Slovenija

Policija zavrača očitke na račun Centra za varovanje in zaščito

Ljubljana, 14. 12. 2022 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem, ko so se v zadnjih dneh v javnosti pojavili številni očitki na delo policijskega Centra za varovanje in zaščito, se je Policija odločila, da poda svoj odziv in pojasnila. "Če je bilo njihovo delo 'dovolj dobro' za veliko zahtevnejša in veliko bolj zveneča svetovna imena, verjamemo, da si zaslužijo tudi zaupanje slovenskih državnih funkcionarjev," med drugim pravijo na Policiji.

Kot so pojasnili na Policiji, že od samega začetka, kljub številnim strokovnim pomislekom o ustanovitvi posebne službe za varovanje predsednika vlade, z njo korektno sodelujejo. Ne pristajajo pa na diskreditacije policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito, so pojasnili. 

V enem od prvih odzivov v javnosti na obtožbe o političnih pritiskih na delo Policije je bil kot temeljni razlog za ustanovitev nove službe za varovanje predsednika vlade izpostavljeno domnevno nezaupanje predsednika vlade do policistov varnostnikov. Argument je temeljil na očitku, da se je v medijih pojavila fotografija otroka varovane osebe, ter na pavšalnih in nepotrjenih obtožbah o odtekanju informacij. Na Policiji pojasnjujejo, da policisti varnostniki skrbijo za varovanje varovanih oseb, to pa ne pomeni, da lahko komur koli prepovedujejo fotografiranje varovane osebe in oseb, ki se nahajajo ob njej, ko se te znajdejo na javnem kraju. "Tega ni mogoče preprečiti, saj bi to zahtevalo hermetično zaprtje vseh javnih krajev, kjer se varovana oseba pojavlja, kar ni niti smiselno niti realno mogoče. Zato očitek, da si zaradi tega dogodka slovenski policisti varnostniki ne zaslužijo zaupanja, kaže na popolno nepoznavanje dela in pristojnosti policistov varnostnikov," pojasnjujejo.

Glede pavšalnih obtožb o odtekanju informacij pa poudarjajo, da so policisti varnostniki skrbno izbrani pripadniki Policije, ki so se izkazali z osebnostno zrelostjo, zavezanostjo etičnim in moralnim standardom ter visoko stopnjo integritete. "V Policiji imamo dobro vzpostavljen sistem notranjevarnostnih in zaščitnih postopkov, s katerimi vsak sum odklonskega ravnanja s strani uslužbenca Policije preverimo in proučimo, glede na zbrane ugotovitve pa tudi izvedemo ustrezne ukrepe. Vendar pa ne pristajamo na neupravičene obtožbe, brez kakršnih koli dodatnih pojasnil in konkretnih dejstev, ki bi te navedbe potrdili, in jih zato ostro zavračamo," pravijo in dodajajo, da za varovanje varovanih oseb ne skrbi le ozka skupina policistov varnostnikov, temveč celoten Center za varovanje in zaščito s svojimi številnimi oddelki, ki poleg nalog, ki so vidne javnosti in varovanim osebam, z namenom njihovega celovitega varovanja izvajajo še množico drugih preventivno-operativnih aktivnosti.

Policisti Centra za zaščito in varovanje
Policisti Centra za zaščito in varovanje FOTO: Policija

Kljub temu, da je varovanje varovanih oseb zelo natančno opredeljeno z Zakonom o nalogah in pooblastilih Policije in podzakonskih aktih, pa so v Policiji spoštovali novo sprejeto vladno uredbo, ki je spremenila način varovanja predsednika vlade, in z novonastalo službo vzpostavili korektno sodelovanje, pojasnjujejo na Policiji, kjer poudarjajo, da se z utemeljevanjem, da gre pri organizaciji novonastale službe za enak koncept, kot je bil uporabljen pri varovanju nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška, ne morejo strinjati. "Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali dr. Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika države, temveč so ostali zaposleni na CVZ oz. Uradu za varnost in zaščito, kot se je takrat imenoval, ki je bil del Policije in neposredno odgovoren notranjemu ministru. Trenutna skupina za varovanje predsednika vlade pa je bila začasno premeščena iz Policije, ki ji za svoje delo ne odgovarja več. Prav tako pri njenem izboru, ki bi moral potekati na podlagi najvišjih strokovnih meril, Policija ni sodelovala," so pojasnili. Predvideno je tudi, da Policija službi za varovanje predsednika vlade za njeno učinkovito delo nudi preventivno, operativno in logistično podporo, informacije o morebitnih varnostnih pojavih, ki bi ogrožali varovano osebo, in druge podatke. Takšna sistemska podpora Centra za varovanje in zaščito novonastali službi torej že sama po sebi dokazuje zaupanje v delo CVZ, pojasnjujejo.

Policisti Centra za zaščito in varovanje
Policisti Centra za zaščito in varovanje FOTO: Policija

Slovenski policisti varnostniki sodijo v sam vrh slovenske Policije

Policisti varnostniki po svoji usposobljenosti in zahtevnosti dela, ki ga opravljajo, sodijo v sam vrh slovenske Policije, pravijo na Policiji. Na razpis za delo v CVZ se lahko prijavijo šele po tem, ko so že pridobili nekaj izkušenj na terenu, nato morajo prestati psihofizično izjemno zahteven izbirni postopek. Temu sledi še bolj zahtevno usposabljanje, ki traja 528 ur in poleg najbolj osnovnih veščin za varovanje oseb zajema še številne druge vsebine usposabljanja, kot so defenzivna in taktična vožnja, protokolarna pravila in druge oblike varovanja. Učni proces zajema še spoznavanje in obvladovanje natančnega poznavanja prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje Policija, ter predvidljivih tras, po katerih običajno potujejo varovane osebe.

Tudi ko enkrat pridobijo naziv policista specialista – varnostnika, se njihovo usposabljanje ne konča, temveč se usposabljajo ves čas, vzdržujejo fizično kondicijo, trenirajo borilne veščine in rokovanje z orožjem, vožnjo motornih vozil itd., urijo pa se tudi v drugih veščinah in znanjih, da se lahko čim bolj prilagodijo vsakodnevnim dejavnostim in navadam varovanih oseb ter jih suvereno varujejo v vseh situacijah, tudi med njihovimi prostočasnimi in športnimi dejavnostmi, denimo med smučanjem, plezanjem, plavanjem itd.

"Znanje in nabor veščin policistov varnostnikov sta, če strnemo, zares celovita. Drži, da zaradi kadrovskih stisk pri osebnem varovanju za kadrovsko pomoč občasno zaprosimo tudi policiste iz drugih enot, denimo iz Specialne enote, ki so prav tako usposobljeni po posebnem programu za osebno varovanje. V t. i. super volilnem letu 2022 pa je CVZ zaradi povečanja števila varovanj na delo napotil tudi večje število manj izkušenih policistov varnostnikov, ki so bili prav tako primerno usposobljeni. Ali je do dogodka, ki ga omenja obrambni minister, zares prišlo, bo pokazal notranjevarnostni postopek. Po prvih ugotovitvah pa lahko povemo, da je dotični policist pred varovanjem opravil predhodni ogled trase, ugotovitve pa ne kažejo na to, da bi načrtovano traso zgrešil," so pojasnili.

Slovenskim varnostnikom so svoje življenje zaupali svetovno znani državniki, celo papež in britanska kraljica

V Policiji še dodajajo, da je CVZ služba, ki se je oblikovala skupaj z nastankom samostojne države in ima tako za seboj več kot 30-letno zgodovino. V tem času je CVZ izvedel enormno število zelo zahtevnih varovanj domačih in tujih državnikov oz. drugih visokih predstavnikov, kot so papež Janez Pavel II., predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton, slovenski varnostniki so varovali tudi srečanje ameriškega in ruskega predsednika Georgea Busha in Vladimirja Putina, pa obisk britanske kraljice Elizabete II., ter dve predsedovanji Slovenije Svetu EU. Prav vsi dogodki, ki so bili z vidika varovanja izjemno zahtevni, so minili brez kakršnih koli varnostnih incidentov, kar kaže na zares visoko kvaliteto te službe.

Britansko kraljico Elizabeto II. so na obisku v Sloveniji varovali pripadniki CVZ.
Britansko kraljico Elizabeto II. so na obisku v Sloveniji varovali pripadniki CVZ. FOTO: protokol.si

"Biti policist varnostnik od posameznika poleg ustrezne usposobljenosti zahteva dobro psihofizično pripravljenost, sposobnost organizacije in usklajevanja, zaznavanja okolice, predvidevanja varnostnih groženj in hitrega, a preudarnega odzivanja. Zahteva tudi prej omenjeno osebnostno zrelost ter visoko stopnjo profesionalne in osebne integritete, s čimer zbujajo zaupanje varovanih oseb. Nenazadnje, gre za "dekleta in fante", ki so pripravljeni tvegati lastno varnost, celo življenje, da bi zavarovali življenje nekoga drugega. Če je bilo njihovo delo "dovolj dobro" za veliko zahtevnejša in veliko bolj zveneča svetovna imena, verjamemo, da si zaslužijo tudi zaupanje slovenskih državnih funkcionarjev," še menijo na Policiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zrela hruška
14. 12. 2022 20.10
+0
oglašajo se kadri sds!? bo treba bolj radikalno "zarezat"!
Oilchecker
14. 12. 2022 15.48
+0
Zelo enostavno je. Boji se policije. Da bi se kaj izvedelo. Da bi kaj pricurljalo v javnost.
son?ek11
14. 12. 2022 13.56
+2
Joj, biker ,o poštenosti bi se dalo govoriti, saj se vaš ljubljeni vodja ni upal in se ne upa brez horde varnostnikov!!!
son?ek11
14. 12. 2022 13.59
+2
Dvomim, da se Golob boji ljudi ki smo ga izvolili!!!! Za ostalih 25% pa ne vem!!!! Saj se jih še grimsi boji!!!
D00c
14. 12. 2022 13.13
+6
Policija varovanim osebam nudi zaščito po zakonu. Vsaka ostala varnost, ki si jo kdor koli želu pa naj se plača iz lastnega žepa tistega, ki ima take potrebe!!!!
El pi5tolero
14. 12. 2022 13.07
+4
Slovan
14. 12. 2022 13.02
+3
Blazneš je tale Golob... Njegov motoi.. Popoln nadzor nad institucijam, nad ljudmi, predvsem pa z ljudmi ki bi si jih Mal zamenjal in preuredil delovanje.. Seveda sebi v prid
FAUSTOS1
14. 12. 2022 12.59
-6
Žalostno je da je v času sds profašistov prišlo v policiji do strankarskega nastavljanja vodstva policije zato toliko kršitev z strani policije ,ki se ni znala upreti tej sds ofenzivi,sedaj ko pa želi nova vlada to urediti pa seveda sds in njeni podrepniki v ofenzivo,tej pa je podlegla tudi bobnarjeva na žalost,zato pač ne more več biti na tem položaju,kajti v javnosti objavljati policijske dejavnosti je slabo,
Jožajoža
14. 12. 2022 12.36
+2
Policist varnostnik janšist ne more biti vreden zaupanja,ker dela za tistega,ki ga plačuje.in to je sekta sds
4556
14. 12. 2022 12.26
+8
Golob zaupa sebi enakim zato je njegov varuh in svetovalec pravno obsojeni kriminalec
son?ek11
14. 12. 2022 13.54
+4
Haha,si se zmotil!!! Golob ni bil nikoli pravno obsojen, za razliko od janeza!!! Očitno laganje je v izključni domeni sds nsi in njihovih podrepnikov
Mucamacaticataca
14. 12. 2022 20.26
-1
Ti pa nisi ravno bistre glave, a ne? Poskusi prečitat vsaj še 5x, pa čisto počasi. Mogoče se ti bo na koncu posvetilo. .
4556
14. 12. 2022 12.23
+10
To je pa velika zaušnica avtokratu Golobu Varovali so zelo pomembne svetovne voditelje pa menda bodo še enega goloba
User1538643
14. 12. 2022 12.16
-5
Policija se posipa pepelom...
DKR
14. 12. 2022 12.11
+8
Pernati ptič bi rad imel svojo parapolicijo.
Biker 333
14. 12. 2022 11.58
+17
Kdor je pošten do ljudi ne potrebuje nobenega varovanja.
User1538643
14. 12. 2022 11.52
-5
Sodeč po članku, so policisti preprosto užaljeni. Sramota. Namesto da so ponosni in zadovoljni, tistih kaj, ki nekaj veljajo, da se zadeve premikajo, saj navedeni očitki gotovo držijo. Ameri so imeli svoje varnostnike, a naši so bili za parado. Sicer, zaščito in varnostnike, telesne stražarje potrebujejo tisti, ki so zagrešili zločine in so si nabrali hude in številne sovražnike, a med vodilnimi politiki je danes takšnih večina. Povdarjam, vodilni politiki in drugi vodilni funcionarji, in niso nobeni voditelji, so kriminalci, hegemonisti, totalitaristi in podobno, danes vse bolj. Oni potrebujejo varovanje. Ameriški proizvod, a kako je pri njih, vidimo. Od Al Caponea, preko Nixona, ki je splavil denar od zlata in ga je spravil na valuto po dolgu, preko atentata, vemo koga, na Kennedija pa vse do naj bolj svežega Hunterja Bidena, njegovega prenosnika z dokazi o vmešavanju v volitve in pandemijo Covida, tudi skozi cenzuro na Twitterju, a da o proxy vojnah za minerale in nafto pod parolo ohranjanja demokracije, tudi to zadnjo, niti ne govorimo. Voditelji so narodni in duhovni, ker vodijo narod, kaj prav hudih sovraźnikov nimajo, in jih danes ni kaj dosti, so pa potisnjeni v ozadje. Pozivam tudi, tukaj medije, da prenehajo uporabljati ta naziv voditelja za vsako škodljivo prdalo, ki hodi na srečanja G7, G20, WEF,... ki vas bo jutri z veseljem spravilo ob hrano in energente, posledično ob življenje.
Levak bedak
14. 12. 2022 11.50
+4
Pidgeon security force je včeraj malo preveč resno vzel svoje delo, še EU poslancev niso spustili v parlament, da bi prisluhnili energetskemu guruju.....
Apostol1
14. 12. 2022 11.43
-1
Prejšnja vlada je imela prioriteto namestit v vse ustanove svoje ljudi, Pa poglejmo po vrsti . STA , ki jo je non stop miniral Urbanija , RTV , s katere hočejo narediti drugo TV NORO in so recimo ukinili kritičnega Marcela Štefančiča in tako dalje . Torej sum , da so pri policiji infiltrirani Hojsovi hlapci je upravičen . Videli pa smo česa so bili sposobni . Z vodnim topom nad neoborožene protestnike in čeprav se nisem strinjal z vsemi protesti , je to kar so počeli SDS na vladi vse skupaj navaden mafijski kriminal , zato so tudi padli na referendumih. Vsekakor idealne vlade ni in tudi Golobova ne bo , toda glede varovanja s strani tistih , ki so prej kot bulmastifi varovali Janšo in njegeve prisklednike je sum upravičen , koliko ne vem ampak je . In jasno , da mi tega kar se dogaja v zakulisju ne vemo. Samo vemo pa kakšni kriminalci so bili prejšnja vlade in tudi koga so podpirali , na primer Rok Snežič s katerim sta se z Janšo spoznala v zaporu , pa Procentualček , pa Vizjak , da ostalih sploh ne naštevam
LoL24pooptv
14. 12. 2022 11.39
-3
Očitno dela prav, ker tako cviljenje medijev lahko samo potrdi.
User1538643
14. 12. 2022 12.20
+0
Navigare
14. 12. 2022 11.38
+10
Odlicen clanek in se boljsi odgovor razvajenemu PV. Cestitke Policiji za pokoncno drzo.
LoL24pooptv
14. 12. 2022 11.41
-4
pokončno držo? bolj užaljeni, ker ne bojo pridobili na lahek način informacij za posredovanje 🤭
User300173
14. 12. 2022 11.38
-4
Stvar je zelo preprosta. Golob zaupa v fizično zavarovanje policije, ne zaupa v diskretnost vseh, kateri bi ga varovali. Enostavno ne želi, da je puklasti seznanjen z vsem kar se dogaja v njegovi bližini in z njim samim. Mislim, da je njegovo nezaupanje utemeljeno. V dveh letih diktature pukladtega, so policisti ukrepali na načine, kateri niso bili sprejemljivi in v nasprotju z minimalnim človeškim dostojanstvom in moralo. Tega madeža se bo Policija težko znebila, potreben bo čas. Torej, na njegovem mestu bi ravnal podobno.
Stoenka
14. 12. 2022 11.36
-3
Če bo bo če ne bo pač ne bo..