Slovenija

Zapadlo do 40 centimetrov snega: zimska idila bo kratkotrajna

Ljubljana, 03. 12. 2020 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, Neža Pušnik
Komentarji
81

Noč je prinesla novo snežno pošiljko. Najbolj obilno je snežilo na širšem kočevsko-ribniškem območju, kjer snežna odeja sega do 40 centimetrov visoko. Na Logaškem in Idrijskem je zapadlo približno 30 centimetrov snega. Prav toliko snega je tudi na Bohinjskem, drugod na Gorenjskem pa snežna odeja sega večinoma od 20 do 25 centimetrov visoko. Zimska idila po nižinah bo le kratkotrajna, zato velja izkoristiti današnji in jutrišnji dan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Veliko dela za snežne službe
    02:08
    Iz 24UR: Veliko dela za snežne službe
  • Iz SVETA: Ledeno okovje v Podgorju
    02:11
    Iz SVETA: Ledeno okovje v Podgorju
  • Jutranji utrinki z ribniško-kočevskega območja
    02:03
    Jutranji utrinki z ribniško-kočevskega območja

 

Večji del Slovenije, z izjemo nižjih delov Primorske, se je zbudil v belo jutro. Ponoči je najobilneje snežilo na širšem kočevsko-ribniškem območju, kjer snežna odeja danes zjutraj sega od 25 do 40 centimetrov visoko. Že včeraj pa je močno snežilo na Notranjskem. 

Na Logaškem in Idrijskem je zapadlo približno 30 centimetrov snega. Prav toliko snega je tudi na Bohinjskem, drugod na Gorenjskem pa snežna odeja sega večinoma od 20 do 25 centimetrov visoko, pravi naš hišni prognostik Rok Nosan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proti vzhodu je snega manj. Na Koroškem, Dolenjskem in v Beli krajini ga je zapadlo od 10 do 15 centimetrov, še malo manj ga je na Štajerskem, medtem ko ga je v Prekmurju le za vzorec, saj je tu večji del noči deževalo. Zaradi nizkih temperatur je nastajala poledica. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 V Brkinih tudi žled

Prav tako je deževalo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, še zlasti v Brkinih, kjer je nastajal tudi žled. Nad našimi kraji sta se namreč ponoči srečevali dve zračni masi. V spodnjih plasteh ozračja se je ob vzhodnih vetrovih zadrževal zelo hladen in vlažen zrak, višje pa je iznad Sredozemlja dotekal občutno toplejši zrak. Na severovzhodu in jugozahodu države, kjer je bila višinska otoplitev najizrazitejša, je sneg prehajal v dež, drugod pa nas je pred ledenim dežjem obvarovala alpsko-dinarska pregrada, pojasnjuje Rok Nosan. 

 Kaj nas čaka? 

Padavine so v večjem delu države že ponehale. Čez dan bo oblačno, a večinoma suho. Prav veliko se tudi danes ne bo ogrelo. Popoldanske temperature se bodo v notranjosti države gibale okoli ničle, na Primorskem, kjer bo še pihala šibka burja, pa bodo segle do 8 ali 9 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Otoplitev bo nižine dosegla ob koncu tedna, ko bodo zahodno in osrednjo Slovenijo zajele nove padavine. Takrat bo snežilo le v gorah. Zimska idila po nižinah bo torej le kratkotrajna, zato velja izkoristiti današnji in jutrišnji dan.

Previdno na cesti

Na cestah so posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši. Na pot se odpravite prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo. Ponekod se obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, obstajala bo velika nevarnost nastajanja žleda in poledice, opozarja Prometnoinformacijski center. 

Zaradi snežnih razmer je zaprt prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj so obvezne verige na avstrijski strani.
Mejna prehoda Starod in Jelšane sta zaprta za tovorni promet proti Hrvaški.

Snežne razmere na primorski avtocesti
Snežne razmere na primorski avtocesti FOTO: Bobo

Na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, kjer je debelina snežne odeje zjutraj dosegala ali nekoliko presegala 10 centimetrov, ter na Kočevskem, kjer je zapadlo do 30 centimetrov snega, v cestnem prometu ni posebnih ovir. Za tovorni promet je bil predvsem zaradi jutranje konice do 8. ure zaprt le cestni prelaz Vahta na Gorjancih.

Policija opozarja: Vozniki  tovornih vozil naj odredbe o izločanju striktno spoštujejo, ker bodo le na ta način  prej prišli na cilj. Če se ne izločijo, otežujejo pluženje, s tem pa povečujejo zastoje.* Vozniki osebnih vozil naj ne gredo na pot brez primerne zimske opreme, od doma naj se odpravijo pravočasno.* Vozniki, predvsem tovornih vozil, očistite svoja vozila, preden greste na pot.  Ugotavljajo namreč, da s tovornjakov padata led in sneg, to pa lahko povzroči škodo na drugih vozilih. Kazen je 200 evrov.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je za STA povedal, da so ekipe zimske službe na terenu. Posebnosti v prometu, ki je povsod na območju, za katerega skrbi CGP tekoč, pa ni.

Podobno je na Gorenjskem, kjer je snežna odeja večinoma debela med 20 in 30 centimetri. Plužne in posipne skupine Gorenjske gradbene družbe, ki skrbi za vzdrževanje cest, so bile ne delu vso noč in se počasi vračajo, so za STA povedali v podjetju. Kot so ocenili, so ceste večinoma očiščene in večjih težav v prometu ni. Težave imajo vozniki večinoma v mestih, kar je povezano predvsem z zasneženimi parkirišči in drugimi površinami.

Na Celjskem je v nižinah zapadlo do 10 centimetrov snega, v višinah pa tudi do 30 centimetrov. Manjše težave je zimska ekipa celjskega podjetja Voc imela v klancih, kjer je obtičalo nekaj tovornih vozil, plužne enote pa so še vedno na terenu in izvajajo preventivne posipe, je za STA povedal vzdrževanja v Vocu Damjan Maček.

Zgodaj zjutraj je sicer PIC poročal o nekaterih zastojih in nevšečnostih. Zaradi razsutega tovora je bil na štajerski avtocesti zaprt prehitevalni pas v predoru Podmilj proti Mariboru. Na pomurski avtocesti med priključkom Lipovci in počivališčem Murska Sobota je bil proti Mariboru zaprt prehitevalni pas.

Na vipavski hitri cesti je bil zato zaprt vozni pas med Ajdovščino in Vipavo proti Razdrtemu. Na podravski avtocesti je bil oviran promet med priključkom Lancova vas in razcepom Draženci proti Mariboru.

Zaradi burje na hitri cesti med Selom in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do  osem ton. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slabo očiščena vozila, objestne vožnje po parkiriščih ... 

Prvo sneženje v prihajajoči zimi je v sredo že povzročalo težave na slovenskih cestah. Razmere so bile zahtevne predvsem v zahodnem delu Slovenije.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali 18 prometnih nesreč. Večinoma je šlo samoudeležbo in manjše trke zaradi razmer na cestah. Največ nesreč so policisti obravnavali na območju Kranja, ostale pa so se zgodile še na gorenjski avtocesti, v Žireh, Tržiču, Godešiču, Podbrezjah,  Radovljici, Žirovnici ter v Bohinju in na Brniku. Ponekod je bil promet oviran tudi zaradi zdrsov vozil. 

Sneg po državi-3
Sneg po državi-3 FOTO: Miro Majcen

Policisti so udeležence včeraj opozarjali še na slabo očiščena vozila, obravnavali pa so tudi prijave objestnih voženj po večjih parkiriščih. Policisti pozivajo k previdnosti in upoštevanju prometnih pravil. Pred začetkom vožnje je treba očistiti vozila. Preverite razmere na poti, spremljajte prometne informacije, imejte zimske pnevmatike, poudarjajo policisti. 

Tudi celjski policisti poudarjajo, da je povsod na njihovem območju včeraj in ponoči snežilo. Vse voznike zato
opozarjajo, naj se na cesto podajo le z očiščenim vozilom, opremljenim z zimsko opremo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na voziščih in naj bodo pri vožnji še posebej strpni in previdni.

Zaradi neupoštevanja odredbe o  izločanju  zaradi  zimskih  razmer  so  policisti z območja PU Koper kaznovali 13 voznikov tovornih vozil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
03. 12. 2020 15.24
+1
smučarska središča bodo dobila nekaj snega ,da izgube pri izdelavi snega ne bodo prevelike,ker smučarjev ,razen priviligiranih,ne bo.
Brcavrit
03. 12. 2020 12.52
+7
Ta članek bi lahko spravili v pet vrstic! A je treba po trikrat vsakokrat ponoviti!? Pomanjkanje izobrazbe avtorja članka mogoče?
magura
03. 12. 2020 11.23
+9
...Darsovcev in ostalih cestnih služb letos ni nič presenetilo - razen snega !
KOdOvce
03. 12. 2020 11.52
+8
BenQurer24
03. 12. 2020 11.08
+5
A so testirali sneg za korono?
magura
03. 12. 2020 11.25
+5
..razširiti moramo novico, da je na določeni relaciji dilerju padel v sneg kokain - ga bodo hašbibe vse posnifale s snegom vred,...
Mađioničar
03. 12. 2020 11.08
-8
Niti na eni sliki ga ni več kot 10cm. Spet pretiravate?
BenQurer24
03. 12. 2020 11.21
+6
picolin
03. 12. 2020 11.01
+0
kako lahko pisete da je na dolenskem zapadlo cez noc od 10 do 15 cm snega ,ko pa to ni res.od 23 ure zvecer pa do sedaj ni snezilo nic.kolko ga je zapadlo vceraj slabih 10cm to pa je tudi vse .
B good
03. 12. 2020 12.41
+1
pojdi malo ven iz kleti.Vsaj 15vm ga je zapalo.
Red Bull
03. 12. 2020 10.30
+5
Grosuplje z okolico - lepo pobeljeno Turjak - prav tako vse belo In tudi ko bo sneg skopnel bo tako ostalo 😛
tarzan13
03. 12. 2020 10.03
+9
punca na sliki brez nogavic čisti sneg iz avtomobila, svašta ej
_Grizzly _
03. 12. 2020 10.34
-1
Jaz ga lahko v kratkih hlačah in majici. Nevem kaj je tukaj narobe. Nekateri smo bolj odorni na mraz.
_Grizzly _
03. 12. 2020 10.34
-1
Dinho8O
03. 12. 2020 10.59
Gre se za to, da je folk taki vdarjen na modo, da jih rajsi zebe.
tečnež
03. 12. 2020 14.03
+2
duhccc
03. 12. 2020 09.53
+2
objesne vozne na vecjih parkiriscih ... -prijave hm kam smo prisli sej tam nobenga ne ogroza sploh ce so prazna bol k pa da se izivlajo na voziscu kje je vecja hitrost in ogroza se druge...
macek_garfield
03. 12. 2020 09.46
+8
snezak, ki sem ga vceraj naredil in na njega dal sliko dr. tvitkota je spodaj ze rumen pa to
zagor2
03. 12. 2020 10.00
+4
Kje ga imaš, jest bi ga tud pršu mal pofarbat
plasticman
03. 12. 2020 10.15
-2
Red Bull
03. 12. 2020 10.27
+1
Domov si ga pelji 🐑🕯️pa ga imej na vrtu namesto palčka pa zdaj je veseli december lahko še lučke nanj obesiš. 😁
Dark Knight
03. 12. 2020 10.49
-2
plasticman
03. 12. 2020 09.43
-3
Dejmo vsi, ki ste doma na čakanju in prejemate kar lepo nadomestilo za to, lopate v roke pa kidajte!!!
macek_garfield
03. 12. 2020 09.47
+7
je rekel pred leti Zoki - hodite kot pingvini lepo previdno pa ne bo padcev in zdrsov pa to
Joža_Gulikoža
03. 12. 2020 09.42
+3
so rekl, da bo danes tud snežilo. in kje je kaj?
breza182
03. 12. 2020 09.38
+2
kako si sneg drzne padati ponoči, če pa je po 21ih policijska ura in se ne smeš gibat na prostem? kako si dovoli neupoštevat omejitve na občine in pada kar po celotni Sloveniji? policija, inšpektorji, a boste kej ukrepal glede tega???
Too7
03. 12. 2020 09.38
+2
grem kar po lopato :)
Too7
03. 12. 2020 09.38
+4
lepa reč...spet ga bom na roke metal..
Joža_Gulikoža
03. 12. 2020 09.33
+3
iščem člamek kolk je blo učeri okuženih. al še številke premetavate?
E10
03. 12. 2020 09.28
+0
A je izdelava snezakov se dovoljena
Joža_Gulikoža
03. 12. 2020 09.33
+4
Absurdistan
03. 12. 2020 09.33
+3
Let it be ...
03. 12. 2020 09.27
+0
KONČNO sneg!
Golub na strehi
03. 12. 2020 09.21
+3
Strokovnjak Rok Nosan, v BRKINIH je 25 centimotrov snega, ni padal dež, ampak je snežilo.
John_Gotti
03. 12. 2020 09.20
+18
Kupite si gume, ne pa da imate 10 let stare gume gor, pa po vsej verjetnosti še kakega Kitajca gor... Če niste zmožni po 10 centi snega vozit, ste pacienti😀