Slovenija

Na območju Jezerske Kočne avstrijska planinka zdrsnila po pobočju in umrla

Kranj, 20. 11. 2021 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
6

Lepo vreme je v hribe znova zvabilo pohodnike, a rekreacija pri vseh ni potekala brez zapletov. Med drugim so gorski reševalci iskali izgubljeno planinko, ki so jo tudi že našli in varno pospremili v dolino, drugi pa so oskrbeli zlomljeno roko. Na območju Jezerske Kočne pa se je smrtno ponesrečila Avstrijka. Policijska uprava Kranj ob tem poziva k previdnosti.

Za gorskimi reševalci je naporen dan. Na območju Jezerske Kočne se je popoldan smrtno ponesrečila avstrijska planinka, ki je pri prečkanju s snegom prekritega dela zdrsnila ter padla po melišču.

Posredovala je helikopterska posadka Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev in policistom gorske policijske enote na krovu ter kranjski gorski reševalci. Vse okoliščine kažejo, da je do nesreče in zdrsa prišlo zaradi neustrezne in pomanjkljive opreme. "Na mestu zdrsa je bil trd sneg, deloma tudi led," so sporočili PU Kranj.

Medtem so pri Sankaški koči in na Prevali posredovali zaradi slabosti.
Medtem so pri Sankaški koči in na Prevali posredovali zaradi slabosti. FOTO: PU Kranj

Gorski reševalci so reševali tudi pri koči v Tamarju, občina Kranjska Gora, kjer si je planinka zlomila roko. Gorski reševalci GRS Rateče so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v Planico, kjer so jo predali reševalcem nujne medicinske pomoči Jesenice. Nekaj minut kasneje so morali gorski reševalci posredovati tudi na Slemenovi špici, kjer si je planinec poškodoval gleženj. Vključen je bil tudi vojaški helikopter, pohodnika pa so reševalci prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Nekaj čez 14. uro se je v Gradiški turi na območju občine Vipava pri padcu poškodoval plezalec. Posredovali so reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in na klasičen način prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči Ajdovščina. Ti so ga z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Medtem so pri Sankaški koči in na Prevali posredovali zaradi slabosti. Oba planinca so reševalci prepeljali v dolino. Ob 17.20 pa se je pod pobočjem Planine Zaprikraj, v občini Kobarid, izgubila planinka. Reševalca GRS Tolmin sta jo našla nepoškodovano in jo varno pospremila do avtomobila.

Reševali so tudi s helikopterjem.
Reševali so tudi s helikopterjem. FOTO: PU Kranj

Policijski helikopter pa je z reševalci opravil reševanje dveh zaplezanih moških na grebenu Kočne, ki sta se na podvig neustrezno pripravila ter sta zato ostala zaplezana. S PU Kranj so sporočili, da so ju rešili tik pred temo.

"Znova opozarjamo na zahtevne razmere v gorah in na pametno kalkulacijo tveganj. Kdor ni izkušen, ne pozna nevarnosti ture in nima opreme, ali pa je ne zna uporabljati, naj se ne loteva težkih podvigov ali pa naj angažira licenciranega gorskega vodnika," ob tem pozivajo ter opozarjajo, da so razmere ponekod že zimske in da zato zahtevajo uporabo alpinistične opreme ter določenih znanj in izkušenj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slo_veter
20. 11. 2021 21.55
+2
Jezerska Kočna je še ob dobrih razmerah težka in nevarna gora.
JOKS klub
20. 11. 2021 21.38
+0
teh budal v hribih ne zmanjka.......
abmam
20. 11. 2021 21.48
+3
vrzwta1
20. 11. 2021 21.13
-1
Idemoo, jutri spet akcija, ce ne gres v hribe nimas med tednom o cem govorit sodelavcem
andrejak3
20. 11. 2021 21.01
-6
Samo da je imela avstrijski pc
Moni N
20. 11. 2021 21.11
+8