Slovenija

Nesreče kolesarjev: Med razlogi tudi stava za obrok v restavraciji s hitro prehrano

Maribor / Kranj, 25. 05. 2018 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.I. / L.Š.
Komentarji
8

Po Sloveniji poteka preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. Medtem pa iz PU Kranj poročajo o novi prometni nesreči, v kateri je bil udeležen kolesar. Med razlogi za podobne nesreče v minulem mesecu tudi stava za obrok v restavraciji s hitro prehrano.

Medtem ko na območju Policijske uprave (PU) Maribor opravljajo poostren nadzor nad kolesarji in vozniki motornih vozil, ki ogrožajo varnost kolesarjev, o novi prometni nesreči z udeležbo kolesarja sporočajo iz PU Kranj. Nesreča se je zgodila danes opoldan v Zgornjih Bitnjah, povzročila pa jo je voznica osebnega vozila, ki je zaradi odvzema prednosti trčila v kolesarja. Ta je pri trku padel in pri tem utrpel lažje telesne poškodbe.

Lani sta na območju PU Maribor umrla dva kolesarja.
Lani sta na območju PU Maribor umrla dva kolesarja. FOTO: Aljoša Kravanja

V tem mesecu pa so gorenjski policisti sicer obravnavali že več primerov podobnih nesreč. Še posebej bode v oči primer kolesarja, ki se je po makadamski poti spustil s kolesom brez zavor, pri tem pa izgubil nadzor nad vozilom in "pričakovano" padel, Po besedah predstavnika za odnose z javnostmi PU Kranj Bojana Kosa je bil razlog za dejanje, ki se je za kolesarja končalo z odrgninami po obrazu, stava za obrok v restavraciji s hitro prehrano.

Ostale nesreče na Gorenjskem so se večinoma končale s telesnimi poškodbami zaradi nepravilnosti, ki so jih povzročili kolesarji sami. Med razlogi za nesreče so bili neprilagojena hitrost (tudi v kombinaciji z alkoholom), nepravilna stran in smer vožnje, padec med dohitevanjem kolone vozil, padec zaradi oplazenja med kolesarji in medsebojnega prehitevanja. 

Na območju PU Maribor so do konca aprila obravnavali 31 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev.
Na območju PU Maribor so do konca aprila obravnavali 31 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. FOTO:

Gorenjski policisti kršitve ugotavljajo tudi v nadzorih nad kolesarji, prekrški pa so
pretežno povezani z vožnjo po nepravilni površini za kolesarje, nepravilno stranjo in smerjo vožnje, vožnjo brez držanja krmila kolesa, telefoniranjem med vožnjo in  prevažanjem stvari, ki zmanjšujejo vodljivost kolesa.

PU Maribor: Do konca aprila 31 prometnih nesreč, en kolesar umrl

Letos do konca aprila so na območju PU Maribor obravnavali 31 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami, v katerih je en kolesar umrl, 26 je bilo lahko telesno poškodovanih. V prvih štirih mesecih letošnjega leta hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ni bilo, medtem ko so bili v primerjalnem obdobju leto prej hudo telesno poškodovani trije. Kot vzrok teh prometnih nesreč je izstopala nepravilna stran oziroma smer vožnje.

V lanskem letu pa so obravnavali kar 184 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. V njih sta dva kolesarja umrla, 21 je bilo hudo in 133 lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami pa je bila neprilagojena hitrost, sledita nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Poleg omenjenih vzrokov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je bil pomemben dejavnik nesreč tudi vožnja pod vplivom alkohola. V letu 2017 se je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji zmanjšal, in je znašal 13,7 odstotka, medtem ko je leto prej dosegel 20 odstotkov. V največ primerih je bila pri kolesarjih, ki so vozili pod vplivom alkohola, ugotovljena koncentracija nad 1,11 grama alkohola na kilogram krvi. Kolesarji so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja. 

Ob tem tako kranjski kot mariborski policisti še enkrat pozivajo kolesarje, da  se izogibajo nevarnim situacijam in za zmanjševanje teže poškodb glave vedno uporabljajo kolesarsko čelado. Voznike vozil pa pozivajo, naj bodo pozorni na kolesarje in upoštevajo, da tudi oni souporabljajo prometne površine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bodi
25. 05. 2018 19.47
+0
če bi razširili ceste za dober meter ne bi noben nobenega oviral tako je pa na cesti vse od pešcev naprej in vsak si kroji egoistično svoje pravice
bodi
25. 05. 2018 19.38
+5
kolesarji so neka nadvrsta saj si krojijo pravila po svoji uporabi .
Uporabnik113089
25. 05. 2018 15.41
+5
Policisti naj poostrijo še nadzor nad lopovi. lani jih je na štajerskem koncu obogatelo 7.562....
Podkrinko
25. 05. 2018 13.04
-1
Ukinte bicikle motorje in avtomobile pa puste na cesti samo tovornjake avtobuse in pesce pa boste videli koliko bo v prekrsku pescev in koliko bodo napihali!!!!
ggzz
25. 05. 2018 09.08
+14
glede na to, kaj delajo kolesarji po cesti ...
Sputnik
25. 05. 2018 07.46
+13
policija zdej pazi take ki se 3km/h vozijo sredi ceste?? pa sej ni za verjet. plačujemo varnostnike za samovšečneže ki mislijo da so najpametnejši na svetu