Slovenija

Zasnežene ceste: zdrsi tovornih vozil, trčenja, vozila obstala na cestah in ovirala promet

Ljubljana, 02. 12. 2020 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, Urša Vrečar
Komentarji
486

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, večji del Slovenije je zajelo sneženje, ki je številne težave povzročalo tudi v prometu. Najhuje je bilo na primorski in gorenjski avtocesti, kjer je tovornjake na zasneženih cestah zanašalo, prišlo je do več zdrsov in trčenj. Na pot se odpravljajte le z zimsko opremo, opozarja policija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Koliko ekip je na delu?
    04:55
    Iz 24UR ZVEČER: Koliko ekip je na delu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaradi snega težave na cestah
    02:02
    Iz 24UR ZVEČER: Zaradi snega težave na cestah
  • Iz 24 UR ZVEČER: Še ena pošiljka snega
    01:44
    Iz 24 UR ZVEČER: Še ena pošiljka snega
  • Iz 24UR: Sneg po državi
    01:24
    Iz 24UR: Sneg po državi
  • Iz 24UR: Kaotične razmere na cestah
    02:03
    Iz 24UR: Kaotične razmere na cestah
  • Iz 24UR: Težave na cestah
    02:02
    Iz 24UR: Težave na cestah
  • Iz SVETA: Vremenske razmere se bodo poslabšale
    01:41
    Iz SVETA: Vremenske razmere se bodo poslabšale
  • Iz SVETA: Prvi sneg in težave na cestah
    03:29
    Iz SVETA: Prvi sneg in težave na cestah
  • Razmere na primorski avtocesti
    00:38
    Razmere na primorski avtocesti
  • Snežne razmere na slovenskih cestah
    00:43
    Snežne razmere na slovenskih cestah

Prvo sneženje v prihajajoči zimi je povzročalo težave na slovenskih cestah. Sneženje se bo ponoči še okrepilo. Odgovorni pozivajo vse, da se ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno potrebno, in še takrat samo z ustrezno zimsko opremo. Razmere so zahtevne predvsem v zahodnem delu Slovenije, medtem ko je v nižje ležečih predelih vzhodnega dela države doslej zapadlo manj snega.

Razmere na primorski avtocesti 

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila več ur zaprta vipavska hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu, ki je že ponovno odprta, a ostaja zastoj. Primorska avtocesta je med Senožečami in Nanosom prav tako v obe smeri ponovno odprta.

Zaradi burje na hitri cesti med Selom in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipava velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mejni prehod Starod je zaprt v obe smeri zaprta, mejni prehod Jelšane pa le proti Hrvaški za tovorni promet. 

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na cesti čez prelaz Ljubelj so obvezne verige na avstrijski strani.

Razmere na gorenjski avtocesti 

Gorenjska avtocesta je bila več ur zaprta med priključkoma Radovljica in Lesce v smeri Karavank zaradi prometne nesreče. Ta se je zgodila ob 12.50 uri, ko sta trčila tovorno vozilo s priklopnikom in osebni avtomobil. Vzrok za nesrečo je bila neprilagojena hitrost voznika tovornega vozila, ki je na zasneženi cesti izgubil nadzor nad vozilom in po zanašanju ter trčenju v odbojno ograjo zaprl avtocesto, sporočajo s PU Kranj. Vanj je nato trčil tudi osebni avtomobil. Obe vozili sta imeli zimsko opremo. 

Po  tej nesreči so bili gorenjski policisti obveščeni o še devetih drugih prometnih nesrečah. Gre za samoudeležbo vozil in trčenja, ki so  se  končala  z materialno škodo. V še vsaj šestih drugih primerih pa so udeleženci obstali na zasneženih cestah in ovirali promet, še dodajajo na PU Kranj. 

Na Gorenjskem je po nižinah danes že zapadlo okoli deset centimetrov snega. Na PU Kranj tako pozivajo k previdnosti in udeležbi v prometu izključno z zimsko opremo. "Povsod so zimske razmere. Nenujne opravke odložite. Spremljajte prometne informacije." 

Malo pred 14. uro sta na Selniški cesti pred Ruškim mostom, v občini Selnica ob Dravi, trčili tovorni vozili. Eno vozilo je zdrsnilo s ceste. Ena oseba je bila poškodovana, poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

Snežne razmere na primorski avtocesti.
Snežne razmere na primorski avtocesti. FOTO: Bobo

Previdno na cesti 

S Policijske uprave Koper so sporočili, da cestno podjetje že od jutra posipava ceste. Ekipe policistov so na terenu, na avtocestnem postajališču pri Nanosu je več ustavljenih tovornih vozil, saj je proti Vipavi zapora zaradi burje. Na avtocesti je tudi nekaj zastojev, so sporočili. "Opozarjamo, naj vozniki pred odhodom na cesto očistijo svoja vozila, če je na njih sneg ali led, sicer jih čaka kazen 200 evrov. Prav tako morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo, to je 3 mm profila na zimskih pnevmatikah oziroma 3 mm na letnih pnevmatikah z obveznimi verigami. Kazen za nepopolno zimsko opremo je 40 evrov, če pa voznik brez zimske opreme povzroči zastoj ali prometno nesrečo, je kazen 500 evrov," so dodali.

Po Sloveniji sneži in bo po napovedih tudi še v prihodnjih dneh. Na cestah so posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši. Na pot je treba prej kot običajno. Že v noči na četrtek se ponekod obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, obstajala bo velika nevarnost nastajanja žledu in poledice, opozarja Prometnoinformacijski center. 

Na območju Policijske uprave Celje pa je bilo že nekaj težav zaradi poledenelih vozišč. Policiste so obvestili o treh prometnih nesrečah z gmotno škodo, ki so se zgodile v Rogatcu, Mali Brezi in Pečici, ko so vozniki zapeljali s ceste. Občani so policiste opozorili še na nekaj poledenelih odsekov cest, o čemer so nato policisti obvestili vzdrževalce, ki so poskrbeli za posip. 

Ne odpravljajte se na pot, če ni res nujno in samo z ustrezno zimsko opremo!

Dars: Vpoklicani so vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi 

"Za danes in v četrtek je napovedano zanimivo vremensko dogajanje na območju celotne Slovenije, tako da so praktično vpoklicani vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi," je v jutranjih urah povedala vodja tehnične službe Darsa Jana Vrhovnik. Kot je zagotovila, si prizadevajo za zagotavljanje varnih in pretočnih avtocest. Poleg sneženja je na Primorskem dogajanje popestrila še močna burja. "Na cesti bo treba biti še posebej previden, in zato voznike prosimo, da se na pot odpravijo le, če je res nujno potrebno. Če že morajo na pot, pa naj gredo le z ustrezno zimsko opremo," je dejala predstavnica Darsa.

Pluženje na primorski avtocesti

Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšalo delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil, ki vozijo praktično nemoteno. Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev.

Za posipanje cestišč so zapolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, ob tem pa imajo za letošnjo zimo trenutno pogodbeno zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poziv zdravnikov

Na letošnji prvi sneg in snežne razmere so se odzvali tudi v UKC Ljubljana. Travmatolog Uroš Tominc je povedal, da vsako leto ob prvem snegu pričakujejo poledico in porast števila oškodovancev. "Zavedamo se, da bi nenaden velik prirast pacientov lahko pomenil kolaps sistema. Zdravstveno osebje je namreč prerazporejeno na covid oddelke. Zato vljudno naprošamo vse ljudi, naj se ne izpostavljajo aktivnostim, ki bi lahko pripeljale do tega, da bi nenadoma potrebovali obravnavo v urgentnih ambulantah," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
02. 12. 2020 21.46
+1
Bravo bravo in dars jih je rešu , jih pozdravu pred nadalno vozno in njim zaželu srečo ... No zakaj bi skrbeli za zimsko opremo če majo vso brezplačno podporo tud če jo nimajo ....
VAREN
02. 12. 2020 20.21
+0
DARS naj si prebere 5. člen Zakona o cestah in se malo zamisli. Prebere naj ga tudi policija in se spravi delat in ukrepat.
VAREN
02. 12. 2020 20.13
-4
Očitno ima DARS več šefov. Sposobne za Dolenski in Štajerski konec, kajti tam je bila avtocestna kopna in nesposobne za Primorski in Gorenjski del, kjer je bilo polno snega in zastojev. Torej nesposobne zbrcat an cesto in je problem rešen.
marzo
02. 12. 2020 20.53
+3
Kje si pa to pobral, da mora biti cesta ob sneženju kopna?
Petur
02. 12. 2020 20.07
-1
šoferji so gara ci,ki se na cestno službo Slovenije navkljub najdrazji cestnini ne morejo zanasat!cestno službo zagovarja,in voznike krivi kar ena mladenka,ki ne ve o cesti zagotovo nic
Maxx365
02. 12. 2020 20.10
+3
Verjamem da so, ampak potem povej, zakaj tovorno vozilo zdrsne na nekaj cm snega na cesti?
VAREN
02. 12. 2020 20.12
+0
Maxx če bi mel mal pameti bi vedel, da zato, ker cesta ni posipana.
Maxx365
02. 12. 2020 20.14
+2
Preveč zastojev sem pomagal reševat tepec, da ne bi vedel kaj so glavni vzroki zastojev. V prvi vrsti neustrezna zimska oprema. Posebej pri nekaj cm snega na vozišču.
Petur
02. 12. 2020 20.17
+1
pod prvim snegom je ledeni film,ker ni bilo soli,saj to stane!ob takem vremenu se strogo naloži na pogonsko os nekoliko več,vendar se mizerno plačani šoferji bojijo nerazumnih policajev,prva dva vzroka!dalje,če avtomobili tehtajo 10 cm snega ,se iz tega naredi 1 cm le d u ,katerega plug ne prime vec!
Petur
02. 12. 2020 20.24
+0
pojdi nazaj v garderobo segret,ker za pluženje si prepozen tepec preveč placani!
marzo
02. 12. 2020 20.57
-1
Šoferji garači? Kaj pa delajo - sedijo in vrtijo volan. Toliko so garači kot uradniki v pisarnah. Garači so gozdarji, obrtniki in delavci v proizvodnji. Šleper vozi lahko vsaka baba....
Bržkone
03. 12. 2020 09.47
-1
VAREN
02. 12. 2020 20.06
-5
Ja sneg je spet presenetil DARS. Nič novega. Nesposobneži vedno isti.
Maxx365
02. 12. 2020 20.07
+1
VAREN
02. 12. 2020 20.10
+0
Ti pa zapri svoj klun, ker tvoje mnenje ne šteje.
Petur
02. 12. 2020 20.03
-1
gume so vsekakor zimske,je pa profil kot letni,zato da so tisje!toliko o gumah in nesramne pljuvanju po garancij,ki se mučijo prebiti skoz SISTEMSKO NEOCISCENO SLOVENIJO,,!
vrzwta1
02. 12. 2020 20.00
+2
Zdrs se ne zgodi tistim z ustreznimi zimskimi gumami. Velja za kamjone in avte. Pika. Tile redni zdrsi tovornjakov se dogajajo zaradi neprimernih gum. Enostavno sparanje avtoprevoznikov, trpi pa zato cetrt slovenije. In ne, ni bila zimska sluzba nepripravljena...ko se postavi pocez prvi tovornjak je stvar zakljucena za vec ur.
Maxx365
02. 12. 2020 20.06
-1
Za tovorna vozila nad 3,5 tone je dovoljeno v zimskem času uporabljati letne gume, če imajo v priboru verige. Ampak problem je v tem, da pri nekaj cm snega ne bo nihče natikal verig, zato potem toliko zdrsov, ker so praktično vsi tovornjakarji na letnih gumah.
vrzwta1
02. 12. 2020 20.11
+2
No o tem govorim..dokler sefi avtoprevozniki ne dobijo ustrezno velikih kazni, da dvakrat premislijo kaj se jim splaca, za taksno pocetje,bo stvar taka kot je.
VAREN
02. 12. 2020 20.35
-3
MAXX ne govor neumnosti, če nimaš pojma. Pred neumnim blebetanjem si preber kak zakon da ne izpadeš še bolj neumen kot si. A ti bom malo pomagal. Tudi osebnim vozilom je v zimskem času dovoljeno uporabljat letne gume z verigami v prtljažniku. Kak si zabit.
marzo
02. 12. 2020 20.59
+1
No, povej kateri zakon in kateri člen? Je zmanjkalo pameti?
Uporabnik1834374
02. 12. 2020 19.46
+0
Klasika. Malo slane pa vsi postrani. Tipično, sploh če je celjska tablica, ali pa je voznik sivolasi gospod. Slovenci so v večini eni najslabših voznikov daleč naokoli.
Maxx365
02. 12. 2020 19.55
+4
Zastoje pravzaprav povzročajo tovornjakarji z letnimi gumami, ne "sivolasi gospodje" ali "celjski vozniki". Ko na letnih gumah zdrsne šlepar, zapre celo cesto in zastoj je za nekaj ur zagarantiran.
VAREN
02. 12. 2020 20.43
+0
MAXX zastoj zagarantiran za nekaj ur, ker ga nesposobni DARS ne zna odstranit. S tabo na čelu.
KavčStrokovnjak
02. 12. 2020 21.03
+1
Maxx danes na cestah je bilo največ gneče zaradi raznih BMW, MB, Audi, ki so vozili 30, kjer je omejitev 60, 70. Tovornjaki so vozili lepo tekoče in jih ni zanašalo po ravnem. Druga zgodba pa zdrsi na primorki.
rcarlos
02. 12. 2020 19.41
+3
Srečam na lokalni cesti prejle tovornjaka z desko in posipalcem, se skor zabijem vanj, ker se je prpelo čez ovinek ko Niki Lauda... Na cesti cca. med 5-10 cm snega, a ovi se nasproti prpele z dvignjeno desko nmj... Zastopim, da je snega za vzorec, ne pa da ti gre vsaj do felge not guma, ceste tak ne vidiš, kolov ni nabitih ob cesti, polomija... Zgleda da namest pluženja sam kolesnice delajo, da vidiš kje se morš pelat, drug dan pa tak sam led :D ...Uglavnem ni mi glih jasno kaj plačujem takrat ko na tehničnem plačam cestni sklad zraven... Verjetno spet nekomu žepe filamo, ceste pa neoznačene s koli, neplužene, luknje v asfaltu pa itak take da ti amortizer prebije haubo ko noter prpeleš... Žalostno...
marzo
02. 12. 2020 21.01
+3
A si mogoče preveril, če je šlo za tovornjak, ki izvaja zimsko službo na državnih ali lokalnih cestah ? Pa se ti sploh sanja čemu so namenjeni snežnimkoli? Vse si pobrkljal v svoji ubogi mali glavici
ceta69
02. 12. 2020 19.40
+3
šoferju mizerna kazen,firmi ali lastniku tovornjaka pa huda kazen,takrat se bo poboljšalo prej pa ............vidimo rezultate
suleol
02. 12. 2020 19.40
-2
ižanska cesta katastrofa zato dars dobija denar vsi smo vedeli da bo sneg in niso spelal
Uporabnik1834374
02. 12. 2020 19.47
+1
marzo
02. 12. 2020 21.02
+1
KavčStrokovnjak
02. 12. 2020 21.05
Kaka katastrofa neki? Kdaj? Zjutraj ni bilo spluženo, ko je začelo snežit. Ob 12h je bila Ižanka splužena.
pepikrlinca
02. 12. 2020 19.20
+3
dokler, ne bo zakonsko urejeno, da morajo imeti tudi tovorna vozila zimsko opremo ( zimske gume) ne kot sedaj ali ali, se bo štala na primorki nadaljevala. Vsako leto ista pesem, ma kakšno samoizločanje. ? Nimaš zimskih gum na kamionu , dol s ceste, menjava gum in kazen.
Jernej Loren?ak
02. 12. 2020 19.36
+5
Od kod tebi info., da za kamione ni potrebno imeti zimske gume?? A si ti sploh vidu kake ceste so ble danes?? Si se oprasu ki je bil dars in zakaj niso pluzl... Prijatu vsi ti kamioni grejo naprej v Avstrijo, Italijo..., pa se tam ne dogajajo take stvari!! Torej Al se po tvoje kamioni zamenjajo na meji, ali je kaka možnost da pri nas cestne službe ne opravljajo dela tako kot je treba. Lp
User1832247
02. 12. 2020 19.04
+1
nesposobni in me...... na cesti in to je to!
bboban
02. 12. 2020 19.02
+3
To da je tako stanje na slo cestah ni nič novega glavno ,da so izdali nove Vinjete in cena je ostala ista glede na to ,da nesmemo iz občine SRAMOTA kaki politiki taka država al so L ali D vsi so isti lopovi
anatomija
02. 12. 2020 18.54
+4
Ceste so dobre , glede na razmere . Ko je sneženje je pač normalno , da je na cesti sneg . Treba je prilagodit hitrost in varnostna razdalja in ni težav . Težava so samo vozniki ki nimajo pojma o vožnji ko je na cesti malo snega .30 % nižja hitrost na cestah izven naselja in ni nobenih težav . Snega je samo za vzorec in je zvožen . Morda bi tisti , ki pravijo , da zimske službe niso pripravljene predlagali kako se sneg očisti preden zapade
Misika1967
02. 12. 2020 18.46
+1
Napovedi vremenoslovcev so se uresnicile DARSOVCEV pa ne oni so vedno pripravljeni stalno isto kot SDS vse so drugi krivi.SRAMOTA
Maxx365
02. 12. 2020 19.01
+2
Nič Darsovci, za zastoje se zahvalite tovornjakarjem z letnimi gumami, zaradi zdrsov le-teh prihaja do največ zastojev. Če pa ljudje ne vedo, da morajo na vozila namestiti zimske gume (sploh tisti, ki prihajajo iz smeri primorske), potem pa boh pomagaj.
Petur
02. 12. 2020 18.33
+2
na sliki je vidno,da ceste se cestna služba ni dotikala!take ceste bi v izogib sramoti ne smeli zaracunavati!
BroNo1
02. 12. 2020 18.30
+2
S tole primorko mora bit neki hudo narobe. Za 1 cm snega pa taka štala in to vedno kot da smo največji “talenti”?! A je Dars spet sneg presenetu????
b78
02. 12. 2020 20.03
+3
Ne darsa ni presenetil sneg tovornjakarje z letnimi gumami pa očitno je
kamenvrh
02. 12. 2020 18.21
+4
Bolan clanek ni pluzenja enako zastoji
RED_line
02. 12. 2020 18.23
+1
kamenvrh
02. 12. 2020 18.20