Slovenija

Voda zalivala kleti, veter ruval drevesa, klestila tudi debela toča

Ljubljana, 31. 07. 2021 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan, Urša Zupan, Urša Vrečar
Komentarji
173

Močno neurje s točo je nastalo v Posočju in se nato čez Gorenjsko in severni del Ljubljanske kotline pomikalo proti vzhodu. Toča je povzročila veliko škode predvsem na kmetijskih površinah. Gasilci so imeli polne roke dela, saj je meteorna voda zalivala kleti, veter pa je podiral drevesa in odkrival strehe. Neurja so nepripravljena ujela tudi planince.

Ob meji z Italijo je malo po deveti uri nastalo več močnih nevihtnih celic, ki so se v obliki linije počasi pomikale proti vzhodu. Naš hišni prognostik Rok Nosan je opozarjal, da zaradi velike nestabilnosti ozračja obstaja verjetnost debelejše toče in viharnih sunkov vetra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In res. Močno neurje s točo je okoli 9.30 nastalo v Posočju in se nato čez Gorenjsko in severni del Ljubljanske kotline pomikalo proti vzhodu. Toča je okoli 11. ure povsem pobelila Selško dolino in povzročila veliko škode predvsem na kmetijskih površinah. Bralci so nam poslali fotografije:

Okoli 12. ure je neurje prešlo Zasavje in Celjsko kotlino in kmalu za tem pri Podčetrtku zapustilo Slovenijo. Severni del nevihtne linije je nekoliko oslabljen dosegel tudi del Štajerske in Prekmurja, kjer pa škode ni povzročala toča, ampak močan veter, ki je podiral drevesa in odkril nekaj streh.

Neurja z vetrom in dežjem odkrivala strehe, podirala drevesa, klestila je toča 

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da je vremenska fronta, ki je nastala na Bovškem in se premikala proti Gorenjski in Štajerski proti vzhodu države prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače – Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje. 

Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov. V večini primerov so se podirala drevesa preko cestišč, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem se je podrlo na hišo, v Juršincih pa se je podrl električni drog in pretrgal vodnike. Toča je klestila v Posočju in okolici Kranja, strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci, jo poškodoval, vendar do požara ni prišlo. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše, poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na območju Škofje Loke je nekaj zalitih podvozov, so za STA povedali na Regijskem centru za obveščanje Kranj. Še zlasti veliko intervencij je v Retečah, Frankovem naselju in Veštru. 

Neurja zajela tudi planince 

Neurje s točo in strelami pa je na Rodici, v občini Bohinj, zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino. Neurje je pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter LPE zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto. 

Skupno je bilo zabeleženih 56 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 38 gasilskih enot in delavci cestnih in komunalnih služb. 

Plohe in nevihte bodo do jutra že zajele večji del Slovenije 

Ozračje se je po prehodu nevihtnega sistema v večjem delu Slovenije umirilo, a žal ne za dolgo. Nad severno Italijo že nastajajo nove močne nevihte, ki se pomikajo proti severovzhodu, kar pomeni, da bo vremensko dogajanje marsikje spet zelo burno. Zaradi bližine hladne fronte in posledično okrepljenega jugozahodnika, ki piha v višinah, lahko namreč ponovno pričakujemo nastanek večjih nevihtnih sistemov, ki jih bodo spremljali siloviti nalivi, močni sunki vetra in toča. Neurja bodo nastajala predvsem v zahodni in severni Sloveniji, kjer bo lahko na nekaterih območjih prišlo tudi do obsežnejšega vetroloma. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Arso izdal oranžno opozorilo pred nevihtami 

Jutri bo ozračje še bolj nestabilno, saj se nam bo hladna fronta še nekoliko bolj približala. Ob okrepljenem jugozahodnem vetru bodo v zahodni, severni in osrednji Sloveniji najverjetneje že zjutraj nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu. Ker se bomo nahajali na meji vroče afriške in občutno hladnejše severnoatlantske zračne mase, je natančna časovnica vremenskega dogajanja sicer še zelo negotova. 

Radarska slika se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji treba prišteti eno uro, po poletnem dve uri.
Radarska slika se prikazuje po univerzalnem koordiniranem času, po zimskem času je v Sloveniji treba prišteti eno uro, po poletnem dve uri. FOTO:

Agencija RS za okolje (Arso) je za noč na nedeljo in nedeljo izdala oranžno opozorilo, da bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni pa izključen niti pojav toče. Oranžna vremenska ogroženost pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne.

Oranžno opozorilo Arso
Oranžno opozorilo Arso FOTO: Arso

Konec hude vročine, prihaja teden zmernih temperatur 

S prehodom hladne fronte se bomo v noči na ponedeljek od hujše vročine vsaj za kakšen teden poslovili. V prihodnjem tednu bodo najvišje temperature po nižinah malo nad 25 stopinj Celzija. Zelo vroče vreme bo še naprej vztrajalo nad južnim Balkanom, kjer bodo v prihodnjih dneh možni novi temperaturni rekordi. V Grčiji bodo temperature v ponedeljek in torek lokalno lahko presegle celo 45 stopinj Celzija. 

Spodnja animacija sicer prikazuje napoved temperature na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Kot lahko vidimo, je med zahodom in severom ter jugom celine že skoraj 30 stopinj Celzija razlike, kar je tudi glavni razlog za močna neurja, ki so se v tem tednu razvila na območju Alp in severno od njih. Sedaj se pestro vremensko dogajanje seli tudi k nam.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
02. 08. 2021 13.05
Zakaj voda zaliva kleti? Praviloma mora klet imeti vhod na najnižji točki hiše. Vsaka klet bi morala imeti odtok, v nasprotnem ni klet temveč bazen
ksrecko
31. 07. 2021 21.04
-2
Levica zavodo gre butli zavreme gre.
setisfekšn
31. 07. 2021 20.34
-2
plotter123
31. 07. 2021 18.38
+0
A je SDS-ov BRANKO GRIMS že prevalil KRIVDO ZA TOČO v Kranju na L.E.V.N.U.H.E. ?
plotter123
31. 07. 2021 18.38
-3
A je SDS-ov BRANKO GRIMS že prevcalil KRIVDO ZA TOČO v Kranju na LEVNUHE ?
brabusednet
31. 07. 2021 18.32
-1
Na sončni strani Pohorja samo 7 litrov dežja na m.kvadrt veter pa kar močan.
TistoPravo
31. 07. 2021 18.07
-3
Samo da prehiter poletje "ne pade", ker pol ne bomo vode niti prbližno več sprotal "lovit"...najmanj še eno tritedensko suho obdobje ...in tudi jesen z malo hladnimi frontami. Da se izmotamo iz tega, kar je nastajalo od lanske zime z karacanškim fenom in pol padavine na padavine...
LOS - T
31. 07. 2021 20.20
+5
Odvisno od terena. Na dolenjskem je zemlja suha da se ti noga lohk zatakne v razpokah če ne gledaš kod hodiš. Lohk pada tri tedne skupi pa vse sam nekam dol steče, tud na Krki se ne pozna preveč.
TistoPravo
31. 07. 2021 20.42
+0
Je treba gledat na celoto. Poletno obdobje je edino primernu, da se ti noga od suše zatakne. Glede na to, da poletja prejšnje leto ni bilo...jempaskoz namakalo od lanske pomladi do letošnjega junija...nismo imeli niti sušca marca. Nemogoče, da se nam še to poletje nebo stresa na dol...nemogoče. treba je bit malo realen. Posušit mora do jeseni, ker jeseni na to nima smisla predvidevat. Že zarad rose, pa iz morja začne nosit ker se začne ohlajat. Torej ne glede na hudo za vrtičanje letos, brez da nam poleti posuši...nimamo kj več delat tle. Tud vreme se najnolj poleti umiri, z sušo...če ti rata. Noben si ne želi z konkretnim polarnim valom vremena uscanega vremena umirjat. Čimdaljše čimbolj poletno suho poletje nam obera zmerno mokro jesen in zimo brez hudega sibirca.
Mađioničar
31. 07. 2021 17.57
+8
Hišni prognostik🤣🤣🤣. Zadnje čase kr dost fali...
TistoPravo
31. 07. 2021 18.04
+4
Poleti dež falit je nekej najbolj normalnega
proofreader
31. 07. 2021 17.47
+0
To je inštitut 8. marec zrihtal?
graf
31. 07. 2021 17.10
+8
Dežja ne ...toča pa ! Hvala ti Narava ker si vzela še tista 3 jabolka ki so ostala od pozebe in kar je na njivah ostalo od suše ...
TolstojV
31. 07. 2021 16.38
+7
Ni važno, da so poplave važno je, da je referendum uspel!
Mekenzi
31. 07. 2021 16.04
+12
Okolica Laškega toča velika kot oreh , do15cm,same toče,uničilo vse pridelke , ter nekatere kritine in avtomobile.
TistoPravo
31. 07. 2021 16.17
-1
dark horse
31. 07. 2021 18.40
-2
Od kdaj je pa oreh 15 cm😂😂🤣🤣 malo si poglej kaj je toča 10 cm ki je bila v Italiji ta teden kaj šele 15 preden se še naprej smesis s pretiravanjem
RamzesII
31. 07. 2021 19.49
-1
Noben oreh ni 15 cm največja sorta ima nekje do 3,5 širine in 4,5 dolžine velik oreh.
Dusan21
31. 07. 2021 15.08
+0
Voda jim zaliva kleti, oni pa se sončijo na meji s Kro ej šo,
Kimberley Echo
31. 07. 2021 15.04
+7
ESTOFEX je razglasil nevarnost nočnih tornadov na področju S Italije, Slovenije, Z Madžarske in SV Hrvaške (II. st. ).
TistoPravo
31. 07. 2021 16.07
+5
Če bo kj bo proti jutri. Iz vsaj -30% nižjih temperatur. Gore in hribi ohladijo doline. Problem so te sredi dneva, pa še teh je hiter konc. Smo le na južni strani Alp. Nas edino termoelektrarna ogroža zdj k spet laufa
VelikoVedro
31. 07. 2021 17.34
+0
York
31. 07. 2021 15.01
+17
Še tisto malo sadja, kar je preživelo pomladno pozebo, sedaj klesti toča. Hudo.
popaj33
31. 07. 2021 14.40
+51
Spet pridejo do izraza nihče drug kot naši dobri gasilci. Edina nevladna organizacija vredna več kot vse ostale klošarske institucije.!
StAnalitik
31. 07. 2021 15.20
+22
satan_SLO
31. 07. 2021 14.38
+23
avstrijec z avionom resuje kar se da pri nas pa je spet predrago ?
mahar123
31. 07. 2021 16.32
+8
Tko se vidi koliko je vladi za nas... boli jih k...
-YOGI
31. 07. 2021 14.34
+7
Pleh na cesti in eni imajo pleh na ramenih. J.bo te pleh!!
Kuku456
31. 07. 2021 14.14
+8
V kamniku ni blo hujsega sicer smo ze res marsikaj navajeni
Mitra
31. 07. 2021 14.05
+15
Jah lejte,kaj pa imete pred bajto Audi Quatro,a za mrezo proti toci pa nimate.Nic se mi ne smilte
Nightrider
31. 07. 2021 14.10
+5
Mitra
31. 07. 2021 14.16
+6
Je ja.Ampak ni zavist,ker imam Mercedes c220 pred bajto.Ampak imam sevedno dovolj kesa,da oblecem svoje pridelke pred toco.
-YOGI
31. 07. 2021 14.31
+10
Nightrider
31. 07. 2021 15.25
+10
Kako moten moras biti, da nekomu privoscis, da mu toča potolce avto.
mahar123
31. 07. 2021 16.33
+5
Kuku456
31. 07. 2021 16.57
+7
To se je treba hvalit...sam da ga mas v garaži😆
Roky123
31. 07. 2021 17.09
+6
Potem si kupi razred manjši pa si kupiš nadstrešek in zavarujes še avto
Mitra
31. 07. 2021 19.20
+0
O cem pa vi bluzite?Jaz govorim za pridelke vi pa o nekih garazah.