Slovenija

Luškega gasilca dalj časa oživljali, v Izoli voda vdrla v stanovanja

Koper/Nova Gorica, 28. 08. 2023 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Med neurjem, ki je čez dan prešlo Obalo, je v Luki Koper v moškega udarila strela, so za 24ur.com potrdili na PU Koper. Neurje je s seboj prineslo silovite nalive, poplavilo je več cest, ulic in trgov, tudi središča Kopra, Izole, Portoroža. Huda ura se je nato pomaknila proti Vipavski dolini in Goriški, v Ajdovščini in Štanjelu je klestila toča v velikosti jajca. Brez elektrike je na območju Elektra Primorska ostalo več kot 1000 odjemalcev. Nevihtni pasovi so prešli nad osrednjo in vzhodno Slovenijo, zato so intervencijske ekipe na terenu tudi drugod.

Na Policijski upravi Koper so za našo spletno stran potrdili, da je na območju koprskega pristanišča v moškega udarila strela. Oživljanje na kraju dogodka je bilo uspešno, poškodovanega so nemudoma prepeljali v Splošno bolnišnico Izola, podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa še niso znane. Novinar Jaka Vran  je za oddajo 24UR poročal, da je šlo za luškega gasilca, v katerega je strela udarila pri intervenciji na enem od objektov.

Nevihtni sistem, ki se je že v dopoldanskih urah razbesnel nad slovensko Istro, je povzročil pravo razdejanje.  Po divjanju vetra pa se je začela bitka z ogromnimi količinami vode, ki je zalila ulice, stanovanja in kleti. 

Voda je ulice in parke spremenila v reke.  "Voda je ulice in parke spremenila v reke. Voda sicer išče pot proti morju, a je je enostavno preveč, tudi odtoki in jaški so zamašeni, nikakor ne uspejo požreti te količine vode," je poročal naš novinar. 

Kmalu je voda našla pot tudi v stanovanjske objekte: "Ne požira, nič ne požira," so Izolani zmajevali z glavo in očitali, da so protipoplavne vreče prišle dve uri prepozno, ko je objekte že zalilo.

Gre za izpostavljene lokacije, ki jih običajno poplavi morje, marsikdo je bil tako pripravljen. Nekateri so težavo reševali tako, da so v stanovanju naredili luknjo in postavili potopno črpalko, drugi so vodo iz objektov metali z vedri. 

V slovenski Istri se je neurje razbesnelo okrog poldneva, po kratkem premoru se je spet okrepilo po 14. uri. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Koper danes do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. 

Zgolj danes izmerjena količina padavin v Kopru glede na razpoložljive podatke Arsa na spletu bistveno presega dolgoletno mesečno povprečje padavin avgusta na Obali. Na merilnem mestu Letališče Portorož je namreč običajno avgusta padlo med slabih 50 in dobrih 100 milimetrov dežja.

Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in še ves jutrišnji dan, opozarja štab civilne zaščite za Obalno regijo, ki opozarja občane, naj se ne zadržujejo v bližini rek in hudournikov, saj lahko ti močno narastejo. Zvečer je napovedano tudi visoko plimovanje morja. 

Poplavljene ceste, voda vdrla v trgovine, veter s šole odnesel del strehe

Kot so še sporočili iz štaba, je trenutno največ težav v dolini Dragonje in v Seči, poplavljene pa so tudi številne ceste in ulice ob morju. V Padni je po podatkih civilne zaščite odkrilo najmanj osem streh stanovanjskih hiš, škoda je nastala tudi v sosednji vasi Sv. Peter.

V koprski občini je silovit veter poškodoval streho na Osnovni šoli Šmarje in pokrito tribuno na stadionu Bonifika. Nekaj časa sta bili pod vodo Pristaniška ulica in Severna obvoznica."Voda je vdrla v nekatere trgovine, poplavljen je bil tudi Prešernov trg," nam je sporočila bralka Ester Grmek Šavle. Številni avtomobili so ostali ujeti na poplavljenem parkirišču za koprsko tržnico.

Poplavilo je tudi portoroško plažo in center mesta. V Izoli poročajo o poplavljenem Velikem trgu in Skladiščni ulici, močno deževje je poplavilo tudi druge nižje ležeče dele mesta.

Zapihal je tudi močan veter, na Debelem rtiču je najmočnejši sunek dosegel hitrost kar 113, v Kopru pa 85 kilometrov na uro. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe.

Prometno-informacijski center opozarja, da je na cestah na območju med Sečo in Izolo ter med Dragonjo in Koprom na posameznih odsekih na vozišču vejevje, promet pa je zaradi poplavljenega vozišča močno oviran tudi na hitri cesti Izola–Koper.

Premik fronte proti Severni Primorski

Močna nevihta z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo se je popoldan pomaknila proti Vipavski dolini, Goriški in Idrijskem.

Med popoldanskim neurjem, ki je zajelo tudi severno Primorsko, je voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov in dislociran prostor Zdravstvenega doma Tolmin, ki je namenjen psihološki pomoči. Gasilci PGD Tolmin so vse objekte že sanirali. Občino Ajdovščina pa je zajela kratkotrajna toča v velikosti jajc, ki je poškodovala nekaj streh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin Jure Beguš je za STA dejal, da je neurje zalilo tudi dva gospodarska objekta in eno cesto, ob tem pa so gasilci nudili pomoč vozilu, ki je v času neurja zdrsnilo s ceste. V intervencijah je sodelovalo 25 gasilcev PGD Tolmin in 14 gasilcev PGD Most na Soči.

H gospodarskim objektom in enoti za psihološko pomoč ZD Tolmin so gasilci namestili protipoplavne vreče, saj meteorologi zvečer napovedujejo nove nevihte. Protipoplavne vreče so razdelili tudi nekaterim prebivalcem, je še dodal Beguš.

Portal Vreme Tolmin poroča o izjemno močnem nalivu na njihovem območju. "V 10 minutah je padlo skoraj 30 milimetrov dežja, intenziteta blizu 500 milimetrov na kvadratni meter na uro. Danes od polnoči okrog 65 milimetrov, v Kobaridu prek 70 milimetrov dežja," so sporočili.

V Ajdovščini je neurje zalilo nekaj kleti in poškodovalo več dreves. Toča pa je poškodovala nekaj strešnikov in strešnih oken, zato je prišlo do zamakanja objektov, je za STA dejal koordinator za Civilno zaščito na občini Ajdovščina Matevž Brataševec. Po njegovih besedah je sicer toča padala manj kot minuto. V Ajdovščini so imeli sicer zaradi neurja danes okoli 25 intervencij.

Ponekod na Vipavskem je klestila debelejša toča, o njej poročajo iz Ajdovščine, pa tudi iz Štanjela, kjer so namerili tudi do sedem centimetrov debela ledena zrna, piše Meteoinfo Slovenija.

Toča na Ajdovskem povzročila škodo
Toča na Ajdovskem povzročila škodo FOTO: Bralec

Mestna občina Nova Gorica je sporočila, da lahko prebivalci svoje avtomobile tudi ob tokratnem neurju parkirajo v garažah Supernove. "Supernova Nova Gorica nam je ponovno priskočila na pomoč in prebivalcem v času napovedanih izdatnejših padavin in močnih krajevnih neviht ponudila možnost parkiranja v garažah Supernove na Prvomajski ulici in na Cesti 25. junija (nekdanja Qlandija) v Novi Gorici," so sporočili. Avtomobil bo sicer treba odpeljati do 9. ure zjutraj naslednjega dne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Desklah, v občini Kanal ob Soči, je hudourniška voda ogrožala dva stanovanjska objekta. Poveljnik civilne zaščite občine Kanal ob Soči Mitja Melink je sporočil, da so gasilci izvedli hitro intervencijo in očistili odtočne poti.

Brez elektrike več kot 1000 odjemalcev

Vse več težav pa je zaradi močne nevihte pri oskrbi z električno energijo na celotnem področju Elektra Primorske, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Okvare beležijo na Goriškem (Lazna), Sežanskem (med Divačo in Pivko), med Komnom in Štanjelom, Cerkno proti Novakom in na Koprskem (Šmarje, Seča).

Popoldne je bilo 1107 odjemalcev brez električne energije, se pa stanje sproti spreminja, so dejali popoldne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
29. 08. 2023 09.15
+0
Ma ti so tako vajeni poplav,enkrat morje pa deževje.Pa si še niso naredili dobro zaščito,ki bi bila hitro in učinkovito postavljena na vratih.
Svnski
29. 08. 2023 08.18
+1
Vsaj suše ni...
ArseneLupin
29. 08. 2023 08.06
+1
Ok, a se bo končno posodobilo normative za odvod meteornih voda, ali bodo še vedno iste premere vgrajevali in se čudili , kak nič ne požira, pa nič čistili?
RdecaPesa
28. 08. 2023 21.35
vsnsvt
28. 08. 2023 20.54
+0
Ker je BMZ povedal to kar je res in skritiziral vlado zaradi ukinitve svobode govora, je seveda zdaj na udaru UDBO mafije... Katere del je tudi POP TV, pa RTV, pa FDV, pa FF..... diskreditacija po komunajzarsko. Enako so naredili z JJ..
pomlad 2020
28. 08. 2023 20.38
+14
Vse dobro želim luškemu gasilcu.
Mravlja
29. 08. 2023 08.11
+1
E.Nigma
28. 08. 2023 20.26
-2
No deževati je začelo torej rejn dens bo ven spustil za danes. Samo če glede na to da bo pri Šentilju se ven vlilo gre v Muro in od tam k nam do Murske.
E.Nigma
28. 08. 2023 20.14
+3
Trenutno stanje nad mano najtemnejši oblak Boč Ptuj v senci v Avstriji bliska in grmi. Na meji bo pokalo
vvvilice
28. 08. 2023 20.08
-8
V soboto zvečer so spet delali križe po nebu, po nekajdnevni pavzi. Ker mora biti določena koncentracija delcev dosežena, da je delaanje oblakov učinkovito. Sem poslikal, ker sem slutil, da bo spet kažin, žal se nisem zmotil.
UtisanBimbambom
28. 08. 2023 20.15
+2
Jaz sem pilot. Res imas. So nam narocili dvojno dozo za spricat. Bil sem proti a kaj ko moram bit tiho da si lahko hrano kupim in stanovanje placam. Sorry
blgas12
28. 08. 2023 20.23
+7
Rožice so zacvetele
28. 08. 2023 20.53
+5
alto 57, kaj jemlješ, zaupaj mi, da še jaz vse to vidim?
Rožice so zacvetele
28. 08. 2023 20.54
+3
Utisan, če bi bil pilot, ne bi tukaj komentiral, ampak delal. Ne blejaj.
UtisanBimbambom
28. 08. 2023 21.13
-2
Kaj pa mislis da pocnem ko vklopim avtopilota letalo pa sprica strupe po vas? Na telefonu sem.
Mejduš
28. 08. 2023 20.07
-4
maši in moliti darovati da se nebo ponovilo to bo pomagalo zato ker zupniki nosijo dolga krila in too odganja težke oblake
jugalo
28. 08. 2023 19.58
+2
Ne boste imeli nic in boste srecni, “naravne nesrece” vam bodo unicile vse za kaj ste garali in gradili celotno življenje, krediti bodo ostali, država in zavarovalnice bodo pomagale koliko se bo lahko… vendar premalo… in navaden clovek bo obsojen na propad… raja bo pa naprej bogatela, z odajami in prodajami stanovanj… :) dosti si jih ne bo moglo privoscit stanovanja po tem će bodo seveda ze imeli kak zivljenski kredit ;) teorija zarote :)
UtisanBimbambom
28. 08. 2023 20.17
+0
Zaradi navadnega cloveka ta svet laufa. Brez navadnega cloveka ne bo denarja ne delovne sile. Torej bo elita morala delat? Pol pa naj bo tako. 👍
jugalo
28. 08. 2023 20.26
+2
Roboti, umetna int. kaj mislis zakaj je tak interes po razvoju tega :) vsaj raja tak misli :)
travc
29. 08. 2023 08.21
-1
Tudi tisti ki ti dajejo minuse bodo enkrat prišli do spoznanja za kaj se gre.
Rožle Patriot
28. 08. 2023 19.37
+3
Čez 5 minut pritiskam tipko za strele .. bodite pozorni vsi HAARRP feni .. !
PomisliNaSonce
28. 08. 2023 19.52
-8
+6
v Novem mestu soncek prijetnih 26 stopinj
E.Nigma
28. 08. 2023 19.22
-5
Nič grem paradajz zalit, da bo koliko toliko za jest. Suho vse. Črne liste sem že dol potrgal od vročine osmoljene.
Rožle Patriot
28. 08. 2023 19.27
+7
jah, pa marelo sabo uzam .. ko bo padal dež med tvojim zalivanjem .. , da ne boš še ti moker kot paradajz
E.Nigma
28. 08. 2023 19.34
-2
Imam pelerino temno zeleno z svetlobnimi trakci. Iz trgovine Červa. Večkrat oblečeno. Sploh do Decembra in od Januarja naprej 😂
Rožle Patriot
28. 08. 2023 19.38
+3
Aha, razumem ... potem tako sevaš kot tvoj vprašaj v Avatarju ..
E.Nigma
28. 08. 2023 19.40
+0
92ddt 1
28. 08. 2023 19.20
+3
Zdaj tudi v LJ močno zaliva se bliska in grmi.
E.Nigma
28. 08. 2023 19.27
+2
E.Nigma
28. 08. 2023 19.28
+2
RdecaPesa
28. 08. 2023 19.19
+3
Ja mater, vsi bi frajersko živeli ob vodi, ostali pa jih naj varujemo in rešujemo ???
mario7
28. 08. 2023 19.33
+3
Rožle Patriot
28. 08. 2023 19.09
+9
Nekaj naj vam bo jasno .. za vse tiste, ki rešujete Zemljo. ... Zemlja se bo prej človeka rešila, kot pa človek Zemjo .. !
E.Nigma
28. 08. 2023 19.15
+4
Rožle Patriot
28. 08. 2023 19.19
+1
sej na tapravega misliva .... lohko pa kar oba, če jih že ločuješ ..
E.Nigma
28. 08. 2023 19.30
+2
Hudič je ker homosapiens se še res, ki Zemlje reši. Po lastni neumnosti.
Resnica se briše
28. 08. 2023 19.07
-3
Danes pa nic iz ukr?
E.Nigma
28. 08. 2023 19.08
+1
Zeleni je obupal, ker ga svet nebo sledil in podpiral, če napade Rusijo
UtisanBimbambom
28. 08. 2023 19.09
+4
Mamo svojih tezav dovolj. Tam nic novega Slovan ubija Slovana. Poznano se iz stare Juge.
Rožle Patriot
28. 08. 2023 19.10
+0
Rožle Patriot
28. 08. 2023 18.59
-4
.. rožle izdeluje tovrstne daljinske upravljalnike .... vreme po naročilu .. cena po dogovoru .. ... odvisno od št. programov .... .. pač nekateri imajo res bizarne ideje .. recimo ..eni bi radi ponoči sonce .. drugi, bi si radi prevrteli vreme vsaj za 3 dni nazaj ... .. ! .. vse se da, če se hoče .. samo potem je vse skupaj malo dražje ___________ POZOR!!! Tovrstna naprava deluje samo pri napovedovalcih teorij zarot .. !!
ćurkl
28. 08. 2023 18.55
-4
Ahmmm..., poplave v Izoli kot posledica padavin ali visoke plime?! Za nas iz celine, ker se ne razumemo v obmorske zadeve ...