Slovenija

Poljščine na Ptujskem popolnoma uničene, škoda je ogromna

Ptuj, 08. 07. 2019 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
U.Z. / N.S. / V.Š. /STA
Komentarji
74

Po nedeljskem neurju z močnim vetrom in dežjem na območju Ptuja in Spodnjega Podravja odpravljajo posledice. Škodo si je ogledala tudi kmetijska ministrica Pivčeva. Ptujski kmetijski zavod ocenjuje, da so največjo škodo utrpele poljščine, vrtnine in trajni nasadi. V največji intervenciji zadnjih petih let je sodelovalo več kot 220 gasilcev, ki so posredovali na več kot 200 lokacijah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Veter, toča, nalivi
    02:54
    Iz 24UR: Veter, toča, nalivi
  • Iz SVETA: Izpad prihodka
    04:32
    Iz SVETA: Izpad prihodka
  • Iz SVETA: Ministrica obiskala prizadeta območja
    03:11
    Iz SVETA: Ministrica obiskala prizadeta območja
  • Iz SVETA: Vse so izgubili v 30 minutah
    02:41
    Iz SVETA: Vse so izgubili v 30 minutah
  • Poplavljene ceste v Kisovcu
    00:20
    Poplavljene ceste v Kisovcu
  • Neurje z močnim vetrom na Ptuju
    00:13
    Neurje z močnim vetrom na Ptuju
  • Neurje v Mislinji
    00:12
    Neurje v Mislinji
  • Iz 24UR ZVEČER: Posledice neurja na Ptujskem
    06:30
    Iz 24UR ZVEČER: Posledice neurja na Ptujskem

Neurja s točo, ki so v nedeljo popoldne zajela večji del Slovenije, so povzročila veliko škode. Najhuje je bilo na širšem območju Ptuja, kjer je veter presegel 100 kilometrov na uro, v zgolj 30 minutah pa je padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter.

Posledice hudega neurja na Ptuju si je ogledala tudi ministrica Pivčeva

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec si je sicer prve posledice hudega neurja z vetrom in točo v okolici Ptuja ogledala že v nedeljo, saj tudi sama prihaja s tega območja, danes pa se je na Ptuju sestala še s predstavniki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Kot je povedala po sestanku, so ocene povzročene škode zelo zaskrbljujoče.

Aleksandra Pivec si je na Ptujskem ogledala škodo po neurju
Aleksandra Pivec si je na Ptujskem ogledala škodo po neurju FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Na Upravi RS za zaščito in reševanje so po prvih zbranih podatkih v nedeljo zabeležili 374 dogodkov v 63 občinah po državi. Posredovali so gasilci 405 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot, ki so prečrpavali vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, poslovnih zgradb, trgovin, prav tako so vodo prečrpavali iz prostorov osnovnih šol in gostišč. Zalilo je več odsekov cest, gasilci so čistili prepuste ter sanirali več plazov. Zaradi udarov strel ali podrtega drevesa na elektroenergetske vode je zagorelo več drogov in stanovanjski objekt v Občini Videm.

Po podatkih ptujskega zavoda, ki so jih predstavili ministrici, so največjo škodo utrpele poljščine, predvsem koruza, pšenica in nekatere vrtnine, pa tudi trajni nasadi, zlasti vinogradi, morda nekoliko manj pa sadovnjaki, ki so v večji meri zaščiteni s protitočnimi mrežami.

Kot po njenih besedah ocenjuje stroka na ptujskem kmetijskem zavodu, bodo tudi tiste poljščine, ki so za zdaj ostale, zlasti v primeru pšenice, bolj ali manj neuporabne, saj se je klasje zaradi zaležanosti spraznilo in ne bo uporabno.

"Več podatkov o škodi za zdaj še nimamo. Treba je opraviti natančnejše ocene na terenu, potem pa se bomo tudi pogovarjali o bolj natančnih številkah," je dodala Pivčeva in dodala, da je bilo območje največje prizadetosti zelo podobno kot v neurju leta 2008, torej od Starš preko Skorbe, Ptuja, Podvincev in Markovcev vse do Dornave.

Ministrica pozvala k uporabi preventivnih ukrepov pred neurji in točo

Ministrica Pivčeva si bo popoldne ogledala tudi razmere na območju celjskega kmetijskega zavoda, v sredo popoldne pa bo obiskala še Kras, kjer je toča škodo povzročala že prejšnji teden. Kot je ob tem poudarila, je takih primerov vse več, kar vse bolj kliče po tem, da bo treba vse napore usmeriti v to, da bi kmetovalce prepričali v uporabo vseh razpoložljivih preventivnih ukrepov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To pomeni različne protitočne mreže, rastlinjake in drugo zaščito, ki lahko omili škodo, in pa seveda v čim večji meri zavarovanje pridelka. Država od letos sofinancira polovico zavarovalnih premij, tudi število tistih, ki se za to odločajo, vsako leto narašča," je še povedala kmetijska ministrica.

Na 138 lokacijah sodelovalo 216 gasilcev iz 22 enot

"Neurje je povzročilo veliko gmotne škode tako na zasebni kot javni infrastrukturi. Vse ekipe pomoči so bile na terenu od popoldneva do pozne noči, delo se nadaljuje tudi danes," so zapisali na ptujski občini in se zahvalili vsem sodelujočim službam in občanom, ki so pomagali.

"Na intervencijah je sodelovalo 216 gasilcev iz 22 enot iz gasilske regije Podravje, pomagali so na 138 lokacijah. Danes se nadaljuje odprava posledic, po podatkih PGD Ptuj je bilo do 15.30 ure na terenu 33 gasilcev iz 5 enot iz MO Ptuj, in sicer na 31 lokacijah," so še zapisali.

Mestna občina Ptuj poziva občane in obiskovalce, naj se ne zadržujejo v parkih in na tistih površinah, kjer so najbolj poškodovana drevesa. Pristojne službe še sanirajo območja in še vedno obstaja nevarnost loma vej. "Občani naj sanirajo poškodbe na svoji lastnini, kolikor je to le mogoče, in uveljavljajo zavarovanje. Prijava škode tako za fizične osebe kot na gospodarski javni infrastrukturi bo sledila po sklepu Uprave RS za zaščito in reševanje. Obrazci za prijavo bodo objavljeni na naši spletni strani," sporočajo iz občine Ptuj.

V neurju prizadeti tudi številni kulturni objekti

Ptujska županja Nuška Gajšek, ki je bila že takoj po neurju vključena v aktivnosti za odpravljanje posledic ujme, si je razmere na terenu ogledala že zjutraj."Ob jutranjem pregledu javnih stavb in zavodov smo ugotovili, da je skoraj vsaka prejela svoj delež neurja. Škoda je sicer še v postopku popisovanja, a je že zdaj mogoče reči, da je velika. V zasebnih stavbah nismo bili, a predvidevamo, da je tudi tam bilo precej škode," je povedala.

V neurju so bili prizadeti tudi številni kulturni objekti, med drugim Miheličeva galerija, posledice so vidne na gradu in dominikanskem samostanu. Veliko škode je v vrtcih, domu upokojencev, zdravstvenem domu in v bolnici, kjer je poplavilo kletne prostore. "Praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite v kletnih prostorih. Zelo me je strah morebitnega današnjega deževja, saj je marsikateri objekt še odprt," je dejala ptujska županja in povedala, da je v mestnem parku poškodovanih veliko dreves, zato občane pozivajo, naj se ne zadržujejo pod njimi.

Na občini imajo sicer po njenih besedah določen fond za odpravo posledic naravnih nesreč, a tako razsežne škode ne bodo mogli pokriti sami. Z državne strani si je škodo danes ogledala ministrica Pivčeva, županja pa je govorila tudi z okoljskim ministrom Simonom Zajcem. Priti poskušajo tudi do premierja Marjana Šarca, da bi si škodo ogledal na terenu. "Absolutno pričakujemo pomoč države, saj takšnih razsežnosti škode sami ne moremo odpraviti," je dejala in povedala, da je neurje prizadelo tudi mestno hišo, saj jim je zalilo arhiv.

Največja gasilska intervencija v zadnjih petih letih

Poveljnik ptujskih gasilcev in vodja intervencije Primož Korošak je povedal, da so njihove enote še vedno na terenu, razmere pa se počasi umirjajo. Šlo je za največjo intervencijo v zadnjih petih letih, saj so gasilci posredovali na več kot 200 lokacijah.

Opravljali so od črpanja vode iz objektov do odstranjevanja dreves in pokrivanja streh. Reševali so poplavljena vozila v podvozih. "Šlo je za nesrečo, ki jo je povzročil močan veter in ogromna količina padavin v kratkem času, zaradi česar so se zamašili odtočni jaški," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupaj je pri odpravljanju posledic v nedeljo in danes sodelovalo skoraj 220 gasilcev, pričakujejo še nekaj dodatne pomoči, sicer pa jih je glede na razmere za zdaj dovolj. Črpanja počasi zaključujejo, nekaj je še odkritih objektov, pri čim hitrejšem odpravljanju posledic jim pomagajo tudi številni drugi, od komunalnih delavcev do krovcev.

Med najbolj zahtevnimi intervencijami je Korošak omenil odpravljanje posledic odkrite strehe na bloku na Kraigherjevi ulici, kjer je delo potekalo na višini, sicer pa je bilo podobnih primerov na Ptuju še nekaj, zaradi česar so delo v nočnih urah prekinili, danes pa ga nadaljevali tudi na omenjenih bolj zahtevnih objektih.

Ker so danes spet napovedane padavine, so na to pripravljeni, čeprav ne vedo kaj točno napovedi pomenijo za Ptuj in okolico. "Enote so pripravljene, del ekip danes počiva in stvari bomo izpeljali, če bo to potrebno. Težava je pri začasno pokritih objektih, kjer se lahko zgodi, da jih bomo morali znova prekrivati," je še dejal Korošak.

Brez elektrike ostalo 12.000 uporabnikov

Iz Elektra Maribor so sporočili, da je njihovim ekipam kljub zahtevnim vremenskim razmeram uspelo znova zagotoviti oskrbo z električno energijo za večino od 12.000 uporabnikov, ki so po neurju ostali brez nje. Brez elektrike je tako le še 150 uporabnikov, kjer zaradi obsežnosti poškodb teh še ni bilo mogoče odpraviti. Na Ptuju je namreč pregorel transformator v Belšakovi ulici, zaradi česar je bil del prebivalcev četrtne skupnosti Jezero brez elektrike tudi ponoči.

Neurje je prizadelo tudi širše območje Spodnjega Podravja. V Hajdini je moralo skoraj sto gasilcev iz petih društev odstraniti kar 122 podrtih dreves ter s strešniki in folijo prekriti 21 streh. V Dornavi so gasilci odstranili 13 podrtih dreves, prekrili 14 streh ter s ceste odstranili odtrgano železniško zapornico.

V Gorišnici so morali prekriti kar 45 streh, odstraniti 11 podrtih dreves ter očistiti okoli pet kilometrov cest, v Kidričevem pa so zaradi večje količine meteorne vode začasno zaprli podvoz ter razžagali in odstranili 15 podrtih dreves. O slednjih in odkritih strehah so poročali tudi iz Markovcev in Majšperka, kjer so gasilci pomagali tudi pri reševanju živali iz poplavljenih objektov, v Poljčanah pa so poleg ostalega morali še pogasiti požar v bližini železniške postaje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan občine Rogatec: Škoda je ogromna

V občini Rogatec je po oceni župana Martina Mikoliča škoda ogromna. "Tudi najstarejši ljudje ne pomnijo česa takšnega, kar se je včeraj dogajalo na območju Občine Rogatec. To je bila katastrofa," je dejal.

Zaradi udarov strel ali podrtega drevesa na elektroenergetske vode je zagorelo več drogov in stanovanjski objekt v občini Videm. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa ter odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov.

Med drugim je poplavilo občinsko stavbo in muzej na prostem, klopi na območju parkirišča za avtodome je odneslo tudi do 300 metrov stran. K sreči ni poplavilo vrtca in šole ter športne dvorane, je pa zalilo igrišče z umetno travo, tako da je samo na tem igrišču za okoli 300.000 evrov škode, saj ni več uporabno, je povedal župan.

Kot je še opisal, so manjši vodotoki z območja Donačke gore narasli v hudournike in zalivali kmetijske površine in objekte, poškodovali javno infrastrukturo, na nekaterih območjih Rogatca je bilo od pol do enega metra vode. Močan veter je odkrival strehe v Rogatcu, na območju krajevne skupnosti Donačka gora pa predvsem strehe na gospodarskih objektih.

Gasilci so bili na intervencijah do sredine noči in črpali vodo iz objektov, aktivnosti pa se nadaljujejo tudi danes. V ujmi po zdaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih, so pa domačini ob deročem potoku iz avta rešili enega človeka, je še povedal župan. Na občini so od uprave za zaščito in reševanje že dobili poziv za izpolnitev obrazca glede ocene škode, tako da bi lahko nato stekli ostali postopki glede ocene škode, ki tako zdaj še ni znana.

Težave tudi na Koroškem

Močan veter je podiral tudi drevesa na Koroškem, zaradi česar je bila nekaj časa neprevozna glavna cesta od Dravograda proti Libeličam, prav tako lokalna cesta na Cviterško sedlo. V Črnečah je eno drevo ogrožalo garažo, so povedali na dravograjski občini. Potem, ko so bili na delu v nedeljo gasilci in intervencijske službe, so danes na ogledih vzdrževalci lokalnih cest, so še dodali.

Mestna občina Velenje je prejšnji teden sporočila, da bo na pobudo župana Bojana Kontiča pomagala sosednji Občini Mislinja, kjer so zaradi neurja utrpeli ogromno škodo. Namenila ji bo 15.000 evrov za sanacijo posledic neurja.

Meteorna voda je zalila tudi del prostorov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. "Razen vdora meteorne vode in s tem povezanih stroškov za čiščenje nismo imeli druge večje škode," je pojasnil direktor bolnišnice Janez Lavre.

Že tretjič v dobrih dveh tednih pa so se z nalivom in točo spopadali na območju Občine Mislinja, a po prvih ocenah tokrat škoda ni tako velika kot v prejšnjih dveh ujmah. Toča je v nedeljo klestila na območju Razborce in Pohorja, meteorne vode pa so spirale makadamske ceste, tako da so danes zaradi zagotavljanja prevoznosti cest na terenu vzdrževalci Komunale Slovenj Gradec, je povedal direktor občinske uprave mislinjske občine Bogdan Slemenik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
10. 07. 2019 11.53
+0
Sedaj je po vseh teh letih divjanja vremena že dokončno jasno, da se je vreme prevesilo v ekstrem. Da si ti v popolnoma realnem strahu najmanj 3x v enem poletju, da ti toča ne stolče avto, da niti ne omenjam tistih, ki živijo od poljščin... Treba bo glave skupaj stakniti in se temeljito pomeniti o obrambi pred nadaljnjimi ujmami. Severni sosedje pa naj nam bojo za vzor s svojimi izkušnjami in organizacijo. Pametno bi bilo ustanoviti tudi nekakšen skald za naravne nesreče (v katerega bi prispevali vsi), od koder bi potem izplačevali tiste, ki potrebujejo pomoč.
hotchilipoper
10. 07. 2019 07.38
+2
Malo bodo obljubljali,dali nič,samo da se to čimprej pozabi
laycan
09. 07. 2019 14.09
+2
Bo država porihtala, takoj ko Porihta železnike, zledolom.... Tako čez deset let... Nekje.
ZIPPO
09. 07. 2019 11.23
+2
DRAGI NAŠI ŠTAJERCI, ŽAL NAM JE DA VAS JE PRIZADELO TO MOČNO NEURJE, UPAM DA BOSTE PREJELI POTREBNO POMOČ ČIMPREJ, LE POGUMNO! 😀
Andree
09. 07. 2019 10.30
+2
Zakaj Ptuj ne dobi poklicne brigade glede na območje,ki ga pokriva?
niktalop
08. 07. 2019 21.11
+10
No naj kar dajejo še naprej plehec na streho. Če ne vedo kaj in kako naj pridejo na strokovno ekskurzijo na Primorsko. Neurij bo verjetno še več in ne manj, zato naj naredijo streho po vzoru na Primorce. Tam strehe zdržijo nalet burje 200+ km/h.
SuperBog=?lovk
08. 07. 2019 18.52
-3
Bogi ljudje! Bo pa treba kakšnega šamana iz Sibirije uvoziti, da malo zaščiti to zemljico.
Kollerik
08. 07. 2019 20.55
+6
kakšnega šamana neki, naj se začne z dobro organizirano obrambo proti toči z eskadrilijo letal ....
niktalop
08. 07. 2019 21.15
+6
Ne šamana, ampak krovce ki znajo narediti trdno streho. Torej grede, na njih deske, na deske paropropustno folijo, nato letve, na letve opečnato ali betonsko kritino ki je pritrjena z jeklenimi žeblji.
frufru
08. 07. 2019 18.43
+0
Gospa zupanja pa kar v strankarski rdeči jakni sd volitve so mimo si zupanja samo za rdece al nimas kaj za oblect
flisd
08. 07. 2019 18.08
+4
Beli čevlji v blato. Resno???
Eastman
08. 07. 2019 20.52
+1
SDS_je_poden
08. 07. 2019 17.24
+25
Ne zavedamo se tega, da bo teh pojavov čedalje več, kar pomeni izpad pri pridelavi hrane. Eno izplačilo škode še ne nadomesti hrane. Kako si ministrica predstavlja pokrivat nekaj ha veliko njivo pšenice, koruze ali bilo česa z mrežami?
korintos23
08. 07. 2019 18.13
+15
Mreža za 1 ha, njive je dražja kot 20 letni pridelek pšenice. Samo zavarovanje.
Prinašalec
08. 07. 2019 18.34
+9
In kako bi naj žel pšenico kombajn pod mrežami. Je zelo pametna ta naša,...
misterbin
08. 07. 2019 17.09
+0
Tisti ,ki so še bili v očetovih modih se ne spomnijo kako je dobro za časa Jugoslavije delovala proti točna obramba .Dan danes pa nišče nič .To kar gre avion gor v Mariboru je nič toče ne more preprečiti
BLUECUBE
08. 07. 2019 16.43
-18
Nedvomno imajo vse zavarovano, a ne...
primc81
08. 07. 2019 16.32
+19
Matr, sam včeri je pa bilo noro..še nisem videl tako pihati vetra na celjskem... Tak da sn ob 19ti uri že bil na strehi in zlagal nazaj cigle. Sosed enako. Kolegu pa kr s špirovci vred potrgalo streho...
26277
08. 07. 2019 16.32
+13
Sicer pa, ste članek 3x popravili od jutra, tako da komentarje do 10 ure lahko pobrišete. Hvala
26277
08. 07. 2019 16.33
+5
Lepo delate...sploh za Slo. 24 hvala, še enkrat.
RamzesII
08. 07. 2019 16.27
+2
"Ministrica pozvala k uporabi preventivnih ukrepov pred neurji in točo" Ne more s kože, da ne zvonila po toči.
jakec1575
08. 07. 2019 16.26
+11
ampak globalnih vremenskih sprememb ni. to ne obstaja. To potrjujejo tudi butalski grafi.
klosar.
08. 07. 2019 18.48
+1
Vreme se spreminja, kot se je vedno. Razlog zato pa ni tvoje izpuščanje vetrov. Očitno si precej sovražno nastrojen proti besedam uglednega in razgledanega moža iz vrst sds. Človek je bil poslan od boga, da artikulira resnico tudi tako gorečim nergačem kot si ti.
bikoborec69
08. 07. 2019 16.22
-2
Kaj Grims iz sđs pa se je izgleda zmotil z svojimi grafi oz po njegovem toča ne obstaja?
tajacinabrjaci
08. 07. 2019 16.20
+8
No zdej ko si je ogledala, je vse rešeno. Nič ne rabimo skrbet. No tako si nekak politika razlaga take zadeve.
lakala28
08. 07. 2019 16.52
+0
Niti šejk ne bi prišel z debelo denarnico in talal bankovce oškodovanim. Lepo je, da se je zganila in šla med ljudi. Pravkar je bilo po medijih povedano, da so v proračunu našli denar za neurja iz zadnjega dobrega pol leta. Za ostalo mamo občine in je super, če niso ultra zadolžene, da se še da kje kaj interventno sanirati. Kot občina Ljutomer, ki je v rekordnem času pozimi zgradila 2 podrta mosta iz oktobra 2018. Hja, tako to gre.
totinori
08. 07. 2019 16.18
+4
Glede na sliko iz Kisovca, se bo Rogla primoran posvetiti novemu športu, tako da Peter Kavzer dobil močno konkurenco.
emilzapata
08. 07. 2019 16.12
+20
potem se pa ukvarji s kmetijstvom, ko te še sam bog ne mara, kaj šele posvetna oblast. Pri zavarovanju pridelka in gospodarskih poslopij se večina akterjev račun ne izide, pa čeprav država plača polovica zavarovanja.