Slovenija

Na 'novo' življenje čaka 211 bolnikov

Ljubljana, 10. 10. 2020 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
40

Po slovenski zakonodaji je za posmrtno darovanje organov in tkiv v primeru, ko ni znana volja pokojnega, potrebno soglasje svojcev, zato se z bližnjimi pogovorite o vaših stališčih, pravijo v Slovenija-transplantu, kjer so opazili upad vpisa v nacionalni register. V letošnjem letu se je v register namreč vpisalo za tretjino manj oseb kot lani.

Vsako drugo oktobrsko soboto obeležujemo evropski dan darovanja organov in tkiv, saj brez prostovoljnega darovanja ni zdravljenja s presaditvijo. V Sloveniji je na čakalnem seznamu za presaditev trenutno 211 bolnikov, od tega 54 za srce, 117 za ledvico (en v kombinaciji z jetri in trije v kombinaciji s trebušno slinavko), 33 jih čaka presaditev jeter (od tega en v kombinaciji z ledvico), sedem jih čaka na pljuča in štirje na trebušno slinavko (trije v kombinaciji z ledvico). Bolniki v povprečju na presaditev srca čakajo 247 dni (za urgentne presaditve 50 dni), ledvice približno 300 dni, na presaditev jeter pa čakajo 155 dni.

V Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana so v tem letu do konca septembra presadili 89 organov: 38 ledvic, 18 src, 20 jeter, 11 pljuč in dve trebušni slinavki (v kombinaciji z ledvico). 

V Sloveniji so letos, medtem ko so se transplantacijski centri po Evropi zaradi slabe epidemiološke situacije zapirali ali zaradi pomanjkanja bolnišničnih in kadrovskih kapacitet zmanjšali programe celo za 90 odstotkov, opravili več presaditev ledvic kot lani. 73 odstotkov organov za presaditev so v tem času prejeli iz držav članic Eurotransplanta. Omejitve v transplantacijskih centrih v tujini pa so dodatno spodbudile razvojne premike na področju presaditev pljuč. Poleti so tako, kot smo poročali tudi mi, izvedli prvo presaditev pljuč pri otroku v Sloveniji. To je velika pridobitev za male bolnike in njihove starše, saj ni več obremenjujočih poti zaradi zdravljenja na Dunaj. 

"Leto 2020 je za nas v marsičem posebno. Januarja smo s slovesnim simpozijem obeležili praznovanje 20. obletnice uspešnega sodelovanja z mednarodno mrežo izmenjave organov in tkiv Eurotransplantom," je pojasnila prim. Danica Avsec, direktorica Slovenija-transplanta. "Na obletnico smo upravičeno lahko ponosni. Že leta 2000 smo se kot prvi v regiji pridružili skupini najnaprednejših držav s področja transplantacijske dejavnosti. S tem smo zagotovili občutno boljše izide zdravljenja za naše bolnike in tudi strokovni razvoj. Naš nacionalni donorski program je še danes v marsičem zgleden primer na mednarodni ravni, predvsem na področju kakovosti, varnosti in preglednosti. Imamo tudi nadpovprečne rezultate v preživetju po transplantacijah. Če bi delovali le znotraj Slovenije, marsikdo na čakalnem seznamu ne bi dočakal ustreznega oz. ujemajočega darovalca. Kritični so urgentni primeri, ko otrok ali odrasla oseba zaradi nenadne odpovedi organa urgentno potrebuje presaditev za preživetje. Takrat na pomoč priskoči Eurotransplant. Tudi v času razglašene epidemije smo imeli nekaj takšnih primerov."   

V Sloveniji se je sicer v nacionalni register opredeljenih oseb v tem letu vpisalo 563 ljudi, kar je za tretjino manj kot v primerjavi z lanskim letom. Skupaj je tako v registru vpisanih 10429 ljudi (od tega 10411 za, 18 proti). Letos je bila stopnja privolitev svojcev za darovanje visoka, in sicer 75-odstotna, kar kaže na visoko podporo javnosti, pojasnjujejo na Slovenija-transplant.

Darovanje organov
Darovanje organov FOTO: Dreamstime

Tudi število umrlih darovalcev v donorskem programu letos ni upadlo, do konca septembra jih je bilo 37. "Kdor umre s covidom-19, ne more biti darovalec. Tveganje za škodovanje prejemniku je previsoko. Pravočasno smo v donorskem in prejemniškem programu uvedli številne preventivne ukrepe za varnost bolnikov in osebja," pojasnjuje Andrej Gadžijev iz Slovenija-transplanta. 

In ker so se zaradi zaščitnih vladnih ukrepov možnosti za osebni vpis na javnih dogodkih močno skrčile, v Slovenija-transplantu poudarjajo, da obstaja hitra in enostavna možnost opredelitve po elektronski poti (prek portala e-uprava). Za izpeljavo postopka je namreč potrebno le kvalificirano digitalno potrdilo. "Z opredelitvijo izrazite solidarnost in pripravljenost pomagati sočloveku v stiski. Verjetnost za dejansko darovanje je nizka. Le okoli dva odstotka umrlih v bolnišnici je primernih darovalcev organov in tkiv. Za darovanje morajo biti izpolnjeni številni medicinski in zakonski kriteriji, ki jih ni mogoče predvideti. Vsi postopki so pregledni, jasno določeni in zagotavljajo maksimalno varnost za darovalce in prejemnike," poudarja Avseceva. 

Po slovenski zakonodaji je namreč za posmrtno darovanje v primeru, ko ni znana volja pokojnega, potrebno soglasje svojcev, zato se z bližnjimi pogovorite o vaših stališčih. Zaradi nizkega odstotka opredeljenih oseb so v praksi namreč skoraj vedno svojci tisti, ki odločajo. "Zakaj bi prelagali odgovornost odločanja na bližnje? Prav bi bilo, da bi razmislili in se opredelili za časa življenja," še dodaja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
11. 10. 2020 10.55
+0
Na novo življenje čakajo milijoni nerojenih. Stari bodo pa vedno umirali. Tako je v naši simulaciji. David Rockefeller je šesto srce dobil pri 99 letih, sedmo pa pri 101 letih. Kljub vsemu premoženju mu izhod iz naše simulacije ni ušel. Spoznal je, da ne more umreti (ravno tisto, česar se je najbolj bal).
polikarbonatka
10. 10. 2020 18.50
+0
Organi se ne jemljejo umrlim ampak še živim darovacem
vasvi
10. 10. 2020 19.11
-2
Tadi 1973
10. 10. 2020 16.04
+0
Mislim, da bo marsikdo, ki čaka na to"novo" življenje zaradi teh namišljenih nepreglednih množic ljudi, ki se zaradi zmanipulirane corone gnetejo v nevidnih vrstah po vseh bolnicah v Sloveniji, na žalost ostal brez pomoči. Žalostno, ampak tako je. Prosim in resnično prosim, naj mi nekdo z dokazom pokaže ni važno katero bolnico v Sloveniji, ki v tem času zaradi prezasedenosti poka po šivih, kot nam zatrjujejo nekateri naši največji nategovalci naroda , kakršnih še v zgodovini naše države ni bilo. Res sem žalosten in ne morem verjeti, da moram v našem kraju čakati od včeraj pa do nadlednje srede , da pridem na vrsto za laboratorij in pregled krvi, od katerega je odvisno moje nadaljnje zdravljenje bolezni. Mislim, da so nas že tudi Albanci prehiteli.
vasvi
10. 10. 2020 16.13
+0
vasvi
10. 10. 2020 16.16
-2
trenutno na dveh lokacijah - v UKCL in v BPD. Osebje isto. Iz ene lokacije na dve. Pridi, ko praviš da ni nikjer pokanja po šivih. Daj roke. Narod v SLO itak misli, da enkrat vidiš, pa vse znaš. Enkrat ti bodo pokazali, kako se dela, pa prevzemi!
vasvi
10. 10. 2020 15.44
-1
Včasih se pa RES vprašam, ali se komentatorji delajo norca, ali resno mislijo tisto, kar pišejo. Prostovoljno darilo v SLO je tudi kri, ki je darovanje tistemu, ki jo potrebuje. Jehovove priče je ne sprejemajo, ker je v bistvu to transplantacija tujega (razen avtotransfuzija seveda). Pa z darovanjem krvi večina nima problemov, tudi se mi zdi, da v SLO ni stališča, da je ne bi smeli prejeti tisti, ki je ne darujejo, ali pa zlorabljajo alkohol, droge itd. Pri darovanju organov po smrti pa mnogi med vami pišete čudne stvari. Od delitve organov tistim, ki so darovalci, do kraje organov in načrtovanih smrti. Tega v SLO ni.
mate08
10. 10. 2020 14.00
+1
Sila enostavno...Ko dopolneš 20 let ti zdravnik da na izbiro ALI SI DAROVALEC ALI PA NISI-SLOBODNA ODLOČITEV!!! Ps...seveda ima ta odločitev tudi "posledice"...če si ZA darovanje organov po smrti si tudi UPRAVIČENEC do organov drugih, istomislečih ljudi. Če si PROTI SE PA ZAVEDAŠ, DA ZA TEBE NIKOLI NIKDAR NE PRIDE V POŠTEV PREJEMANJE DRUGEGA ORGANA.... Zakaj bi moje organe po moji smrti dobil nekdo, ki svojih po svoji smrti noče dati na razpolago??
igor1
10. 10. 2020 14.05
-4
mate08
10. 10. 2020 14.08
-1
Ti cajti ko eni ne bi dali nič...in jemali vse so mimo...
palcar
10. 10. 2020 12.24
+19
Prejel letos maja srce le po 12-tih dneh,še enkrat velika zahvala vsem sodelujočim za ustvarjanje novih spominov !!!
*Violate*
10. 10. 2020 12.12
-2
"Z opredelitvijo izrazite solidarnost in pripravljenost pomagati sočloveku v stiski." - No, iskreno, ene 5 let nazaj sem bila pripravljena se vpisati na seznam darovalcev, danes ne več. Preprodaja organov, sedaj te zamisli o avtomatski privolitvi, če ni izrecne zavrnitve - kaj nihče ne vidi tu potenciala za "nenadne nesreče"? Največji razlog, da darovala ne bom je pa preprosto v tem, da če ne prej, pa sigurno letos, sem spoznala, kako posebni (v najslabšem smislu) so ljudje - ne le kot posamezniki, tudi kot celotna vrsta - in iskreno, ne premaknem prsta za nikogar. Tako kot ga nihče ne zame. Ali za sočloveka. Velika večina podn od ljudi, dokler jih ne doleti bolezen, potem pa vsi jokavi in skesani prosijo za pomoč. In nemalokrat videno, da ko jo pa dobijo in se postavijo na noge, ponovno pokažejo prave obraze in nikakršne ponižnosti in hvaležnosti več. Ja, hvala lepa, za take "ljudi". Če bi darovala, bi le osebi, ki jo dejansko poznam in vem, da si to zasluži. Nekateri ljudje si, roko na srce (pa naj se sliši še tako grdo), pač ne.
igor1
10. 10. 2020 12.23
+5
moj oce je dobil ledvico zastonj od nekoga ki je umrl v prometni nesreci v nemciji
igor1
10. 10. 2020 12.24
-7
Glotis
10. 10. 2020 12.27
+1
Nimam kaj dodat. Čeprav sva morda zelo narazen, si opisala tudi moje mišljenje. Ostani zdrava.
igor1
10. 10. 2020 12.44
-1
vi boste odlocali 9 ljudeh kdo si zasluzi kdo ne vsako zivljenje je pomembno za nekoga da ste tolko omejeni ne mores vrjet
igor1
10. 10. 2020 12.54
-3
*Violate*
10. 10. 2020 12.55
-4
No, Igor, ko bodo tvoji organi šli kakšnemu pedofilu, posiljevalcu, mogoče več letnemu alkoholiku, ki je sam organe utapljal v alkoholu ali pa množičnem morilcu, nekomu, ki je leta pretepal svojo družino... upam, da boš imel isto "vsako življenje je pomembno za nekoga" mentaliteto. Kot rečeno, jaz bom pomagala ljudem, ki jih poznam ali pa njihovim družinam, kjer iz prve roke vem, kdo je kdo. Žalostne zgodbice in lažni nasmehi pač ne bodo dovolj.
igor1
10. 10. 2020 13.08
-1
ma o cem govoris poznam dosti ljudi ki so nenormalno pili in kadili celo zivljenje in so umrli pri 90ih a vem za ljudi ki niso nikoli pili in kadili pa so umrli pri 40 dosti videl sem ljudi ki so bili kot fratri celo zivljenje pa so potrebovali transplatacijo in ponavadi normalni ljudje potrebujejo organe in se enkrat ti povem kaj ce ti organi ko umres ne razumem
igor1
10. 10. 2020 13.17
+0
ma nimaste pojma o zivljenju ljudje se spreminjajo ti ves kaj si prebral jaz tisto kar sem videl
igor1
10. 10. 2020 13.25
-3
glavno da so ti idoli razni rolig stoni ko pa vidis razne roling stone na ulici so ti nenormalni
castell
10. 10. 2020 12.04
+3
Danes nebo članka o novih okužbah ali je bilo 0 testiranj?
deltex
10. 10. 2020 12.07
-1
Bo, po moje 24 ur dela poskus, koliko pozivov bo k objavi...
deltex
10. 10. 2020 12.08
+0
Aja, drugače pa 380, 3061 aktivnih okužb, 2 umrla, pa eden manj na intenzivi kot včeraj (Vir: Covid-19 Sledilnik).
emilzapata
10. 10. 2020 12.09
+3
glavno je, da je radijo in ostali mediji poročajo o novih okužbah na Hrvaškem, Avstriji, itd, v Sloveniji pa se obeta nov rekord, česar pa se vladajoča garnitura boji obelodaniti.
igor1
10. 10. 2020 12.01
+1
moj oce je cakal na ledvico 2leti
Alass
10. 10. 2020 12.01
+2
deltex
10. 10. 2020 11.59
+1
Aja, kje pa so podatki o okuženih danes? Prvič po nekaj mesecih jih še nimamo tu gor...verjetno je rekord.
Uporabnik1262524
10. 10. 2020 12.04
+2
Seštevajo, seštevajo in ne morejo verjet ... al pa tuhtajo koliko jih rabijo danes 😉
Al83
10. 10. 2020 11.58
-7
Leva politika ma posle z kosovarski preprodajalci organov.
Laki je malo nervozan
10. 10. 2020 12.03
+7
Žališ nas, ki imamo presajene organe, jaz ledvico.Pri nas se presajajo organi izključno od Eurotransplanta.Bedak zagaman.
bik730
10. 10. 2020 11.58
+3
a se je danes pokvaril boben ca covid pozitivne.... ;)
deltex
10. 10. 2020 11.57
+11
Poznam gospoda, ki že vrsto let živi s presajenim srcem. Tako vedrega in optimističnega človeka težko srečaš, kljub temu, da bo moral vse življenje jemati zdravila in mora pogosto na preglede. Pravi, da bo večno hvaležen darovalcu, čeprav ga ne pozna, ker mu niso smeli povedati, zdravnik mu je zaupal le, da še vedno v njem bije slovensko srce....Kljub hitremu napredku, se meni zdi transplantacija organov še vedno nekaj fascinantnega.
palcar
10. 10. 2020 12.29
+3
Res,težko je opisat bolečino svojcev pokojnega,še težje je opisat neizmerno hvaležnost,za novo rojstvo !!!
the kop
10. 10. 2020 11.53
-5
kar je mojega ne dam!!
deltex
10. 10. 2020 12.05
+5
the kop
10. 10. 2020 12.10
-1
odločam kako bom umrl in s tem uničil organe!!
bublika
10. 10. 2020 13.56
+0
mate08
10. 10. 2020 14.02
+1
ok...v primeru potrebe ne pričakuj NIČESAR...ker če ne daš...ne prejmeš. Simpl
orcus
10. 10. 2020 11.53
-2
Evo, jaz se sedaj vpisem in darujem vse organe, ce presadijo tudi moje mozgane eni mladi lepi biondi! Drtugace pa vsa cast tem ki ste vpisani in ki so ze darvali! Ni vecjega. Za moje svojce pa vem, da me bodo razprodali tak da.....