Slovenija

Na Pediatrični kliniki v Ljubljani potekala velika požarna vaja

Ljubljana, 14. 10. 2022 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gasilska vaja za primer požara, ki so jo izvedli na Pediatrični kliniki Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, je pokazala strokovno usposobljenost zaposlenih in vseh ostalih služb za evakuacijo. Vsi otroci, ki se trenutno nahajajo na kliniki, so bili deležni pravočasne in strokovne obravnave, so še sporočili organizatorji.

Z veliko požarno vajo, ki so jo pripravili v Gasilski enoti UKC Ljubljana ob podpori različnih zunanjih in notranjih služb, so želeli seznaniti in preveriti usposobljenost bolnišničnega osebja za ukrepanje v primeru požara, vodenje evakuacije, reševanje otrok ter izvedbo vertikalne in popolne evakuacije vseh, ki se bodo v času požarne vaje nahajali v stavbi Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Glede poteka požarne vaje je vodja izmene Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar pojasnil, da so bili o požaru, ki je izbruhnil v četrtem nadstropju pediatrične klinike, obveščeni prek številke centra za obveščanje 112. Na intervencijo so se odpravili s štirimi vozili in 14 gasilci, istočasno sta bili po protokolu aktivirani tudi dve prostovoljni gasilski društvi.

Ob tem je izpostavil dobro sodelovanje z Gasilsko enoto UKC, ki je bila pobudnik današnje akcije in je ob prihodu brigade že uspešno evakuirala objekt.

Zadovoljstvo z uspešnim potekom vaje sta izrazila tudi v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug in strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

"V medicini se vedno soočamo s težkimi odločitvami, nenadnimi spremembami in hitrim odzivom, zato je treba biti vedno pripravljen. Z navdušenjem spremljam, da so gasilci morda še korak pred nami. Današnja vaja je pokazala, da znamo stopiti skupaj in reševati stvari, kadar je to treba. Na ta način bomo prebrodili vsako težavo. Tudi otroci, ki se trenutno nahajajo na kliniki, so zelo pogumno sodelovali pri evakuaciji. S takšnimi otroki se nam ni bati prihodnosti," je poudaril Jug.

Pokorn pa je izpostavil, da so bili vsi otroci, ki so trenutno na kliniki, ob vaji deležni tudi pravočasne in ustrezne strokovne obravnave. Kot je pojasnil, so vajo izvedli predvsem zato, da bi bili vsi zaposleni seznanjeni z ukrepi in potmi evakuacije v primeru požara.

Tudi vodja Gasilske enote UKC Ljubljana Sebastjan Šenk je izrazil zadovoljstvo nad potekom današnje požarne vaje in ocenil, da je osebje na pediatrični kliniki dobro pripravljeno za primere evakuacije v primeru požara. Šenk sicer verjame, da bi lahko akcijo izpeljali še bolje, če bi imeli gasilsko vozilo, za katerega si gasilci UKC prizadevajo že dlje časa.

Poleg zaposlenih v Gasilski enoti UKC in na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so v vaji sodelovali še predstavniki Gasilske brigade Ljubljana, Policije, Reševalne postaje Ljubljana, Dispečerskega centra zdravstva Ljubljana, Regijskega centra za obveščanje Ljubljana, Operativno-komunikacijskega centra Ljubljana, zaposleni v službi za korporativno varnost in tehnično-vzdrževalnem sektorju UKC Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 10. 2022 16.06
-1
Osebje ke zunaj, kje so pa pacienti, česa jih s tem učijo. Potem pa se čudijo, če ...
Ramzess
14. 10. 2022 16.07
Učijo osebje namreč. Pa saj smo že videli pri tujih primerih kako osebje zna gledati na lastno ..., paciente pa ...
Johanna
14. 10. 2022 17.01
+1
Nič bat...smo za njih lepo poskrbeli in bi jih znali tudi evakuirati, vendar jih samo zaradi vaje res nismo spravljali v večjo nevarnost (v primeru požara, bi bila nevarnost večj, če ostanejo)...večina jih je namreč v bolnišnici zato, ker morajo biti priklopljeni na bilo kakšne aparature. Lp
tiffany1
14. 10. 2022 13.51
+1
omg se spomnim po l. 75 in potresi v Lj. smo imeli vaje v promeru potresa. Evakuacoja otrok in dojenčkov.... Ko je bol čez 2 dni spet en ruker, smo vsi bežali sami na hodnik in prvi so bili zdr. hahahaha
SlepiSlovenc
14. 10. 2022 13.42
Če ma kdo kovid 2019 ga ne vn spustit!!! Se bojim
JApajaDAja
14. 10. 2022 12.22
+4
pred tednom se je vroče boksalo, danes pa požarna vaja? v slo se nič ne zgodi slučajno....je rekel taubi :-)