Znanost in tehnologija

Na pragu kmetijske revolucije tudi s slovensko tehnologijo

Ljubljana, 28. 08. 2019 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
6

Znanost in kmetijstvo postajata vse bolj povezana. Tudi na slovenskih kmetijah že uporabljajo samovozeče traktorje, robote in brezpilotnike. Sodobne tehnologije omogočajo lažjo, cenejšo in boljšo pridelavo, veliko novosti pa je nastalo prav v Sloveniji. Smo na pragu kmetijske revolucije, ki bo razbremenila in izboljšala delo v kmetijstvu.

Če ste med tistimi, ki ste občudovali napredek robotov v industriji, boste najbrž debelo pogledali, ko boste v kakšnem nasadu zagledali zadnji dosežek mariborske kmetijske fakultete - robot škropilnik. "Ko ima namešano škropivo, se s pomočjo satelitske navigacije odpravi do nasada, kjer se giba avtonomno, nato pa se vrne v garažo," je povedal vodja katedre za biosistemsko inženirstvo Miran Lakota.

Droni analitzirajo tla s pridobljenimi podatki pa zmanjšujejo zmanjšujejo uporabo škropiv in gnojil
Droni analitzirajo tla s pridobljenimi podatki pa zmanjšujejo zmanjšujejo uporabo škropiv in gnojil FOTO: POP TV

S svetovno inovacijo pa se lahko pohvalijo tudi pri savinjskem podjetju, kjer so izdelali pobiralni zgrabljalnik. "Krma je na visokem nivoju, tu ni nobenih nečistoč, sčasoma se zmanjša obisk veterinarja, povečajo pa se tudi beljakovine in mlečnost," je Ivanka Bele s SIPA Strojne industrije opisala njegove prednosti.

Kvalitetnejša pridelava, manjši izpusti in nižji stroški

Novih priključkov seveda ne bi bilo brez novih in tehnično dovršenih traktorjev. Eden izmed najdražjih in najzmogljivejših na sejmu Agra stane kar 300.000 evrov. Je skoraj avtonomen, pri čemer voznik traktorju določi le koordinate dela. Boštjan Frelih s Frelixa zagotavlja, da vse ostale postopke traktor naredi sam, voznik pa je na njem le zaradi kontrole in zaradi varnosti.

Tehnologija nas je v preteklosti že razbremenila, zdaj je čas za avtomatizacijo.
Tehnologija nas je v preteklosti že razbremenila, zdaj je čas za avtomatizacijo. FOTO: iStock

Znanost pomaga tudi pri zmanjšanju uporabe škropiv in gnojil z analizo tal z droni. "Cele pridelke najprej pregledamo z droni s posebnimi kamerami," je povedal Sergej Krajnc s Termodrona. S pridobljenimi podatki tako ciljno dognojujejo izdelke in generirajo prihranke do 20 odstotkov.

Kmetijstvo je nedvomno na pragu nove revolucije. Če so predhodni rodovi z razvojem strojev, svoje starše razbremenili motik in lopat, je zdaj na vrsti avtomatizacija. Prihodnji rodovi tako v traktorju ne bodo preživeli številne ure, delo pa bo opravljeno kvalitetno.

Kvalitetnejša pridelava, manjši izpusti in nižji stroški. To je eden izmed odgovorov na klimatske spremembe in glede na to, da idej ne manjka bo prihodnost v kmetijstvu zelo zanimiva.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
29. 08. 2019 07.59
+5
Pravi resen dron z nosilnostjo vsaj 50 kg ni poceni. To kar je na sliki je bolj za kontrolo stanja i zraka in za pošiljanje slik ministrstvu zaradi subvencij.
antilevi?ar
29. 08. 2019 07.57
+4
300.000? Zdaj mi pa povejte kdaj se bo to kmetu povrnilo? Da ima milijon hektarjev nikoli.
Klotilda H
29. 08. 2019 07.50
+15
MOTIKA je originalni patentirani pripomoček Z DALENSKE. ne onesnažuje, ne potrebuje energije, pa še hujšanje je zagotovljeno!!!
pa dobr no
29. 08. 2019 07.31
+3
skoda besed. dron je po zakonodaji omejen na 500 metrov od operaterja. niti do konca njive ne sme legalno. to ni tehnologija za kmetijstvo. tudi heavy duty droni nosijo kaksen kg ali dva tovora poleg baterije. za neko kmetijstvo ni to nic.
pa dobr no
29. 08. 2019 07.32
-1
tale phantom na sliki pa je igraca. bi bilo fajn ce bi vsaj resno platformo vzeli.
Enmajstr
29. 08. 2019 07.23
+11
Ni kmetijstva brez imt 539