izjava za BOB leta.
abcč
27. 06. 2022 21.59
+0
No ja, saj je še Golob jamral, da nima kadra, tako da to je to, boljše očitno ne gre.
MacekMuri75B
27. 06. 2022 16.22
+0
Aroganca, četudi mladostna, se bo izpela. Neesppoštovanje norm ne pelje nikamor. Oziroma postajate enaki SDS.
Slava Rodu
27. 06. 2022 12.10
+2
Bomo videli Svobodo jeseni. Se bomo morali vsi piknit, pa spet piknit in piknit, za tako hudo nevarno korono, ali ne.
piu
27. 06. 2022 12.04
-2
Še ena lewižarka, ki ne namerava delati........rajši bo afne guncala
jung
27. 06. 2022 11.54
-3
Prav zanimiva ženska
son?ek11
27. 06. 2022 11.47
+0
Če Pahorju odpuščati vse kozlarije, ki jih uspe sproducirati tudi v škodo naroda,boste pa Urški odpustili malo poplesavanja, ki ni nikomur škodil
son?ek11
27. 06. 2022 11.43
+1
Pa kaj je potem, če je Urška malo poplesala?!?In če ima tatu pa rdeče čevlje. S tem nikomur ne škoduje!!!! Za razliko,kar počne sds in nsi!!! In si zamisljate, če bi jelka godec poplesavala,hahaha
muci007
27. 06. 2022 11.11
-2
REKLAMA SLOBODI?
Netajkun
27. 06. 2022 11.42
-2
Itak , še so " rezerve " . . . naslednjič lahko na državno proslavo prijaha , če bo na belem konju , bo pa sploh čudovito . . svobodno in drugače
na22mor
27. 06. 2022 10.45
+3
SDS začnite se ukvarjat z zakoni,ki nimajo nobene veze s cerkvijo pa vas še mogoče čez 4 leta kdo voli,ker to kar sedaj počnete je pogreb
na22mor
27. 06. 2022 10.42
+1
Država ,ki se okvarja s tem kako je gdo obut,oblečen kako pozdravi za praznik,mora pa res vse štimat a ne sds
muci007
27. 06. 2022 11.10
-2
Tvoje znanje slovnice je porazno. V osnovni šoli za podobne napake otroci dobijo cvek. Očitno je tvoja izobrazba podpovprečno.
na22mor
27. 06. 2022 11.23
+1
na forumu kot je tale je bilo pa res vedno najbolj pomembno izražanje v slovenskem pravopisu moja izobrazba uhhhhh pozabil sem na vejice ti šment, pa je po zaslugi politike veliko višja od dela,ki ga opravljam
janez139
27. 06. 2022 10.23
+2
Sram me je da imamo na oblasti take ljudi. Smo si pa sami krivi...
zoran pušenjak
27. 06. 2022 10.00
+1
Če ima kaj vesti in pameti bi po fiasku ko je osramotila častno četo in večino Slovenk in Slovencev na proslavi odstopila. Samo je nima, ker ji dišijo davkoplačevalski denarci.
na22mor
27. 06. 2022 11.24
+2
bila je tam za razliko od SDS , ki so šli raje v Pivko in jim tam pokazali čast
All4KissMyAss
27. 06. 2022 09.55
+4
Svečkarji imate ZMERAJ težave z nasprotnim spolom???? Z ŽENSKAMI NAMREČ!!!!
RdečaKapica
27. 06. 2022 10.21
+3
All4, gre verjetno za zelo nezadovoljne in nezadovoljene posameznike (na žalost tudi posameznice), ki jih očitno nihče v življenju nima posebno rad - razen mogoče psa, tisti obožujejo tudi lastnike, ki so popolni #$"%#
4556
27. 06. 2022 10.42
-5
All4 imaš probleme s svečkami zato si nabavi drugi pripomoček za zadovoljevanje---
muci007
27. 06. 2022 11.07
-3
All4..., nesojeni voditelj KULA Dr.Joža P. Damijan je z zelo lepimi izbranimi besedami komentiral mag. Aleksandro Pivec. Očitno je po tvojem mnenju Joža P. Damijan svečkar, ki ne mara žensk...
All4KissMyAss
27. 06. 2022 09.52
+2
Bravo! Končno eden NEZAPLANKANI politik - pardon POLITIČARKA, ki se ne ozira na plašnice, ki jih imajo fijakerski konji!
ds-65
27. 06. 2022 09.38
-3
Vlada nesposobnih samovšečnih ljudi ki nimajo pojma o vodenju države. Manj bojo delal manj bo škode.
All4KissMyAss
27. 06. 2022 09.53
+3
Za razliko od prejšnje vlade, ki se je TRUDILA narediti vsaj eno S****E na dan tej vladi vsaj ne moreš očitati KRIMINALNE preteklosti???
Jožajoža
27. 06. 2022 09.27
+4
V sloveniji piha novi veter.slovenija je spet Slovenija.po sloveniji so končno lahko brez strahu slovenci izobesoli zastave.janšisti fašisti jih pa snemajo.ja,v Slovenijo je prišla svoboda.
janez139
27. 06. 2022 10.24
-2
V resnici spet piha Jugoslovanski veter. Osamosvojitelje (JJ) smo zavrgli, klanjamo pa se Srbskemu županu in njegovim somišljenikom!
muci007
27. 06. 2022 11.01
-2
povanpireni
27. 06. 2022 09.20
-1
Na nespodobo ne pristajem bi bolj odgovarjalo...
JAZsemTI
27. 06. 2022 08.33
-3
Samopromocijo obvlada. V dobro domovine in tu živečih upam, da bo tako dobra tudi v novi službi.
periot22
27. 06. 2022 08.24
+1
Vas moti resnica o unicevalcih Evrope G7!