Slovenija

Na Ptuju povorke kljub sprostitvi ukrepov ne bo, cerkljanska laufarija znova na ulico

Ptuj / Cerkno, 22. 02. 2022 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
5

Tradicionalna cerkljanska laufarija, ki je bila sprva zaradi epidemičnih razmer načrtovana le v spletni obliki, bo zaradi zadnje sprostitve ukrepov za preprečevanje širjenja okužb v državi vendarle potekala tudi v živo. Kljub spremenjenim okoliščinam pa se za to niso odločili na Ptuju, kjer vsaj uradno organiziranega karnevala letos ne bo.

Tradicionalni program v Cerknem, ki zajema sprevod po ulicah in branje obtožnice, letos bo, je napovedal predsednik Društva Laufarija Cerkno Tomaž Lahajnar. Organizirali bodo torej tradicionalno prireditev v živo na pustno nedeljo in pustni torek. K občudovanju mask in likov vabijo širšo javnost, brez posebnih omejitev. Logistično bo to velik zalogaj, saj ponavadi priprave na laufarijo trajajo več tednov, zdaj pa bodo morali vse izvesti v nekaj dneh. "K sreči imamo veliko članov, prostovoljcev, ki se znamo organizirati. Ponavadi smo zadevo urejali že od novega leta," je pojasnil.

Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki izhaja še iz poganskih obredov.
Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki izhaja še iz poganskih obredov. FOTO: Shutterstock

Izvedba v živo je pomembna za ohranjanje tradicije. "Smo staromodni. Obtožnica se po običaju bere v živo, lani smo malo popustili, letos pa bi res radi to znova izvedli v živo. Tudi povorko je najbolj pristno videti v živo," je še povedal Lahajnar.

Pisnih gradiv o povorki v Cerknem ni

Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki izhaja še iz poganskih obredov. Pisnih gradiv o njenem nastanku ali poreklu ni, znano je samo ustno izročilo.

Zaradi različnih vzrokov običaj ni bil živ od začetka prve svetovne vojne do leta 1955. Takrat so domači fantje na pobudo domačina Petra Breliha in pod strokovnim vodstvom Nika Kureta začeli obnovo običaja in po dolgem času je laufarija spet zaživela v predpustnem času leta 1956 in z nekaterimi kasnejšimi dopolnitvami takšna živi še danes.

Laufarska družina šteje 25 likov in 26 mask, en lik ima namreč dve maski.
Laufarska družina šteje 25 likov in 26 mask, en lik ima namreč dve maski. FOTO: Shutterstock

Laufarska družina šteje 25 likov in 26 mask, en lik ima namreč dve maski. Maske so vse, razen ene, izrezljane iz lipovega lesa, piše na spletni strani Društva Laufarija Cerkno.

Povorke na Ptuju v tako kratkem času ne morejo pripraviti, zato je ne bo

Kljub sprostitvi ukrepov se za tak korak niso odločili organizatorji tradicionalno največjega in mednarodno obarvanega karnevala na Ptuju, kjer Kurentovanje že drugo leto zapored uradno poteka v spletni obliki.

Nedeljske povorke na Ptuju v tako kratkem času ne morejo izvesti v organizirani obliki.
Nedeljske povorke na Ptuju v tako kratkem času ne morejo izvesti v organizirani obliki. FOTO: Foto Langerholc

Kot so sporočili iz Zavoda za turizem Ptuj, nedeljske povorke v tako kratkem času ne morejo izvesti v organizirani obliki. Organizacija karnevala v manjšem obsegu sicer za njih ne bi predstavljala prevelikih ovir, saj so s skupinami že dobro utečena ekipa, a težavo predstavljajo potrebna dovoljenja, ki jih ni mogoče pridobiti v enem tednu.

Ptuj bo vseeno poskrbel za pustni utrip

Kljub takšni odločitvi, ki so jo sprejeli že sredi januarja, da bi se v primeru neugodnih razmer izognili visokim stroškom organizacije, ki bi jih morali poravnati tudi, če bi dogodek odpadel, bodo v ptujskem organizacijskem odboru popestrili dogajanje v času pustnega vikenda, prav tako bodo poskrbeli, da bodo obiskovalci ob obisku najstarejšega slovenskega mesta začutili pravi pustni utrip.

Kurentovanje na Ptuju.
Kurentovanje na Ptuju. FOTO: Marko Pigac

Že ob sobotnem začetku sicer spletnega Kurentovanja se je na ptujskih ulicah zbralo veliko tradicionalnih pustnih mask iz lokalnega okolja, na čelu s kurenti. Podobno se je zgodilo  lani, ko prav tako povorke ni bilo, a se je po starem mestnem jedru neorganizirano sprehodilo nekaj skupin po več deset kurentov, zbralo pa se je tudi kar lepo število gledalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
22. 02. 2022 18.46
Končno lahko Golob in KUL četverec sestavijo novo vlado. Še opozicija bo ta korak toplo pozdravila. Samo še ne ve se, ali bo vladna palača v Cerknici, ali na Ptuju.
Nimasmisla
22. 02. 2022 14.40
+2
Županjo odstavite
losser
22. 02. 2022 13.29
+2
Bo bo na ptuju, samo uradno ne :D
losser
22. 02. 2022 13.29
+1
še boljše, da ne bo teh brezveznih skupin iz tujine
Nani81
22. 02. 2022 15.02
+1
Mi se že pripravljamo.... V nedeljo štart tam, kot ponavadi 😂