Slovenija

Prvi deček v letu 2020 Natanael, prva deklica Sofia

Ljubljana, 01. 01. 2020 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
565

Prvi v letu 2020 se je dve minuti čez polnoč rodil deček v ljubljanski porodnišnici. Natanael je težek 4,140 kilograma in velik 55 centimetrov. Prva deklica letos pa se je rodila ob 2. uri na Jesenicah. Sofia je težka 2,220 kilograma in velika 46 centimetrov.

Več videovsebin
  • Prva deček in deklica v letu 2020
    00:18
    Prva deček in deklica v letu 2020
  • Iz SVETA: Natanael in Sofia
    03:00
    Iz SVETA: Natanael in Sofia
  • Iz 24UR: Natanael in Sofia
    02:32
    Iz 24UR: Natanael in Sofia

Prvi v letu 2020 se je ob 00.02 rodil deček v ljubljanski porodnišnici. Natanael ima 4140 gramov in je velik 55 centimetrov.

Zadovoljna mamica: Ime pomeni božji dar oziroma čudež

Nadzorna zdravnica v Porodnišnici Ljubljana Andreja Trojner Bregar je povedala, da je Natanaelova mamica zadovoljna in da se dobro počuti. Mamica Anja Patafta iz Kočevja je novinarjem povedala, da je Natanael njen prvi otrok, njegovo ime pa pomeni božji dar oziroma čudež.

Tudi zadnji novorojenček, ki se je v Ljubljani rodil v letu 2019, je bil deček. Žan se je rodil ob 20.45 in je težek 3,300 kilograma ter velik 52 centimetrov.

V Ljubljani se je sicer do 6. ure zjutraj rodilo šest otrok. Vsi so dečki.

Prva deklica na Jesenicah, tudi Maribor v znamenju fantkov

Na Jesenicah, kjer se je rodila prva deklica letos, Sofia, je bila deklica tudi zadnja, ki se je rodila v starem letu. Pričakali so jo v torek ob 20.47.

Štiri minute čez polnoč pa se je danes v mariborski porodnišnici rodil deček Filip, ki ima 3390 gramov in je velik 52 centimetrov. "Na žalost naj se ljubljanska porodnišnica za dve minuti prehitela," je v šali povedalo osebje mariborske porodnišnice. "Otrok je popolnoma zdrav, tudi porod je potekal normalno," je za medije dejala nadzorna porodničarka Snezhana Vidanova.

Maribor je ob 6.05 dočakal še enega dečka. Prav tako je bil deček tudi zadnji, ki je tam prijokal na svet lani. Rodil se je v torek ob 22.02 in ima okoli tri kilograme.

V mariborski porodnišnici se je v lanskem letu sicer rodilo 2056 otrok, kar je 48 več kot leta 2018. "Bravo Maribor. Smo optimistična, plodna regija," pa je v smehu na to dejal mariborski župan Saša Arsenovič ob novoletnem obisku porodnišnice. Porodnic in otrok v skladu s priporočili Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije osebno sicer ni obiskal, jim je pa osebje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor predalo dobre želje.

Prvi v letu 2020 se je dve minuti čez polnoč rodil deček v ljubljanski porodnišnici. Prva deklica letos pa se je rodila ob 2. uri na Jesenicah. Sofia je težka 2,220 kilograma in velika 46 centimetrov.
Prvi v letu 2020 se je dve minuti čez polnoč rodil deček v ljubljanski porodnišnici. Prva deklica letos pa se je rodila ob 2. uri na Jesenicah. Sofia je težka 2,220 kilograma in velika 46 centimetrov. FOTO: 24ur.com

V Celju so danes prav tako že povili dva dečka, prvega ob 2.13, drugega pa ob 5.14. Tudi zadnji, ki se je rodil lani, je bil deček, na svet pa je prišel v torek ob 22.21.

V Postojni se je prvi v novem letu nekaj čez 3. uro zjutraj rodil deček, lani pa je bila zadnja deklica, ki se je v torek prav tako rodila približno ob 3. uri zjutraj.

V porodnišnicah v Izoli in Šempetru pri Gorici je bila noč mirna, prva otroka letos sta se rodila šele v jutranjih urah.

Tudi na Ptuju so prvo deklico Tesso pričakali ob 7.14, prvega dečka Maja pa ob 18.01, so sporočili iz porodnišnice.

Predsednik Pahor tokrat ni obiskal staršev in novorojenčka

Čestitka Boruta Pahorja staršema
Čestitka Boruta Pahorja staršema FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 17. decembra 2019 prejel pismo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, ki poziva slovenske politike naj se ob novoletnih praznikov vzdržijo obiskovanja porodnic in novorojenčkov po slovenskih porodnišnicah. Predsednik republike se je odločil, da bo priporočilo zbornice spoštoval in bo letos staršema in prvemu novorojenčku čestital s čestitko, so sporočili z njegovega urada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja