Slovenija

Predsednik Knovsa razkril vsebino zaprte seje, Sova opozorila na tajnost podatkov

Ljubljana, 09. 11. 2023 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Janez Žakelj je sklical zaprti nujni seji, na katerih so člani zahtevali natančnejša pojasnila glede izbora datuma aretacije ruskih vohunov. Porajajo se namreč dvomi, da ta ni bil izbran strokovno, pač pa politično. Na popoldanski seji sta Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav ponovila svoje trditve. Žakelj je napovedal, da bodo na naslednjo sejo povabili tudi premierja Roberta Goloba. Do besed predsednika Knovsa pa je bil kritičen Uranič. Kot pravi, so pričakovali dokaze, dobili pa "fatamorgano, halucinacije". Meni, da NSi izkorišča Knovs in preusmerja pozornost z afere Dars. Dodatna pojasnila so podali tudi iz Sove in opozorili na varovanje tajnih podatkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Aretacija ruskih vohunov je bila zamaknjena
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Aretacija ruskih vohunov je bila zamaknjena
  • Iz 24UR: Na sejo bo povabljen tudi Golob
    03:17
    Iz 24UR: Na sejo bo povabljen tudi Golob

 

Predsednik Knovsa Janez Žakelj je že oktobra napovedal, da bodo v zvezi z očitki, da naj bi se premier Robert Golob vpletel v aretacijo ruskih vohunov, nadaljevali pridobivanje podrobnejših pojasnil. Po pogovorih, ki so jih opravili z direktorjem Sove, NPU, generalne policijske uprave, so namreč ugotovili, da se vsa dejstva niso skladala. Danes je zato Žakelj sklical dve zaprti nujni seji – eno ob 11. in eno ob 14. uri. 

Na dopoldanski seji sta strokovno mnenje glede razmerij med nadzorovanimi službami v času predkazenskega postopka ter razmerjem med predsednikom vlade in nadzorovanimi službami podala profesor z ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat in strokovnjak za policijsko dejavnost Miroslav Žaberl.

Na popoldanski seji pa je Knovs obravnaval informacije v zvezi s postopkom izvedbe aretacije domnevnih vohunov v Republiki Sloveniji. Na sejo sta bila povabljena tudi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v.d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav

Predsednik Knovsa o vsebini zaprte seje

Komisija je po Žakljevih navedbah povabljenim zastavila vprašanja o tem, kakšni so bili zakoniti razlogi za nekajdnevni zamik aretacije dveh ruskih vohunov konec lanskega novembra ter kakšna je bila glede tega "linija poveljevanja med direktorjem Sove in direktorjem Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU)". "Aretacija je bila odložena, to je dejstvo. Policija je bila pripravljena že na prvi možni termin (28. novembra lani). Odlog je predlagal direktor Sove," je vsebino iz zaprte seje Knovsa razkril njen predsednik. 

Je pa dodal, da se izjave ne skladajo glede strokovnih razlogov. Žakelj je dejal, da sta pred komisijo pričala tako Bobnarjeva kot Lindav, ki sta po njegovih besedah ponovila svoje trditve. "Nekdanji v.d. direktorja Policije je o razlogu (za preložitev datuma, op.a.) obvestil ministrico zaradi suma nepravilnosti," je dejal Žakelj. Poudaril je, da sta Lindav in Bobnarjeva pričala pod prisego. "Kot pravnika se zavedata, da je krivo pričanje kaznivo dejanje," je dodal. Kadivnik pa za razliko od njiju ni pričal pod prisego.

Janez Žakelj, predsednik Knovsa
Janez Žakelj, predsednik Knovsa FOTO: 24ur.com

Žakelj je dodal, da če je Golob vplival na potek aretacije, je to vsekakor kaznivo dejanje, tovrstno vmešavanje pa nedopustno. "Služba Sove je neodvisna in informira o varnostnem položaju in svojih izsledkih predsednika vlade. Nikakor pa ne more predsednik vlade po zakonu vplivat na delo samih varnostno-obveščevalnih služb," je poudaril. 

 "V nadaljevanju bomo povabili predsednika vlade," je dejal Žakelj. Po njegovih besedah namreč še vedno ostaja odprto vprašanje, kdo je zahteval zamik aretacije ruskih vohunov. Direktor Sove Joško Kadivnik trdi, da je zamik aretacije na 5. december zahteval sam, Bobnarjeva in Lindav pa vztrajata pri tem, da ga je zahteval Golob. 

Spomnil je, da je Kadivnik kot razlog za zamik aretacije navedel strokovni razlog, češ da bi zaradi aretacije tuje obveščevalne službe lahko vplivale na potek drugega kroga lokalnih volitev in na trojni referendum, ki je bil sicer dan pred 28. novembrom. Ob tem se je Žakelj vprašal, kakšen interes bi lahko imele tuje obveščevalne službe z vplivom na lokalne volitve.

Uranič: Gre za halucinacije, fatamorgano

Po koncu seje je pred novinarje stopil tudi član komisije Teodor Uranič (Gibanje Svoboda), ki je bil kritičen do izjav predsednika Žaklja. "Od te seje sem pričakoval, da bo kakršenkoli dokaz. Lahko rečem samo, da gre za halucinacije, fatamorgano. To ni nič drugega kot eklatantno izkoriščanje instituta Knovsa in preusmerjanje pozornosti z afere Dars," je poudaril. 

Prepričan je, da stranka NSi izkorišča nacionalno varnost za nabiranje političnih točk. "To je nedopustno in me zanima, kako na to gledajo naši zavezniki, med drugim v zvezi Nato," je bil oster.

Sova opozorila na spoštovanje tajnih podatkov

Po današnjih nujnih sejah Knovsa je Sova podala dodatna pojasnila glede določitve datuma aretacije osumljencev. "V zvezi s predlaganimi datumi izvedbe aktivnosti in operativno-taktičnimi razlogi v dani zadevi je direktor agencije vsa dejstva predstavil Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) 26. oktobra 2023. Agencija teh podatkov, ki jih je direktor predstavil KNOVS, javno ne more podrobneje pojasnjevati, saj so tajni v skladu z Zakonom o tajnih podatkih, v zadevi pa še poteka kazenski postopek," so zapisali. 

Kot so pojasnili, je direktor agencije Knovsu predstavil "več operativno-taktičnih razlogov za določitev možnih datumov izvedbe aktivnosti, od katerih nekateri temeljijo tudi na odredbah za uporabo posebnih oblik pridobivanja podatkov. Te oblike pridobivanja podatkov se uporabljajo, ko je utemeljeno pričakovati, da se bo pridobilo pomembne dodatne podatke."

Pojasnili so tudi, da je Sova takoj po prijetju 5. decembra 2022 o vseh podrobnih ugotovitvah v zadevi in možnih posledičnih tveganjih pisno obvestila zakonsko določene prejemnike informacij agencije. Med njimi predsednika vlade, Knovs in tudi tedanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar.

"Agencija pričakuje, da so vsi tajni podatki agencije obravnavani v skladu s predpisi s področja varovanja tajnih podatkov, torej, da osebe, ki so se v okviru dela s tajnimi podatki seznanile, slednje uporabljajo le za izvajanje svojih nalog ali funkcije oziroma le v primeru, ko so na zahtevo pristojnih organov razrešene dolžnosti varovanja tajnosti podatka s strani predstojnika organa, ki je podatkom določil stopnjo tajnosti," so opozorili v Sovi. 

Kdo je od koga zahteval odvezo molčečnosti?

Sprva smo poročali, da naj bi Lindav Sovo in Policijo zaprosil za odvezo molčečnosti glede stvari, o katerih je že razpravljal na prvi seji Knovsa. Po dodatnem preverjanju smo izvedeli, da je bil Knovs tisti, ki je zaprosil za odvezo molčečnosti. To je potrdil tudi Žakelj na novinarski konferenci po seji, a je dodal, da je ni dobil. Zato sklepa, da to "kaže na to, nekdo želi kakšno stvar prikriti".

Na prvotne navedbe se je Lindav odzval preko svojega odvetnika Gregorja Verbajsa. in zanikal, da naj bi zaprosil Policijo in SOVO za odvezo molčečnosti. Verbajs je dodal, da je postopek odveze molčečnosti opredeljen v 118. členu ZNPPOL in 235. ter 235.a členu ZKP, kjer priča niti nima aktivne vloge. 

Glede zahtev po odvezi molčečnosti pa je nekaj pojasnil podala tudi Sova. "Pojasnjujemo, da agencije omenjeni osebi nista zaprosili za odvezo molčečnosti v primeru pričanja pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega vmešavanja v delo policije, take zahteve pa ni podala niti navedena komisija. Zahtevo za razrešitev dolžnosti varovanja tajnih podatkov za g. Boštjana Lindava, ki se nanaša na sodelovanje Nacionalnega preiskovalnega urada Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) pri izvedbi aretacije domnevnih ruskih vohunov, pa je Komisija za nadzor nad delom varnostno obveščevalnih služb, dne 6. 11. 2023, naslovila na Generalnega direktorja Policije, ki pa je zaprosilo odstopil agenciji, saj je tajnost podatkom določila pooblaščena oseba Sova," so zapisali. 

Ko je Sova proučila zahtevo, se je odločila, da Lindava "zaradi kazenskega postopka, ki trenutno poteka, ne razreši dolžnosti varovanja tajnosti podatkov, ki jim je bila tajnost določena v agenciji"

V Sovi so še dodali, da bo agencija v zadevi, ki je "pomembna za nacionalno varnost Republike Slovenije, in v zvezi s katero še poteka kazenski postopek, še naprej ravnala dosledno v skladu z določbami Zakona o tajnih podatkih in to upravičeno pričakuje tudi od posameznikov in organov, ki so seznanjeni z zadevo".

Spomnimo ... 

Lindav in Bobnarjeva sta po naših neuradnih informacijah konec oktobra na za javnost zaprtem delu seje poslancem razkrila, da naj bi predsednik vlade Robert Golob lani direktorju Sove naročil, da preloži aretacijo ruskih vohunov. Razlog za to pa naj bi bilo sovpadanje aretacije z referendumskim trojčkom. 

V zvezi z navedbami glede izvedbe prijetja osumljenih vohunjenja je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik na nujni seji Knovsu kot nadzornemu organu predstavil vsa relevantna dejstva ter te navedbe zavrnil kot neresnične.

"Agencija je v danem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom. Možne datume realizacije prijetja je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega. To pomeni, da navedbe, ki krožijo v javnosti v zvezi s tem, ne držijo," pa so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. 

Agencija je do prijetja osumljencev izvajala vse aktivnosti za zagotavljanje nacionalne varnosti Slovenije, same hišne preiskave pa so bile izvedene v časovnem okviru, določenem v odredbi pristojnega sodišča, so še dodali.

Kot smo poročali lansko leto, je Sova v Ljubljani odkrila dva tuja državljana, ki sta vohunila za Rusijo. Skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom ju je v začetku lanskega decembra priprla. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora. Delovala sta v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (767)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
13. 11. 2023 19.12
Zanimivo je videti, kako sposobni so oni ki niso na vladi...! Vse vedo, ko pa pridejo na oblast, se začne plenjenje .....Saj druzga itak ne znajo, sedaj je prvič da imamo PV ki delal v gospodarstvu ! Pa čeprav je elektriko proizvajal in prodajal, pri tem mu je šlo zelo dobro ! Vedno se bodo pa našli raznorazni umetniki na filozofski bazi, ki pač nimajo pojma, niti želje ugotoviti, kako je z svojim delom ali umom zaslužiti povprečno slovensko plačo... ! Zatorej zrušiti sedanjo vlado, pri tem bodo pomagali še razni Kučani in kar je njegovih oprod ! Lovke so pa dolge... Da ne bi o katedrali...... Jesus.....
Samo DESNO je pravo
13. 11. 2023 17.49
+1
hjoo kaka nesposobnest te vladajoče armade
ajdanakolesu
13. 11. 2023 15.27
+0
Kaj se morata ona dva ruska vohuna smejati, nasin tajnim organom, bivši ministrici in bivšemu šefu notranje varnosti! Nesposobnezi se igrajo "rekla-kazala! A je zaradi preložitve racije kdo trpel, bil ubit ?
Uporabnik1795180
11. 11. 2023 08.46
+0
V Svobodi pravijo,da si NSI s to komisijo in preverjanjem Golobčka nabirajo poceni politične točke. Kakšne točke si potem nabira GS v komisiji z Mojco Šetinc Pašek ? Absurd ! GS je neverjetno slepo samovšečna kvazi stranka. Pri njih šteje zgolj in samo zgolj REVANŠIZEM in želja po oblasti.
Samo12
10. 11. 2023 15.14
+2
Narod pojdite ven, se veselite, uzivajte. Pustite sekto, koprive in troli, ki morajo pisat komentarje in mislijo, da bojo kaj dosegli s svojo zlobo. Naj le dežurajo v kvedru na Trst. Življenje je prekratko in prelepo, da bi se ukvarjali z volneno manjšinsko sekto
Samo12
10. 11. 2023 15.08
+2
Sekta naklada o komunistih, a edino oni se klanjajo svojim komunistom. Le še v sekti so komunisti in diktatorji.
vednokontra
10. 11. 2023 14.15
-3
Razni zelenjavi in drugim levičarjem. Od 1945 do 1991 smo živeli v komunistični, totalitarni državi, ki je še 1989 osojala ljudi zaradi verbalnega delikta in kršila človekove pravice. Njihovi nasledniki so in se obnašajo poplnoma enako. Grobo odstraniti iz oblasti, pomeni diktaturo, kar se ti je zareklo, v demokraciji imamo pa volitve. In kakšno je zadnje razmerje po meritvah Medijane? In koliko manj zaslužiš in koliko več plačas kot 2021 ali 2022?
pekoči paradižnik
10. 11. 2023 13.46
+0
janševci nikakor ne morejo preboleti, da so bili grobo odstranjeni iz oblasti,..... še vedno se jim prikazuje kako so vladali brez omejitev,..... odtegnitveni sindrom jih pošteno krivi in zvija, halucinirajo in doživljajo delirije.
TO-91
10. 11. 2023 18.28
-3
Golobjek bo tekel samo en krog in nikoli več🕺☝️
zoran pušenjak
10. 11. 2023 10.22
+3
Halucinacije doživljajo v Svobodi, ker jim ne gre vse čisto po planu za plenjenje po državi
apodgra
10. 11. 2023 09.52
+5
Nerazumen zakaj so zaprte seje ,ko pa se potem na veliko govori o pred javnostjo o obravnavani temi. Knovs in njen predsednikom NSI-ja iščeta dlako v jajcu , zakaj se je aretacija ruskih vohunov izvršile nekaj dni pozneje .Pomembno je to, da se je izvršila in so storilci na tistem metu ,kjer morajo biti. Sova je potrdila , da premier ni naročil preložitve aretacije. Da se aretacije ne bi zgodila pred referendumi , naj bil indic, da je predsednik vlade vlival na potek same aretacije. Kaj vse smo v preteklosti videli in slišali ,mnogokrat hujše stvari, pa je bilo vse tiho in karavana je šla naprej. Največje zlo so mediji , ki plasirajo izmišljotino, v kateri se predstavijo kot tožilci in sodniki. Novinarji so edini ljudje , ki se spoznajo na vse , obvladajo teorijo , kako pa to funkcionira v praksi , pa ne vedo nič -popolnoma nič.
tirolec
10. 11. 2023 09.26
+2
Slovenija - zbudi se !
pekoči paradižnik
10. 11. 2023 13.26
+0
Samo DESNO je pravo
13. 11. 2023 17.55
Jernej Sekirnik
10. 11. 2023 08.20
+5
Zakaj pa ni nikjer Damir Črnčec omenjen? On je velik faktor, a to je zaprto za javnost?
Jernej Sekirnik
10. 11. 2023 08.15
+5
Golobček spet laže...joj katera laž je zdaj to, že preko 100?
Zelo123
10. 11. 2023 08.13
+5
Skušnjava je velika, reči, piši, komolčarka in komolčarji.
pekoči paradižnik
09. 11. 2023 21.59
+5
Sedanja vladna koalicija je zadovoljila vsaj dve tretjini volilnega telesa že s tem, da nas ne prepričuje, da smo Slovenci izgubili drugo svetovno vojno in da smo 40 let živeli v diktaturi.
biggbrader
09. 11. 2023 21.59
+2
apodgra
10. 11. 2023 10.17
+1
biggbrader Adijo razum , demenca je že pred vrati.
pekoči paradižnik
09. 11. 2023 21.59
+3
Volivci ne bomo nikoli pozabili vlade 2020-2022, ko so nam vladali psihopati in narcisi,... imenovali smo jih janšizem.
pekoči paradižnik
09. 11. 2023 21.59
+1
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
apodgra
10. 11. 2023 10.19
+7
Dokler bo naša družba držala neozdravljivega pacienta umetno pri življenju , toliko časa bo ena postelja neutemeljeno zasedena .
pekoči paradižnik
09. 11. 2023 21.59
+2
Laž in korupcija sta nesmrtni duši starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
apodgra
10. 11. 2023 10.21
+7
Pa ljudje pravijo ,da Janez Janša( ropar 30-let) ni komunist . Kdo komu laže.
pekoči paradižnik
09. 11. 2023 21.57
+0
Vlada se vsakodnevno spopada z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma,... žal še dolgo ne bo konec tega in potrpljenje ljudi bo ključno.