Slovenija

Logar hrvaškega kolega pozval, naj zaplava v Piranskem zalivu

Ljubljana, 28. 07. 2020 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.V., Ti.Š.
Komentarji
272

Zunanji minister Anže Logar je v Ljubljani gostil hrvaškega kolega Gordana Grlića Radmana, ki je Slovenijo izbral za svoj prvi obisk v novem mandatu. Govorila sta predvsem o ukrepih za omejevanje pandemije covida-19, pa tudi o predsedovanju Svetu EU. Logar pa je hrvaškega kolega na koncu povabil, naj zaplava v slovenskem Piranskem zalivu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srečanje ministrov
    02:46
    Iz 24UR: Srečanje ministrov
  • Iz SVETA: Za prvi obisk izbral Slovenijo
    04:41
    Iz SVETA: Za prvi obisk izbral Slovenijo

 

Spopadanje s pandemijo je bila tudi glavna tema prvega srečanja ministrov 22. maja na mejnem prehodu Dragonja. Tedaj sta se zavzela za lažje prehajanje meje med državama.

Boj proti novemu koronavirusu pa je bil tudi v ospredju srečanja obeh premierjev, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, 10. julija na Otočcu. Zavzela sta se za še tesnejše sodelovanje na tem področju.

Kot sta sporočila ministra na skupni novinarski konferenci, so v boju proti pandemiji novega koronavirusa strokovnjaki obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje in tudi politični vrh v vsakodnevnem stiku. Slovenija pozorno spremlja razvoj epidemiološkega stanja tako na Hrvaškem kot tudi širše v regiji, je poudaril Anže Logar.

Opozoril je, da bi se morala predvsem prenehati praksa, da se potniki iz Bosne in Hercegovine za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem in nato na meji s Slovenijo predstavijo, kot da prihajajo iz Hrvaške in jim zato ni treba v samoizolacijo oziroma karanteno. Hkrati je Logar sicer izrazil prepričanje, da se širjenje virusa v regiji počasi že umirja, kljub vsemu pa je pozval k previdnosti, predvsem pa usklajenemu delovanju.

Ministra sta izpostavila, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. "Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj," je dejal Logar, hkrati pa izrazil prepričanje, da bosta "v naslednjih dveh letih našla tudi nekatere odgovore".

Gordan Grlić Radman pa je izpostavil, da je epidemiološka slika na jadranski obali, ki jo zdaj množično obiskujejo turisti, tudi slovenski, precej boljša kot drugod na Hrvaškem. Poudaril je, da se na Hrvaškem zaenkrat ni okužil še noben turist.

Kakšnih morebitnih novih ukrepov na mejah zato nobena stran za zdaj ne predvideva, niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila. "Kot veste, pa ima Slovenija zelo razdelan postopek določanja režimov na meji. Vse je odvisno od tega, kaj bo kazala epidemiološka slika," je poudaril Logar.

Vse državljane je pozval k upoštevanju pravil obnašanja v epidemiji, "da omogočijo kolikor toliko normalen potek sezone". Če se bo situacija poslabšala, bo slovenska vlada "storila vse, kar je v njeni moči, da bodo posledice čim bolj ublažene oziroma da to ne bo šok za slovenske državljane, ki bi bili na Hrvaškem", je poudaril zunanji minister.

Ministra sta izpostavila, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. Kako pomembna je Slovenija za Hrvaško, dokazuje tudi to, da jo je izbral za svojo prvo pot v tujino v novem mandatu, je poudaril Grlić Radman. Podobno sporočilo je hrvaški zunanji minister sicer delil tudi na Twitterju, kjer je zapisal, da njegova odločitev, da v svojem mandatu najprej obišče Slovenijo, poslala jasno sporočilo glede tega, kakšen pomen Hrvaška pripisuje odnosom s svojo sosedo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj," je ob tem še dejal Logar, hkrati pa izrazil prepričanje, da bosta "v naslednjih dveh letih našla tudi nekatere odgovore".

Kakšnega premika pri reševanju vprašanja arbitražne odločitve o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava, zaenkrat ni. Oba ministra sta zgolj ponovila pripravljenost na dialog in konstruktivno reševanje tega vprašanja. Grlič Radman je kot ključno izpostavil "dobro voljo in skupen interes" za rešitev tega vprašanja, ki bi morala biti dobra za obe strani. Logar pa je zatrdil, da "slovensko stališče ostaja nespremenjeno".

Slovenski minister je tudi pojasnil, da še ni imenoval posebnega odposlanca za Hrvaško, kar je napovedal marca ob prevzemanju položaja. Bodo pa o tem govorili na posvetu slovenske diplomacije, ki bo letos konec avgusta, je napovedal.

Grlić Radman je Logarju predstavil tudi hrvaške načrte za prevzem evra in vstop v območje schengna. Glede slednjih je prejšnja slovenska vlada izpostavljala, da je eden od pogojev tudi spoštovanje vladavine prava, česar pa da Hrvaška zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve ne izpolnjuje.

Ali se je stališče nove vlade do tega vprašanja spremenilo, se Logar danes ni hotel podrobneje izreči. Pojasnil je le, da "Slovenija vedno zagovarja stališče, da ko so izpolnjeni pogoji, Slovenija da soglasje". Glede hrvaških načrtov za prevzem evra pa je Logar spomnil, da je Slovenija že dala soglasje za vstop Hrvaške v sistem ERM II.

Precej časa sta ministra namenila tudi pogovorom o predsedovanju Svetu EU, ki ga je Hrvaška konec junija zaključila, Slovenija pa ga bo prevzela v drugi polovici prihodnjega leta. Logar je pohvalil Hrvaško, tudi za hitro prilagoditev novemu položaju zaradi covida-19, Grlić Radman pa je napovedal pomoč in podporo Hrvaške slovenskemu predsedovanju.

Na tej točki sta se zavzela tudi za nadaljnjo podporo širitvi unije na države Zahodnega Balkana. Stališča obeh držav so sorodna, sta pojasnila.

Na koncu je Logar povedal, da ga je hrvaški kolega povabil, naj pride "namočit noge v Baško vodo". Odgovoril mu je, da bo letos dopust preživel v domovini, podobno kot tudi vsi ostali ministri držav v soseščini. "Mislim, da je tako tudi prav. Ministra pa vabim, da pride malce zaplavat tudi v kakšen naš bazen ali pa slovenski Piranski zaliv," da bi lahko nadaljevala razpravo, ki sta jo imela danes v prostorih slovenskega ministrstva, je dodal Logar.

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arguss
28. 07. 2020 20.17
+2
A bote naredili verzijo nadaljnih kreiranj mnenj novinarjev
Uporabnik1956583
28. 07. 2020 20.01
+16
Sej to je logicno, da so sedaj zainteresirani za dobre odnose. Za koliko časa? Kot ponavadi do konca turisticne sezone... potem bo pa hladen tuš do naslednje sezone. Hahaha
za bojši jutri
28. 07. 2020 19.57
+12
Poudaril je, da v slovenskem delu piranskega zaliva. Ta tip očitno še ni slišal za arbitražno razsodbo.
riss
28. 07. 2020 18.54
-11
buda78: vsi bomo selili firme v tujino, ko se levičarji spet dokopljejo oblasti.
Kollerik
28. 07. 2020 19.00
+15
....kaj še čakaš, v tujini te bodo ziher veseli. Pod pogojem, da se odseliš seveda kam na revni vzhod.... kajti na zahodu je treba delat
vertex
28. 07. 2020 19.34
+8
Sds komunjarji imajo firme haha...firma kako sesati davkoplačevalski denar...v tujini bi vi pometali ceste
Arguss
28. 07. 2020 20.19
+1
Kollerik
28. 07. 2020 21.50
+1
Tiste taprave firme, ne fejki.... pri StrankiDelomrzneževSlovenije obstajajo samo v sanjah komunajzarjev iz trstenjakove.
riss
28. 07. 2020 18.50
-3
Očitno čas kislih kumaric za novinarje. Pa se takšen poudarek daje obisku Pivčeve na Krasu. Sramota vseh sramot, sploh pa vseh novinarjev, ki se tako dolgo in podrobno ukvarjajo z nekaj 10 €. Ob tem pa niso raziskali skoraj nič levega plenjenja od divje privatizacije, kraj, bančnih lukenj, pranja denarja, nameščenih razpisov za leve old boyse,... Novinarji pa kako morate, tudi, če ste za to plačani?
Kollerik
28. 07. 2020 19.01
+7
Nosmoke
28. 07. 2020 18.45
+5
Dobrodošli vsi ,posebno še sosedi ,ki se pripeljejo k nam v limuzinah ! Sigurno bolje kot s tanki .
Messia
28. 07. 2020 18.40
-13
Če Orbánu uspe veliki met, reunion velike Ogrske je mejni zaplet rešen. Slovenska Istra do Opatije. Pa še Trst dobimo nazaj unga ki ga je Tito zakockal.
Cheesecake
28. 07. 2020 18.51
+8
Messia
28. 07. 2020 18.58
+0
Kollerik
28. 07. 2020 19.01
+8
Bilo v vaših belo črnih sanjah o trejem rajhu...
sinhron
28. 07. 2020 18.31
+11
Hrvaški zunanji minister Hrvaške se je prišel zahvaliti tej Slovenski vladi , da jim je pomagala rešiti turistično sezono in bankrot ! Še naprej bomo dobri sosedi , imeli dobro sosedske odnose , ampak samo enostransko , kot do sedaj ! Morda je pa prišel po spremembo lastništva , kot je v navadi , podarjanja ozemlja in bo Piranski zaliv postal že Savudrijska uvala !?
riss
28. 07. 2020 18.36
-7
sinhrin: Komunisti še vedno brcajo, namesto, da bi se sramovali tistih, ki so bili povsod zavrženi. Reče se pa Savudrijska vala!
džonborno
28. 07. 2020 17.52
+4
In kot pristen Hrvat, konstantno s figo v žepu, je Grlić sprejel povabilo pametnjakoviča Logarja in zaplaval v slovenskem Piranskem zalivu - v Piranu.
Sowkenc
28. 07. 2020 17.40
+5
Oba naj zaplavata v piranski zaliv. Mogoče bo ob ugodnih vremenskih pojavov našla jata ribjih Barikud na vidik.
murinar
28. 07. 2020 17.37
+13
Slovenija je bila in bo v srednji Evropi in nikakor NE sodi na Balkan kot nekateri tu pišejo ! V Srednji Evropi se ; pleše valček in polka se izvajajo Smučarski skoki itd ,kar sodi v ta prostor ! ... Kje na balkanu to vidiš ??????? Na jugu se vrtijo v krogu in z krpami mahajo ter tulijo !!!!!!!
Sowkenc
28. 07. 2020 17.53
+9
Se strinjam v celoti!!!!!!!!!!!! Preberi kaj sem napisal ob 17.20. Na Balkanu vrtijo naše klečeplazne politike kolo in rutke že od "samostojnosti" dalje!!!!!!!!!!
Kollerik
28. 07. 2020 18.20
+4
murinar, mišljen je seveda mentalni okvir, ne zemljepisni....
Nosmoke
28. 07. 2020 18.41
+0
Ta država ,ki ni več SLO ampak jugoslovenija ,spada v srednjo EU samo še zemljepisno. Stotisoči ,ki so k nam 70 let prihajali z juga so naredili svoje... Veselo smo jih pozdravljali v njihovem jeziku ,oni sose počutili kot doma ,zato se tako tudi obnašajo .
Kollerik
28. 07. 2020 19.02
+2
Ne bi verjel, koliko naših poznam, ki kradejo ko srake.
Pravicaje
28. 07. 2020 17.29
-2
A ta sploh ve do kje lahko plava v Piranskem zalivu ,da ne bi našel kakega slovenskega neplavalca z rdečo zvezdo t.j. totalitarnim simbolom na rokavčkih v Kanegri in bi se zopet zgodil novi spremni dopis v Bruselj !
alicante123
28. 07. 2020 17.16
+3
Maratonsko plavanje od Savudrijske vale do Piranskega zaliva
SlobodaNE
28. 07. 2020 16.50
+16
Slovenija ni več v jugi, počasi bi se lahko usmerili kam drugam.
Sowkenc
28. 07. 2020 17.20
+6
Zmotno! Zaradi "sposobnih politikov z g. Pahorjem na čelu" smo prisesani na žalost na Balkan. Geografsko tam ne spadamo, a kaj ko imajo Slovenci 110.000 nepremičnin in druge gospodarske, tajkunske interese. Za navadno "rulijo" tu ni mesta. Poslušaj danes samo zunanjo politiko in vlado z velikim vodjo JJ kako klečeplazi pred Hrvati.
Kollerik
28. 07. 2020 18.21
-1
z raznimi hafnerji4 in podobnimi komunajzli se lahko usmerimo samo v stepe revnega vzhoda....
Tara29
28. 07. 2020 16.40
+4
Temu Logarju se že po faci vidi da je... ne bom več napisala, kajti če napišem bom dobila doživljenski ban :)))))
cirenij
28. 07. 2020 16.35
+13
Pa kaj politiki počnejo še kaj drugrega, kot se ukvarjajo s korono? Naj se lotijo konkretnega dela in kaj postorijo za trenutno stanje in v bodoče. In članki in poročila samo o tem. Kot da ostalih, v nebo vpijočih problemov sploh ni.
Sowkenc
28. 07. 2020 17.26
+5
Vprašaj ga. Pivčevo o programih, pa g. Počivalška o gospodarstvu. Nato pa še velikega vodijo JJ, ki ima celo koalicijo za norca. Kje so reforme zdravstva, pokojninske reforme, skrb za malega človeka, delavca, ki dela v modernem suženjstvu brez pravic???????, itd., itd., itd.,
buda78
28. 07. 2020 16.35
+5
oba skocta z viadukta v reko Mirno. Lej.....loh pa na kakega Brancina padeta
buda78
28. 07. 2020 16.35
-3
Logar oba skocta z viadukta v reko Mirno. Lej.....loh pa na kakega Brancina padeta
Prljavi prasek
28. 07. 2020 16.34
+3
Upam ,da Logarja ni vprašal če Židan še pije v Vinakrasu ..🍷🍷
MasteRbee
28. 07. 2020 16.20
-3
Leva politika nas je regijsko povsem osamila. Izgubili smo sosedna tržišča in s tem bili prisiljeni prodajat naša podjetja tujcem.
klizter
28. 07. 2020 16.24
+2
Ici
28. 07. 2020 16.24
+4
Ne bo držalo. Podjetja so Z VESELJEM prodali tujcem in to zelo DRAGO.
Ici
28. 07. 2020 16.26
+10
Zanimivo pa je, da je vse, kar so kupili tujci, čez noč začelo prinašati dobičke. Celo Adria, kjer so s "potopom" zaslužili milijone.
buda78
28. 07. 2020 16.36
+3
Tara29
28. 07. 2020 16.45
+8
Adria je v stečaju, na dražbi prodajajo celo uniforme posadke, kozarce in pribor za postrežbo v letalu...
MasteRbee
28. 07. 2020 17.17
+1