Slovenija

Na sotočju Save se nabira smrdljiva pena

Radovljica/Bled, 23. 08. 2018 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
15

Ob priljubljenem prostoru za kopanje in sprostitev na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem se nabira smrdljiva pena. Odplake prihajajo domnevno z Bleda. Na blejski občini zatrjujejo, da njihova čistilna naprava deluje brezhibno. Kljub temu se pojavljajo dvomi, ali blejski kanalizacijski sistem zmore vse obremenitve.

Predsednik Krajevne skupnosti Lancovo Gregor Remec je pojasnil, da je sotočje, kjer se združita Bohinjka in Dolinka njihova naravna znamenitost. Območje je priljubljeno med krajani, vse bolj pa tudi med turisti. Pred dvema letoma se je krajevna skupnost lotila urejanja travnatih površin na rečnem bregu, kjer se vsako poletje zbirajo kopalci.

Sedaj pa to območje sameva, saj se je za betonsko pregrado, s katero je tik pred sotočjem zajezena Sava Bohinja, nabrala debela plast smrdečega trdo zbitega materiala in z reke se po celotnem Lancovem širi nevzdržen smrad. Ob napovedanem poslabšanjem vremena bi material lahko odplaknilo še naprej po Savi.

Za pomoč so krajani prosili več inštitucij, tudi radovljiško in blejsko občino ter inšpektorat. Radovljiška občinska uprava je danes po napotilu Inšpektorata RS za okolje in prostor onesnaženje kot izreden dogodek prijavila na center za obveščanje, saj bodo tako pristojni organi z intervencijo preprečili nadaljnje onesnaženje in odkrili povzročitelja, zoper katerega lahko v nadaljevanju ukrepa inšpektorat.

Na onesnaženje opozarjajo tudi blejski ribiči

Krajani domnevajo, da je razlog za onesnaženje blejski kanalizacijski sistem in njegova morebitna preobremenitev v času poletne sezone ali ob neugodnih vremenskih obremenitvah. Na onesnaženje so namreč nedavno opozarjali tudi že blejski ribiči.

Na blejski občini so Remecu zatrdili, da čistilna naprava deluje brezhibno in da se vse, kar pride vanjo, prečisti. "To verjamem, ampak vprašanje pa je, kaj gre že pred čistilno napravo prek razbremenilnikov ven v Jezernico ali v Savo Bohinjsko," opozarja Remec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Blejska čistilna naprava je zgrajena z zmogljivostjo 14.650 populacijskih enot, pri čemer velja, da ima blejska občina okoli 8000 prebivalcev in okoli 7500 turističnih namestitvenih kapacitet, poleti pa je tudi veliko dnevnih obiskovalcev.

Občina Bled in koncesionar WTE, ki upravlja z blejsko čistilno napravo, zagotavljata, da čistilna naprava tudi poleti normalno deluje, "zlasti ob velikih vlaganjih občine v zadnjih letih v ločeno odvajanje odpadnih voda".

Kot poudarjajo na občini, razlog za onesnaženje zagotovo ne more biti veliko število turistov. "Domnevno bi lahko šlo za druge prelive pred čistilno napravo ali pa skup različnih dejavnikov, med drugim tudi pregretega ozračja in s tem voda," so sporočili iz blejske občine.

Tudi okoljski inšpektorat v prejšnjih inšpekcijskih postopkih obratovanja komunalne čistilne naprave Bled ni ugotovil nepravilnosti in čezmerne obremenitve okolja. Ima pa blejska občina delno mešan kanalizacijski sistem, v katerega pritečejo tudi izvirske vode, zato lahko občasno prihaja do preobremenitev kanalizacijskega sistema.

"Največji problem je ta, da izvirske vode tečejo na čistilno napravo, ker nam jih država ne pusti speljati nazaj v jezero, kamor so tekle 14.000 let, kolikor časa jezero obstaja," pravi blejski župan Janez Fajfar in dodaja, da vsega naenkrat ne morejo narediti.

Letos so izvedli ločen sistem na Jezerski promenadi, investicija pa se septembra nadaljuje od Festivalne mimo Ledene dvorane. S tem bo na ločenem sistemu celotno središče Bleda vzdolž Prešernove ceste. Investirali so tudi v grobo predčiščenje na rezbremenilniku, prav tako letos občina začenja z investicijo na območju Male Zake in ulice Za gradom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
23. 08. 2018 22.03
+1
To je vse eko in bio. Sranje namreč. 😂
Firnk
23. 08. 2018 21.23
+2
ta nesnaga bo potovala po vsej strugi reke
ecnarf
24. 08. 2018 10.54
-1
Da se mene pita..
23. 08. 2018 21.16
+7
Smrdljivi peni smo vcasi rekli preprosto d rek.
Uporabnik113089
23. 08. 2018 21.10
+17
Ja, ljubčki moji, vse cevi vodijo v jezero! Okoli blejske mlakuže hočete po 30.000 turistov dnevno. Hočete da pustijo po 300 eur. na dan po blejskih lokalih, po 50 eur. na blejskih parkiriščih, tuširali naj bi se in srali naj bi pa v Radovljici ali Kranju?
Bofur
23. 08. 2018 20.45
+19
In mi bi se radi šli turizem ... ? Tudi Obala ni nič kaj boljša. V Portorožu so morali lani avgusta sredi vrhunca sezone zapirati plažo in so plapolale rdeče zastave zaradi onesnaženja s fekalno kanalizacijo. To je taka ena slovenska smešnica. Imamo se radi za napredno demokracijo, a naš kanalizacijski sistem je še iz časov Franca Jožefa. Portorož se je ustavil v času nekje leta 93, o Piranu in Izoli ne kaže izgubljati besed, Bled in Bohinj sta infrastrukturno nekje tam leta 1955, turist, ki pride v prestolnico Slovenije, najprej zagleda avtobusno postajo, ki bi se jo sramovala prestolnica Zahodnoafriške republike Bangui. Tudi drugje ni nič kaj boljše. V Sloveniji nimamo mreže postajališč za avtodomove, nimamo urejenih povezovalnih kolesarskih stez, tudi avto-kampi so bolj kot ne plod nekaj zagnanih domačinov in ne neke državne strategije, čeprav kampira vsaj 80 odstotkov Nizozemcev, kampiranje je noro priljubljeno med Nemci, Italijani so nori na počitnice z avto-domom ... Slovenija moja doma
eskil
23. 08. 2018 20.28
+24
Kje izvira Sava Bohinjka vsi vemo. Pa naj gredo možje po poti reke, pa se bo ugotovilo od kod to onesnaženje. Kdor se bo sprehajal okoli blejskega jezera, naj med hotelom Toplice in Mlinom, uč vrže v jezero pa bo videl kakšne debele cevi se stekajo v jezero. Seveda niso več v uporabi in ne služijo svojemu namenu. Ampak še pred 20 leti je bilo pa pestro. Danes produkte teh cevi, nadomeščajo sami kopalci. Kar strese me, ko vidim v Zaki množice kopalcev. Če bi vedeli kje se kopajo, se verjetno nebi. Še čolni so v Zaki bolj počasni, zaradi gostote vode. Sama voda v jezeru se tudi ob vročinskih valih največ lahko ogreje do 22 st. Vse kar je več je posledica dodatnega ogrevanja, izvor pa je znan. Pa še en nasvet vsem, ki se boste še naprej prihajali za cel dan namakat gorenjski biser. Parkirajte na za parkiranje prepovedanih površinah. Sicer boste dobili obvestolo redarja in položnico za 40 EUR, z plačilom v 8 dneh pa je to 20 EUR. Če pa plačate parkirnino boste pa za cel dan plačali 30 EUR. Evo pa ostane 10 EUR za fotra za pir, pa še mulci majo sladoled. Čist po Gorenjsko aneda.
rozalinda
23. 08. 2018 19.24
+18
Me ne čudi. Tako Bled kot Bohinj pokata po šivih, kapacitete so daleč presežene, Blejsko jezero je postalo greznica, stranišča najdemo v grajskem kopališču in v kampu Zaka, kam odložijo svoje izločke tisoči-tisoči...kopalci ob celotni obali, kljub prepovedi kopanja, nam je itak vsem jasno. Gnusno!! Redarji pa nič, menda opozarjajo...in kasirajo, kot mi je znano, najraje pri domačinih, ki za pol metra narobe parkirajo, če sploh imajo kje ali nekaj km/h prekoračijo omejitev. Šlamastika!!
ecnarf
23. 08. 2018 18.46
+30
spet so zatajili inšpktorji ,sprehodiš se po reki navzgor in vidiš kje priteče svinjarija v reko nato pa ugotoviš še kdo je priklopljen na to kanalizacijo in imaš cifizlna
mojcd
23. 08. 2018 17.59
+45
Tipicna Slovenija, si manes roke dokler gre, ko pa je treba kaj postoriti, it wasn't me
keved
23. 08. 2018 17.56
+49
Vsakic ko grem na Bled se sprasujem, kaj je z Blejci, da volijo tako sorto zupanov ze vrsto let. Napredka prav nobenega.
elrocco77
23. 08. 2018 17.47
+42
Včasih je bila Sava Bohinjka v primerjavi z Dolinko pravi biser, danes pa je skoraj ravno obratno. Je pa res, da se je z zmanjšanjem obsega železarne na Jesenicah in izgradnjo čistilne naprave v Radovljici stanje Save do Kranja generalno 1000% izboljšalo. Včasih je bila voda polna fekalij in motna kot kava z mlekom, danes je bistra in za kopanje enkratna. Če kdo potem so tole packarijo v vodo spustili z Bleda...