Slovenija

Na Rožniku se konec tedna nadaljuje sečnja oslabljenih dreves

Ljubljana, 01. 03. 2023 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
10

Po začasni prekinitvi sečnje oslabljenih in bolnih dreves na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib se bo ta nadaljevala predvidoma v petek. Izvajalec del je posekal in odstranil približno 80 odstotkov vsega za posek označenega drevja, preostala drevesa pa bo predvidoma odstranil v naslednjih dveh tednih.

Predvidoma v petek, 3. marca 2023, se bo nadaljevala sečnja oslabljenih in bolnih dreves na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, za katere so na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) na podlagi strokovnih meril in gozdnogospodarskega načrta ocenili, da je to potrebno in nujno zaradi varnosti obiskovalcev ter nadaljnjega kakovostnega, sonaravnega razvoja gozda, ki bo trajno zagotavljal socialne in ekološke funkcije tudi za prihodnje generacije.

Sečnja je že v začetku leta razburila predstavnike civilne družbe, ki so s protestom v neposredni bližini tivolskega gradu opozorili na pretirano sečnjo gozda. Vztrajajo pri tem, da gre za nepremišljen in netransparenten poseg. Od mestne občine in Zavoda za gozdove so zahtevali takojšnjo ustavitev sečnje ter odprtje interdisciplinarne razprave, ki bo vključujoča in odprta alternativnim mnenjem, brez diskreditiranja. "Mestni gozd je naš in ne pristajamo, da se z njim ravna premalo premišljeno. Nudi nam številne koristi, ki jih ne moremo zagotoviti na noben drug način," so poudarili in dodali, da nikoli več ne želijo biti soočeni s situacijo, ko na terenu lahko le nemočno opazujejo posege, ki jih vznemirjajo in jih ne razumejo ter jim vzbujajo sum, da niso bili dobro premišljeni.

Sečnja na Rožniku se bo ta konec tedna nadaljevala.
Sečnja na Rožniku se bo ta konec tedna nadaljevala. FOTO: Bobo

Zavod za gozdove Slovenije je 2. decembra lani izdal odločbo za sečnjo 389 dreves (773 kubičnih metrov lesa) na zemljiščih v lasti Mestne občine Ljubljana na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Izvajalec del Tisa d. o. o. je sečnjo na območju zaradi razmočenosti terena 18. januarja 2023 prekinil skladno s pozivom ZGS. Izvedli so dodatne terenske oglede, na katerih so se predstavniki MOL, ZGS in podjetja Tisa d. o. o. posvetovali o potrebnih nadaljnjih korakih.

Doslej posekali 80 odstotkov označenega drevja

Količina doslej posekanega in odpeljanega lesa znaša 607 kubičnih metrov, kar predstavlja približno 80 odstotkov vsega za posek označenega drevja. Za predvideni posek je ostalo še približno 70 stoječih označenih dreves. Večinoma gre za nevarna drevesa ob poteh in za smrekovo monokulturo pod vodohranom (zunaj ograje).

Na MOL še navajajo, da se bo izmed preostalega, za posek označenega drevja, ohranilo okvirno 20 dreves, odstranilo pa vsa označena, nevitalna drevesa ob poteh. "Na odmaknjenih delih se na primeren način pusti nekaj delno vkopanih hrastovih podrtic kot ukrep za hrošča rogača ter stoječa habitatna debla (dve lipi, divji kostanj) z dupli. Na območju vodohrana se ohrani največjo bukev, ostalo označeno drevje in sušice v bližini ograje se zaradi zavarovanja oskrbe s pitno vodo odstrani. Območje med vodohranom in Podrožniško potjo je prepredeno z neformalnimi potmi, kjer so tla zbita. Zaradi tega se tam izvede kompenzacijski ukrep in vso to površino za ohranjanje vlage v tleh pokrije z lesnimi sekanci, pripravljenimi na kraju samem. Do jeseni 2023 bo potekala tudi predpriprava na morebitno sajenje, jeseni bomo prav tako ocenili potencial ponovnega zametka drevoreda na parcelah 2034 in 2039 (obe k. o. 1725). Izvajalec je začel urejati tiste dele sečišča, kjer so dela končana," so pojasnili.

Pomladitev gozda

Del dreves je bil označen za posek iz sanitarnih razlogov (bolezni, glive, veter), del pa kot pomladitev gozda. "Ob tem poudarjamo, da je večina drevja (okoli 80 odstotkov), ki je v odločbi zabeležena kot pomladitvena sečnja, nevitalna in predstavlja potencialno nevarnost za obiskovalce, čeprav navzven ne kaže očitnih bolezenskih znakov," pojasnjujejo.

Na območju sečnje so drevesa večjih dimenzij, pod njimi pa je gost sloj mladih dreves in s strokovnega stališča bi ga bilo nedopustno spregledati. Več svetlobe mladju lahko omogoči le odstranitev starega drevja, ki sčasoma izgublja vitalnost in odpornost na vplive okolja. Prav tako pojasnjujejo, da je bilo treba zaradi stanja v naravi (žledolom, vetrolomi, intenzivno naravno pomlajevanje) na tem območju ukrepati hitreje. Če bi s posekom še odlašali, obstaja velika verjetnost, da bi se večji del mladja pri kasnejši sečnji poškodoval, zato postopnost izvedbe ukrepa v tem primeru ne bi bila smiselna, temveč bi bila dolgoročno lahko škodljiva, še pojasnjujejo razloge za sečnjo.

MOL: Odločitev za sečnjo strokovno utemeljena 

Na MOL pojasnjujejo, da so se o nujnosti sečnje in potrebni obnovi na tej površini z ZGS posvetovali in odločali zadnjih pet let. Odločitev za sečnjo je temeljila na strokovnih argumentih pristojnih služb. Temu pritrjujejo tudi strokovnjaki, profesorji in docenti Biotehniške fakultete – Oddelka za gozdarstvo in obnovljive vire. V javnem pismu so navedli: "Za zagotavljanje trajnosti vseh funkcij je potrebno aktivno gospodarjenje, ki vključuje tudi ukrepe pomlajevanja in obnavljanja sestojev. Razumevanje gozda kot statičnega sistema v primeru mestnih gozdov lahko vodi v kopičenje odmrlega, bolnega in mehansko šibkega drevja, ki je nevarno za obiskovalce."

Prav tako na MOL zatrjujejo, da se zavedajo izjemnega pomena dreves, zlasti starih, za kakovost življenja in ohranjanje biotske pestrosti v mestu in bi jih ohranili, če bi bilo možno. Toda to bi bilo na tem delu gozda, kjer je največja gostota uradnih poti v krajinskem parku, predvsem z vidika varnosti uporabnikov prostora neodgovorno, še dodajajo. Zato so se odločili, da dela nadaljujejo oziroma končajo čim prej, še pred pomladjo, ko se bo narava prebudila in ko bo obisk območja še večji. "Ocenjujemo, da bomo preostali del sečnje opravili v 14 dneh, pri čemer bo sečnja še stoječih dreves ob poteh potekala ob pomoči arboristov. Pospravilo sečišča se bo opravljalo sproti ob poseku, preostalo čiščenje in nego se bo izvajalo okvirno še mesec dni po zaključku sečnje."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZLATKO JAKLIN
02. 03. 2023 11.28
"Če bi s posekom še odlašali, obstaja velika verjetnost,......." Žledolom je bil leta 2014, dva večja vetroloma sta bila v letih 2017 in 2018....se pravi kar pred nekaj leti. Kaj za vraga, pa so tako dolgo odlašali. Sam vetrolom je v letu 2017 in 2018 naredil škodo v višini 4 milijonov kubičnih metrov podrtega drevja. Če gremo v vetrovnem vremenu v gozd, je lahko čisto vsak gozd nevaren, da ti na glavo prileti kaka odlomljena trhlica. V Ljubljani, pa ima glavno besedo Jankovič, še predsednik vlade z ministri se mu klanja in opravičuje.
ZLATKO JAKLIN
02. 03. 2023 11.17
Kar voliš, to imaš. Ljubljanski šerif je strah in trepet vseh. Pripravljen se je sicer pogajat ne pogovarjat, a le, če se mu predhodno opravičiš. Niti ene besede o pogozdovanju, samo o ropanju lese. Seveda, cene lesa za kurjavo se iz dneva v dan višajo, apetiti pa rastejo. Nevitalna drevesa naj bi predstavljala nevarnost za morebitne obiskovalce gozda. Kakšna bedarija - v vsakem gozdu imamo bolana in nevitalna drevesa, torej bomo kar vse posekali. V gozdu rastejo tudi strupene gobe, šmarnica, podlesk, volčja češnja - jagoda,,,,tudi one predstavljajo nevarnost za ljudi. Bomo njih tudi uničili, saj predstavljajo nevarnost za ljudi?
brezveze13
01. 03. 2023 17.51
+1
jankovič rabi denar za dohtarje ali pa ima namen migrirati trenutno ima vlada in tudi jankovič nekakšno krizo med narodom je začelo vreti
Otzy
01. 03. 2023 17.39
+4
Temu Zlokiju se meša, gozdove, vodovarstvena območja, vse bo uničil. Al ima pa namen graditi na Rožniku.
Abrams
01. 03. 2023 17.23
+2
EKOLOŠKO IN ZELENO IN BIO IN KDO VE KAJ, MOGOČE PA TRANSSPOLNO :P
kita 1111
01. 03. 2023 17.17
+4
strokovnjaki za gozd
suleol
01. 03. 2023 17.05
+1
dejte spet po Jankovicu udart
Abrams
01. 03. 2023 17.22
+1
PomisliNaSonce
01. 03. 2023 16.59
+2
Torej načrtujejo eno umetno mokro otoplitev..pa je treba žagat na polno in ropotat z traktorjih in motorkami po hribih....tako se vreme dela, koga briga ljudstvo. Je še premalo se pokurilo, in zapravilo za gretje...pa bodo še en mraz nakurili iz severa..kajpak, če se pa splača.
Sqirting
01. 03. 2023 16.59
+1
Sigurno je kriv Janko za bolana drevesa.