Slovenija

Slovenija bo od EU letos prejela 100, drugo leto pa še 300 milijonov evrov

Brnik/ Črna na Koroškem, 09. 08. 2023 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, U. Ž., STA
Komentarji
1326

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen si je ogledala nekatera območja, ki so jih prizadele poplave. Povedala je, da je bilo srce parajoče videti veliko škodo, ki so jo povzročile poplave in plazovi. Ob tem je poudarila, da se Slovenija lahko zanese na Evropsko unijo. Slovenija bo letos iz solidarnostnega sklada EU prejela 100 milijonov evrov, leta 2024 pa še 300 milijonov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Obisk predsednice Evropske komisije v Sloveniji
    02:34
    Iz 24UR ZVEČER: Obisk predsednice Evropske komisije v Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: Romana Lesjak o sanaciji v Črni na Koroškem
    04:02
    Iz 24UR ZVEČER: Romana Lesjak o sanaciji v Črni na Koroškem
  • Iz 24UR: 'Evropa Sloveniji stoji ob strani"
    03:51
    Iz 24UR: 'Evropa Sloveniji stoji ob strani"
  • Iz SVETA: Obisk predsednice Evropske komisije
    04:27
    Iz SVETA: Obisk predsednice Evropske komisije
  • Premier Golob o obisku Von der Leynove
    05:30
    Premier Golob o obisku Von der Leynove

Delegaciji vlade in Evropske komisije sta uvodoma imeli pogovore na Brdu pri Kranju, nato pa si je predsednica Evropske komisije skupaj s premierjem iz helikopterja ogledala nekatera območja, ki so jih prizadele poplave, kot so Komenda, Mengeš, Kamnik, Luče, Ljubno ob Savinji in Mozirje. Obiskala je tudi Črno na Koroškem, kjer si je ogledala prizadeta območja.

"Predsednica Evropske komisije se je odzvala hitro in prišla v Slovenijo, da je pokazala sočutnost slovenskemu narodu, ki gre skozi to težko preizkušnjo," je povedal premier Robert Golob. Namen obiska je bil po njegovih besedah dvojen. "Da smo si v Črni ne le ogledali prizorišče, ampak se srečali z ljudmi in jim jasno povedali, da niso sami in da ne bomo pozabili nanje. In to ne velja le za Črno, ampak za vso Slovenijo, ki je bila prizadeta," je pojasnil.

Predsednica Komisije se je po njegovih besedah lahko na lastne oči prepričala o tem, kako velika je škoda. "Poplavljenih je bilo več 10.000 domov in več 10.000 družin je v stiski," je dejal in poudaril, da bo pomoč prišla hitro.

Poudaril je pomen Evropske unije, saj da smo pomoč, ko smo jo potrebovali, tudi takoj dobili. "Isti dan, ko smo sprožili mehanizem hitre pomoči, je Slovenija začela dobivati točno tisto pomoč, ki smo jo potrebovali," je povedal in izpostavil težko mehanizacijo, ki so jo potrebovali, da so se lahko prebili do krajev, kot je Črna. Dobili smo tudi helikopterje, ki so omogočili oskrbo odrezanim krajem. 

Po nujni sanaciji pa prihaja faza rekonstrukcije, je povedal premier in poudaril, da bomo tudi v tej fazi prejeli pomoč. Zakon, ki je danes v parlamentu in uvaja 40-odstotno možnost predplačila, bo pomagal občinam, je poudaril premier. "Čim prej do denarja, da se dela čim prej izvedejo," je še povedal in dodal, da bo Evropska komisija naredila vse, da bo Slovenija še letos deležna izdatne in hitre pomoči.

Von der Leynova: Slovenija se lahko zanese na Evropsko unijo

Von der Leynova je Sloveniji izrazila solidarnost in podporo po uničujočih poplavah. "Zelo pomembno je, da sem na lastne oči videla škodo v Črni. Srce parajoče je bilo videti veliko škodo, ki so jo povzročile poplave in plazovi. Hkrati pa je bilo čudovito videti solidarnost ljudi, ki si v teh hudih časih medsebojno pomagajo," je povedala. 

Povedala je, da EU Sloveniji stoji ob strani. "S premierjem sva danes govorila o paketu sredstev, sestavljenem iz treh delov, za takojšnje, pa tudi za srednje- in dolgoročne potrebe. Za okrevanje države bo potrebnih veliko naložb," je dejala in pojasnila, da so del tega paketa nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU, ki je državam članicam na voljo za odpravljanje posledic naravnih nesreč. "Sloveniji bo na voljo 400 milijonov evrov, od tega 100 milijonov že letos, 300 milijonov pa prihodnje leto," je zagotovila. 

Slovenija mora zdaj oceniti škodo in podati zahtevek za sredstva iz solidarnostnega sklada, je dodala in poudarila, da je hitrost bistvena.

Čas pa je po njenih besedah ključen tudi pri pridobivanju dodatnih sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji covida-19, v katerem je Sloveniji na voljo še 2,7 milijarde evrov posojil. Slovenija mora zahtevek za dodatna posojila podati do konca avgusta. Zato sta se premier Golob in predsednica komisije von der Leyen dogovorila o takojšnji ustanovitvi skupne delovne skupine, ki bo Sloveniji omogočila pridobitev teh sredstev.

"Komisija bo delala skupaj s slovensko vlado, da bomo pripravili dokumentacijo, ki je pomembna za reprogramiranje. Slovenska vlada bo ustanovila poseben sklad za obnovo po poplavah, v katerega bomo vložili ne le evropski, ampak tudi denar slovenske vlade. Ta sklad bo upravljal z vsemi sredstvi za pomoč po poplavah," je pojasnil premier. 

Tretji del paketa pomoči pa predstavljajo kohezijska sredstva. Za obnovo po poplavah bo lahko namenila del od 3,3 milijarde evrov, ki so ji do leta 2027 na voljo v okviru kohezijske politike.

Golob je poudaril, da bo pri dodatnih sredstvih iz sklada za okrevanje, pa tudi sredstvih iz kohezijske politike pomembno to, da jih bo mogoče preusmeriti v obnovo po poplavah. "Če jih ne moremo preusmeriti v rekonstrukcijo, nam praktično ne koristijo," je povedal. Predsednica komisije je ob tem napovedala maksimalno prožnost pri porabi sredstev za okrevanje in kohezijskih sredstev za obnovo po poplavah. 

Prožnost pa je zagotovila tudi pri sredstvih iz sklada za okrevanje, v okviru katerega je sicer Slovenija po trenutnih načrtih upravičena do 705 milijonov evrov posojil in 1,49 milijarde evrov nepovratnih sredstev. "Slovenija se lahko zanese na Evropsko unijo,"  je sklenila.

Robert Golob in Ursula von der Leyen
Robert Golob in Ursula von der Leyen FOTO: Aljoša Kravanja

Obisk nadaljuje v Ljubljani, kjer se bo srečala s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, imela pogovore s predsednico republike Natašo Pirc Musar in nagovorila državni zbor, ki se bo sestal na izrednem zasedanju.

Kot so poudarili v Bruslju, je EU na zaprosilo Slovenije takoj mobilizirala pomoč preko mehanizma za civilno zaščito. V Sloveniji imajo tudi že predstavnika EU, ki v štabu civilne zaščite Slovenije koordinira pomoč EU na terenu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rino Santorini
07. 09. 2023 21.32
Draža
10. 08. 2023 10.28
+2
Naganati jo,saj prav ta hujska in razteguje vojno v Ukrajini.
canelo
10. 08. 2023 10.55
+1
Prav ta bo omogočila 400 mio eur pomoči EU Sloveniji. Je pa značilno za vas maloumne, da padate na to propagando iz Kremlja.
Draža
10. 08. 2023 10.26
+1
Slovenija je sama ostala,izolirana od celega sveta,na črnem.seznamu smo,vemo zakaj.
User300173
10. 08. 2023 10.25
+7
Koncesionarjev za vzdrževanje hudournikov takoj odbrenkati in poslati revizijo finančnega poslovanja, kaj so naredili in kaj kasirali. Sedaj se bodo prispevali vsi mrhovinarji in politiki jim bodo dovolili. Dokler obsojeni tajkun ne bo le v gatah skakal naokoli, do takrat bo lopovscina imela domicil v državi. Vsaka zasebna družba ali zasebnik, pred sklenitvijo nujne koncesije, predložiti dokaze o izvoru premoženja, tudi ožjega sorodstva. Brez tega ni pogodb z državo.
destrikk@live.com
10. 08. 2023 10.23
-2
Sramota sam 100 miliona za ukraince pa 100 miljarde a niso clanice EU....
Finfer
10. 08. 2023 09.31
+5
Ursula ni prinesla denar ona je prišla v državo da bo dobila vse zastonj da bo zastonj pila,jedla in spala in na koncu bo za to se dobila plačano slovenija pa bo ostala z dolgim nosom in brez denarja !!
Dragica Cegler
10. 08. 2023 10.37
-3
Pa od teh 100 milijonov,bomo v ponedeljek že izgubili 80 milijonov,ker je Golib solidaren in je omogočil podaljšan vikend svojim volivcem.
devote
10. 08. 2023 09.30
-2
300 miljinov je dovolj.. ker po njihovih planih se prizadetih dolin sploh ne bi saniralo..postale bi zadrzevalniki, ljudi bi pa preselili v geta. kdor ne bo dal zemlje bo na silo razlascen..so ze povedali kmetu klemencicu iz ptuja..ali bos dal 15 ha ali razlastitev..
devote
10. 08. 2023 09.44
-4
s tem da dolocene doline kjer sta samo takorekoc cesta in struga dejansko niso za kaj drugega.. ce ne bo pri vsaki povodnji priletel ves material in voda v dolino.
bronco60
10. 08. 2023 09.20
+2
300 miljonov, pa tolko smo mi dali Grkom, kr tako, pri nas pa 5,6 miljard € škode????
janimir
10. 08. 2023 09.31
+4
User300173
10. 08. 2023 09.10
+9
Urška von der Bruselj skorumpirana in nesposobna politicarka bi delila bonbončke? Dokler se izogiba pojasniti afere s Pfaizerjem, je nekredibilna. Možno bo kakšen milijonček ostal od tistih milijard senkanim Ukrajini, da se veselo uničujejo. Beda in tega skorumpirana politika, se bolj pa nesposebne pudlice z mahajocim repkom. Beda te EU politike.
terran
10. 08. 2023 09.09
+5
Za ubijanje milijarde, za življenja pa drobtinice........ nora EU
medusa
10. 08. 2023 08.59
+5
Ja eni si množično ogledujejo in hahljajo ter obljubljajo ...po tem gredo pa na nogometno tekmo ,kot naša predsednica ... neokusno...
Marcus Aureliuss
10. 08. 2023 08.55
+5
Kako sluzasto je bilo gledati to žensko v Sloveniji? Ljudje so izgubili domove, ona pa se s helikopterjem prevaža in pozira pred kamerami ter izkorišča nesrečo dobrih ljudi?! Po vsem tem pa obljublja drobiž kot pomoč. Naši politiki so se pa topili zraven in tekmovali, kdo ji bo najhitreje in v najkrajšem času v rit zlezel. Vse za oblast a ne?!
bronco60
10. 08. 2023 09.21
+3
Kako se pa naj prevaža naokoli, če pa ni cest???
exdetektiv
10. 08. 2023 09.42
+1
Kaj pa ta gospodič, ki samo tarna in negoduje je vsaj prispeval skromnih 5 € ali 10€. pošlji na 1919 UJMA10 in če ti še ni jasno kako lahko pomagaš si prečitaj tole...hvala za razumevanje in upam, da admin ne pobriše ...kako-lahko-pomagate-prizadetim-v-vodni-ujmi-612758
omega _v6
10. 08. 2023 08.51
+5
Bojim se,da teh milijonov prizadeti ktaji in ljudje ne bodo videli ,ker bo prej končal v žepih lenuhov!!
Slavko BabIč
10. 08. 2023 08.49
+3
Mi dajemo v to EU denar, da nam potem ona odreja za kaj bomo porabili, pa še to moramo prositi in izpolnjevati razne pogoje!trenutno več vplačujemo, kot dobimo iz nje!
vvvilice
10. 08. 2023 08.43
+3
Bo Urs ocenila, če so bili dovolj učinkoviti ali se da še kaj izboljšat.
Nick.Mason
10. 08. 2023 08.34
+6
Koliko so izbrali pa v slovenskem parlamentu,a oni ne rabijo ,a se je Bavčar kaj izprsil in podobni.Sms-e pošiljamo navadni smrtniki,tile bi lahko znatne cifre donirali.
User300173
10. 08. 2023 08.28
+4
Bodo ti milijoni šli tudi zasebnim koncesionarjem za urejanje hudournikov? Državno podjetje za urejanje hudournikov so pokradli in spravili C stečaj, nato koncesije dodelili zasebnikom. Čas je za obračun, kdo tu krade in je lopov. Podjetje je bilo pod taktirko SLS in bratov Podobnik. Imajo imena in na odgovornost. Ustanoviti podjetje, zasebnike pa odbrenkati. Tožbe za neopravljeno delo in denar nazaj. Slovenija in Ukrajina z roko v roki v korupciji.
cirenij
10. 08. 2023 08.19
+1
In pri taki milođčini se naši še hahljajo in se ji prilizujejo!
cirenij
10. 08. 2023 08.22
+5
Haloo
10. 08. 2023 08.17
+5
Vsaj ena dobra novica da dobimo kej denarja za obnovo 👋
zoran pušenjak
10. 08. 2023 08.17
+0
Nesposobna vlada, pa še ta denar ne bo šel tja kamor bi moral