Slovenija

Na petih lokacijah po Sloveniji pilotno štetje planincev

Vršič, 17. 07. 2022 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
10

V slovenske gore se letno odpravi okoli 1,7 milijona obiskovalcev, zato je na nekaterih destinacijah v glavni sezoni gneča, tudi nesreče so vse pogostejše. Na Planinski zvezi Slovenije so zato v juliju začeli projekt pilotnega štetja obiska. Trenutno planince merilniki štejejo na petih lokacijah, in sicer na Vršiču, v vasici Osp na obali, na Kumu v Zasavju, pri Lovrenških jezerih na Pohorju in Storžiču.

Zemljevid merilnih lokacij in planinskih poti.
Zemljevid merilnih lokacij in planinskih poti. FOTO: Planinska zveza Slovenije

Merjenje bo potekalo od julija 2022 do decembra 2023. Lokacije merjenja so premišljeno izbrane, saj pokrivajo različne tipe obiskovalcev in ciljnih skupin, s tem pa nudijo kompleksnejši pregled nad dogajanjem na terenu.

Na Vršiču je tako osem merilnih lokacij, saj je območje eno izmed najbolj obiskanih. Ponuja namreč različno zahtevne poti, ki povezujejo Gorenjsko in severno Primorsko. Po šest merilnih lokacij je na Storžiču in Kumu, v priljubljeni kraški vasi Osp pet, pri Lovrenških jezerih pa štiri merilne lokacije. 

Štetje poteka s senzorji, ki na pol ure pošiljajo podatke v sistem in digitalno spremljajo obisk planinskih poti. Sistem številčno beleži, koliko pohodnikov in planincev je hodilo po planinskih poteh oziroma posameznih delih. 

S pridobljenimi podatki bodo izboljšali razumevanje obiska v gorah, med njimi sezonskost, povezanost meteorologije in obiska in časovno obremenjenost lokaciji. Cilj je tudi zagotavljanje varnosti planincev, ohranjanja narave in dediščine ter kakovostnega doživljanja gorskega sveta.

Namen projekta je, da bi tudi v prihodnje lahko zagotavljali varne in urejene planinske poti. Z rezultati želijo nato zasnovati smotrne ukrepe za učinkovito razpršitev in pravočasno preusmerjanje tokov planincev. Med drugim bodo nadgradili spletno aplikacijo, po kateri bodo planinci obveščeni o manj obremenjenih lokacijah. 

Z merjenjem obiska v gorah bodo prvič v Sloveniji na podlagi realnih podatkov pridobili dejansko stanje obiska na pilotnih lokacijah ter s tem vpogled v trende za celotno območje Slovenije, ocenjujejo na Planinski zvezi Slovenije. V prihodnosti si želijo, da bi v projekt vključili še druge lokacije po Sloveniji in tujini, predvsem v alpskih državah. 

Po njihovi oceni slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev, Slovenijo pa prepreda gosta mreža 10 tisoč kilometrov markiranih planinskih poti.

Kje ni gneče?

Na nekaterih najbolj priljubljenih planinskih destinacijah v poletnih mesecih vlada pravi kaos. Težave se pojavijo že na izhodišču, kje parkirati, gneča je tudi na nekaterih planinskih poteh in planinskih kočah.

Zelena transverzala
Zelena transverzala FOTO: AMZS

Večanje števila ljubiteljev gora s sabo prinaša številne izzive, od skrbi za varnost, saj se v visokogorje odpravijo številni planinci s premalo izkušnjami, do varovanja okolja. Po opažanjih planinske zveze se namreč veča delež obiskovalcev gora, ki se z avtomobili pripeljejo na višje ležeča izhodišča. Pohodnikom so se na planinskih poteh in gorskih cestah pridružili tudi gorski kolesarji, z električnimi kolesi pa se vse dlje in višje v hribe odpravijo tudi manj izkušeni in telesno slabše pripravljeni ljubitelji vrtenja pedal, opozarjajo na zvezi.

Da bi se takemu scenariju izognili, sta Planinska zveza in Avto-moto zveza Slovenije sestavili Zeleno transverzalo, ki jo sestavlja deset vrhov, kjer ni takšne gneče kot na najbolj obljudenih gorskih ciljih.

10 točk Zelene transverzale: Dobrovlje, izlet na Čreto; dolina Lomščice, Dom pod Storžičem; Benečija, izlet na Kolovrat; Moravško, Limbarska gora; Šentjur z okolico, izlet na Resevno; Kambreško, izlet na Korado; Obsotelje, izlet na Silavec nad Podčetrtkom; Krvavec, izlet na Zvoh; Ivančna Gorica, Lavričeva pot; Mojstrana, izlet na Grančišče

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Beno Zidari?
08. 08. 2022 17.12
Voisne knjihe niso dovolj? Ne zaupamo da planici znajo pisat? Al je to nadzorbiz fotelja? Se da podatke spremlajti live?
kekec9999
18. 07. 2022 11.48
Na Triglavu pa raje ne merijo. Verjetno ne najdejo števca, ki prenese takšne obremenitve..
kekec9999
18. 07. 2022 11.46
+2
o madona, sem si mislil,v hribih sem brez nekega nadzora in v miru, zdej nas bodo pa še gori neki k.... preštevali in nadzirali. Aja pa še to. Storžič je v Kamniško Savinjskih alpah ne v Karavankah.
Firnk
17. 07. 2022 10.21
+2
pri nas potrebujemo helikopter da bo potegno vun župane z predolgo občinsko zgodovino. nam že škodo delajo od njihovga enoumja.
Apostol1
17. 07. 2022 10.13
+6
V letu 2022 vidimo , da se je množični turizem zažrl v vsa področja. Jezera morja, gore vse to postja preobremenjeno in rezultat so bolj pogoste nesreče in pa tudi veliko več svinjarije vsepovsod. Da množični turizem postaja obremenilen za okolje , kot nekoč težka industrija , morda ne toliko , vendar pa vedno bolj.
oježeš
17. 07. 2022 10.04
+1
Pridobljene podatke bo treba deliti z 2, kajti tisti, ki gredo gor, se običajno vrnejo po istih ali sosednjih poteh. Saj je bolj zanimivo, po eni poti gor, po drugi poti dol, tam kjer je to možno. V glavnem, vsak naj pazi na sebe, ne delati neumnosti in nepotrebnih selfijev in naj se vsi vrnejo zdravi domov, lepih poti v gorah je veliko zato naj prevlada razum, da se lahko prehodi čim več poti. Sam sem prehodil veliko gorskih poti, danes me pa ne spravi nihče več kot na višino cca 1500 m n. v. Je lepo in zanimivo in kot pravi srecnii.
Defragment
17. 07. 2022 09.52
+1
Merite jih prosim za gor grede, ker za dol jih je vedno manj kot za gor. Ali poletijo sami v kakšno brezno, al jih pa heli odpelje (če imajo srečo). Za davkoplačevalski denar, jasno!
proofreader
17. 07. 2022 09.34
+1
Če je v hribih taka gneča pa naj gredo na morje. Aja, čaki ...
Emtisunce
17. 07. 2022 09.20
+4
Turizem je treba močno omejiti in mu dvigniti ceno.
srecnii
17. 07. 2022 09.00
+7
Folk se v hribih nima več miru