Slovenija

Šarec: Edini zakoniti varuhi države so pripadniki obrambno-varnostnih struktur

Ljubljana, 04. 09. 2018 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z. / A.K.
Komentarji
749

Na spletu se je pojavil nov posnetek tako imenovane Štajerske varde, ki prisega, da bo "do smrti zvesto izpolnjevala ukaze svojih nadrejenih, in naredila vse za obrambo svobodne ljudovlade dežele Štajerske". Šarec pa je sporočil, da so pripadniki obrambno-varnostnih struktur edini zakoniti varuhi države, vsak drug 'postroj' je nezakonit.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poklukar glede Šiška previden
    02:42
    Iz 24UR: Poklukar glede Šiška previden
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Brankom Lobnikarjem
    04:59
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Brankom Lobnikarjem
  • Iz 24UR ZVEČER: Ostri odzivi na posnetke
    03:10
    Iz 24UR ZVEČER: Ostri odzivi na posnetke

Dan potem, ko je nekdanji predsedniški kandidat in predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andrej Šiško potrdil, da vodi enoto, ki jo imenuje Štajerska varda, v kateri sodeluje več kot 100 ljudi, se je na Facebook strani Slovenka TV pojavil posnetek prisege.

Skupina zamaskiranih neznancev z orožjem in sekirami v rokah za Šiškom ponavlja besede, da "daje svečano roko in se zaklinja, da bo do smrti zvesto izpolnjevala ukaze svojih nadrejenih, in naredila vse za obrambo svobodne ljudovlade dežele Štajerske". Sledijo še vzkliki: "Štajerska zvestoba! in Štajerska do groba!"

Györkös Žnidarjeva: Ta dejanja so skrajno zavržna

Na dogajanje se je danes odzvala tudi ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar. Ocenila je, da je kakršnokoli oblikovanje vzporednih oboroženih struktur, izražanje sovraštva in pozivanje k nespoštovanju ustave in nacionalne zakonodaje nedopustno in izredno problematično. "Tovrstna dejanja so skrajno zavržna in vredna največjega obsojanja," so sporočili iz njenega urada.

Za tovrstne sporne ideje v naši državi ni in ne bo prostora, pravi ministrica v odhodu.
Za tovrstne sporne ideje v naši državi ni in ne bo prostora, pravi ministrica v odhodu. FOTO: Miro Majcen

Slovenija je po besedah ministrice sodobna in urejena država, v kateri so jasne pristojnosti in naloge vseh delov nacionalnega varnostnega sistema. "Poslanstvo slovenske policije je zagotavljati varnost vsem prebivalcem in to poslanstvo policisti vsak dan vestno in z vso odgovornostjo opravljajo. Slovenija je tako varna država, z ustavnopravnim redom, ki smo ga dolžni spoštovati vsi njeni prebivalci."

Kriminalistična preiskava v zvezi z dogodkom po njenih besedah že poteka, policija opravlja vse svoje zakonske naloge. "Verjamem pa, da so tudi vsi prebivalci v teh prizorih prepoznali neprimerno predstavo izrazito spornih idej, za katere v naši državi ni in ne bo prostora," je še dodala ministrica.

Šarec: Edini zakoniti varuhi so pripadniki obrambno varnostnih struktur

Danes se je odzval tudi Marjan Šarec in na Twitterju zapisal: "Edini zakoniti varuhi Republike Slovenije so pripadnice in pripadniki obrambno varnostnih struktur Republike Slovenije. Vsak drug "postroj" je nezakonit in spodkopava ustavno pravni red!"

Predsednik republike Borut Pahor je že včeraj sporočil, da je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države".

Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni sprejemljivo, da ljudje kjer koli po Sloveniji hodijo z orožjem. "Verjamem, da pri nas službe, ki so za to zadolžene, spremljajo zadeve in ustrezno ukrepajo," je dejal v izjavi, objavljeni na Facebook strani stranke.

Dogajanje so že v ponedeljek obsodili tudi v SD, njihov novi poslanec in nekdanji predsednik DZ Milan Brglez pa je na svojem Facebook profilu zapisal, da pričakuje, "da pristojni organi karseda hitro privzamejo ukrepe zoper paravojaške formacije na Štajerskem, katerih slike lahko vidimo na internetu".

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je prepričan, da morajo v konkretnem primeru "organi pregona to zatreti v kali". Po njegovem mnenju je to sicer odraz okolja, v katerem živimo, in ne gre za osamljen primer. Ob tem je spomnil na po njegovem mnenju podoben poziv SDS k oblikovanju narodne garde in na pozive SNS k oblikovanju vaških straž.

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je za 17. september sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji. Tako je pričakovati, da bodo govorili o aktualnem primeru oblikovanja in delovanja paravojaške enote Štajerska varda.

Vatovec je prepričan, da so zamaskiranci, oboroženi s sekirami in avtomatskimi puškami, le še ena stopnja več oziroma posledica tega, da v zadnjem desetletju dopuščamo tovrstne pojave. Ob tem je opozoril tudi na primere sovražnega govora in pojavov nestrpnosti, do katerih bi morali po njegovem mnenju kot družba postati bolj netolerantni.

Glede primerjav Štajerske varde s partizanskimi in veteranskimi enotami pa je Vatovec dejal, da gre za popolnoma različni stvari, saj gre pri partizanskih organizacijah za obujanje spomina na vrednote NOB.

Omenjene primerjave je bilo iz vrst poslancev SDS slišati tudi na današnjem zaslišanju kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Predsednik SDS Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da za Šiškom stoji Zveza združenj borcev za vrednote NOB.

Veteranske in domoljubne organizacije, združene v koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij, so sicer sporočile, da zavračajo in obsojajo oblikovanje in delovanje paravojaške organizacije Štajerska varda in grožnje vodje enote Andreja Šiška. Po njihovem mnenju je to v nasprotju z vrednotami, za katere so si prizadevali pri nastajanju samostojne Slovenije.

Knovs na nujni seji o Štajerski vardi

Da je oboroževanje in urjenje uniformiranih skupin izven pristojnosti slovenskih oboroženih sil za demokratično državo nesprejemljivo in je v nasprotju z ustavnim redom Slovenije, je na Twitterju zapisal tudi predsednik NSi Matej Tonin.

Matej Tonin, predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je za 17. september sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji. Tako je pričakovati, da bodo govorili o aktualnem primeru oblikovanja in delovanja paravojaške enote Štajerska varda. 

Tonin je v pisni izjavi za medije potrdil, da bodo na seji obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji. Po njegovih navedbah trenutno čakajo, da vse službe pripravijo analizo situacije in jim o tem poročajo. Seja pa bo šele 17. septembra, ker omenjene službe potrebujejo dovolj časa, da pripravijo ustrezne analize in poročila, je še pojasnil.

Varnostni strokovnjaki: To so resne grožnje

Kot smo že poročali, so konec tedna na družbenih omrežjih zakrožili posnetki vojaške formacije zamaskirane skupine moških. Nekateri držijo v rokah puške in sekire, urjenje pa naj bi potekalo na Pohorju. Mnogi sprva niso verjeli, da gre za dogajanje v Sloveniji, potem pa je Šiško potrdil, da je bil on tisti, ki je vodil vojaški postroj. Čeprav Šiško zanika, da gre za paravojaško enoto, strokovnjaki za varnost, med njimi Iztok Prezelj, trdijo nasprotno.

"Ko smo v preteklosti opozarjali, da je radikalizacija, ki vodi v ekstremizem, ki bi lahko pripeljal v nasilno vedenje, resen problem, tega v Sloveniji zares nihče ni slišal. Kot kaže, se mora zbrati 150 oboroženih ljudi, ki pravijo, da bodo naredili državni udar, da se sploh začnemo resno pogovarjati," pa pravi Branko Lobnikar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (749)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
09. 09. 2018 10.11
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.00
Šarec pameten predsednik vlade nebi niti z mezincem mignil na te dogodke. Za te fante je dovolj pet policistov in en dober sodnik prve stopnje.
kaoslovenac
08. 09. 2018 22.50
-srebernibreg- ti pisariš kakor, da te je strah Šiškota, kakor je politične l opove in ostale zajedalce...
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.02
kaoslovenac: Mislim , da se edina sorta v tej državi , ki se res vsega boji, kopiči na okopih desnega krila!
mali grizli
05. 09. 2018 14.50
+2
Krivi ste pa politiki.iz Slovencev ste naredili reveže.
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.03
Drži mali grizli , ampak vedi da samo zato , ker so sami tako hoteli!
kolbek460
04. 09. 2018 18.59
+5
Ene vampe pa dva pira pa grem ,,,
srebrnibreg
04. 09. 2018 18.48
+8
Svečkarija samo v vednost. Šarec sestavlja vlado. Državni udar v predvolilnem času in tudi povolilnem vam pač ni uspel. Narod vas ima poln kufer.
DeycoSI
04. 09. 2018 20.47
+5
tako kot tebe in levičarskih lopovov, ki kradete že 25 let!
Kaktus111
04. 09. 2018 21.18
+2
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.04
SLO-SURVIVAL
04. 09. 2018 18.42
+7
Šarec je za v cirkus.....saj je opravljal delo komedijanta kajne? Cirkusant in politik je recept za katastrofo!!
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.07
+1
Bojim se , drago "slo preživetje",da se kaktastrofe zbirajo pod doktrino obramboslovjja in seveda med slušatelji predavanj kjer predava in tala skripte dr. Ice Crem-a.
Nevzdrzni
04. 09. 2018 18.37
+7
Pa komu mar kaj Šarec pravi saj ne more clovek vedet če resno misli al se heca saj na vse zadnje je KOMIK
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.10
+1
Lepo da je komik nam bo slabe reči sporočal v humorju.Samo lopov pa še ni se ti ne zdi!? Nehajte se kujat če vam ni ospelo vam pač ni in kolikor vem vam tudi ne bo! Zkaj zato ker ste pač desnjaki!
srebrnibreg
04. 09. 2018 18.34
+5
Ona kamionsk stevardesa iz šentiljskega park placa bi tudi lahko bila na pohorju, da bi tu imeli mir pred njo.
Recenzor
04. 09. 2018 18.20
+4
Nekdo ki je "zasebno fasciniran nad Adolfom Hitlerjem in tretjim rajhom" in "podarja Mein Kampf" naokoli, lahko veliko pove o skrajnosti.
Uporabnik113089
04. 09. 2018 18.18
+15
Šiško dela načrtno! Paravojaška enota štajerskih rodoljubov je že bolje obuta od Slovenske vojske. Će bo Katićeva na enak način urejala še slovensko sodnijo, bomo čez par let priča še štajerskemu vojaškemu sodišču.....
srebrnibreg
04. 09. 2018 18.08
+6
Vidim, da je svečkarija v polno podporo temu pohorskemu n orcu.
Recenzor
04. 09. 2018 18.22
-4
pravica1234
04. 09. 2018 18.02
+5
Fantje taprvo začnite z Levico, tm bo kr blo za popucat :D, dost plevela !!
mpk2
04. 09. 2018 17.57
+5
Tudi Matija Gubec je naredil podobno v 16st in je sedaj slovensko-hrvaški heroj! Kar nekaj vzporednic lahko tukaj naštejemo!
srebrnibreg
04. 09. 2018 18.06
+1
iliški
04. 09. 2018 22.53
-2
iliški
04. 09. 2018 22.53
-2
mpk2
04. 09. 2018 17.51
+4
Naj začnejo v tej "vladi" obravnavati genocid nad Slovenskim narodom, pa ne bo potrebno nikomur po šumi skandirat...!
srebrnibreg
04. 09. 2018 18.07
+0
Recenzor
04. 09. 2018 17.51
-1
Tale kamniški Papundek se oglaša brez veze.
TolstojV
04. 09. 2018 17.42
+10
To da je obala že v rokah kosovarjev pa ni problem Slovenije
sodelujem
04. 09. 2018 17.19
+9
Ja, navali narod-samo da se ne ve da delavec po 40 letih dela ne more v pokoj dokler ga ne odnesejo,da nam bodo nabili kup davkov,da se bodo lahko režali v foteljih......
CarSony
04. 09. 2018 17.12
+7
Ubogi trebuščki debeluščki,kaj bi vi v borbi delali,piva tam ni.
vinogradnik33
04. 09. 2018 17.02
+19
Janša twita , da je za Šiškom organizacija za vrednote NOB , kdo pa stoji za njegovimi postrojevalci , ki ga spremljajo vse od prodaje orožja in jih vodi Krkovič !????
MucaNeGrize
04. 09. 2018 17.06
+17
Janša tvita marsikaj . Kakšen od twitov je potem tudi več tisoč evrov iz njegovega žepa.
štrekeljc
04. 09. 2018 17.09
+3
Včasih so jim rekli Mačkov bataljon. Predvidevam torej, da za njimi stoji Ivan Maček Matija.
MucaNeGrize
04. 09. 2018 17.12
+5
In kot politik , je to zadevo OBSODIL ?????
MucaNeGrize
04. 09. 2018 17.13
+8
Ali pa bo njegov naslednji twit , da so to pokojni partizani vstali od mrtvih , svečkarji pa vzhičeno verjeli .