Slovenija

Kavcijski sistem: ministrstvo in zbornica vsak na svojem bregu

Ljubljana, 05. 06. 2023 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoljskih ciljev EU ne bomo mogli doseči brez uvedbe kavcijskega sistema, so na posvetu v državnem svetu opozorili predstavniki ministrstva in nevladnih organizacij. Na drugi strani so v Zbornici komunalnega gospodarstva prepričani, da je mogoče te cilje doseči z nadgradnjo obstoječega sistema ločenega zbiranja in sortiranja embalaže.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo že izvajajo aktivnosti glede uvedbe kavcijskega sistema za embalažo pijač z namenom doseganja okoljskih ciljev, ki jih predpisuje EU. Do leta 2025 bi moralo biti ločeno zbranih odpadnih plastenk glede na količino danih plastenk na trg 77 odstotkov, do leta 2030 pa že 90 odstotkov.

Kot je na posvetu v državnem svetu dejal državni sekretar na omenjenem ministrstvu Uroš Vajgl, smo v Sloveniji po ločenem zbiranju embalaže v EU na samem vrhu, a ciljev ne bomo mogli doseči drugače kot z uvedbo kavcijskega sistema, ki ga sicer za plastenke in pločevinke za enkratno embalažo s prostornino do treh litrov predpisuje tudi nov predlog uredbe EU o embalaži in odpadni embalaži.

"Sistem vračila kavcije je okoljska spodbuda, katere namen je spodbujati krožno gospodarstvo in zmanjšati onesnaževanje z uporabljeno embalažo. Zasnovan je tako, da se z njim spodbuja vračanje te embalaže, tako da državljanom ponudimo vračilo kavcije," je pojasnil.

Plastenke
Plastenke FOTO: Dreamstime

Izkušnje drugih držav po njegovih besedah potrjujejo, da dobro zastavljeni tovrstni sistemi zagotavljajo zelo visok delež zbiranja predvsem plastenk in pločevink. V Evropi ima kavcijski sistem trenutno uvedenih 13 držav, večina ostalih pa v zvezi s tem pripravlja zakonodajo ali pa jo je že sprejela. "Vemo, da je za začetek učinkovitega izvajanja potrebnih od 18 do 24 mesecev po pridobitvi upravljavca kavcijskega sistema," je navedel Vajgl.

Uvedbo kavcijskega sistema poleg izpolnjevanja okoljskih ciljev narekuje tudi zmanjšanje smetenja v okolju, je v predstavitvi poudarila generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje Tanja Bolte. Vzorčenje vsebnosti smetnjakov letošnjo zimo je namreč po njenih besedah pokazalo, da v njih največkrat najdemo prav vsebnike pijač, kot so tetrapaki in plastenke.

O pozitivnih učinkih kavcijskega sistema je spregovorila tudi Erika Oblak iz okoljske nevladne organizacije Eko krog. Kot je dejala, med drugim zagotavlja visoko kakovost zbranega materiala in omogoča večkratno recikliranje znotraj industrije pijač. Onesnažena plastika lahko naredi en krog v obliki manjvrednostnega recikliranja in nato konča v sežigalnici ali na globalnem jugu.

Po mnenju Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa o uvedbi kavcijskega sistema do sedaj ni bilo narejene potrebne širše strokovne razprave, ki bi pokazala, ali tovrsten sistem potrebujemo ali ne. Prepričani so, da bi uvedba sistema zgolj za plastenke prinesla dodatne finančne obremenitve za potrošnika in da bi lahko zahtevane okoljske cilje izpolnili že z nadgradnjo obstoječega sistema.

Predstavnike ministrstva so opozorili, da s podatki, s katerimi utemeljujejo uvedbo kavcijskega sistema, zavajajo. Po besedah direktorja zbornice Sebastijana Zupanca je politična odločitev jasna, kavcijski sistem bo, pri tem pa pričakujejo, da bo politika pretehtala te odločitve in se "ne bo osredotočila samo na analizo interesnega združenja, ampak bo naredila svojo analizo". Kot je še dejal, podpirajo kavcijski sistem za povratno embalažo, ne pa za nepovratno, s čimer bomo po njegovem mnenju spodbujali še večji nastanek tovrstne embalaže.

Za uvedbo kavcijskega sistema do leta 2026 pa se zavzemajo v Združenju industrije pijač, ki deluje pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS. Po oceni predsednika združenja Mariana Šefčoviča od nasprotnikov sistema ni slišal niti besede o tem, kaj konkretno narediti, da bi se trenutni sistem zbiranja embalaže izboljšal. V združenju med drugim ocenjujejo, da s strani deležnikov ni interesa po izboljšavah, ker mnogim trenutni sistem odgovarja. Kot je še ocenil, pa je treba odločitev o kavcijskem sistemu sprejeti hitro, predvsem zaradi tehnične izvedbe, hkrati pa ta sistem prilagoditi značilnostim slovenskega trga in o njem osveščati potrošnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iskriv
06. 06. 2023 08.16
+1
Nedavno tega smo imeli lepo zastavljeno komunalno zbiranje odpadkov , ločeno za papir , plastiko , kovine , steklo in nevarne odpadke , bio in splošni gospodinjski odpadki ! Neki pametnjakoviči so si omislili , da je to preveč in skrčil to na bio , splošni odpadki in kosovni , zato je tudi taka zmeda v splošnih in embalaža se meša plastika in steklo , kovine , nevarni odpadki itd . Temu so kriva komunalna podjetja , ki ne opravljajo svojega dela kot bi bilo potrebno , saj tudi ne čistijo okrog "kant " , jih ne perejo redno , zato smrdi daleč od njih in v njih je polno črvov in druge zalege , če poškodujejo kante pri praznjenju , jih ne dajo v popravilo itd . Ves ta sklop vodi v kaos na komunalnem področju katerega delček je plastika !
franci1972slo
05. 06. 2023 21.51
+2
Bistvo ločevanja odpadkov je, da ga ljudje razumejo, se pravi mora biti super enostaven. Ko vržem smeti vidim zraven vse narobe, tako da očitno nekaj ne delamo prav. Steklo in papir še nekako razumejo ljudje, pojem “embalaža” si pa vsak po svoje predstavlja. Raje ponudite kvalitetne bio vrečke vsakemu gospodinjstvu, ker tole kar je trenutno na trgu razpade po 3 dneh in potem ni niti čudno, da narod meče bio odpadke v plastičnih vrečkah.
2fast4
05. 06. 2023 21.22
+2
Da v slo smo...
Uporabnik1888402
05. 06. 2023 21.19
+0
Jaz soritam le velike predmete. Glede ostalega, placujem za komunalo, da recikliram? Kot zdaj vidimo, nekdo mene ni pripravljen placati, da jim recikliram ...
buco_konj
05. 06. 2023 21.07
+3
Spet smo bolj papežki od papeža...
tirolec
05. 06. 2023 21.06
+4
SLOVENIJA ZAOSTALA V RAZMIŠLJANJU PO ZDRAVI KMEČKI PAMETI...ZAKAJ OKOLI NAS SOSEDOM VSE USPEVA?? PRI NAS SE Z VSEM MEČKA, LE KORUPCIJA RASTE S HITROSTJO...
FONDAČ
05. 06. 2023 20.43
+1
Na Krku ima vsaka hiša doma zabojnike za ločene odpadke. Tistega za mešane odpadke se skoraj nikoli ne rabi.
Uporabnik1921539
05. 06. 2023 20.32
+8
cesa tocno ne vidijo nasi odgovorni?Hrvatje iz katerih se kar naprej norcujemo ,imajo to ze vec,kot 10 let.In funkcionira.Mi?Mecemo v zabojnike za embalazo.Zakaj ze?
Nightingale
05. 06. 2023 20.20
+5
Komunalci ne dajo deleža...
muceli
05. 06. 2023 20.17
+11
Manj plastenk v smeteh, za katere drago plačamo odvoz. Namesto tega odnesemo plastenke na odjemno mesto in za to dobimo nekaj denarja ... Na izgubi ne bomo mi ampak ...
Rožice so zacvetele
05. 06. 2023 20.02
+11
V tujini, razvitem zahodu, to funkcionira že leta, naši bi pa radi doktorirali.
flojdi
05. 06. 2023 19.49
+6
In zakaj se koncno nekdo ne spomni , da bi vse kar se da znova napolnit lahko napolnili ? Ponekod imajo sampone milo prasek...skoraj vse bi se dalo./aja..proti so tisti ki embalazo delajo ane
Vinogradnik67
05. 06. 2023 19.46
+5
Komunalci se nakaj bunijo vedno ,ker sedaj lahko vsak čas izsiljujejo za pomoč banda !!
yss
05. 06. 2023 19.44
+15
Pri nas znova in znova izumljamo "toplo vodo". Seveda deluje kavcijski sitem, predvsem v državah, ki ga imajo.To sprenevedanje je samo zato, ker komunalni lobi noče ob lahek zaslužek.
jast123
05. 06. 2023 19.30
+7
zbornica kom. gospodarstva skrbi za svoj zaslužek in jih ne briga za prebivalce, čeprav se prikazuje v lepi luči ob skrbi za njih, ker naj bi bili finančno obremenjeni
DonotquestionOBEY
05. 06. 2023 19.27
+4
Nemčija ma super sistem - se spomnem ko sem delal gor pa slučajno nekaj po nesreči vrgel v smetnjak in potem moral to iskat ker se tega dela ni dal takoj dobit. V 45 minutah zaslužu 100€ ko sem ven mimogrede pobral plastenke.
DonotquestionOBEY
05. 06. 2023 19.29
+3
Še lažje pa v Švici na stadionu - 1€ za vsak plastični kozarec, ko so ljudje videli da 10 letni mulo čisti so mi vsi dajali te kozarce, isto 200 € kot za šalo v manj kot pol ure.
Luka40
05. 06. 2023 19.26
+8
Komunala toliko zasluži s tem da bo raje videla rakavo Slovenijo kot dovolila, da bi Slovenci plastenke nazaj nosili za denar...
Blue Dream
05. 06. 2023 19.15
+6
Kul bo Zoki malo manj zaslužil surovinami na moj račun.Verjetno je proti
Malek
05. 06. 2023 19.12
+16
Kavcijski sistem? Da, pod nujno.Zakaj komunalci nasprotujejo, se ve. Sedaj mi locujemo, da oni lepo sluzijo. 2016 je takratna ministrica Irena Majcen hvalila nas sistem in dejala, da nas bodo Hrvatje posnemali. Pojma ni imela, kaj govori, scitila je komunalno mafijo, Hrvaska, ki ima kavcijski sistem, cista, brez plastenk in plocevink, Slovenija, ko se ponoci peljes je ob cesti toliko plocevink, kot bi stale novoletne jelke, vse se sveti. Tu ni kaj za razpravljat s komunalci, ampak takoj naredit.
Antena
05. 06. 2023 19.11
+9
Edino v sloveniji se nihče ne more zmeniti, kaj je prav