Slovenija

Na obisku malteški zunanji minister

Ljubljana/Portorož, 07. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji je malteški zunanji minister John Dalli, ki je po srečanju z ministrom Ruplom poudaril nujnost krepitve gospodarskega sodelovanja med državama.

Malteški minister za zunanje zadeve in promocijo investicij John Dalli, ki se danes in v torek mudi na obisku v Sloveniji, je po pogovorih s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem in z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom poudaril predvsem nujnost krepitve gospodarskega sodelovanja med državama. Minister si namreč med Slovenijo in Malto želi več dejavnosti na gospodarskem področju, saj imata po njegovem mnenju obe državi velike možnosti. Rupel in Dalli sta se sicer strinjala, da so odnosi med državam na zelo visoki ravni, strani pa zastopata zelo podobna stališča tudi v medvladnih pogajanjih o prihodnji ustavni pogodbi Evropske unije.

Glede medvladnih pogajanj je Dalli izrazil upanje, da bodo pogovori sklenjeni še med irskim predsedovanjem Uniji. Obe državi, ki veljata za manjši članici povezave, se zavzemata za dvig minimalnega števila poslancev v Evropskem parlamentu in za ohranitev načela "ena država en komisar". Na vprašanje, zakaj Malta vztraja pri omembi krščanskih korenin v preambuli ustavne pogodbe, je Dalli dejal, da Evropa sloni na skupnih vrednotah, ki imajo temelj v krščanski filozofiji. Ob tem ne verjame, da bi zapis zgodovinskih dejstev v preambuli pomenil diskriminacijo v odnosu do drugih evropskih religij. Minister pa ne pričakuje, da bodo krščanske korenine zapisane v najnovejšem predlogu, ki ga irsko predsedstvo pripravlja za nadaljevanje medvladnih pogajanj.

To je prvi uradni obisk vodje malteške diplomacije v Sloveniji, po pričakovanjih pa je bilo na pogovorih največ pozornosti namenjene evropskim temam. Malta je, enako kot Slovenija, 1. maja letos namreč postala članica Evropske unije. Glede pogajanj o evropski ustavni pogodbi so stališča Slovenije in Malte, dveh majhnih držav, podobna. Državi se zavzemata za dvig minimalnega števila poslancev v Evropskem parlamentu in za ohranitev načela "ena država en komisar".

Odnosi med državama so po oceni zunanjega ministrstva dobri in prijateljski, ob obisku pa sta Slovenija in Malta podpisali že drugi program o sodelovanju v izobraževanju, kulturi in znanosti za obdobje 2004-2006. Slovenska stran je na pogovorih predstavila priprave na slovensko predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi prihodnje leto, strani pa sta tudi izmenjali stališča glede ključnih mednarodnih vprašanj.

V nadaljevanju obiska se bo Dalli srečal še s predsednikom države Janezom Drnovškom. V torek se bo mateški minister v Portorožu udeležil še zasedanja regionalnega omizja Pakta stabilnosti za JV Evropo.

V Portorožu zasedanje regionalnega omizja Pakta stabilnosti

V Portorožu se danes začenja dvodnevno zasedanje regionalnega omizja Pakta stabilnosti za JV Evropo in vseh treh delovnih omizij pakta, ki letos praznuje peto obletnico. Regionalno omizje PS JVE je redna polletna pregledna konferenca pakta stabilnosti, kjer ocenjujejo uspešnost posameznih pobud in projektov ter sprejemajo usmeritve za naslednje obdobje. Po navedbah zunanjega ministrstva naj bi se zasedanja udeležilo okrog 300 visokih predstavnikov iz 65 držav in mednarodnih organizacij, vključenih v pakt stabilnosti. Pet novih članic EU - Latvija, Litva, Estonija, Malta in Ciper - bo formalno pristopilo k paktu, Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pa bo postala nova partnerska organizacija.