Slovenija

Na predloge sprememb medijske zakonodaje 193 pripomb

Ljubljana, 16. 09. 2020 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na predloge novel treh medijskih zakonov - zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in krovnega medijskega zakona je prispelo skupaj 193 pripomb, ki se dotikajo praktično vseh področij urejanja v novelah.

Na krovni medijski zakon je podalo pripombe 83 subjektov, na predlog novele zakona o RTVS 74 ter na predlog novele zakona o STA 36 subjektov. Zaradi velike količine pripomb vseh na ministrstvu, kot so zapisali v sporočilu za javnost, še niso uspeli temeljito pregledati oz. proučiti. Pripombe se dotikajo praktično vseh področij urejanja v novelah, glavne vsebinske pripombe se nanašajo na ureditev pomembnejših področij.

V noveli zakona o medijih se pripombe nanašajo na finančno podporo medijem oz. predlog, da se sredstva na medijskem razpisu zagotavljajo iz petih odstotkov RTV-prispevka; presojo koncentracij v medijih oz. predlog, da o tem na podlagi testa javnega interesa odloča Javna agencija za varnost konkurence (AVK); sklad za financiranje TV produkcije oz. predlog, da se ta napaja iz prispevkov operaterjev in na ukinitev možnosti povezovanja radijskih programov v programske mreže.

Prav tako so prejeli pripombe na to, da se pet odstotkov rtv-prispevka nameni za finančno podporo medijem, tri odstotke pa za financiranje javne službe STA. Pripombe letijo tudi na predlog, da se iz RTVS izloči organizacijska enota oddajniki in zveze, nato pa bi ustavili novo družbo v 100-odstotni državni lasti.

Glede predloga novele o STA pa se pripombe nanašajo na spremembe postopka in načina imenovanja članov nadzornega sveta STA ter na spremembe financiranja javne službe STA. Po predlogu novele bi nadzornike STA, z izjemo enega, ki ga izvoli svet delavcev, imenovala vlada, prvič že v 15 dneh od uveljavitve zakona. Zdaj državni zbor imenuje člane nadzornega sveta z večino glasov vseh poslancev.

Ministrstvo za kulturo je predloge sprememb medijske zakonodaje objavilo na e-demokraciji 9. julija. Sprva zelo kratko javno razpravo, predvidenih je bilo pet dni, so na pozive koalicijskih partnerjev, ki o predlogih niso usklajeni, podaljšali do 5. septembra. Predlagane spremembe so sprožile kritične odzive dela politike, stanovskih organizacij in mednarodnih združenj. V zainteresirani javnosti prevladujejo opozorila o neprimernosti predlaganih rešitev, ki jih spremljajo tudi pozivi po njihovem umiku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
16. 09. 2020 14.15
+1
Slovenija je najbolj izoliran otok v Evropi. Ljudje enih informacij sploh ne dobimo.
SlobodaNE
16. 09. 2020 14.14
+2
Treba je urediti medije da ne bodo samo lagali.
Castrum
16. 09. 2020 13.47
+2
@bofur, a se tebi zdi, da ima RTV SLO uravnoteženo poročanje? Resno vprašam.
setisfekšn
16. 09. 2020 13.11
+2
Če pogledaš tole novo pa ti je katastrofa skrajno režimska desna stran kjer ni demokracije
Bofur
16. 09. 2020 12.50
+4
Madžarska ali srbska TV so doživele v zadnjih 20 ali 30 letih VELIKE spremembe, ki pa so imele za posledico zgolj to, da nihče normalen tem medijem več ne zaupa in jih ne gleda, ker so trobila Orbana oziroma Vučića, Janševih kameradov, po katerih se Janez zgleduje. Zakaj se SđS ne zgleduje, ne pripravlja sprememb medijske zakonodaje po zgledu ŠVICE !!! Švica ima eno najboljših javnih radiotelevizij NA SVETU !!!! Odlična TV, kritična TV, ni pod vplivom strankarske politike ... Je visoko profesionalna, z dobro plačanimi in profesionalnimi uredniki in novinarji ... Janša pa zahteva, da morajo vsi mediji trobiti v isti rog, torej njegov SđS rog. To, kar počne Janša, je škandal brez primere v zgodovini Slovenije in Evrope. Torej Janša pravi, da je njegovih 200.000 volivcev VEČvrednih od nas 1,4 milijona volivcev, ki Janše ne moremo voliti, ker nas je sram, da nas predstavlja človek, ki ne razume demokracije, ki se zgleduje po Lukašenku, Orbanu, Vučiću, ki so avtokrati, ki ne razumejo, da so SVOBODNI, od politike neodvisni mediji pogoj za normalno delovanje družbe. Janša zahteva, denar od naročnin za RTV SLO dajte moji Televiziji, ki je spaka od medija. Naročnino bomo vzeli RTV in dali javni tiskovni agenciji, ampak šele potem, ko jo bo Janša sovražno prevzel in ukinil ... Ej. A ta revolucionarni puč bomo Slovenke in Slovenci kar pustili da se zgodi ??? A si ne zaslužimo nič boljšega ? BBC, ORF, ARD, TVSwiss, ne moremo imeti, ampak moramo dobiti klone Magyar TV in klona TV Vučić-Srbija
Castrum
16. 09. 2020 13.44
-1
Hmmm, v zadnjih 20ih - 30ih letih......Ja, ker pred tem, so bili mediji v teh dveh državah neodvisni, pluralni in demokratični, a ne?:)))))
delfin11
16. 09. 2020 12.44
+1
SDS in njihov vodja pozivaju k neplačilu rtv prispevka...tak kak se obnašajo ,tak in vladajo...ribarijo v kalnem...A davke pa moramo plačevati..ti sds.ovci pokvarjeni v dušo,,
Wahl
16. 09. 2020 12.07
+2
Novinarji ste vsi okoljsko ozaveščeni, zato je pehovje pred pro plusom po pločnikih, STA tudi nima kam parkirati, RTV elita zasede celotno parkirno hišo in še zmanjka prostora za vso pločevinasto navlako na lizing. Sam nisem nič boljši, le da vozim park skupno star 95 let in ne parkiram direktno pred vhodna vrata in na mesta za invalide, ter na pločnike. Pleha je preveč, če ne menjaš na 2-3 leta je avto že star, sosedje nič več fovšni, za marsikoga bolje, da je denar v avtu namesto na banki, čeprav kuje izgubo čim ga zapelje iz salona.... Folklora kot biti na ciabuku in šteti zasledovalce.
Bofur
16. 09. 2020 12.40
-2
Zakaj se ne zgledujete po BBC ali radioteleviziji Švice, Nemčije, Avstrije, Belgije, Švedske, Norveške, Finske ... Zakaj ste si za zgled vzeli Madžarsko, Belorusijo, Severno Korejo in Srbijo ??????? To je moja edina zamera SđS. Zakaj predlaga SLABŠE in ne BOLJŠE, SđS dobesedno zahteva, da se naročnina NAS VSEH državljank in državljanov usmeri na ZASEBNO strankarsko medijsko trobilo Noro24TV. To je super sporno. To je škandal. Za STA zahteva, da jo obvladuje glavna stranka SđS. SAMO IN ZGOLJ ONA ! SDS je volilo 200.000 volivcev, kaj pa nas ostalih 1,4 milijona volivk in volivcev ?????? Nismo pomembni, ne plačujemo prispevkov, davkov
jg57
16. 09. 2020 11.50
+2
velika večina pripomb gre v smer, da se nebi spremenilo nič.
kiropraktik
16. 09. 2020 11.46
+2
Tako RTV kot POP TV nista bili nikoli neodvisni medij! Naj gredo mediji na trg in si s kredibilnostjo izborita prihodke. Preveč je "neodvisnih" novinarjev, ki živijo od politike in se ne borijo za kredibilnost, ker nimajo potreb zato.
Antoniozmaj
16. 09. 2020 12.19
-1
to je kr neki
16. 09. 2020 12.35
+0
sj zaljiv pa nitreba biti - raje probaj z demantiji, kot pa z zaljenjem
Domendo
16. 09. 2020 11.44
+0
In zdaj naj narod joče za rtv, katera propada zaradi svoje lastne nestrokovnosti in nesposobnosti? Uboščeki. 30 let zavajajajo in prirejajo volitve zdaj se pa joćejo narodu. Kdo je gledal 3 program je lahko videl zakaj minus v državi. V 30 letih na oblasti ni bilo Janše. In ne gledam tv. Razen nogomet in še kakšen šport, ko so olimpihske igre. In mediji ste se usmerili raje v politiko ki vam ni všeč kot pa v politiko ki jo zagovarjate. Tako se pa ne zmaguje. Imate še ta problem da narodu govorite da ste neodvisni. Ko pa pridejo cerkveni na oblast posebej Janša pa ekstrwmno poročanje. In kakšni novinarji ste to, da negreste na kitajsko in se malo pozanimate kako in kaj. Potem pa še na japonsko in vprašate kaj pravijo glede Olimoihskih Iger. Aja, čakate na drugw da bo kopi paste. Ko ste poročali malo bolj pošteno je bilo v državi dosti boljše. Ko pa poročate kot da je država od medijev in politikov pa upam da rtv štacuna propade.
riss
16. 09. 2020 11.23
+7
Glavni problem je, da javni medij RTV SLO ni neodvisen in nikoli ni bil. RTV SLO je odvisni prolevi medij in je kontinuiteta socialistično komunističnega sistema. Je megalomanski ustroj, ki ga je treba kadrovsko popolnoma prevetriti. Ostanejo pa naj tisti, ki podpišejo, da ne bodo podpirali nobene politične opcije in se odrekli kontinuiteti komunizma. S tem tudi seznaniti Evropo preko FAjon TAnje.
Castrum
16. 09. 2020 11.19
+6
Vedno je največji problem poseg v okorele sisteme, kateri delujejo po istem principu že desetletja. Povsod je to problem, tudi v podjetjih ki nimajo veze z državo. Vsaka sprememba, pa tudi če je na bolje, je v prvi fazi sprejeta z negodovanjem in odporom. ....Pri medijih je to še bolj delikatno, saj so v zadnjem času mediji tisti, ki močno vplivajo na politiko. Celo kreirajo jo. In seveda je vsaki vladi na tem božjem svetu še kako pomembno, če ima lahko vpliv na medije.....
Castrum
16. 09. 2020 11.20
+4
Naravnost absurdno je pa razmišljati, da dosedanje vlade niso imele vpliva na medije, in da je ta vlada prva ki to dela. To verjamejo samo zaslepljenčki in orto naivneži:)))
Bofur
16. 09. 2020 11.23
+1
BBC, Reuters, francoska radiotelevizija, švicarska javna TV, nemška javna tv, delujejo po istem principu že nekaj desetletij ... Ravno to je glavni pogoj za KREDIBILNOST in visoko profesionalnost ter POLITIČNO nepristranskost teh medijev. Madžarska ali srbska TV so doživele v zadnjih 20 ali 30 letih VELIKE spremembe, ki pa so imele za posledico zgolj to, da nihče normalen tem medijem več ne zaupa in jih ne gleda, ker so trobila Orbana oziroma Vučića, Janševih kameradov, po katerih se Janez zgleduje.
to je kr neki
16. 09. 2020 12.38
+4
ze dejstvo, da se novinarji vclanjajo v leve politicne stranke in jih tudi javno podpirajo in hodijo na njihove shode, kandidirajo na njihovih listah ... nakazuje, da rtv ni ravno objektiven medij - pa saj ti ljudje niso stroji. Vsak clovek je delno subjektiven in zato je potrebno skrbeti za uravnotezenost!
Bofur
16. 09. 2020 12.55
+0
Ampak uravnoteženost pomeni, PLURALNOST mnenj, ne pa monolit mnenj SĐS ... Janševa SđS je dobila 200.000 glasov volivcev. To ne pomeni, da mora biti mnenje SđS prisotno v 80-odstotkih v medijih. Volivcev, ki JANŠE NISMO VOLILI nas je 1,4 milijona ... Naše mnenje je večinsko, ne Janševo ...
Jožica55
16. 09. 2020 11.17
+3
Jaz enostavno ne morem verjeti, da je v Sloveniji toliko zaslepljencev in da ne spregledajo, kaj se pri nas v resnici dogaja. Ukradli so nam državo zato mislim, da je že vse izgubljeno. Opozicija pa, ki bi v tem trenutku morala biti najbolj glasna je enostavno poniknila. ZAKAJ?
to je kr neki
16. 09. 2020 12.41
+2
Bofur
16. 09. 2020 10.36
-6
Za razumevanje potrebe po podreditvi medijev s strani Janše in SDS je treba prebrati naslednji spis. Objavljen danes v Dnevniku, pod njega se je podpisal gospod Gorazd Cuznar iz Črnomlja. Demontaža medijev in organov pregona, Policija, NPU, KPK, Računsko sodišče, tožilstvo, ima v sebi zlovešč, dobesedno kriminalen namen, prikriti nečednosti, ustaviti preiskave. SDS in banane Vsi se še spomnimo nedavnega dogodka, ko je državni sekretar in drugi človek notranjega ministrstva Franc Breznik obiskal kralja banan Izeta Rastoderja, da bi od njega dobil »donacijo« v čebuli in bananah v skupni vrednosti dva tisoč evrov. Ta kralj banan je zaradi odkritih mamil v ladijskem tovoru obenem tudi preiskovanec policije, ki je v sestavi tega istega ministrstva. Če okoliščine teh dogodkov povežemo v logično celoto, dobimo približno takšno shemo: banane, mamila, SDS, denar. Povedano drugače, v tovoru banan iz Kolumbije so bila odkrita mamila. Državni sekretar iz SDS seveda ni šel po donacijo v višini dveh tisočakov, temveč so v igri popolnoma druge številke. Ko gre namreč za mamila, padajo milijoni, včasih pa tudi glave. Pred nekaj dnevi je bilo v medijih objavljeno, da je KPK ustavil preiskavo proti Brezniku v zvezi s tem »donatorskim« obiskom. Vse lepo in prav, vendar bi ta obisk morali preiskovati nekateri drugi organi, ki pa so v celoti v rokah trenutne oblasti, torej SDS. Vse te organe so v samo nekaj urah po prevzemu oblasti prevzeli Janševi in Hojsovi vojaki. Nekaj kasneje so še zbrcali kadre na NPU, tako da je sedaj banana posel na varnem. Takšen scenarij je absolutno na nivoju znanega filma Boter, ki sta ga napisala in režirala Mario Puzo in Francis Ford Coppola. Film je prejel tri oskarje in je postal klasika za mafijski žanr. Predlagam, da naš predsednik Pahor avtorje tega slovenskega mafijskega scenarija nagradi z jabolkom navdiha. Nedavno se je vsa Slovenija zakadila v korupcijske posle pri nabavi zaščitne opreme. Kot glavni matador je bil izpostavljen gospodarski minister Zdravko Počivalšek, verjetno pa je on pri tem imel samo stransko vlogo. Scenarij in režija sta bila v rokah drugih ljudi, ve se, katerih. Zopet gre za odlično predstavo, lahko bi jo poimenovali kar Banane 2. Simptomatično je, da se vodstvo stranke SDS rado druži z raznimi kralji, kot je kralj banan ali kralj davčnih utaj. Ni torej čudno, da je njihov predsednik napisal knjigo Noriško kraljestvo. Čeprav gre za utopično zgodbo v tej knjigi, se vendar kažejo znaki, da bi avtor nekoč rad postal kralj, če ne že diktator. Takšni mafijski scenariji pa v Sloveniji ne bi bili možni, če jim ne bi asistirali stranski igralci v koaliciji, to so NSi, SMC in DeSUS. Neverjetno je, da se ti asistenti ne zavedajo, da držijo vrečo pri vsem kriminalu, ki se dogaja pred očmi celotne javnosti. Vprašamo se lahko, ali so res slepi in ne vidijo, kaj se dogaja pri čiščenju vseh nadzornih institucij države, na notranjem in finančnem ministrstvu. Dobesedno obglavili so jih in nastavili zveste vojake SDS, ki bodo pokrivali stare in bodoče kriminalne rabote. O kršenju osnovnih demokratičnih standardov na področju medijev, kulture, človekovih pravic itd. pa je vsem jasno, da se vračamo za petdeset let nazaj. Ali se nosilci funkcij v teh koalicijskih strankah sploh zavedajo, da bodo tudi po tem, ko bodo odšli s politične scene, še vedno živeli v našem okolju, to je v Sloveniji? Kako se bodo počutili, ko bodo srečevali svoje nategnjene sodržavljane, ali jim bo kaj nerodno? Verjamem, da bodo prenekateri zaradi tega izločeni iz socialnega okolja, ker ljudje pač ne bodo pozabili, kaj so nam storili. Mogoče je pa še čas in se končno prebudite in streznite, ker ta kralj ni vaš kralj. In Slovenija ni nobena banana republika. (Gorazd Cuznar, Črnomelj)
zibertmi
16. 09. 2020 10.33
+1
janša bo šel preko vsega za kos pogače njegove nora tv.logar pa v jok in na sedež eu kakšna nepravica se jim dogaja
cirenij
16. 09. 2020 11.21
+3
Hočejo, da bi bila Nova TV financirana kot javna RTV. Moramo imeti nacionalno TV kot danes. Zakaj se gombamo za 12,- EU? V luft pa izpuhtijo milijarde. Pa preko 30,- EU dodatnega zavarovanja in doplačili prepotrebnih zdravil. Tudi tisti, s 400 EU penzije in manj.