Slovenija

'Otroke na Metelkovo pripeljite le ponoči, ob vikendih in praznikih'

Ljubljana, 16. 01. 2023 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da zaradi povečanega števila prehladnih obolenj pri otrocih opažajo povečan obisk na Pediatrični nujni medicinski pomoči. Pri tem so opozorili, da je delovni čas ambulant pediatrične nujne medicinske pomoči na Metelkovi točno določen, med tednom delajo zgolj ponoči. "Za nujna stanja čez dan so zadolžene enote," je poudarila Tatjana Grmek Martinjaš, vodja zdravstvenega varstva otrok in pojasnila, da jih dnevni obiski obremenjujejo, saj da tako ne morejo varno opravljati rednega dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Povečan obisk pediatrične nujne pomoči
    02:42
    Iz 24UR: Povečan obisk pediatrične nujne pomoči
  • Iz SVETA: Gneča v ambulanti prve pomoči
    03:08
    Iz SVETA: Gneča v ambulanti prve pomoči
Prehlajena deklica
Prehlajena deklica FOTO: Shutterstock

Tatjana Grmek Martinjaš, vodja Zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine enote Center ter vodja Pediatrične nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana je na novinarski konferenci želela opozoriti na delovni čas ambulant Pediatrične nujne medicinske pomoči. Poudarila je, da dežurna ambulanta med tednom deluje zgolj ponoči od 19. ure zvečer do 7. ure zjutraj in cel dan ob sobotah, nedeljah in praznikih. 

"Metelkova je postala tako zloglasna, da je sinonim za obisk nujnega zdravnika za otroke kadar koli," je povedala in dodala, da prihode staršev, ki želijo pregled otroka, beležijo cel dan. Zgolj danes do 10.30 so na PNMP pripeljali že tri otroke. "Toda PNMP čez dan ne deluje," je poudarila. Kot pravi, so v tem času za nujna stanja zadolženi vsi dispanzerji, saj je na Metelkovi čez dan odprt ZD Center, šolski in otroški dispanzer, prav tako, kot so Bežigrad, Moste, Šiška in Vič.  

"S tem, ko prihajajo čez dan, nas spravljajo v hudo stisko, saj se moramo s tistimi, ki pridejo, vseeno ukvarjati. Zdravnik jih mora striažirati, uvrstiti v stopnjo nujnosti in zapustiti svojo ambulanto. Če je pacient nujen, ga vseeno pregledamo, čeprav ima svojega zdravnika," je dejala in opozorila, da imajo čez dan zdravniki naročene redne preglede otrok.  

"Če je otrokov zdravnik delal zjutraj, ga mora iz istega zdravstvenega doma vzeti nekdo, ki je popoldne. Za nujna stanja čez dan so zadolžene enote," je zatrdila Grmek Martinjaševa. Pojasnila je, da imajo čez dan že tako paciente naročene na 10 minut. "In če se vrinejo še trije ali štirje zunanji, se poruši cel sistem. Starši so nezadovoljni, mi smo tečni, ker ne moremo vsega normalno delati, otroci pa to potrebujejo," je povedala. 

V rednem delovnem času se k njim sicer največkrat zatečejo tujci, turisti, starši z bolnimi otroki, ki jih je zavrnil klinični center, pa tudi otroci, ki imajo izbrane zdravnike pri koncesionarjih. "Kljub dogovoru, ki je bil z njimi dogovorjen že leta 2005, da se medsebojno pokrivajo v rednem delovnem času čez dan, se oglašajo pri nas. Njihov zdravnik dela popoldne, ker starši mislijo, da njihov otrok pregled potrebuje že dopoldne, pridejo sem," je dejala. Prav tako k njim prihajajo otroci iz okoliških krajev, naštela je na primer Vrhniko, Grosuplje, Ivančno Gorico in celo Ribnico. Prav tako k njim hodijo otroci iz drugih enot ZD. "To je zelo moteče, ker ni mogoče zagotavljati varne obravnave," je sklenila. 

Da se vsak dan srečujejo s preveč takšnimi primeri, je dejala tudi diplomirana medicinska sestra Erika Verbič. "Potem pa se prepiramo in smo slabe volje tako mi kot starši," je povedala. Dodala je, da bo seveda sprejet in pregledan vsak otrok, a da resnično stremijo k temu, da bi se vsi držali delovnega časa. "Mi imamo svoje paciente in nismo dežurni in ne pokrivamo tega," je poudarila. 

Svetovali sta, da starši, namesto da otroka kar pripeljejo, prej pokličejo in vprašajo za nasvet. "Včasih se žal ne moremo oglasiti na telefon, zato pokličite večkrat," je svetovala Verbičeva.  

Beležijo povečano število obiskov zaradi prehladnih viroz

Grmek Martinjaševa je pojasnila, da trenutno beležijo povečano število obiskov zaradi prehladnih viroz, predvsem pri predšolskih otrocih. "Veliko je tudi angin," je dodala. Kot pravi, se je ta vrh običajno pokazal sredi januarja ali februarja, v letošnji sezoni pa so se povečani obiski začeli že decembra. 

Pričakujejo tudi še epidemijo gripe, pri čemer upajo, da število obolelih ne bo tako veliko kot januarja pred začetkom epidemije covida-19. Takrat je bila po njenih besedah epidemija gripe pri otrocih zelo huda. "Število obiskov je bilo zelo visoko, zabeležili so rekord 87 obiskov v nočnem času," je povedala. Trenutno število obiskov je po njenih besedah primerljivo s številom obiskov pred pojavom covida-19. 

Že konec decembra je na hude obremenitve pediatrične urgence opozarjal namestnik predstojnika mariborske klinike za pediatrijo. Izr. prof. dr. Vojko Berce je dejal, da so kakšen epidemični vrh zaznali že prejšnja leta, toda še nikoli ni bilo toliko bolnih otrok kot zdaj. "Največ, kar je bilo napotitev v sobotnem, nedeljskem času, je bilo do 25, letos pa kar do 40 dnevno," je pojasnil. Težave so toliko večje, ker v Mariboru ni nočne pediatrične urgence. 

Starše je že takrat pozval, naj ponoči k zdravniku vozijo le otroke, ki res nujno potrebujejo pomoč, če gre za motnje zavesti, krče, res težko dihanje, stalno bruhanje ali če otroka težko zbudijo. Prav tako morajo v nekaj urah po pomoč z dojenčki do treh mesecev, ki imajo temperaturo višjo od 38 stopinj Celzija, in otroki, ki imajo vročino, hkrati pa še bruhajo in jih boli glava. Pri ostalih je pomembno, da jim starši doma zbijajo vročino. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bimmbolina
16. 01. 2023 16.39
+2
Ne vem, meni je logično, da otroka peljem k njegovemu pediatru, kateri ima dejansko vso dokumentacijo glede zgodovine bolezni. Do sedaj je bil bolan otrok sprejet še isti dan, ko sem klicala, oziroma je sestra sama vprašala, kdaj lahko čimprej pridemo. Ob hujši poškodbi so mi pri pediatru sami svetovali, naj se zglasim na urgenci. Na Metelkovo sem šla zgolj enkrat, ko je ponoči otroka hudo bolelo uho.
truelies
16. 01. 2023 15.37
+3
Stroka in zdravniki so krivi za taksno situacijo, ker so s korono strašili in objavljali famozne stevilke o okuzenih in umrlih "zaradi" korone. Zdaj ljudje mislijo da je vsak prehlad smrtno nevaren, če te malo v pljučih stiska in kašljaš. A ni bil covid "urgentna" bolezen???
St. Gallen
16. 01. 2023 14.57
+2
To se Indoneziji nimajo -:), ojej kaj ste sli voliti....
acromega
16. 01. 2023 14.40
+0
navodilo nevredno zdravnika
Aquila
16. 01. 2023 14.01
+7
No ja, smešni in žalostni so vsi nesposobni starši, ki za vsak drek vozijo otroka k zdravniku. Vsak kašelj NI RAZLOG ZA OBISK ZDRAVNIKA, sploh pa ne urgence. Ja, placujemo vsi to nase zdravstvo, ampak ljuba marija, ma ste res tok nesposobni? Pa še en zastonj nasvet: Nehite se razmnoževati.
KaiC
16. 01. 2023 15.18
+4
Aquila, osebno sem nazadnje bil pri zdravniku leta nazaj, ko sem tega res rabil (nimam niti osebnega zdravnika iz istega razloga). Ko sem ga rabil, me je napotil domov. Edina izkušnja z zdravnikom še pred tem, pa je bila, ko sem si zlomil prst, zdravnica pa ga je obvila, rekla da je samo malo zvit in poslala domov. Imam brata, katerega tudi nismo vozili k zdravniku, če RES ni bilo treba. Ko je bilo treba, smo ponovno čakali v nedogled. Oče je zaradi zdravnika skoraj oslepel, saj ga zdravnik v nekem času ni želel sprejet, kljub temu, da je ta imel železen ostružek v očesu... Pa da ne bo pomote, ko so mene napotili domov, je bila čakalnica prazna in zdravnica je kofetkala s svojo ekipo ob 7h zjutraj.
defodil
16. 01. 2023 15.59
+2
KaiC, saj v prispevku ni govora o dostopnosti do zdravnikov, govora je o tem, da je ZD Metelkova preko dneva obicajna enota kot so druge, Bezigrad, Vic…in da tam ni otroske urgence, le ta je v vsaki enoti, kjer imajo izbranega pediatra.
KaiC
16. 01. 2023 16.06
+2
odgovor je bil dan Aquili ne splošno na članek, mar ne?
Aquila
16. 01. 2023 16.32
+1
Mi je žal, da ste imeli izkušnje kakršne st
Krneki 00
16. 01. 2023 13.17
+3
Se vidi da nam vladajo taki ki sami nimajo otrok ali pa pač ne dajo nič na njih...sramota kam smo prišli pa koliko ljudi še to celo zagovarja pri nas.... Ajde d nas na suho, ampak za otroke naj bi bilo pa poskrbljeno če že za nas ni.....
defodil
16. 01. 2023 16.01
+1
saj je poskrbljeno, tam, kjer imate izbrane pediatre
zdravapamet1
16. 01. 2023 13.12
-2
zdravniki so do zdaj poskrbeli, da otroci niso umirali, kaj bo pa zdaj ta zdravstvena reforma naredila??? loredanov in golobov stresni test v zdravstvu....sicer pa je dosti zdravnikov volilo goloba in zdaj je KARMA vsekala.
KaiC
16. 01. 2023 15.13
+0
zdravapamet1 smo videlo kako so zdravniki karkoli poskrbeli v času co-vida, ja. Pa tudi pred tem je bilo isto sranje. pri prazni čakalnici so te napotili domov, itd. Na specialista pa si čakal več mesecev tudi prej. Vem pa zato, ker soseda ni mogla hodit, pa je niso niti na pregled vzeli, kaj šele da bi začeli zdravit. Brat, ki je takrat bil še otrok, pa čakal par tednov za pregled zapestja. Da o dermatoloških preiskavah sploh ne začnem. Je imel luskavico in tudi ko so začeli s pregledi (po mesecih čakanja), niso NIČ naredili, ampak ga samo pošiljali od enega do drugega. Nakoncu se je luskavice losal s kremo, katero je dobil po vezah (ne zdravstvenih). Tako da ne, zdravstvo je bilo v k- že leta nazaj in še zmeraj je.
zdravapamet1
16. 01. 2023 13.10
+1
pusti revceke, ker še kar plešejo in iščejo opravičila za goloba in svojo butasto volilno odločitev...zdaj so si naši socialisti izmislili da so zdravniki notranji sovražniki in jih je treba uničiti in tako bo šlo po vrsti z vsemi do popolnega kaosa....venezuela npr. je iz 30% revežev prišla na 99% revežev v zgolj 9 letih....mesec in kordiš pa sta se tam učila socializma hahahaaaahaha
mamma
16. 01. 2023 13.05
+3
Iz komentarjev teh "ppametnih" izgkeda, da ne razumejo o cem je clanek. Ce so v drazi taki b...i potem je kar je. Cez dan vsak otrok ima dvojeg zdravnikn v sbojem izbtanem ZD! Urgenca je URGENTNA za noc!!!!
mamma
16. 01. 2023 13.06
+2
Se opravivujem za tipkovne napake ampak res me jezi, da nimate pojma, komentira pa vsak najbolj panetno...
Krneki 00
16. 01. 2023 13.23
+3
ko narod več ne pride do svojega zdravnika ki se jim ne javlja niti ne odgovarja ma maile gre pač na urgenco....tko pač je....tale tvoj mamma vzdevek je verjetno sarkastičen glede na tvoje razmišljanje
KaiC
16. 01. 2023 15.10
+0
mamma, ko sem želel do mojega zdravnika, ko sem tega potreboval, me je zavaljena medicinska sestra ob pol osmih zjutraj, pri prazni čakalnici in kavico v roki napotila domov, češ da imajo preveč dela. Raje ne zagovarjaj tega podna od zdravnikov. Če imaš odvečno jezo, jo raje uporabi na našem zdravstvenem sistemu, ki je že leta v k-
NOČNA MORA
16. 01. 2023 13.02
+1
Mogoce samo v Sloveniji . Ze cca 15 let je bil problem pri otrocih in se je na njih sparalo pa se ni jemalo resno . Se se spomnim kako smo bili takrat mlajsi obravnavani. Sedaj je pa samo se slabse
mayye
16. 01. 2023 12.37
+5
Napisali so, da je preko dneva za otroke na razpolago njihov pediater oz področni ZD, v nočnem času in čez vikend pa Metelkova.
mamma
16. 01. 2023 13.00
+2
Krneki 00
16. 01. 2023 13.17
-2
ne bluzi..pediatra včasih ne dobiš 3 ure ....zato je pač urgenca....
mayye
16. 01. 2023 13.22
+2
Krneki 00
16. 01. 2023 14.13
-2
se pravi če otrok pade in se udari v glavo zgubi zavest greš k svojemu pediatru še čakaš najbolš da se ti oglasi...dejte nehajte bluzit..... sami taki pametujete ki nimate otrok al pa vam jih drugi vzgajajo....
mayye
16. 01. 2023 14.24
+3
V tem primeru greš na kirurško urgenco, ne na Metelkovo.
Sailer2
16. 01. 2023 12.32
+9
Če se na otrocih špara, veš da nekaj hudo ne funkcionira več!
Sailer2
16. 01. 2023 12.31
+1
To majo probleme teli naši dr-ji, ker nimajo zadovoljive izobrazbe in če res hočejo se kaj naučiti morajo iti vsaj do Avstrije, še boljše pa takoj v Nemčijo, pa ne govorim zaradi nesposobnosti ampak zaradi same opreme katero imamo oz. Nimamo!
smjst
16. 01. 2023 16.51
+1
bu?e24 1
16. 01. 2023 12.30
+9
Sej ko si bolan ti reče osebna če jo maš a ste naročeni ker baje veš gdaj boš bolan in se moraš v naprej naročit
2mt8
16. 01. 2023 12.18
+12
Afriški zdravstveni sistem s Švicarskim vložkom denarja
Izabela42
16. 01. 2023 12.15
+4
"Starše je že takrat pozval, naj ponoči k zdravniku vozijo le otroke, ki res nujno potrebujejo pomoč - če gre za motnje zavesti, krče, res težko dihanje, stalno bruhanje ali če otroka težko zbudijo." Se pravi, podnevi sploh ne vozit otrok tja, ponoči pa sam če so na pol mrtvi. Al pa še malo počakaj pa bojo problem druge javne službe. Res se jim je odpelalo.
mamma
16. 01. 2023 13.01
+2
Ne razumes ckanka in namena? Cez dan imas svoj ZD in svojega zdravnika. Urgenca je U R G E N T N A
Izabela42
16. 01. 2023 12.10
+9
" Zgolj danes do 10.30 so na PNMP pripeljali že tri otroke." Hahahaha, ne vem zakaj, ampak ta stavek me je ful nasmejal. Huda gužva res, hahahahha...
smjst
16. 01. 2023 16.53
+1
Blagor ubogim v duhu......pojma nimaš, kaj je povedala.. Poleg VSEH, ki so pri njih v dispanzerju in ostalih, so še trije prišli. A ti misliš, da so oni tekoči trak, kot v tvoji službi ?
Stoenka
16. 01. 2023 12.10
+2
Biker 333
16. 01. 2023 12.09
+2
Ponoči bi radi spali in bili dobro plačani, tako da jim je vsak bolan otrok odveč.
Biker 333
16. 01. 2023 12.11
+9
Res se sprašujem komu so prisegli zdr., bančnem računu ali hipokratu..
za resnico
16. 01. 2023 12.15
+3
ves 3 leta lenuharjenja in debelenja denarnic naredi svoje mam v zlahti med sesto 33 let ne ve kam z kesom ker pred tem bli revezi
za resnico
16. 01. 2023 12.16
+1
lani na morju pa se mi hvali ,da dobi po 3.2 neto
smjst
16. 01. 2023 16.55
Vsaki rdeči zvezdi je nevredno komentirati in argumentirati. Ne razumejo !
zdravapamet1
16. 01. 2023 11.53
-6
Evo socializem na pohodu, zdaj so se na zdravnike spravili, nato se bodo na sodnike, profesorje, novinarje in vso inteligenco. Prihaja uravnilovka in čistke. Sicer nimam nič proti, ker so vsi goloba volili...zdaj pa naj plešejo...aja pa zdaj ni več korone ampak so prehladne viroze odkar je golob....
za resnico
16. 01. 2023 12.17
+2
skozi je bilo vse sam preimenovali so v nekaj strasnega ,da lahko lenuharili in steli kes
KaiC
16. 01. 2023 12.22
+5
zdravapamet, daj začni se obnašat svojemu nicknameu primerno. Zdravstvo je že prej funkcioniralo na isti način. Žal že desetletja.. problem je, ker se noben ni lotil problema reševat, ampak so do danes raje vsi gledali stran in si mislili, da se bo že samo rešilo. Zdaj pa smo kjer smo. Masa zdravniškega osebja z minimalno plačo in zdravniška smetana, ki molze tako bolnike kot vse podrejene, zraven pa služi še par predsedniških plač.
2mt8
16. 01. 2023 12.49
+4
Žilne opornice so bile preplačane za nekaj 100 mio. Davkoplačevalci podarili denar. Zrihtala jih je firma KB1909 s sedežem v Italijanski Gorici, posredno lastnica tednika Mladina. Zemljarič imel prste vmes.Dnevniki Delo, Dnevnik, Večer in tednik Mladina o tej zdravstveni kraji seveda niso poročali.
Con-vid 1984
16. 01. 2023 13.09
Ta t.i. inteligenca, ki jo ti omenjaš je obljubljala varno in učinkovito, dobili smo hitro in nepričakovano iz neznanih razlogov.