Slovenija

Na šoli v Veliki Nedelji prestavili začetek pouka zaradi sanacije posledic neurja

Velika Nedelja , 01. 09. 2020 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Osnovni šoli Velika Nedelja, kjer je nedeljsko neurje razkrilo streho ter povzročilo škodo tudi v učilnicah in skupnih prostorih šole, zaradi česar so začetek pouka morali preložiti za teden dni, so obrtniki danes že začeli odpravljati posledice. Kot je povedal ravnatelj Stanislav Bezjak, so za najmlajše zagotovili tudi varstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prestavili začetek pouka
    02:26
    Iz 24UR: Prestavili začetek pouka
  • Iz SVETA: Neurje prestavilo začetek pouka
    02:51
    Iz SVETA: Neurje prestavilo začetek pouka
Neurje je povzročilo veliko škodo v OŠ Velika Nedelja
Neurje je povzročilo veliko škodo v OŠ Velika Nedelja FOTO: POP TV

"Z ormoškim županom Danijelom Vrbnjakom sva ob ogledu posledic škode ocenila, da šola ni varna za začetek pouka, zato smo na šolsko ministrstvo naslovili prošnjo za spremembo šolskega koledarja, tako da bomo izključno zaradi zagotovitve varnosti s soglasjem ministrstva pouk začeli v ponedeljek," je pojasnil Bezjak in dodal, da so medtem v podružnični šoli Podgorci pa so s poukom začeli normalno.

Hkrati so za učence od prvega do petega razreda, ki bi nujno potrebovali varstvo, do petka pripravili organizirano varstvo v športni dvorani Velika Nedelja, ki ob predhodni prijavi zaradi zagotavljanja obrokov poteka med 6. in 16. uro. Vendar je po besedah ravnatelja zjutraj v varstvo prišel le en otrok, starši pa so se zato odločili, da možnosti ne bodo izkoristili.

Materialne škode Bezjak ni želel ocenjevati, je pa v zvezi s tem povedal, da so škodni primer prijavili zavarovalnici, v sredo pa k njim prihaja cenilec, ki bo začel s cenitvijo škode.

Iz ormoške občine, ki je bila med bolj prizadetimi po nedeljskem neurju, so medtem občane opozorili na morebitno nevarnost zaradi velikega števila podrtih in poškodovanih dreves. Ta se ponekod še vedno nevarno nagibajo na ceste, zato pozivajo k previdni vožnjo.

Vzdrževalci in urgentne službe opravljajo svoje delo, lastnike zemljišč pa na občini pozivajo, da tudi sami v prihodnjih dnevih preverijo stanje v svojih gozdovih ter obrežejo morebitne viseče veje, posekajo drevesa in odstranijo debla, pri katerih še vedno obstaja možnost zdrsa na cesto.

Ob tem opozarjajo na skrajno previdnost tudi pri sprehodu skozi grajski park ter na spoštovanje prepovedi prehodov tam, kjer so nameščeni varnostni trakovi. Zaradi trenutnih okoliščin odsvetujejo tudi kakršnekoli aktivnosti v parku.

Streha na OŠ Velika Nedelja
Streha na OŠ Velika Nedelja FOTO: POP TV

Na občini so po neurju evidentirali okoli 150 intervencij, v glavnem zaradi popolno ali delno poškodovane strehe, okoli 200 padlih dreves na ceste, poškodovanih je bilo tudi nekaj avtomobilov. Na občini so skupaj z rdečim križem že odprli račun za pomoč prizadetim po neurju.

Velika bo tudi škoda na kmetijskih površinah, ki si jo bo v sredo ogledala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Med najbolj prizadetimi je tamkajšnje vinarsko podjetje Puklavec Family Wines, ki mu je po prvi oceni odvzela več kot polovico letošnjega pridelka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krohotalo
01. 09. 2020 16.27
+3
Prav vse vinske kleti imajo zaradi corone enormne viške, zato je ormoška klet vse skupaj prenapihnila. Škode v vinogradu po toči ne moreš oceniti prvi dan, temveč šele ko začne grozdje gniti.
RamzesII
01. 09. 2020 15.49
V ponedeljek ni glih za teden dni, pač pa manj.
RamzesII
01. 09. 2020 15.48
Mora ministrstvo dati žegen za nekaj samoumevnega in logičnega.
Relin Quish
01. 09. 2020 15.15
-3
PRlek priša, Prlek ša.
Svetec 2021
01. 09. 2020 15.00
+16
Vinarsko podjetje Puklavec lepo iz Bosne uvaža vino in ga pol tu prodaja kot Jeruzalemčana zato pa od domačih vianrjev noče kupit grozdja.
Relin Quish
01. 09. 2020 15.15
+0
TistoPravo
01. 09. 2020 16.41
Domača pataha tujega porekla po domač povedano