Slovenija

Na sojenju za poskus umora v mariborskem parku novo strokovno mnenje

Maribor, 21. 06. 2024 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nadaljevanju sojenja obtoženemu poskusa umora v mariborskem parku Luki Gašpariču je njegov zagovornik Žiga Podobnik predložil novo psihiatrično mnenje glede prištevnosti obtoženega. Sodni senat je tokrat njegov predlog sprejel in tako bodo to mnenje posredovali sodnemu izvedencu Petru Preglju, nato pa 11. julija zaslišali oba strokovnjaka.

24-letni Gašparič, ki mu tožilstvo očita, da je na grozovit in zahrbten način poskušal septembra 2022 v Mestnem parku vzeti življenje 21-letnemu dekletu, je na današnjem naroku sodeloval prek videokonference iz zavoda za prestajanje kazni v Celju, od koder ga zaradi kadrovskih težav niso mogli privesti na mariborsko okrožno sodišče.

Najnovejše strokovno mnenje, ki ga je naročila obramba, je izdelal psihiater Matej Kravos, na njegovi podlagi pa je odvetnik Podobnik podal tudi predlog za izločitev vrste ključnih dokazov. Vsebina mnenja še ni javno znana, nanaša pa se na vprašanje prištevnosti obtoženega v času kaznivega dejanja ter prisotnosti in vpliva zaznane prilagoditvene motnje na njegovo sposobnost razumevanja pravnih poukov ob aretaciji.

Luka Gašparič
Luka Gašparič FOTO: Tina Švajger

Sodišče bo to mnenje posredovalo sodnemu izvedencu Petru Preglju, ki je v marca predstavljenem mnenju zapisal, da pri obtoženem ni zaznal psihične motnje, ki bi v času obravnavanega dogodka bistveno vplivala na njegovo sposobnost razumevanja in obvladovanja dejanj.

Po tragičnem dogodku je bila pri obtoženem po besedah izvedenca Preglja sicer zaznana prisotnost prilagoditvene motnje, ki je nastala najverjetneje zaradi intenzivnega čustvovanja, in delna izguba spomina. A to ne pomeni, da takrat ni bil sposoben razumevanja in obvladovanja svojih dejanj, je ocenil. Zmožnost razumeti pomen dejanja in se obvladati je bila zaradi močnih čustev sicer zmanjšana, a ne bistveno, je takrat povedal Pregelj.

Tožilec Darko Simonič je danes poudaril, da takšne ocene potrjuje tudi obtoženčeva medicinska dokumentacija. Kot je dejal, način storitve dejanja in komunikacija z oškodovanko nikakor ne potrjujeta domnevnega nerazumevanja pri obtoženem. "Njegova ravnanja potrjujejo njegovo prištevnost tako v času storitve kaznivega dejanja kot ob sprejemanju pravnega pouka s strani Policije," je dejal.

Izpostavil je še, da sta tako sodni izvedenec kot predhodno predložena strokovna pomoč obrambe identificirala pri obtoženem nadpovprečno razvite živčne funkcije in sposobnost spoprijemanja s problemi, zato je tožilec mnenje Kravosa označil za nov manever obrambe s ciljem zavlačevanja sodnega postopka. "Ne bo konca teh strokovnih mnenj, zato je treba enkrat narediti konec. Stanje je dovolj razčiščeno," meni tožilec.

Obramba je predhodno že angažirala psihiatra Mladena Vrabiča, ki je ocenil, da je bil tragični dogodek posledica akutne reakcije obtoženega na stres, ki da je ni zmogel zaustaviti. Ta naj bi bila po njegovem mnenju posledica nerazrešenega ljubezenskega razmerja z oškodovanko.

Po zagovoru obtoženega je moral izvedenec Pregelj dopolniti svoje mnenje, a je še vedno menil drugače kot Vrabič, zato je obramba predlagala vpoklic novega izvedenca. Sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šoštarič temu predlogu na prejšnjem naroku ni ugodil.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
22. 06. 2024 15.35
+1
sodstvo pa tako, za nobeden zločin ali protizakonito kriminalno dejanje družbe ali posameznika ni opravičila. Vsa dodatna opravičila o neprištevnosti s strani zdravstvenih diagnoz pridobljenih po odvetniški poti zagovornikov so prirejena na osnovi kapitala ki si ga obeta zagovornik. Vsi ti skesnci so svoja dejanja izvrševala pri polni zavesti v kolikor je bil pod vplivom drog ali alkohola je potrebno to uzeti v obzir in ga še zato dodatno oglobiti ali kaznovati , kajti tudi to je kaznivo. če je to prepovedano v cestno prometnem postopku je tudi v normalnem življenju
Victoria13
22. 06. 2024 09.51
+3
Fant dobro manipulira z vsemi okoli sebe ni on neumen ampak psihopat!
devote
21. 06. 2024 21.25
+4
novodobni soncki, produkt permisivne vzgoje, brez palice in vojascine pri 18h.... pravzaprav mu ni nic... bi bil popolnoma normalen, ce bi se pravi cas druzbeno socializiral...tako pa je prvi NE!! dozivel pri 22 letih. ker ni bil sposoben se soociti z notranjo frustracijo je podivjal, posledice nosi nic krivo dekle... to nam dela soroseva agenda...
Ferjalec
21. 06. 2024 20.40
+3
Zdaj pa že vidim, kaj se dogaja v sodstvu. Psihiater, pediater, psiholog in nevrolog, na vse kriplje se odvetniki obtoženega opirajo na razne indice. Če je storil kaznivo dejanje, ga je treba brezpogojno! in brez raznih psihologov in nevrologov poslat v keho, brez pardona.
iskriv
21. 06. 2024 17.29
+10
Če je po mnenju psihiatra Kravosa Gašperšič motena oseba , ga je treba zapreti v oddelek psihiatrične klinike , ker je nevaren sebi in drugim in ne da na osnovi nekega "izvedenca" odstranjujejo relevantne dokaze in s tem naredijo kriminalca nedolžnega !
mackon08
21. 06. 2024 17.04
+8
Pa kakšno novo mnenje in izločanje dokazov, poleg takšnih sodnikov ni čudno, da večina sodb pade.
Sulica 81
21. 06. 2024 15.08
+7
takim ni pomoci spusit na goli otok in naj kamne šteje.