Slovenija

Na novem portalu lahko preverite, koliko je vredna vaša nepremičnina

Ljubljana, 01. 10. 2019 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila iz 123 na 160 milijard evrov. Geodetska uprava je na novem portalu množičnega vrednotenja nepremičnin objavila predlog modelov vrednotenja, ki namesto dejanske rabe upoštevajo namensko. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne od 20 do 40 odstotkov več kot prej. Preverite poskusno izračunane vrednosti nepremičnin.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Novo vrednotenje nepremičnin
    02:25
    Iz SVETA: Novo vrednotenje nepremičnin
  • Iz 24UR: Nove vrednosti nepremičnin
    03:27
    Iz 24UR: Nove vrednosti nepremičnin

V Sloveniji je 6,5 milijona nepremičnin, 1,2 milijona delov stavb in nekaj čez pet milijonov zemljiških parcel. Geodetska uprava RS (Gurs) je na novem Portalu množičnega vrednotenja nepremičnin objavila predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin (te so izračunane na osnovi objavljenega predloga modelov in podatkov nepremičnin v registru nepremičnin z dne 27. junija 2019). Hkrati je na vseh občinah stekla javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin, ki bo potekala do konca meseca.

Vrednosti poskusnega izračuna ni moč primerjati z informativnim izračunom iz leta 2014, saj je takratni izračun temeljil na drugačni zakonodaji, drugačnih modelih, pa tudi cene na trgu nepremičnin so se v vmesnem obdobju občutno spremenile.

Namen javne razgrnitve modelov vrednotenja nepremičnin je, da lastniki pogledajo, kolikšne so nove vrednosti po novih modelih, razgrnjene modele, vrednostne cone in ravni, so pojasnili na Gursu. Razlika med starimi in novimi modeli je v tem, da se je pri starih modelih ocenjevanja vrednosti nepremičnin uporabljala dejanska raba, sedaj pa se uporablja namenska.

"Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila iz 123 milijard na 160 milijard evrov. Posledica tega bo, da bodo nekatere nepremičnine vredne tudi za 20, 30, 40 odstotkov več, kot je to danes vidno po starih modelih. Največje razlike se pričakujejo pri stanovanjskih hišah in stavbnih zemljiščih, kjer so bili trendi cen mnogo bolj v vzponu kot pri drugih nepremičninah, predvsem na najboljših lokacijah – območje Ljubljane s primestnimi občinami, celotna Obala in turistična območja, kot sta Bled in Bohinj," je pojasnil direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin sta od danes objavljena predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin.
Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin sta od danes objavljena predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin. FOTO: Geodetska uprava Republike Slovenije

Lastniki nepremičnin, ki bi to želeli, lahko podajo mnenja in pripombe na modele vrednotenja do 15. novembra, in sicer na posebnem obrazcu, ki ga posredujejo na svojo občino (vpliv vrednostne ravni in cone). V kolikor se pripomba nanaša na splošno na model, pa jo prek obrazca posredujejo Gurs.

"Zakon določa 30-dnevni rok za javno razgrnitev modelov in objavo poskusnega izračuna, potem je še 15 dni časa, da lahko lastniki nepremičnin podajo mnenja in pripombe oz. predloge. Torej vse skupaj je 45-dnevni rok, v katerem bomo na Gursu in občinah sprejemali pripombe in predloge do modelov vrednotenja. Do teh pripomb se morajo opredeliti občine, nam jih posredovati v obravnavo, Gurs pa bo utemeljene in upravičene upošteval, popravil predloge modelov, ki jih mora do marca 2020 sprejeti vlada v vladni uredbi," je pojasnil generalni direktor Gurs Tomaž Petek.

Lastnikom nepremičnin se njihovo premoženjsko stanje tudi po objavi poskusnega izračuna posplošene vrednosti ne bo v ničemer poslabšalo ali izboljšalo. Gre namreč za poskusni izračun, ki je bil narejen zato, da se izvede javna razgrnitev modelov. Poskusni izračun se lahko razlikuje od posplošene vrednosti, ki bo nepremičninam pripisana 1. aprila 2020.

"Če bodo lastniki prepoznali, da je vrednost njihove nepremičnine previsoka ali prenizka zaradi določenih posebnih okoliščin, kot je na primer izredno slaba mikrolokacija, zelo poškodovana stavba ali izredno slaba kakovost stavbe, ta trenutek tega torej še ne morejo uveljavljati, lahko pa bodo to storili po 1. aprilu 2020," pa je strnil Mitrovič.

Kaj je množično vrednotenje nepremičnin?

Množično vrednotenje nepremičnin je po zakonu redna naloga Gursa, ki se izvaja vsakih nekaj let. Na ta način država vsem nepremičninam v državi na podlagi modelov množičnega vrednotenja in podatkov o nepremičninah v uradnih evidencah pripiše posplošene vrednosti, ki so približek tržne vrednosti. To je pomembno predvsem za zagotavljanje pravne varnosti lastnikov nepremičnin in tistih, ki se odločajo za nakup nepremičnine.

"Z določitvijo posplošene vrednosti vsem nepremičninam želimo vzpostaviti sodoben in večnamenski register, v katerem so kakovostni in transparentni podatki in ki bodo uporabni v različnih postopkih in za različne namene (upravne, sociale, davčne, za banke, zavarovalnice ipd.)," pojasnjujejo na Gursu.

V Sloveniji se množično vrednotenje nepremičnin izvaja že vse od leta 2006. Do konca marca 2020 se nepremičninam v Registru nepremičnin pripisujejo posplošene tržne vrednosti (posodobljene nazadnje 31. 3. 2017), s sprejemom novega zakona (2017, ZMVN-1) pa bodo od 1. aprila 2020 dalje nepremičninam v Evidenci vrednotenja pripisane posplošene vrednosti. V prihodnje bo Gurs preverjal modele vrednotenja in izvajal s tem povezane dejavnosti najmanj vsaki dve leti.

Lastniki nepremičnin, ki nimajo dostopa do spleta, morajo obiskati občino, v kateri se nepremičnina nahaja, kjer bodo dobili obrazce, s katerimi bodo lahko podali pripombe.
Lastniki nepremičnin, ki nimajo dostopa do spleta, morajo obiskati občino, v kateri se nepremičnina nahaja, kjer bodo dobili obrazce, s katerimi bodo lahko podali pripombe. FOTO: iStock

Ob izvedbi javne razgrnitve modelov vrednotenja lastniki nepremičnin niso dobili nobenega obvestila na dom, ampak si lahko poskusni izračun posplošene vrednosti ogledajo na spletu. Ta se lahko razlikuje od posplošene vrednosti, ki bo nepremičninam pripisana 1. aprila 2020. Na izračun posplošene vrednosti lahko lastniki vplivajo z aktivnim sodelovanjem v postopku javne razgrnitve predlogov modelov vrednotenja.

V izogib nepravilnostim ob pripisu vrednosti nepremičninam 1. aprila 2020 Gurs že ob izvedbi poskusnega vrednotenja vabi lastnike, da podajo utemeljene pripombe, če menijo, da poskusno izračunana vrednost ne odraža tržnih cen njihovih nepremičnin, da se udeležijo javne razgrnitve modelov in da preverijo pravilnost in ažurnost podatkov o njihovih nepremičninah v uradnih evidencah. Pomembno pa je zavedanje lastnikov nepremičnin, da so dolžni skrbeti za sprotno ažuriranje podatkov o njihovih nepremičninah.

Za dodatne informacije lahko med 8. in 16. uro pokličete na brezplačno številko 080 2009, odprt je poseben poštni predal Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p. p. 35, 1001 Ljubljana in e-naslov vrednotenje@gov.si.

Po zaključku javne razgrnitve bo vlada sprejela uredbo, na osnovi katere bodo nepremičninam določene posplošene vrednosti, ki bodo 1. aprila 2020 objavljene v Evidenci vrednotenja. Vsak lastnik nepremičnine bo takrat po pošti prejel t. i. zbirno potrdilo o posplošenih vrednostih njegovih nepremičnin, ki bo uradni dokument.

Po 1. aprilu 2020 bo možno uveljavljanje posebnih okoliščin. Tudi po tem datumu bodo lahko lastniki še naprej urejali podatke svojih nepremičnin, da bodo ti odražali dejansko stanje v naravi.  

Množično vrednotenje nepremičnin - splošne informacije
Množično vrednotenje nepremičnin - posebne okoliščine
Množično vrednotenje nepremičnin - obrazec za pripombe
Množično vrednotenje nepremičnin - obrazec za pripombe 2
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
15. 11. 2019 13.03
+4
"Ko smo pred kratkim pisali o akterjih vplivnega šaleškega lobija, smo naleteli na razkošno vilo ministrice za obrambo Andreje Katič, ki je bila prej dolgoletna direktorica občinske uprave v Velenju. Vila je velika 218 kvadratnih metrov, stoji na parceli, veliki 845 kvadratnih metrov, na Gursu pa so ocenili, da je vredna zgolj 136 tisoč evrov, parcela pa pet tisoč evrov. Ker je imela Katičeva kot direktorica občinske uprave plačo nekaj nad dva tisoč evrov neto, partner Roman Podlesnik pa tudi nima izjemnih dohodkov kot tehnik v Gorenju, nas je zanimalo, od kod jima denar za vilo. Po besedah ministrice družinska hiša še ni dokončana, financirala pa sta jo s pomočjo kreditov, z osebnimi dohodki in prihranki." No, meni so stanovanje v izmeri 116 m2, gursovi asi ocenili na 266.000 evrov, drugega v izmeri 70m2 pa na 146.000 evrov. Ma, banda komunistična, zatlačite si nekam to vaše množično ocenjevanje. In to kar množično!
Simoni?
15. 11. 2019 12.58
+2
25 milijonov evrov so zmetali za programsko in ostalo opremo in tako kot gre po navadi v javnem sektorju - nič ne funkcionira!
TistoPravo
08. 10. 2019 12.13
+5
Izračuni po novem zakljenjeni za mobilne naprave...spet en komunajzarska!
vezuv_
04. 10. 2019 20.54
+11
Aplikacija ne dela ne na Chromi kot tudi na ne Firefoxu. Kakšen program naj uporabimo - vesoljski?
Darko32
15. 11. 2019 10.02
Sem preveril in deluje v firefoksu. Mogoče imaš vključeno blokada sledenja ali pa pojavna okna.
Lennka
02. 10. 2019 19.45
+5
Aplikacija ni na voljo 🤓😳
xyzw
02. 10. 2019 16.23
+5
Pravi biseri. Na Gurs-u že tri mesece "zaradi tehničnih težav" ne objavjajo vpogled sklenjene posle nepremičnin na prostor3.gov.si/ETN-JV/ tako, da si človek lahko ustvari menje o "dejanskih cenah" na Bolhi ali Nepremičnine.net .... Mimogrede : Junija 2019 58 % padec prodanih stanovanj napram Juniju 2018 (289 prodanih Junija 2019, 119 prodanih Junija 2018) , potem pa ni podatkov ...
xyzw
02. 10. 2019 16.25
+1
Mimogrede : Junija 2019 58 % padec prodanih stanovanj napram Juniju 2018 V LJUBLJANI (289 prodanih Junija 2019, 119 prodanih Junija 2018) , potem pa ni podatkov ...
yokerxdinterfan
02. 10. 2019 11.50
+1
oh dobro, da me čakata samo še dve "malenkosti" na faksu in tudi z službo niti nimam šanse si kupiti kakšno nepremičnino ali pa najeti.....razen če mi je fetiš dejati večinoo prihodkov samo za to
Old Wise Man
02. 10. 2019 11.15
+20
Grad Brdo: 1.900 m2 stanovanjskih površin, vrednost 918.000 € moj vikend 155 m2, pol montažen, brez kanalizacije 124.000 € Dokler bodo takšna nesorazmerja v cenitvah, vse skupaj ni vredno piškavega oreha in se je temu treba upreti. Sploh pa tudi davku.
vwpasat
02. 10. 2019 10.52
+5
Da bodo lažje obvdavčil
Periot222
02. 10. 2019 10.13
-4
Me zanima zakaj je tole javno?
85391
02. 10. 2019 10.12
-3
Kar pa se tiče takih mogotcev, ki imajo za milijone evrov hiš - to bi moralo biti prepovedano. V občinah na ta način kraljujejo nad realno tržno ceno nepremičnin nepremičninski mogotci, nepremičninarji, ki naredijo edino to, da normalen državljan ne more biti konkurenčen njihovim ponudbam!! Tako ima povprečen državljan možnost kupiti kvečjemu v kakemu zabačenemu kraju in Pomurju, kjer je vse napol zastonj.
85391
02. 10. 2019 10.09
+12
Spet so verjetno dali milijone za aplikacijo, ki sploh ne deluje!!! Sama spletna stran pa je tako kot je tipično za javno upravo, popolnoma nepregledna in še enkrat grozljivo nepregledna za povprečnega uporabnika
FMI1203
02. 10. 2019 09.14
+12
Lepo vas prosim... a lahko prosim podate vsaj realen znesek? 500m2 za 12.000€??? takoj kupim 5 takih parcel... ali pa je to le nova metoda podje...avanja ljudi, da tajkuni pokupijo vse parcele za tako majhen znesek??
NA LEVO ni OK
02. 10. 2019 09.02
+40
Tako opevana osebna lastnina, ki jo dejansko sploh ni. Vse kar imam in sem z žulji prigaral , prav za vse brezkončno plačujem neke dajatve in take ali drugačne izraze so si izmislili. Uporaba stavnega zemljišča in to v treh nadstropjih- uasranci požrešni- zemljišče v treh nadstropjih. Mislil sem, da je hiša moja, pa ni, ker zanjo non stop plačujem neko najemnino državi. Sedaj pa, ko odpišejo goljufom Jankotom 29mil. € bi pa radi pobirali najrevnejšim, ki so za svojo nepremičnino garali celo delovno dobo, za razliko od Jankovičev, ki so kradli in goljufali na vseh koncih in krajih. Eni celo življenje plačevat, drugi uživat v neizmernem luksuznem življenju.
Kaj_je_res
02. 10. 2019 08.38
+22
Vrednost hiše, ki je stara 10 let, so mi povišali za 30%! Samo za več davka!!
hotchilipoper
02. 10. 2019 08.17
+51
Bolj me zanima kdaj bodo penzije izenačili z pragom revščine.Take svinarije pa še ne,da ljudje, ki so delali celo življenje ne dobijo niti toliko,da živijo dostojno življenje,medtem pa z lahkoto odpišejo tajkunu 29 MILIJONOV dolga.
hotchilipoper
02. 10. 2019 08.14
+31
Hočejo povečati tržno vrednost,da bo čim večji davek,kaj vam ni jasno
Primula1
02. 10. 2019 09.10
+23
To je ocenjena vrednost, tržna vrednost je tista vrednost, za katero dejansko prodaš. Se pa strinjam s tabo. Država postaja nenasitna in sledila bo državljanska nepokorščina.
Gregor Kikelj
02. 10. 2019 08.13
+3
Če želite pogledati cene nepremičnin vam morda prav pride naša aplikacija Vpogled v nepremičnine. Omogoča pogled več nepremičnin hkrati in nima nobenih testov proti robotom.
Kolani
02. 10. 2019 08.12
+12
Nagradno vprašanje, kdo je DEJANSKI lastnik vaše nepremičnine? Komu vsako leto plačujete, da ste lahko FIKTIVNI lastnik?
resslovenka
02. 10. 2019 07.52
+24
Kakorkoli že vrednotijo, vedno usekajo mimo. Me res zanima njihov "know how". 🤔 Sicer je pa res, od pamtiveka za obstoječe nepremičnine plačujemo neke dajatve. Vsi smo si morali trgati od ust, če smo hoteli kaj ustvariti. Država pa spet nekaj hoče. Za kaj, kaj dobimo za to? Davek na davek, porabim 14 eur npr. Elektrike, račun pa 47 eur. Vsak v procesu doda svoj lonček. 🙄