Slovenija

Na sodiščih se tudi snema

Ljubljana, 25. 11. 2010 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/U.F.
Komentarji
32

V vseh slovenskih sodnih dvoranah je po novem oprema za snemanje obravnav, vredna 4,5 milijona evrov. Z novim sistemom bodo postopki predvidoma krajši za od 30 do 40 odstotkov.

Snemanje narokov se uporablja v vseh sodnih postopkih, kjer je veliko strank: na primer v kazenskem in pravdnem postopku, nepravdnem postopku, družinskih zadevah in v drugih postopkih (simbolična fotografija).
Snemanje narokov se uporablja v vseh sodnih postopkih, kjer je veliko strank: na primer v kazenskem in pravdnem postopku, nepravdnem postopku, družinskih zadevah in v drugih postopkih (simbolična fotografija). FOTO: Miro Majcen
Vseh razpravnih dvoran na rednih in specializiranih slovenskih sodiščih je 381. V 352 razpravnih dvoranah so obravnave, pri katerih sodelujejo tudi stranke kot priče, obtoženi, tožilci, izvedenci ..., zato so opremljene s snemalnimi napravami.

V 352 razpravnih dvoranah na slovenskih sodiščih so po novem naprave za zvočno snemanje obravnav. Na pravosodnem ministrstvu so zadovoljni, saj "gre za največjo dosedanjo tehnološko modernizacijo poslovanja slovenskih sodišč po uvedbi elektronskega poslovanja na sodiščih. Glavni cilj projekta 'Zvočno snemanje glavnih obravnav in narokov v sodnih postopkih' je državljanom zagotoviti skrajšanje časa, ki je potreben za obravnave v sodnih postopkih, kar bo posledično bistveno vplivalo tudi na učinkovitost in izboljšanje poslovanja sodišč, kakor tudi samo kakovost obravnav."

Želijo predvsem skrajšati čas poteka obravnav in posledično sodne zaostanke. Izkušnje iz Okrožnega sodišča v Kopru, kjer zvočno snemajo že od leta 2006, na primer kažejo, da bodo z novim sistemom postopki krajši za od 30 do 40 odstotkov. V prihodnje naj bi stranke tudi dobile samo zvočni zapisnik, s čimer bodo prihranili na papirju in manj tiskali, kar je okolju prijaznejše. Odločitev, ali stranke prejmejo posnetek ali prepis, načeloma sprejme sodnik. Na posebno prošnjo strank pa bo sodišče v treh dneh izdelalo tudi prepis posnetka.

Razbremenitev sodnika

Projekt "Zvočno snemanje narokov in obravnav" je zelo velik korak in velika pridobitev najprej za stranke v sodnih postopkih kakor tudi za vsa sodišča. Polna izraba tehničnih možnosti, ki jih omogoča sistem, pa je sedaj odvisna predvsem od sodnikov in predsednikov sodišč. Vsako sodišče se je s podpisanim sporazumom zavezalo, da zagotovi ustrezne spodbude za delo in sistematično uporabo snemalnih naprav. Ministrstvo za pravosodje pa bo prek posebnega sistema sledljivosti spremljalo obseg uporabe zvočnih naprav. Na ta način bomo zagotovili pomembno skrajšanje časa v vsakem sodnem postopku. Pravosodni minister Aleš Zalar

Koliko sodnikov dejansko uporablja snemalno opremo, ni znano, na ministrstvu pa poudarjajo, da bo v duhu hitrejšega reševanja postopkov sodnik, ki je moral biti doslej osredotočen na povzemanje izjav in narekovanje za zapisnik, razbremenjen. Doslej je bil zapisnik dejansko ''živa materija", saj se je včasih popravljal po zmotni ali premalo jasni izjavi govorečega, ki je šele ob poslušanju nareka ugotovil napako. Slednjo je lahko sodnik takoj popravil, zdaj pa bodo morebitne zapise obravnav delali pozneje, brez prej navzočih v sodni dvorani.

Na pravosodnem ministrstvu so na vprašanje, kako bodo z zvočnimi zapisi zagotovili, da ne bi prihajalo do morebitnih napak, odgovorili, da bo sodnik sproti povzemal na zapisnik. ''V tem primeru klasični zapisnik nadomesti prepis zvočnega posnetka, kjer pa ne prihaja do zgoraj navedenih nevšečnosti. Prepis zvočnega posnetka je identičen zvočnemu posnetku, kar je v praksi tudi lahko preverljivo.''

Izbrali so edinega ponudnika

Snemalno opremo je namestilo ljubljansko podjetje TSE, avdio in video inženiring, ki se je edino prijavilo na razpis. Gre za zvočnike, mikrofone, osebne računalnike s programsko opremo za snemanje in za označevanje posnetkov, slušalke in stopalke za vse zapisničarke, programsko opremo za izdelavo statistike in programsko opremo za kopiranje posnetkov na zgoščenke.

Najem opreme za zvočno snemanje v razpravnih dvoranah je delno financiran s pomočjo Evropske unije iz evropskega socialnega sklada.

Pred začetkom uporabe so imeli avgusta, septembra in oktobra nekajurno usposabljanje za informatike, sodnike, strokovne sodelavce in zapisničarke. Na začetku se je treba prijaviti v računalnik z nameščenim snemalnikom in odpreti program za snemanje. Sledi vnos določenih metapodatkov, po katerih je pozneje dovoljeno iskanje in zbiranje statistike. Po vklopu snemanje poteka samostojno.

V razpravnih dvoranah so najmanj štirje mikrofoni, odvisno od velikosti dvorane. Vsak govorec se snema na poseben kanal, tako da lahko njegov kanal izolirajo in ga ločeno poslušajo. S snemanjem na računalnik v sodni dvorani se posnetki posredujejo na osrednji strežnik sodišča, kjer se hranijo in so dostopni vsem sodnikom in zapisničarkam. Prav zaradi hkratnega prenašanja podatkov na centralni strežnik je možno tudi med samo obravnavo predvajati že dane izjave brez prekinitve snemanja.

Sodnija
Sodnija FOTO: POP TV
Ker bodo nekatere priče kdaj tudi zaslišane s pomočjo videokonferenčne opreme, je z omenjeno tehnično opremo mogoče posneti tudi zvok, ki bo posredovan prek videokonference.

Na računalnikih v razpravnih dvoranah je tudi programska oprema za označevanje za orientacijo pri brskanju po posnetku, tako da poslušalcu ni treba poslušati celotnega zvočnega zapisa, da bi prišel do določene točke. Pri poslušanju in zapisovanju lahko strojepiska s stopalko pospeši ali upočasni predvajanje posnetka, ki je lahko zapečen tudi na zgoščenki. Tudi pri obravnavi je še vedno prisotna zapisničarka, ki vklopi in izklopi snemalnik ter označuje posnetke.

Večina evropskega denarja

Sistem za zvočno snemanje narokov so najeli do 30. junija 2015 z možnostjo odkupa po preteku najemnega obdobja. V okviru najema je zagotovljeno tudi vzdrževanje sistema, ki obsega intervencijsko in sistemsko vzdrževanje. Vsi stroški vzdrževanja so vključeni v osnovno najemno pogodbo. Celoten projekt je stal 4,5 milijona evrov, pri čemer je 85 odstotkov evropskega, 15 odstotkov pa slovenskega denarja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kalc
04. 01. 2011 01.22
no pa so sodišča primerno opremljena za shranjevanje posnetkov, močno dvomim da so arihivi primerno urejeni, marsikaj bo še treba postoriti, da se bo pa še koga zaposlovalo se pa motite, še skrčevalo se bo, ni dnarja ....
Alenko Jankovi? 4
25. 11. 2010 22.21
Paranormal99, če zapiraš kanale z miško je zamudno. Če to delaš, tako kot se stvari streže, ni tako zamudno. To delajo nenazadnje tudi študentje na RTV-ju, pogovorne oddaje zapisujejo in pravijo, da je dosadno. Ne podcenjujem nobenega dela, a na zahodu to zapisnikarstvo poznajo že dolgo. Če je težko sedet pri miru in tipkat, potem se je potrebno vprašati kaj je narobe z mano? Če pa kaj ne bo prepisano, ker je premalo kadra, se jaz ne bi na tvojem mestu sekiral. Zato ne bo nihče izgubil službe, kvečjemu kdo dobil. Kader ne bi smel kričati po dodatni pomoči, to je zgrešeno. Kader je zato, da dela. Tisti, ki je poklican odloča o novi pomoči. Mislim, pa da ni problem v premalem šetvilu kadra, pač pa v rečeh, ki se jih na sodiščih in tudi drugod v javni upravi počne po nepotrebnem. SODIŠČA IMO NISO INFORMATIZIRANA. ... pač pa SO ZAKOMPLICIRANA. Vsi poskusi so se izjalovili in, poleg že sicer starih papirnatih in zamudnih delovnih procesov, uvajajo nove a la Mujo in Haso, ki sta kopala jarek za Mobitel. :)
Jessie Aomi
25. 11. 2010 21.00
xrorbthnbynbn: ajde, daj slušalke gor, pa da vidim, kako lepo pišeš pet ljudi hkrati, ki si skačejo v besedo... ali pa pisat recimo kakšno narečje, starejše ljudi, ki dejansko govorijo samo v narečju... če to zmoreš, kapo dol. Lahko ti govoriš o zapiranju kanalov, da se sliši kao vsakega posebej, vendar se je treba vprašat, koliko časa se s tem izgubi, ma ne samo časa, tudi živcev! Ogromno, preveč. za dati na papir celotno dogajanje v sodni dvorani verjami, je zelo težko. To kar se tiče reorganizacije dela, ja, kader lahko kriči po dodatni pomoči, da se to natipka, vendar, to je spet stvar nadrejenih, da mu ga dajo in glede na to, da dan danes ni denarja........ Porabljen denar, in to velik, za aparature, srčno upam, da bo imelo nek smisel... in pa razbremenitev tudi za strojepiske, in ne samo za sodnike!!!
Alenko Jankovi? 4
25. 11. 2010 20.58
riverblue, vsi jani uslužbenci so nučinkoviti in marsi kje še bi bilo potrebno še marsi kaj postoriti in to takoj! Ne govorim o lenobi, o neučinkovitosti. Pa tudi če kdo lenari, kriv je ustruj, krivi so nadrejeni ... Pustimo času čas, nas bo že še dohitelo ... Tisto čemur pravijo tradicija, družbena odgovornost, najprej izoblikovane in nato upoštevane tako družbene kot osebne moralne vrednote. Ampak ne za minimalca. ;)
riverblue
25. 11. 2010 20.38
corina-corina zakaj bi bili ugovori na prepise?? Saj je posneto, pa naj poslušajo? Original je tako posnetek ;) Kako pa je sedaj, ko se kdo pritoži na zapisnik (ob izreku sodbe, da ni rekel tako, kot so že prej na sodišču po povzetku sodnika 3 ure razčiščevali?? )? Ne verjamem pa, da so v Kopru imeli dodaten kader ali da bi celo kdo "od zunaj" prepisoval! !! Mislim, da sem nekje zasledil, da so imeli samo eno strojepisko... Zamisli... za celo sodišče, pa je lahko opravila delo... XRORBTHNBYNBN... se strinjam popolnoma :) Pa saj s časom se bodo tudi navadile..bo pa potrebno res malo bolje organizirati delo na sodišču...
Alenko Jankovi? 4
25. 11. 2010 20.19
Corina-Corina, o kakšnih pikicah neki govoriš? Buče prodajaš. Če vsi hkrati govorijo, je možno vsakega posebaj poslušati. Podobni sistemi (gotovo tudi ta sodišč) snemajo vsakega, ki govori posebej na svojo stezo. Ko predvajaš pa lahko izklopiš se razen tistega,ki ga želiš poslušat! In ta aham, ni samo aham, je tudi prikimavanje ... Pa vendar lahko sodnik in po mojem prepričanju tudi mora ob takem dogodku na pr. povedati v mikrofon, da je stranka prikimala, potrdila, odkimala, zanikala, kar koli že pač ... Zapisnikaric ne bodo dodatno obremenjevali, saj vendar delajo 8 ur, nihče jih ne bo silil, da delajo neplačane nadure. Ali se motim? Reorganizirati se bodo morali. Javni uslužbenci ste/so neučinkoviti. Pa ne po svoji krivdi (ne govorim o lenarjenju). Delate delo, ki ni potrebno. Za to so odgovorni predvsem zakonodaja in vodilni v raznih državnih institucijah (predseniki, direktorji, sekretarji). Na njih je, da delo organizirajo optimalno. Če bi nas kakšni Japonci, ki se ukvarjajo z optimizacijo videli, bi se smejali (kot bi mi opazovali jamskega človeka). Če je kdo z govorno napako ali celo gluhonem, še vedno lahko na sodiščih pišete/pišejo običajni zapisniki. Ali se motim?
kalc
25. 11. 2010 19.07
na eni strani razbremenitev, prihranek denarja, na drugi strani pa obremenitev strojepisk v pisarnah, ki naj poleg ostale dela, prepisujejo zapisnike v roku treh dni, strojepisnega kadra je že sedaj premalo, v Kopru so vsa leta plačevali dodatni kader "od zunaj" za prepisovanje zapisnikov, pa tak prihranek, kako bo pa sedaj ko tega denarja ni več?
Corina-Corina
25. 11. 2010 16.38
LJ CAN , če bo nekdo na vprašanje Ali ste bil tam in tam? Odgovoril : ahm...se tako napiše.. ne morš napisat JA če reče ahm pa še in še je takih cak, k jih je potrebno pisat... pač vsaka strojepiska naj dela kar hoče.. prav bi bilo, da se sprejme en postopek prerpisa za vsa sodišča.
Corina-Corina
25. 11. 2010 16.33
vsekakor mora biti sposobna strojepiska za to delo.... navzočega tujca spremlja tolmač in prevaja v slovenski jezik in se piše kar pove tolmač... kultura v razpravni dvorani mora biti, ker če je ne bo za prepisovalko težko in prepis bo polen pikic.... mislim, da s takim prepisom dobi ta ki bere čisto drugo podobo tega zagovora ali pričanja kot pa sam povzetek sem pa sigurna, da bo potreben dober kader za to delo, ker drugače boljš da ne snemajo, če bodo na prepise raznorazni ugovori.. dodatno delo...
Alenko Jankovi? 4
25. 11. 2010 12.35
GAJA-GAL, zapiranje kanalov poteka v večini programov za transkripcijo enostavno in učinkovito s bližnjicami na tipkovnici. Tako lahko zapisnikar skoraj nemoteno zapisuje. Tudi posnetek se na večini tovrstnih programov da upočasniti. Razumem pa, da ljudje, ki govorijo v dialektu ali napol slovensko preostalo pa v maternem jeziku, niso mačji kašelj za prepisat. Še vedno pa vztrajam, da je v najslabšem primeru za izkušeno zapisnikarico 1:2 razmerje. Če komu to še ne gre od rok na sodiščih, je po mojem prepričanju normalno, saj so začetniki! Se šele učijo. Se kdo morda spomni daktilografije? ;) Aja, če kdo govori v tujem jeziku in je navzoč tolmač, se po vsej verjetnosti prepiše tolmača. Najbrž ne boste Japonca prepisovali, če se bo znašel na obravnavi. Kje eni komplicirate! :)
Alenko Jankovi? 4
25. 11. 2010 12.30
Še to sem pozabil. Pristen dokument (izvirnik), ki je nastal na obravnavi, je samo posnetek in nič drugega! Zapisnik je delovna kopija, derivat posnetka. Sodnik ne preverja vsega, le če se kdo pritoži. Vedno ostaja posnetek na razpolago! Ni smiselno preverjati. To je samo formalnost. Tudi druge podobne reči, ki se snemajo in nato zapisujejo v prepise (nekoč magnetograme) se ne preverjajo, pa ni nič spornega. Na pr. še vseeno se lahko poslanec pobuni, da ni povedal ravno tega pri razpravi ali kakor koli že. Posnetki ne bi smeli biti slabe kakovosti, pa tudi ne preveč dobre - podobno, kot telefonski prenos (zaradi podatkovne ekonomike). Če se ne da razbrati, kaj je kdo povedal, je prisotna neka tehnična težava, ki jo je moč in jo je potrebno odpraviti!
GAJA-GAL
25. 11. 2010 12.26
xrorbthnbynbn z večino napisanega se strinjam s teboj.. vendar, glede prepisa pa je le malo drugače.. Imaš ljudi, ki govorijo v dialektu.. skačejo z mislimi sem in tja.. ne povedo cele povedi.. itd. itd.. (zmeda),,, odvetniki, priče, sodniki govorijo vsi povprek.. to je noro prepisovat, ,tako, da tak prepis se zelo zavleče, ker moraš vsak kanal posebej zapirat... itd. itd... Ni kulture na obravnavi, in zato se zapisniki vlečejo v tri krasne...Obravnava bi se morala voditi tako, da govori eden, ta konča in začne drugi.. in bi zapisnike gladko prepisovali... Kar se tiče pa samih obravnav je pa res, da se obravnava, ki bi trajala z zaslišanjemm 6 prič in pisanem direkt na obravnavi po diktatu sodnika zavlekla tri dni , tako se pa z zvočnim snemanje to končajo v 6 urah v isti dan... Ah o tem bi se dalo še veliko diskutirat..
GAJA-GAL
25. 11. 2010 12.15
Vi kar minuske talajte:))) projekt je v redu.. kadra ni , v tem je problem...!!! Ni pa lahko delo.. tČe ga delaš z veseljem potem je v redu.. drugač bolj da ga ne opravljaš....
GAJA-GAL
25. 11. 2010 12.12
hahahahahah vi kar minuske delte.. z veseljem..
Alenko Jankovi? 4
25. 11. 2010 11.55
-1
Vsi kvazi eksperti in zaposleni na sodiščih, ki se oglašate, POJMA NIMATE. 1. Uro posnetka izkušen zapisnikar pretipka oz. iz nje ustvari prepis (nekoč magnetogram) v 1 uri in pol do dveh urah. Kar je več je lenoba in nesposobnost. Tako kažejo izkušnje z mestnih sej, sej in sestankov organov ali teles gospodarskih družb, državnega zbora ... 2. Obravnava se bistveno skrajša in s tem procesni stroški, ki bremenijo proračun! Do sedaj je stranka govorila, sodnik zapisoval in s povzetkom narekoval na zapisnik. Nato se je usklajevalo, stranke so lahko podajale pripombe na zapisano. V nedogled. Sedaj se posname in za tretjino do polovico skrajša obravnavo. Ker zapisnikarica neprimerljivo manj stane državo, kot sodnik, tožilec odvetnik ali izvedenci je tu ekonomičnost utemeljena. Zlasti velike kazenske zadeve, kjer so povprečnine manjše od dejanskih stroškov, večina odvetnikov pa po uradni dolžnosti, kar vse bremeni proračun. In če so sodniki, tožilci vedno isto plačani, lahko tako razpišejo več narokov. Itak pa je tendenca v tej smeri, da se sodnike regresivno oklesti, ne zaposluje več in se bo razmerje med osebjem ter sodniki spremenilo. Celo stranke lahko kaj prihranijo, če je krajša obravnava, ker jim odvetnik ne more računati toliko ur, kot jih je lahko sedaj. 3. Če bi izpilili še procesno zakonodajo in celo ukinili prepise bi bil prihranek še večji. Ob tem bi morali tudi sam delovni proces ustvarjanja interaktivnih povzetkov posnetkov s kazalom glede na čas izpiliti v nulo in bi sodnik lahko BOLJE operiral, ne samo enakovredno, s posnetkom kot z zapisnikom. 4. Nenazadnje je veliko bolje vtkano načelo neposrednosti v sam proces in s tem so tudi pravice strank veliko bolje zastopane. Celo slabi in dobri odvetniki bodo tu izstopali ter procesna disciplina je boljša! Sodnik pa pri odločanju razpolaga z z veliko bolj avtentičnim gradivom, ki razkriva tudi določene okoliščine vključenosti stranke v proces (jok, zadreka z mašili, jeclanjem ...).
santamaura
25. 11. 2010 11.29
Za tak denar bi pa lahko nekaj sposobnih sodnikov kupili ne pa da zapravljajo za to, da snemajo svojo neučinkovitost in posnetke shranijo v arhiv - zastarano.
Brabus
25. 11. 2010 10.27
+1
uporabnica991 25.11.2010, 10:05 0 Luknja v vodo in trikrat več dela za vse. Posnetki so katastrofalne kakovosti, nič se ne sliši, zapisnikar mora to potem vse pretipkati in sodnik potem še enkrat poslušati celo klobaso in prekontrolirati, da je zapisnik do črke točen. Do zdaj se je že vsaj med postopkom izluščilo bistvo, kar kdo pove, zdaj pa bojo v zapisnikih še vsa nepomembna nakladanja. Se strinjam. Zapisnikar-ca je cel dan v razpravni dvorani, kdaj bo pa pretipkaval-la? Ob sobotah in nedeljah?Kako so nekateri bedasti, pa še šolani so. Na koncu vedno smetano pobere sodnik, zapisnikar-ca pa lahko samo gara za minimalca, zdej ma pa še dvojno delo.Pri takšni obremenitvi bo vseeno prihajalo do pisnih napak, nobeden se pa ne bo vprašal, ali ni morda strojepiska ali strojepisec preutrujen in preobremenjen,kriv je pa itak vedno strojepiska ali pa celo snažilka. Banda pokvarjena.
Petra Lebar Kozjek
25. 11. 2010 10.13
+1
Uporabnica991, se totalno strnijam. Sama sem sodna zapisnikarica in se mi tole nikakor ne zdi dobra poteza sodišč. Ja, sodniki bodo manj obremenjeni, seveda, ampak hudič je, ker nihče ne pomisli na nas. Tako kot je rekel aleskolosa, za nas to ni nič fajnega. Sedaj smo med zaslišanji osumljencev in prič izluščili, kar je bilo pomembno, če se nekdo ni zagovarjal, smo imeli v petih minutah zaslišanje končano, natisnjeno in podpisano, sedaj bo pa to trajalo eno uro. In vse pisati v slengu, tako kot je povedano na zaslišanju. Kaj pa če pride tujec, poleg pa tolmač ... kako se bo potem prepisovalo avdio zapise? Te štiri milijone bi lahko porabili za uspešnost, namesto da so jo nam ukinili - primer.
GAJA-GAL
25. 11. 2010 10.08
mvs jaz to delo opravljam in noben ne molči ampak govorijo:).. in je zelo dober projekt to zvočno snemanje glavnih obravnav.. aleskolosa jaz to delo opravlja točno 4 leta in je zelo dobra stvar..
uporabnica991
25. 11. 2010 10.05
+1
Luknja v vodo in trikrat več dela za vse. Posnetki so katastrofalne kakovosti, nič se ne sliši, zapisnikar mora to potem vse pretipkati in sodnik potem še enkrat poslušati celo klobaso in prekontrolirati, da je zapisnik do črke točen. Do zdaj se je že vsaj med postopkom izluščilo bistvo, kar kdo pove, zdaj pa bojo v zapisnikih še vsa nepomembna nakladanja.