Slovenija

Na Šarčevi mizi tudi Šabedrova odstopna izjava: 'Imel sem zvezane roke'

Ljubljana, 27. 01. 2020 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po odstopu premierja Šarca in finančnega ministra Bertonclja je tudi zdravstveni minister Šabeder priznal, da je sam nameraval odstopiti po predložitvi dveh sistemskih zakonov. "Vidite, kaj se je dogajalo zadnje mesece, koliko napadov je bilo name in na ministrstvo. Pravzaprav se ni dalo več delati," pravi in dodaja, da je imel zvezane roke pri vodenju ministrstva.

Po današnjem nenadnem odstopu premierja Marjana Šarca in ministra za finance Andreja Bertonclja je zdravstveni minister Aleš Šabeder pojasnil, da je Šarcu pred dobrimi 14 dnevi tudi sam podal bianco odstopno izjavo. S položaja bi odšel takoj po predložitvi dveh sistemskih zakonov: "Nisem več videl poti naprej. Dirigent z zvezanimi rokami težko vodi ansambel."

Spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o dolgotrajni oskrbi sta bila po Šabedrovih besedah skoraj pred koalicijskimi usklajevanji in pogajanji z Ekonomsko-socialnim svetom. Tako potrebna zdravstvena reforma bi bila na mizi, je pojasnil minister.

Zadeve pa so se glede na današnje dogodke bistveno spremenile. Omenjena sistemska zakona bosta glede na to, da bo vlada opravljala le še tekoče posle, po besedah ministra ostala v predalu.

A Šabeder ni nameraval vztrajati na funkciji tudi po predložitvi sistemskih zakonov, pač pa bi začela veljati njegova bianco odstopna izjava. "Vidite, kaj se je dogajalo zadnje mesece, koliko napadov je bilo name in na ministrstvo, koliko podtikanj, zaviranj z vseh strani: političnih, lobijev, medijev. Pravzaprav se ni dalo več delati," je priznal minister. Razkril je, da je imel zvezane roke pri vodenju enega izmed najbolj pomembnih ministrstev vlade in države: "Težko vztrajaš na mestu ministra ob takšnih pogojih."

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 

V sredo bo sicer DZ odločal o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Gre za novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je vložila Levica, koalicija pa precej preoblikovala.

Šabeder je ves čas dajal vedeti, da ima pomisleke o poslanskem zakonu, izrecno ga tudi ni podprl. Tudi danes je na vprašanje, ali ima zakon njegovo podporo, odgovoril posredno.

Ponovil je svoje prepričanje, da parcialni posegi niso nikoli najboljša rešitev, pač pa je zagotovo najboljša rešitev sistemski zakon. Tako se tudi ni želel opredeliti do vprašanja, ali se mu zdi smiselno, da poslanci zdaj sploh sprejmejo zakon. Z današnjim Šarčevim odstopom se okoliščine spremenijo, tako da bo po Šabedrovih besedah pred sredinim glasovanjem o noveli verjetno potreben še en krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Šabeder pravi, da je imel zvezane roke pri vodenju ministrstva.
Šabeder pravi, da je imel zvezane roke pri vodenju ministrstva. FOTO: Damjan Žibert

Za odstop Šarca izvedel iz medijev 

Medtem pa je prvak SDS Janez Janša v današnjem odzivu na Šarčev odstop povabil na pogovore o tem, da čas do volitev izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov. Med njimi je naštel zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu. Slednjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa "napadli enega ključnih korupcijskih problemov".

Šabeder je danes na vprašanje, ali je pripravljen pri tem sodelovati, odgovoril z zagotovilom: "Dokler bom na funkciji zdravstvenega ministra, bom delal v dobro zdravstvenega sistema."

V izjavi je dejal, da težko komentira Šarčev in Bertoncljev odstop, saj da je zanju izvedel iz medijev. V zadnjih dneh so sicer ob ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in nameri za uvedbo obveznega pavšalnega zdravstvenega prispevka odmevala različna stališča ministrov LMŠ. Bertoncelj in Šabeder si nista bila enotna glede proračunske varovalke v primeru primanjkljaja v zdravstveni blagajni.

Šarec je v petek medijem sporočil, da je pomembno to, da sta glede rešitev usklajena z ministrom za zdravje. Danes je zatrdil, da nesoglasja med ministroma niso vplivala na njegovo odločitev za odstop.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vojko Šarman
28. 01. 2020 11.56
+4
Šarec je tipični Kalimero. Sedaj so za njegove rabote in nesposobnost krivi vsi drugi samo on sam ne! Prestrašil se je privatnih zdravstvenih zavarovalnic in raje pobegnil kakor da bi povedal resnico. Laž ima kratke noge!
CIGU MIGU
28. 01. 2020 08.54
+8
reši nas samo decentralizacija in to takoj in lobistom presekati povezave
Mirko Igor
28. 01. 2020 08.43
-3
V resnici v Sloveniji večini ne gre tako grozno slabo. Nikoli nisem slišal upokojenca jamrati ampak priviligirane. Primer Mandatar Šarec je sestavil vlado, se norčeval Janši, v resnici odstopil, ker so se skregali v LMŠ in bi v roku tedna to videli vsi. Beži od ODGOVORNOSTI. Pojokcal je čez partnerje, ki so mu zaupali, se naredil žrtev in manipuliral da SMC in Jelinčič ne bi šla v novo vlado. ..........................m Slovenci poglejte v svoja življenja, družine, odnose. Ni drugačen ni od nas. Pametni kot hudič. Igralci, ki znamo vse, čeprav nimamo pojma.
cakra
28. 01. 2020 08.39
+3
Če smo ga imeli za tako sposobnega, po raziskavah celo na 4 mestu.
Banion
28. 01. 2020 08.18
+35
Pod gane zapuščajo barko. Bertonclj je imel prav ko je nasprotoval da bi proračun brez omejitve pokrival zdravstvene zgube, Ti so v stanju porabiti cel proračun in še vedno bodo čakalne vrste, kajti žepov je veliko in so globoki
botkaa
28. 01. 2020 08.18
+16
volitve si naj zabašejo v r.t same obljube pa stolčke grejejo in fajn kasirajo
hoalo
28. 01. 2020 07.48
+15
Samo nekaj zase povem, pa nisem najmlajši in sem do 10 let nazaj redno hodil na volitve, zadnjih 10 let pa ne grem volit na nobene volitve več. Razlogi: 1. način volitev, 2. volilni sistem- dokler imamo sistem kakršen imamo ljudstvo nima direktne možnosti voliti ljudi, ampak nam jih nastavljajo politične stranke z razno raznimi fintami, moram priznat tukaj so res iznajdljivi in inovativni, na prvo mesto postavijo prepoznavne všečne kandidate da nas pridobijo pol pa ko dobijo pol pa akcija pridejo na plano tisti ta pravi mrhovinarji in tako je vedno znova. Volil bom takrat ko bom lahko volil direktno za točno določeno osebo brez nekih fint. 3. volit bom šel takrat ko bodo ti kateri so v politiki že od kaj vem gdaj in njihovi nastavljači odšli iz politike, se pravi nove ljudi neobremenjene, ta stara politika vedno poskrbi preko medijev in preko svojih strank da vsak nov obraz popljuvajo in diskreditirajo na zunaj naredijo iz njega nesposobneža..... vse z razlogom da nas lažejo in skrbijo za lastne R....i. Ampak ker se to ne bo zgodilo vsaj v SLO ne, na volitvah takšne kakršne imamo ali z nekimi lastnimi njim manjkajočimi vrednotami, bom počakal da za to poskrbi narava, da se enostavno menjajo generacije, upam da bom jaz to doživel, čeprav vem da mi slabo kaže, ampak upanje umre zadnje. Tako da zaradi mene lahko vsaka dva meseca delajo naše strankice volitve me ne gane in ne grem in me ne more nihče prepričati kako zelo narobe razmišljam, ker s tem dam glas ne vem komu.......če Slovenci vsi mislim na nas rajo ne bi šli volit, pade naš sistem takšen kakršen je in bi se zadeva sama obrnila sem prepričan da na bolje, ta stara garda pa na politični odpad. To je moje skromno mnenje pa lp.
son?ece5
28. 01. 2020 07.51
-3
Ne rabiš nakladat, dolžnost vseh nas so volitve!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NovodobnoSuženstvo
28. 01. 2020 08.00
+28
sončece...poserjem se na volitve, poserjem se na skorumpirane politike in poserjem se na tako državo, ki jo vodijo skorumpiranci!!!
hoalo
28. 01. 2020 08.03
+4
anakondabox
28. 01. 2020 07.41
+26
Kdo mu je zavezal roke ali metal polena pod noge? To je abstraktna metafora, ki pove, da ne želi obelodaniti krivca. Morda mu kdaj vlada še prav pride. Ne samo v politiki, tudi v drugih 'službah' sistema imaš zavezane roke pa je zaradi tega ne boš zapustil. Sicer se je pa 'natolcevalo', da išče posel v Petrolu, kjer bi ga čakal (še) večji kup denarja. #kdo bi vedel?
son?ece5
28. 01. 2020 07.52
+27
Lobiji??, če ima jajca naj pove , kdo so te osebe. Kdor laže , tudi krade! V KC ni raziskal sistemske korupcije, dol z njim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dule100
28. 01. 2020 07.32
+5
Veliko bolj enostavno je prodajati krompir! Sicer pa kot zgleda, imajo vsi levaki zvezane roke!
Gašper Rozenstein
27. 01. 2020 21.21
+12
šabeder je že prej delal zgubo ko je bil na prejsnjih polozajih, le kaj dela na ministrstvu???
zajebant2
27. 01. 2020 21.15
+13
kaki čudiviti dan je danes bil, nalo je utišal pametne levake, da bo vlada zdržala do 2023, ja to je vic 10 letja
Uporabnik113189
27. 01. 2020 21.13
+51
Šabeder pa zvezane roke. meni se ne zdi tako.. Zakaj je pa potem financ ministru odneslo varovalko? Zato ker je izposloval prazno menico, v katero so nameravali našem zdravstvu na koncu vladavine Šarca napisati skupne znesek korucije, brezvestnega zapravljanja, razmetavanja denarja. Nihče pri zdravi pameti tega ne bi podpisal, očitno jo Bertoncelj še ima.
korintos23
27. 01. 2020 21.10
+30
Za Šarca je to dobra šola, financ ministra se mora poslušati, zato on je.
BroNo1
27. 01. 2020 20.53
+20
Slišim, da bi šel Šebeder rad za direktorja Petrola....kaj se bo matral na ministrstvu za boge 3.000 eur BRUTO?!
2fast4
27. 01. 2020 20.53
+35
Imel si zvezane roke, tako kot tisti v NLB... Če bi bil na tvojem položaju, pa da bi vedel da bom odstopil, bi vse tiste zahebal, ko veš da so rak zdravstvenega sistema!! In ti veš kateri so!!!
akmt
27. 01. 2020 20.47
+48
VSI NAJ ODSTOPIJO, RABIMO CISTO NOVE OBRAZE, KI NISO BILI SE NIKOLI NA STOLCKIH!!!
IS58
27. 01. 2020 20.53
+23
Večina jih ne bo odstopila, novih obrazov pa se bojijo, niti jim ne bodo dovolili , da se jim vsaj malo približajo.
BroNo1
27. 01. 2020 20.54
+4
zajebant2
27. 01. 2020 20.47
-5
pravi levak jj mu jih je zvezal, to je zrelo za protikorupcijsko komisijo
setisfekšn
27. 01. 2020 20.42
+18
Sarec je zrtveno jagnje vprašanje koga!tistega ki se ga vsi v sloveniji bojijo!!
korintos23
27. 01. 2020 20.40
+10
Kdor financ ministra ne uboga ga tepe nadloga.
IS58
27. 01. 2020 20.37
+36
Slovenija se podira kot lego kocke. Končno smo spoznali, da vsa leta vodijo državo nesposobneži. Rabimo nekoga s trdo roko(ne JJ), bojim pa se , da takega v naši državi ni. Zopet bomo volili nesposobneže(otroke, ki se igrajo v peskovniku) , čas pa gre naprej in vedno bolj tonemo na vseh področjih. Upam vsaj, da se motim.
korintos23
27. 01. 2020 20.39
-40
Kje ti živiš, v Avstriji? V Sloveniji plače in penzije gor, minimalna plača gor, največja gosp. rast v EU, kaj ti ne paše?
IS58
27. 01. 2020 20.42
+18
Počakaj še malo, ko se bodo stvari obrnile. Vse to dogajanje je virtualno.
akmt
27. 01. 2020 20.48
-1
Pomaga nam samo vodja iz tujine. Jaz bi sla prec pod Avstrijo ali Madzarsko, v Italiji je pa prevec ilegalcev. In tega res.ne bi rada
korintos23
27. 01. 2020 20.51
-2