Slovenija

Tajni sodelavec: Kriminalist me je prisilil

Ljubljana, 28. 01. 2011 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadevi Čista lopata je pred sodišče stopil tajni policijski sodelavec, ki je povedal, da ga je kriminalist Slodej prisilil, da je v Nemčijo poslal izmišljeno poročilo o domnevnih nečednih poslih Zidarja. Slodej to zanika.

Odvetnik Ivana Zidarja Aleksander Čeferin
Odvetnik Ivana Zidarja Aleksander Čeferin FOTO: Blaž Garbajs

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata. Na več ur trajajočem nadaljevanju sojenja so zaslišali tajnega policijskega sodelavca in kriminalista Roberta Slodeja. Kot je pojasnil tajni policijski sodelavec, ga je Slodej prisilil, da je v Nemčijo poslal namišljeno zgodbo o domnevnih kriminalnih dejanjih prvega moža SCT Ivana Zidarja.

Tajni policijski sodelavec je pojasnil, da je Slodej želel preganjati Zidarja, a za to ni imel dokazov, zato je od njega zahteval, naj mu pomaga. Nemškemu kriminalistu Gerhardu Schaffnerju je tako povedal, kar mu je naročil Slodej, je pojasnil tajni policijski sodelavec in dodal, da je svojo izjavo o tej zadevi tudi overil pri notarju 1. februarja lani. "Ta izjava je neresnična," pa je zatrdil Slodej in dodal, da tajnemu policijskemu sodelavcu tudi nikoli ni povedal, da bodo kmalu zaprli Zidarja. Kot je pojasnil, sta s Schaffnerjem sodelovala, vendar zaradi "linijskega dela", sodelovala sta namreč pri drugih zadevah na področju mednarodnega kriminala.

Sodišče je prejelo tožbo münchenskega sodišča zoper Zidarja, ki pa še ni prevedena. Prevedena naj bi bila prihodnji teden.

Po navedbah Zidarjevega odvetnika Aleksandra Čeferina so poleg tajnega sodelavca in kriminalista hoteli zaslišati tudi nemškega kriminalista Schaffnerja, ki pa ni prišel v Slovenijo, saj mu tega Nemčija ni dovolila, ker naj bi bila tu ogrožena njegova varnost. Je pa sodišču Schaffner poslal svojo pisno izjavo. Po navedbah obrambe osmerice obtoženih v zadevi naj bi bil Slodej tisti, ki je nagovoril tajnega policijskega sodelavca, da nemški policiji izda izmišljeno zgodbo o ravnanju Zidarja. Če bi se to izkazalo za resnično, bi lahko padel celotni postopek proti obtoženim, saj bi to pomenilo, da se je policija nezakonito lotila preiskave, prisluhi in drugi dokazi pa so v tem primeru nepomembni.

Obramba osmerice obtoženih pravi, da je Slodej nagovoril tajnega policijskega sodelavca, da nemški policiji izda namišljeno zgodbo o ravnanju Zidarja.
Obramba osmerice obtoženih pravi, da je Slodej nagovoril tajnega policijskega sodelavca, da nemški policiji izda namišljeno zgodbo o ravnanju Zidarja. FOTO: Blaž Garbajs

Šele v tretje prebrali obtožnico

Kot je znano, je v zadevi Čista lopata osem oseb obtoženih sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Med njimi so tudi nekdanja generalna direktorica Vegrada Hilda Tovšak, prva moža SCT in Primorja Zidar ter Dušan Črnigoj.

Tožilka je obtožnico uspela prebrati šele na tretjem naroku 17. decembra lani – glavna obravnava se je začela 22. oktobra 2010, vsi obdolženi pa so jo označili za neutemeljeno. Prav tako večina ni želela podati zagovora, dokler ne bo odločeno o zahtevi obrambe po izločitvi po njihovem mnenju nezakonito pridobljenih dokazov in senata (predsednice senata in sodnikov porotnikov).

Kot je takrat pojasnil Čeferin, so bili dokazi zoper Zidarja pridobljeni na podlagi izsiljevanja s strani Slodeja, ki je želel preganjati Zidarja, a za to ni imel dokazov. Slodej naj bi zato stopil v stik s tajnim policijskim sodelavcem in mu povedal namišljeno zgodbo o Zidarjevih kriminalnih dejanjih, ki naj bi jo ta posredoval nemškemu kolegu, s katerim je že večkrat sodeloval.

Nemška policija je nato zadevo posredovala slovenski. Ta je po navedbah obrambe nato na podlagi dokazov, ki jih je pridobila iz Nemčije, sprožila postopek, ki je bil podlaga za izdajo sodne odredbe o telefonskem prisluškovanju Zidarju. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
31. 01. 2011 16.16
super bogati...
Simon Jenes
31. 01. 2011 14.50
prazne glavce stojijo pokonci
bohor_zari
31. 01. 2011 14.00
pozabil sem dodati da je tu vpletena vsa slovenska vlada posebno pahor in se naj ne spreneveda
bohor_zari
31. 01. 2011 13.56
Umaknite enkrat tega Zidarja in to mafijsko združbo tu ni kaj dokazovati on je kralj Slovenske mafije tu ni kaj dodati
pjurjavc
31. 01. 2011 13.24
Tole dogaanje me zelo spominja na neko trilogijo filmov ki sem jih na TV-ju pogledal.Mislim da je bil naslov BOTER 1,2,3
Dejan Zajebancije
31. 01. 2011 12.51
Pa saj to so pa že čisto prave mafijske metode in mafijsko podkupljanje prič, policije, tožilstva, sodnikov....
korintos1
31. 01. 2011 12.32
Če bi kateri radi kaj za svoje otroke napravili, naj se delat spravijo.
pjurjavc
31. 01. 2011 11.34
Tole dogaanje me zelo spominja na neko trilogijo filmov ki sem jih na TV-ju pogledal.Mislim da je bil naslov BOTER 1,2,3 mogoče pride še kak nov del
franz1988
31. 01. 2011 11.15
"Lepo" reklamo si dela tale Čeferin.
pheonix1
31. 01. 2011 05.32
gremo na ulice in začnemo sami lovit te barabe,ker drugače nebo nič
XgentlemanX
30. 01. 2011 22.27
Ja moč pa denar je hudič, zdej kritiziram zidarja, sam če pa tko pomislm, če bi bil jest na takem položaju, ja bi verjetno tut sam na svojo rit gledal, pa bi se mi j.... za uboge delavce, važn da mam jest dovolj. Je pa tko, mi navadna raja smo eni navadni strahopetci pa hlapci. Poslušaš tko ljudi v trgovini , na ulici v gostilni, ja to majo tolk za povedat pa ta politik pa un pa ta je vse za j..... Ja pa dejmo enkrat neki nardit kar se tega tiče. Mal Tunizijo poglejte pa zdej egipt pa podobne scene, ja tega po moje pr nas ne boš doživu.Ja polj naj pa bo tko k pa je.Enkrat že neki naredmo pa ne samo za nas, tut za naše otroke, pa njihove otroke, ne pa da samo gobce otresamo pa se p...... na te naše politike, pa živce zgubljamo.
frnandl
30. 01. 2011 22.22
IN SEDAJ BI BIL ČEFERIN PREDSEDNIK NZS. PA TAKŠNE BARABE BRANI IN ZAGOVARJA.BODO LAŽJE PRALI EURE.
strel?ek
30. 01. 2011 21.25
Kakšn,obrazi nobenega sramu!
gripson
30. 01. 2011 18.49
Upam da bo tudi tele odvetnike tako plačal kot svoje delavce in dobavitelje - 20% v naslednjih 5 letih.
Jinks
30. 01. 2011 18.17
Še malo bodo vsi odvetniki in bivši tožilci delali za tega Zidarja... Jaz ne rabim niti enega odvetnika, ker lahko sam dokažem, da nisem nikoli nič ukradela ali koga ogoljufal. Preprosto zato, ker nimam nič. Ti lopovi, ki pa so si v nekaj letih, ko so pridno sodelovali s trenutno aktualnimi političnimi opcijami nakradli za nekaj deset generacij denarja in premoženja pa seveda nikakor niso zmožni dokazati nasprotnega. Zato jim odvetniki pišejo ustavne pritiožbe, pa pritožbe glede sistemskih napak tožilstva, sodišča, idr., plačane priče vsakič govorijo drugače, skoraj praviloma se najmanj enkrat skuša zamenjati sodnika, poskuša se doseči zastaranje, itd. Svinjarija, da pošteni, delavni davkoplačevalci sploh mirno toleriramo to! Treba se bo zbuditi in upam, da ne bo prepozno...
Simon Rainer
30. 01. 2011 18.00
svizec ga je prisilil.
Drago Kurnik
30. 01. 2011 16.56
Ali ste že videli majhnega človeka , da je racal na sodišče z tremi najbolj sposobnimi odvetniki, nikoli, ker si jih niti v sanjah ne more privoščiti, in če bi bil tale poštenjakar tako pošten bi lahko na sodišču sam pojasnil kako stvar stoji, vsi trije na sliki bi morali malo na hladno !!
kledo
30. 01. 2011 13.08
ja če je nabral 1mio eur v izogib zaporu v nemčiji bo pa zidar nabral še nekaj tisočakov za nekoga da laže. itak pa ne bo nikol pristal v zaporu. njega bi dobesedno moral nekdo pospraviti in se samo čudim da ga še niso
Garfield7497
30. 01. 2011 12.32
in tajnega sodelavca je * podkupil da laže v njegovo korist DENAR DELA ČUDEŽE
hotchilipoper
30. 01. 2011 12.32
Če najameš Čeferina,potem si že delno priznal krivdo